Dynamic Variation:
Book
Norway Now
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Hafslund hovedgårds fasade Hafslund hovedgårds fasade
Credits
Hafslund hovedgård i Sarpsborg.
Photo: VisitSarpsborg
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

I historiens vold

For tusen år siden ble Sarpsborg grunnlagt ved Europas største foss av selveste Olav den hellige. I dag har byen både verdens mest avanserte bioraffineri og flest soldager i Norge.

I Sarpsborg har det vært bosetninger helt siden isen krøp tilbake og gjorde området levelig for mennesker, men selve byen ble grunnlagt av Olav den hellige da han seilte opp Glomma i 1016. Han ble stoppet av den enorme Sarpefossen og valgte stedet som sin hovedstad. På et nes ved fossen anla han en borg, og innenfor vollen staket han ut veier og tomter til handelsfolk og håndverkere. Han lot også reise en kongsgård og en kirke, og derfra utviklet byen seg til det den er i dag.

Sarpefossen i Glomma har en vannføring på rundt 577 000 liter i sekundet og er Europas største foss. Broen over fossen stod ferdig i 1854 og ble karakterisert som «et kjempeværk over det norske Niagara». Fossens kraft har alltid vært verdsatt, og fra 1800-tallet ble mye av byutviklingen og aktiviteten i Sarpsborg sentrert rundt firmaet Borregaard, i dag et verdensledende bioraffineri. I 1898 ble også Hafslund dannet her.

Hafslund hovedgård fra midten av 1700-tallet er et fredet kulturminne. Hovedbygningen er fra 1762 og ble bygd etter at den tidligere barokkbygningen brant ned i 1758.

Parken som omkranser gården kan benyttes året rundt, og i enden av parken finner du et område med 3000 år gamle helleristninger. Faktisk har ingen kommune i landet flere registrerte helleristninger enn Sarpsborg, og i tillegg kan du se gravrøyser, hulveier og bautasteiner knyttet til gravsteder og bygdeborger her.

Barnefamilier har mange gode grunner til å ta turen til Sarpsborg. INSPIRIA science center er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter innen matematikk, naturvitenskap og teknologi, der de besøkende lærer ved å eksperimentere selv. På Eventyrfabrikken blir du møtt av klatrestativer, hengebro, krypganger, kjempeballer, svære sklier og hoppeslott. Og har du lyst til å teste klatreferdighetene, tilbyr Gekko klatring til barn og voksne, nybegynnere og erfarne.

Utforsk byen og fylkets historie på Borgarsyssel museum ved St. Nikolas kirkeruin. Du bør også ta turen til Kulåsparken i hjertet av byen.

Aktiviteter og attraksjoner

Reiseinformasjon

Med fly:
  • Moss Lufthavn Rygge er nærmeste flyplass, og dit går det direktefly fra mange europeiske destinasjoner. Det går flybuss til Sarpsborg fra flyplassen.
Med buss:
  • Det går både ekspressbusser og lokalbusser til Sarpsborg fra flere destinasjoner på Østlandet.
  • Det går buss mellom Sarpsborg og flere destinasjoner i Sverige.
Med bil:
  • E6 går gjennom Sarpsborg. Reisetiden fra Oslo er omtrent 1 time.
Med tog:
  • Østfoldbanen mellom Oslo og Halden stopper i Sarpsborg flere ganger om dagen. Reisetiden fra Oslo til Sarpsborg er omtrent 1,5 timer.

Sarpsborg tilbyr også ...

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

×

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad