Dynamic Variation:
Book
Norway Now
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway

Eidsfoss, Telemarkskanalen

Telemark

Forrykende fart og idyllisk fred

Telemark fylke har alt fra sommerkos i Kragerø til pudderkjøring ned Gaustatoppen. Og en av verdens aller tøffeste vannsklier.

Edvard Munch kalte Kragerø «perlen blant kystbyene», og så mange er enige i utsagnet at innbyggertallet mangedobles om sommeren. Kragerø er sommerbyen fremfor noen i Telemark, med trange gater, små forretninger og rullesteinsøya Jomfruland bare en koselig båttur unna. Edvard Munch ble inspirert av det spesielle lyset ved kysten og malte mange av sine betydelige verk i kragerøperioden. Selv sa han: «Kragerø var mig god.»

Men Telemark er langt fra bare kyst. Fylket strekker seg helt inn til Hardangervidda, Norges største nasjonalpark. Gaustatoppen, med sine 1883 meter over havet, er fylkets høyeste punkt. Derfra kan du se en sjettedel av Norge i godt vær.

Og selv om det beste er å gå opp, går det en heis inni fjellet opp til kafeen på toppen. Praktisk om vinteren når man vil offpiste ned igjen! I dalen nedenfor fjellet ligger UNESCO-byen Rjukan, som har en rik industri- og krigshistorie.

Telemarkskanalen er en av Norges mest omtalte turistattraksjoner. Kanalen knytter sammen flere innsjøer med 18 sluser, og går fra Skien til bygda Dalen 105 kilometer unna. Høydeforskjellen er 72 meter, og kanalen ble kalt «verdens åttende underverk» da den sto ferdig.

Ærverdige kanalbåter går i rute mellom Skien og Dalen fra mai til september. Det er populært å padle på Telemarkskanalen, og du kan også sykle en vei og ta båt tilbake hvis du blir sliten.

Telemarks mest populære attraksjon er Bø Sommarland. Skandinavias største vannpark har aktiviteter for barn og voksne i alle aldre, fra barneområder for de aller minste til Magasuget - en av verdens tøffeste fallrutsjebaner - for de aller barskeste.

Vest-Telemark rundt Dalen og Seljord er et historisk viktig område for folkemusikk og tradisjonell historiefortelling.

Dialekten her har beholdt mye av gammelnorsken i seg. Her ligger også skisportens vugge, Morgedal, der Sondre Norheim kastet seg utfor bakker og hustak på hjemmelagde ski.

Gaustatoppen, Telemark
Gaustatoppen
Mediateam/VisitRjukan
Notodden
Notodden
Johan Berge/Visitnorway.com
Kragerø
Kragerø
Hanne Blesvik Andersen / Visit Kragerø
Vemork, Rjukan
Rjukan
Hans-Dieter Fleger
Ad

Aktiviteter og attraksjoner

Overnatting

Mat og drikke

Reiseinformasjon

Med fly:
  • Fra innfallsportene Oslo, Kristiansand, Larvik og Sandefjord er det kort vei til Telemark.
  • Torp Lufthavn Sandefjord er nærmeste flyplass og ligger omtrent 1 times kjøring fra Telemark.
Med buss:
  • Et godt utbygd ekspressbussnett dekker innfarten til alle deler av fylket.
Med bil:
  • E18 går langs kysten fra Oslo til Kristiansand og Stavanger, E134 går gjennom de midtre og nordligste delene av fylket til Hardanger og Haugesund.
Med tog:
  • Sørlandsbanen stopper på Nordagutu og Bø. Vestfoldbanen går fra Skien og Porsgrunn gjennom Vestfold og videre til Oslo.
Med båt:
  • Det går flere båter på Telemarkskanalen og innsjøene i fylket om sommeren.
  • Telemark ligger nær havner som Oslo, Kristiansand, Larvik, Sandefjord og Langesund, som anløpes daglig av ferger fra flere destinasjoner i Europa.

Destinasjoner i Telemark

Telemark tilbyr også ...

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

×

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad