Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
Utsikt mot Eidem på Vega
Utsikt mot Eidem på Vega.
Photo: Øyvind Flatmo
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Vegaøyan

Øyene steg opp av havet og de aller første av steinalderens utforskere kom til kysten. Ute i havet skimtet de bratte fjell; og dit dro de - til Vega. Det var nesten ingen øyer å se rundt Vega da isen smeltet og steinalderfolket bosatte seg ved datidens strender, 90 meter over dagens havnivå. De høstet av matfatet, og de skrev historien du står i - her og nå - omkranset av 6500 øyer. Fremdeles dukker nye øyer opp, Vegaværingene høster ennå av havet og driver landbruk som bringer frem de flotteste smaksopplevelser. 

Vegaøyan ble innskrevet på Unescos verdensarvliste i 2004 med sitt unike kulturlandskap og ærfugltradisjon. Øyriket med sine 6.500 øyer og holmer, er Nord-Europas største gruntvannsområde , og er et eldorado for natur- og kulturinteresserte. Her kan du sykle, vandre, dykke og padle.

Etter en aktiv dag ute i naturen, fortjener du et fantastisk måltid. Ingenting er da bedre enn femretters opplevelse og lyse netter hos Vega Havhotell. 

Turistinformasjonen på Gladstad

Gladstad er kommunesenteret i Vega. Her finnes de vanligste servicetjenestene . Anbefaler å ta turen innom turistinformasjonen for å ta et dypdykk i Vegas tilbud. De leier bl.a. ut sykler, selger billetter til båtturene ut i øyene, billettutsalg for aktiviteter under Vegadagene og selger lokalproduserte suvenirer. 

Ting du bør få med deg på Vega

Vega fra sykkelsetet

En av de beste måtene å oppleve Vega og Helgelandskysten på er utvilsomt fra sykkelsetet. Korte avstander, eventyrlige fjell og et øyrike med over 24000 øyer gir fantastiske freske naturopplevelser ! 

Sykkelutleie på Vega (ekstern lenke)

Sykkelopplevelser på Vega

Sykkelopplevelser på Vega

Sykkelpakker med utgangspunkt i Brønnøysund

Disse sykkelturene inkluderer matopplevelser, sykkelutleie og overnatting - og det beste fra både Brønnøysund-området/Torghatten og Vega.

Sykkelutleie på Vega

Sykkel er den perfekte måten å oppleve Vega på. Korte distanser og flatt terreng gjør det raskt å komme seg rundt - og i flott natur. Turistkontoret på Vega leier ut herre/damesykler/El - sykler fra Gladstad midt på øya, men leverer også sykler f.eks til hurtigbåtkaia eller andre steder på Vega etter avtale. Leien inkluderer hjelm og sykkelvesker, sykkelvogn og barnesete kan leies i tillegg.

Bestill sykkelutleie

Fiskerihavna Nes på Vega

Overnatting på Vega

Flere severdigheter, steder og opplevelser på Vega

Fiskerihavna på Nes

I den gamle fiskerihavna Nes på Vega formidler E-huset – et ærfuglmuseum, og verdensarvutstillingen om ærfuglens betydning og øyenes historie. Det går faste båtturer til Lånan og Emårsøy i sommersesongen. Info og billetter fås kjøpt på turistkontoret på Vega. Overnatter du på en av de mange rorbuene i området, kan du rusle til Nes kafé og Bistro og spise frokost, eller innta et bedre måltid både til lunsj og til kvelds.  

Ylvingen

På øya Ylvingen, hvor den populære TV- serien Himmelblå er spilt inn, kan du gå i land og oppleve den nordlandske stemningen. Øya ligger på østsiden av Vega og har ca. 23 innbyggere. Dette er en utmerket øy å sykle på. Når du først er på Ylvingen er det verdt å ta turen opp til Tyskhåjen. Her finner du kringsminnesmerker som bunkere og kanonstillinger fra 2. verdenskrig. Har du lyst til å gå inn i de mørke tunnelene, er det lurt å ta med lommelykt. Den kjente Himmelblåkaféen som ligger på kaia har åpent i sommermånedene. Trenger du overnatting finnes det et helt nytt rorbuanlegg på øya. Du kommer deg til Ylvingen med ferje fra Horn til Vega, eller hurtigbåt fra Brønnøysund til Vega.
 

Skulpturlandskap Nordland

På vei fra ferjeleiet Igerøy til Rørøy passerer du Vegas bidrag til Skulpturlandskap Nordland: Like over Grimsøybrua finner du en tredelt skulptur kalt "En ny samtale" av den finske kunstneren Kain Tapper. På høyre side av veien like etter brua, ned mot sundet, ligger skulpturen "Virvel" laget av Jon Audun Hauge. Steinskulpturen er i mørk granitt. 

Rørøy

Hurtigbåten fra Brønnøy legger til i Rørøy på Vega. Her står bygninger som skal være reist med materialer fra en forlist russisk skute. Rørøy var i flere hundre år fra 1694 en viktig handelsplass noe væreiernes vakre hovedbygning, oppført av Peder Greger i 1770-årene bærer preg av. På sommeren kan du se en modell av gamle Rørøy fra ca 1890. I tillegg kan du se et stort auskar som er boltet fast i fjærsteinene. Dette er en skulptur i seg selv som er laget i furu av Tore Skjevling og møysommelig satt sammen av 900 ulike trebiter. 

Kirkøy, Vega
Kirkøy på Vega.
Photo: Orsolya Haarberg
E-huset på Nes
E-huset på Nes.
Photo: Orsolya Haarberg
Nes på Vega
Nes på Vega.
Photo: Erlend Haarberg