Skip to main content

Numedal

Numedals hovedattraksjon er de høye fjellene, men stavkirkene og middelalderrøttene gir deg et unikt glimt av norsk historie og kulturarv.

Numedal er den sørligste av de store dalene på Østlandet. Med beliggenhet mellom Kongsberg og Geilo finnes det mange muligheter for å reise til Numedal fra både øst- og vestsiden. Over halvparten av området ligger 900 meter eller mer over havet, så her kan du vandre og gå på ski med utsikt. Numedal er populær blant hyttefolket, og kommunen dekker et stort område av Hardangervidda nasjonalpark.

Hardangervidda er Europas største høyfjellsplatå. Fra Numedal er det lett å komme seg til Hardangervidda via Imingfjell, Dagalifjell og Jønndalen.

I middelalderen lå Numedal på Nordmannslepene, handelsveien mellom øst og vest, og folk kunne kjøpe eller bytte til seg det de ikke produserte selv. Navnet Nordmannslepene kommer av at numedølene kalte vestlendingen «nordmann». Numedølingene fulgte nemlig «det opdalske compas» og sa at de gikk nordover når de i virkeligheten gikk vestover. I dag er den historiske stien en populær vandrerute.

Nasjonal Sykkelvei nummer 5 fra Geilo til Larvik går gjennom Numedal og har blitt kåret til en av de ti vakreste sykkelrutene i landet. Sykkelveien er 280 kilometer lang.

Numedal er kjent for sin samling bygninger fra middelalderen og sine stavkirker og deres innvendige dekorasjoner. Middelalderuka går av stabelen i juli, og da koker det av aktiviteter og underholdning i hele dalen. Området er også kjent for sin lokale mat, særlig spælsau, og gjennom matmarkeder og lokale spesialbutikker kan du kjøpe pølser, ørret og honning.

Omtrent 30 minutter fra Rødberg finner du Langedrag Naturpark. Her kan du se ville norske dyr som elg, gaupe, ulv, reinsdyr og fjellrev på nært hold. På Langedrag er det også forskjellige gårdsdyr.

Finn mer inspirasjon på Uvdals offisielle nettsted.

Reiseinformasjon

Planlegg reisen med Entur, som gir deg reiseforslag basert på alle offentlige transportmidler i landet.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Numedal tilbyr også …

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

Sider du nylig har besøkt