Skip to main content

10 tips til togferie i Norge

Tog er digg! Sett deg tilbake og slapp av, mens toget tar deg til spennende reisemål. Her er alt du trenger å vite for å planlegge en miljøvennlig togferie i Norge: Hvordan du får de billigste togbillettene, hvor lang tid toget tar og hvordan du kan booke en sovekupé.

Reis fra blinkende fjorder til høye fjell. Gjennom dype daler og frodige skoger. Når du tar toget, kommer du tett på den vakre og varierte naturen. I tillegg er tog en mer avslappende og miljøvennlig måte å reise på.

Bruk gjerne toget som framkomstmiddel på ferien også, og hopp av på stasjonene og utforsk nærområdene på reisemålene. Du finner mange spennende aktiviteter og attraksjoner innen kort avstand fra en rekke stasjoner. 

Utforsk Norge med tog

Jernbanenettverket strekker fra Kristiansand i sør til Bodø i nord og knytter sammen de største, norske byene. De aller fleste linjene går også innom Oslo, og herfra kan du også ta toget til Gøteborg og Stockholm, eller København.

Her er en oversikt over hovedlinjene i Norge:

Long distance train map.

 • Sørlandsbanen: Oslo – Stavanger (8 timer, GoAhead Nordic)
 • Bergensbanen: Oslo – Bergen (6,5-7 timer, VY)
 • Dovrebanen: Oslo – Trondheim (7 timer, SJ NORD)
 • Nordlandsbanen: Trondheim – Bodø (10 timer, SJ NORD) 
 • Raumabanen: Dombås – Åndalsnes (1 time og 40 minutter, SJ NORD)
 • Rørosbanen: Hamar – Trondheim  (5 timer, SJ NORD)
 • Ofotbanen: Narvik – Kiruna (3 timer og 20 minutter, Arctic Train)

Eriks ti lure togtips

Forfatter av boka Togferie, Erik Sveberg Dietrichs, har reist verden rundt på togskinnene. Han har mange gode tips til hvordan du bør planlegge og gjennomføre togferien:

1. Det er enkelt å kjøpe billetter

– Det er flere togselskaper i Norge, og noen ganger må man reise med ulike selskaper for å komme seg dit man ønsker. Likevel er det enkelt å booke togturen ettersom de aller fleste reiser kan kjøpes samlet i Entur-appen eller på Entur sine hjemmesider.

Det finnes også billettautomater på de største togstasjonene.

2. Sikre deg den beste prisen 

– Husk at de billigste billettene ofte blir utsolgt først. Med andre ord: book turen så tidlig som mulig for å sikre deg billige billetter. Dette gjelder spesielt på sommeren når mange er på reise. Se også etter kampanjetilbud hos togselskapene, forteller Erik.

Reiser du med VY er "Lavpris"-billettene de billigste. Her finner du billetter.

Hos SJ NORD, se etter "Standardbillett". Her finner du billetter.

Hos GoAhead Nordic, er "Lavpris"-billettene de rimeligste.

– Husk at mange togselskap har rabatt på billetter til barn, ungdom og pensjonister, sier Erik.

Skal du reise med familien til Oslo Lufthavn? Med Flytoget reiser alle barn under 16 år gratis når de reiser sammen med en voksen. Du kan også ta vanlig tog til flyplassen til en rimeligere pris per person. 

Greit å vite: Ofte kan ikke de billigste billettene refunderes eller byttes. Kjøp "Flex-billetter" om du trenger fleksibilitet.

3. Reise med barn

– Det er ikke noe problem å reise med barn på toget. Flere tog har til og med egne familievogner, forklarer Erik.

Reiser du med VY på Bergensbanen, kan barna leke i lekerommet i en egen vogn med sitteplasser for hele familien. Husk å huke av for "Familie" når du booker turen.

De fleste togene har egne områder der du kan sette fra deg barnevognen. Husk å sjekke tilgjengeligheten i forkant, det kan være du må booke plass. 

Hvis toget har kafé, kan du få hjelp til å varme barnemat ved behov.

4. Ta nattoget

– Flere linjer har nattog. Husk å booke sovekupé tidlig om du ønsker det, de blir raskt utsolgt, sier Erik.

Det er nattog på disse linjene: 

 • Bergensbanen (Oslo - Bergen)
 • Dovrebanen (Oslo - Trondheim)
 • Nordlandsbanen (Trondheim - Bodø)
 • Sørlandsbanen (Oslo - Stavanger)

Reiser du med Dovrebanen (VY), har hver kupe to enkeltsenger (75 cm x 200 cm), dyner og puter, i tillegg til vask, speil, håndduker, såpe og vannflasker. Sovekupeen er beregnet på to voksne, men det er plass til to små barn om man ønsker. Det er anbefalt at barn over seks år får egen seng. Du blir vekket ti minutter før toget ankommer stasjonen.

SJ NORD har nattog på Dovrebanen og Nordlandsbanen. Sovekupeene har to oppredde køyesenger, håndklær, vask og vannflasker. To voksne og to små barn kan dele sovekupé, men det er anbefalt at barn også får egen seng.

Sovekupeene på Sørlandsbanen (GoAhead Nordic er selskapet) har to senger (70 cm x 200 cm). På disse togene reiser barn under seks år gratis og kan dele seng med en voksen. Det kan ikke være mer enn to voksne og to barn i en sovekupé. Du kan plukke opp ørepropper fra kafévognen, gratis.

5. Ikke glem lader

– De fleste togene har lademuligheter ved togsetet, så husk laderen, slik at du har nok strøm på telefonen og til mobilkameraet, sier Erik. 

Len deg tilbake i komfortable seter og nyt utsikten.

6. Få jobben gjort

– Det er gratis internett på de fleste togene, så har du med deg datamaskin, kan du få gjort unna litt jobb på reisen, forklarer Erik.

7. Mat og drikke

De fleste langdistansetogene har en egen kafevogn, der du kan kjøpe mat og drikke. Snack og kaffe også kjøpes på automater.

– Det er godt utvalg på mange tog, men gjør litt research før du reiser og ta med mat og drikke ved behov. Jeg liker å ha med meg en termos med kaffe, sier Erik.

8. Ta med bok

– Men bare til tunnelene! Du vil ikke gå glipp av utsikten, sier Erik.

9. Speid etter ville dyr

– Er du heldig, kan du se moskus når du kjører over Dovrefjell med Dovrebanen, forteller Erik.

Ta med kikkert for å øke sjansene for å se det majestetiske dyret ... eller kanskje en elg, et reinsdyr eller en ørn?

10. Togferie

Du trenger ikke bil for å utforske ditt nærmeste ferieland. Fjell, fjorder og storbyer venter.  Toget kan ta deg komfortabelt til mange spennende reisemål, og mange gøyale aktiviteter og attraksjoner ligger bare en gå- eller busstur fra stasjonene.

Bli med på noen av verdens vakreste togreiser:

På de fleste tog kan du ta med ski, sykkel og alt annet du trenger for å gjøre ferien komplett. Bare husk å undersøke om du må bestille plass til utstyret i forkant. Det samme gjelder om du vil ha med den firbente på toget. 

Dersom du har spesielle behov, kan det være lurt å lese seg opp på tilbudene til de ulike togselskapene. Du kan også få hjelp til å bestille billetter og lignende av de ansatte på togstasjonene. 

Klar for togferie? Få tips til hva du bør se og gjøre langs Bergensbanen, NordlandsbanenDovrebanen, og Raumabanen.

Gjør deg klar

Her er alt du trenger å vite om Bergensbanen og Dovrebanen.

Gode reisetilbud

La proffene pakke norgesferien! Sjekk de gode tilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt