Skip to main content

TELEMARK

Skroll ned for inspirasjon,
eller planlegg reisen nå.

Velkommen til eventyrregionen!

Telemark strekker seg helt fra Hardangervidda, gjennom frodige daler, og ender opp i den sjarmerende skjærgården på kysten omtrent midt mellom Oslo og Kristiansand!

Telemark er eventyrregionen fremfor noen. Ingen andre steder i Norge ble det samlet like mange folkeeventyr som her.

Drøm deg vekk til svunne tider ved Heddal stavkirke

... eller reis tilbake i tid omgitt av moderne omgivelser. Hva med et zen-øyeblikk i saunaen Soria Moria?

For prikken over i-en: skjem deg bort med et nydelig måltid bare få meter unna, på historiske Dalen Hotel, kjent som «Eventyrhotellet». Konger fra både inn- og utland har overnattet her før deg!

Er du en toppturentusiast? Da vil du elske alle turmulighetene i Telemark, som for eksempel stigningen opp til Gaustatoppen.

På en klar dag kan du se en sjettedel av Fastlands-Norge herfra!

Turen er middels krevende, så hvis du vil slippe å gå, kan du faktisk ta Gaustabanen! Den tar deg helt til toppen på 15 minutter, på skinner fra Den kalde krigen – dypt inne i fjellet.

I samme område kan du gå «Sabotørstien» til Vemork kraftstasjon på Rjukan. Dette er stien som ble brukt av de norske motstandsheltene da de utførte et av de mest dramatiske sabotasjeoppdragene under andre verdenskrig.

Rjukan er en flott base for en aktiv ferie! Prøv strikkhopp, klatreparker eller sykle helt opp til Hardangervidda, hvor du kan ta en pause på Mårbu Seter og Fjellstue.

Du kan også ta Krossobanen opp til fjellet. Taubanen ble bygget i 1928 og var en gave fra Norsk Hydro til folket som bodde på Rjukan, slik at de kunne reise opp for å se solen om vinteren.

Hardangervidda er Nord-Europas største høyfjellsplatå og byr på mange muligheter for utflukter i naturen.

Vil du reise slik som de første turistene gjorde? Cruise den 105 km lange turen fra Dalen til Skien, og ta deg tid til å beundre det grønne landskapet langs kanalen og å høre vannet bruse mens slusene slipper båten frem.

Telemarkskanalen er en imponerende attraksjon, og ble hyllet som «verdens åttende underverk» da den ble bygget i 1861.

En av båtene er faktisk oppkalt etter den kjente norske dramatikeren, Henrik Ibsen, som vokste opp i Skien.

Barndomshjemmet hans er nå åpent for publikum som Henrik Ibsen Museum. Her får du både historisk påfyll og moderne opplevelser. Ikke gå glipp av det nye Peer Gynt Escape Room!

Weee... plask!

Vil du ha fart og spenning? Sett utfor vannskliene i Bø Sommarland, og kjenn hvordan det kiler i magen!

Ikke langt unna Bø, i den lille bygda Seljord, har det opp gjennom tidene blitt fortalt mystiske historier om «Seljordsormen» som skal være observert i innsjøen der flere ganger. Kanskje du kan se den fra utsiktstårnet som er bygget der?

Bø, Seljord og Gvarv ligger som perler på en snor, og i Fruktbygda Gvarv kan du smake på prisvinnende lokalmat, nyte Norges beste eplemost og nippe til utsøkt vin fra verdens nordligste vingård.

Du bør også prøve bonde Karis nydelige eplekake med epler fra Fruktbygda! Eller hva med litt deilig norsk gløgg?

Fruktbygda er ikke det eneste stedet du kan smake på lokale skatter. Hemmeligheten bak Telemarks rike mattradisjoner er det fruktbare kulturlandskapet, fra kysten til fjellet.

Det er mange historiske steder som serverer kulinariske tradisjoner, som for eksempel Nutheim Gjestgiveri eller Tuddal Høyfjellshotell.

Heldigvis er mye av norsk historie og kultur bevart og kan oppleves i Telemark. Legg inn et stopp på Rygnestadtunet i Valle, hvor du kan se bygninger helt tilbake fra tidlig 1200-tall...

... eller gå opp til den lille Rui-gården i Dalen og hør den koselige historien om de to siste søstrene som bodde der.

I samme område kan du også gå en annen populær tur, Lårdalstigen, og bli belønnet med fin utsikt på toppen.

La det hele synke inn på en glampingtur hvor du overnatter i en jurt ved en magisk innsjø i en skog. Her er det spennende muligheter til å drømme om både troll og tusser når kvelden siger på!

Er du glad i landlige omgivelser og dyr? I så fall finner du drømmeboligen på en tradisjonell gård. Med mindre du foretrekker å bo i en vintønne eller en hytte i tretopp!

Telemark strekker seg også helt ned til den vakre skjærgården langs kysten.

Dypp tærne i vannet på brygga i sommerbyen Kragerø, med sjarmerende hvite hus som er svært karakteristiske for denne delen av Norge. Herfra kan du ta en liten ferge ut til sommerparadisøya Jomfruland nasjonalpark.

Planlegg turen til Telemark nå!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt