Skip to main content

Fra hvite strender og grønne vandredaler, til kabelbaner, viltsafarier og noen av verdens vakreste veistrekninger. Heldige er vi som har Norge som nærmeste ferieland! Her er ti tips til hva du bør oppleve i sommerferien.

1. Nasjonale turistveger

Noen ganger er veien selve målet. Langs Norges Nasjonale turistveger, noen av landets aller vakreste veier, inviterer natur, design, kunst og arkitektur til storslåtte opplevelser. Til sammen strekker de 18 nasjonale turistvegene seg 2151 kilometer; over fjell, i daler, langs kysten, forbi fosser og gjennom fiskevær og frodige kulturlandskap. Veiene er spredt over hele landet, fra Jæren i sør til Varanger i nord, og er kjent for sine spektakulære rasteplasser med stilige toaletter og utkikkspunkter som på imponerende vis passer inn i omgivelsene.

2. Opplev midnattssola

Midnattssolas magi kan ikke riktig formidles med ord. Det gyldne skinnet, de dype fargene og alle følelsene den fyller deg med. Det som kan sies med sikkerhet er at de lange, lyse kveldene og nettene i nord, definitivt gjør noe med deg. Gå en tur i fjellet, ta en dupp i sjøen, vandre langs hvite strender eller dra på en fisketur eller hvalsafari – midt på lyse natta. Husk at på Svalbard, som du kan få nesten helt for deg selv i år, lyser den helt fram til 22. august! Og den gode nyheten er at midnattssola er mye lettere å jakte på enn nordlyset.

3. Utforsk vandremulighetene

Fra bratte fjell som stiger rett opp fra havet, til irrgrønne daler, trappestier og ikoniske skryteturer – landet vårt er et vandreparadis. Med over 20 000 kilometer merkede DNT-stier florerer det av muligheter, enten du vil på flere dagers ekspedisjon i fjellheimen eller på mikroeventyr i bymarka. I kartet på Visit Norways vandreside finner du tips til hundrevis av korte og lange turer i hele landet. Husk kamera og Friluftslivets koronavettregler!

4. Ta gondolen til topps

Hva er det med utsikt vi mennesker finner så fascinerende? Er det følelsen av kontroll? Oversikt? Eller kanskje innsikten en utsikt kan gi? Flere steder i landet kan du ta en liten pause fra sivilisasjonen ved å ta en gondol eller kabelbane opp til et fjell eller et utsiktspunkt. På toppen kan du nyte ro og panoramautsyn – og enkelte steder – en matbit.

Krossobanen på Rjukan (Europas første), Fjellheisen i Tromsø, Ulriksbanen i Bergen og Loen Skylift er kun noen eksempler. Sistnevnte er en av verdens bratteste gondolbaner og tar deg fra fjord til fjellet Hoven (1 011 moh.) på fem minutter.

Nyt utsikten fra en gondol

5. Vandre på isbre

Brevandring byr på spenning, mestringsfølelse og et mektig møte med naturen. I Norge har vi rundt 1 600 isbreer, og om sommeren tilbyr Den Norske Turistforening og mange lokale breførerlag trygge, guidede turer på flere av dem. Klatre i isvegger eller vandre på massive breer med sprekker, brevegger og brefall. På flere av dem kan du også stå på sommerski.

Jostedalsbreen på Vestlandet er fastlands-Europas største isbre, med mer enn 50 brearmer, deriblant Briksdalsbreen og Nigardsbreen. Sistnevnte er den mest tilgjengelige isbreen i Norge, men breturer av ulik lengde og vanskelighetsgrad tilbys mange steder i landet.

6. Opplev Norge på to hjul

Bare se for deg å oppleve Trollstigen, Kystriksveien eller fjordlandskapet på Vestlandet fra sykkelsetet. Variert terreng, merkede stier og stadig flere sykkelparker gjør Norge til en drøm av et feriemål for både raske, rolige, store og små syklister. Flere steder i landet tilbys det guidede turer og sykkelpakker som inkluderer overnatting og leie av sykkel. Øyhopping med sykkel, for eksempel langs Helglandskysten eller Trøndelagskysten, er en morsom ferieopplevelse som egner seg godt for eventyrlystne familier.

7. Opplev drømmestranden

Hvite og vide, små og skjermede – hver strand har sin sjarm i Norge. Med verdens nest lengste kystlinje sier det seg selv at mulighetene er mange, enten du vil boltre deg på en bystrand eller finne din egen bortgjemte perle. 17 norske strender er tildelt Blått Flagg, som et symbol på høy kvalitet basert på blant annet fasiliteter, miljø og renhold. Mange norske strender er også supre utgangspunkt for vannbaserte utfordringer som bølge- og  vindsurfing.

8. Finn ditt padleparadis

Finn flyten på en fjord, en innsjø, en elv eller langs kysten. Opplev Sørlandets skjærgård med tusenvis av øyer, holmer og skjær, eller padle fra strand til strand og mellom idylliske fiskevær i nord. Uansett hvor i landet du legger padleferien er du sikret en VIP-verdig utsikt til naturen. Over hele landet finnes det muligheter for kano- og kajakkutleie, samt organiserte kurs og padleturer for ulike ferdighetsnivåer. Hva med å overraske familien med et våttkortkurs i ferien? Norge er også et ettertraktet reisemål for spennende elveaktiviteter, som rafting og juving.

9. Dra på viltsafari

Safari er ikke synonymt med sebraer og savanner. Flere steder i Norge kan du se noen av landets mest fascinerende skapninger på nært hold ved å delta på en guidet safari. Opplev hvaler og gigantiske kongekrabber i Nord-Norge, skjeggete moskusokser på Dovrefjell, spekkhoggere på Vestlandet og elg og bever på Østlandet. Norge er også et yndet reisemål for fuglekikking med verdensberømte havfuglkolonier, arktiske fuglearter og Europas største bestand av havørn. Du kan også oppleve sjeldne dyr – i tillegg til vill og fantastisk natur - på en guidet safari i Norges nasjonalparker.

10. Utforsk fjordene

Egypt har pyramidene. USA har Grand Canyon. Peru har Machu Picchu, og Norge har fjordene. Lange, smale, dype og klare – noen verdensberømte, andre helt ukjente. Hvis du ikke har opplevd de norske fjordene enda har du en gylden mulighet i sommer. Vandre, padle eller dra på en guidet rib-safari – et fjordeventyr kan være så mangt. I tillegg kan du nyte en natt eller to på et av de mange staselige, historiske fjordhotellene eller leie din egne hytte eller feriebolig.

Flere av de mest ikoniske fjordene, som Hardangerfjorden, Sognefjorden og den UNESCO-beskyttede Geirangerfjorden, ligger på Vestlandet, men husk at også urbane Oslofjorden og fjordene i nord byr på storslåtte opplevelser.

Flotte naturopplevelser

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt