Skip to main content

Topp 10 reisemål

Norge er ditt! Fra midnattssol og nordlys i nord til skjærgårdsidyll i sør, fjell- og fjordeventyr i øst og vest og opplevelsesrike storby- eller småbyferier landet rundt. Her er noen av Norges mest populære reisemål og -områder.

1. Oslo-regionen

Oslo har flere ganger de siste årene blitt kåret til en av verdens beste byer å besøke. Hovedstaden vår er da også proppfull av spennende opplevelser, skulpturparker, gallerier, konserter, festivaler og museer i verdensklasse. Sjekk ut disse splitter nye attraksjonene!

Rusle en lang tur langs Havnepromenaden for å oppleve alle de nye bydelene, før du nyter gate- eller gourmetmat, kanskje i en av de fristende mathallene. Siden byen ligger perfekt plassert mellom fjorden og marka, kan du enkelt kombinere storbyliv med skogsturer til fots eller på sykkel, langrenn, alpint eller øyhopping.

Rundt Oslofjorden finner du også mange perler. I Østfold og Vestfold kan du besøke koselige byer som Fredrikstad og Tønsberg. En times kjøring nordover for Oslo venter Hadeland, der den unike skulpturparken og det ikoniske bygget The Twist på Kistefosmuseet er et must for alle kunstelskere.

2. Se lyset i Troms og Finnmark

Den livlige polarbyen Tromsø i Nord-Norge er et supert utgangspunkt hvis du vil oppleve nordlyset, hvalsafari og midnattssolen. Her er det mange flotte museer, og en tur opp med fjellheisen for å besøke Iskatedralen er obligatorisk. Langs hele kysten kan du fiske etter storfangst, og om høsten og vinteren tilbys det hvalsafari. Vår nordligste landsdel byr også på noen av de villeste naturopplevelsene.

I Lyngenfjordregionen er det supre forhold for fjellturer, terrengsykling og randoné. Det er dessuten mange flotte øyriker med hvite strender å utforske i området – Kvaløya, Sommarøy og Senja er bare noen få av dem. Hvis du vil bli bedre kjent med den samiske kulturen, er Karasjok eller Alta rett sted. Og hvem har vel ikke Nordkapp på ønskelista?

Lengst øst kan du studere sjeldne fugler på Varangerhalvøya og dra på kongekrabbesafari og hundekjøring i Kirkenes og Varanger. Overnatte gjør du selvsagt i snøhotellet!

3. Lofoten og Nordland

Mektige fjell, glitrende fjorder, autentiske fiskevær og kritthvite strender – badet i nordlys eller midnattssol. Har du ikke vært i Lofoten og Vesterålen ennå, er det bare å bestille billett – men dra gjerne utenom høysesongen, slik at du kan få nyte stedene i ro og fred.

Et annet høydepunkt i regionen er Kystriksveien, som snor seg langs hele den vakre Helgelandskysten, helt ned til Trøndelag. Den regnes faktisk som en av verdens vakreste bilturer. Det er også fantastisk å øyhoppe med rutebåt langs denne kyststrekningen, helt opp til kulturbyen Bodø, som er Europeisk kulturhovedstad i 2024. Et besøk i Saltstraumen og på Svartisen hører også med her.

Øyhopp gjerne videre nordover, og finn ditt eget nordlandsparadis i Kjerringøy, Steigen eller Hamarøy. Ved svenskegrensen byr Narvik på spennende krigs- og rallarhistorie, og et av Norges mest spektakulært beliggende skianlegg.

4. Bergen og fjordene i Vestland

I Bergen møtes verdensarv og mote, trendy restauranter og et progressivt musikkmiljø. Her kan du spasere gjennom sjarmerende brusteinsgater til KODE kunstmuseer og komponisthjem, oppleve Bryggen på nært hold eller ta Fløibanen eller Ulriksbanen til fjells.

Fra Bergen er det korte avstander til flere av vestlandsfjordene, inkludert Sognefjorden, som er Norges lengste, og Hardangerfjorden, som er et ideelt utgangspunkt for deg som vil gå fottur til Trolltunga. Ta gjerne turen til en av de mange mindre fjordarmene i området også, der du både kan oppleve isbreturer, sommerskisentre og idylliske fjordbygder som Gamle Lærdalsøyri, bokbyen Fjærland og Balestrand.

Flåmsbana til Flåm går både sommer og vinter og kåres stadig til en av verdens vakreste togreiser. Og vil du ha ekstremsport og aktive utendørsopplevelser, er ikke veien lang til verken Voss eller Nordfjord, der du også kan haike med gondolen til topps i Loen.

5. Geirangerfjorden og Nordvestlandet

De sju søstre er et av de mest kjente fossefallene i Norges kanskje mest kjente fjord, nemlig Geirangerfjorden. Fra Geiranger er det ikke lang vei til hårnålssvingene i Trollstigen, som ligger like ved tindehovedstaden Åndalsnes, der du kan gå den kjente fjellturen Romsdalseggen, eller ta Raumabanen, enda en av verdens vakreste togreiser.

I Nordvest ligger også jazzbyen Molde og opera- og klippfiskbyen Kristiansund, og mellom dem går ville og vakre Atlanterhavsvegen. Et annet høydepunkt er den vakre jugendstilbyen Ålesund, som er et fint utgangspunkt for turer i området, både rundt Hjørundfjorden og i Sunnmørsalpene.

Det er også flott å utforske de mange små, unike øysamfunnene utenfor kysten, som for eksempel Smøla, Bud og Grip. Om vinteren forvandler fjordbygda Stranda seg til et topptur- og pudderparadis for skikjørere.

6. Stavangerregionen

Hva får du hvis du kombinerer Michelin-restauranter med gamle trehus, rå gatekunst og verdensberømte fjellformasjoner? Dra til Stavanger, så får du svaret. Bli med på fjordsafari på Lysefjorden før du tar turen opp til Preikestolen eller Kjerag. Dagen etter kan du tilbringe med barna i Kongeparken.

Lenger sør har Jæren Norges bredeste og hviteste strender – et paradis for surfere og kitere! Følg gjerne Nordsjøveien langs kysten forbi Egersund og ta en tur opp til Trollpikken, og besøk noen av de sjarmerende uthavnene, som koselige Sogndalstrand. Fortsetter du nordover fra Stavanger, venter perler som Skudeneshavn og vikinghistorie i Haugesund.

7. Trondheim og Trøndelag

Trøndelag byr på både norgeshistorie, gourmetmat og friluftsliv. Dette er en sann himmel for hengivne matelskere, og regionen ble kåret til European Region of Gastronomy i 2022.

Her kan du fiske, sykle og stå på ski. Eller hva med å gå en av pilegrimsledene til Nidarosdomen i Trondheim? I den livlige studentbyen har den lokale matkulturen dype røtter, som nå vokser og finner nye veier. Ikke bare inn i Michelin-guiden, men også til hotellfrokostene og de koselige kaffebarene.

Følg gjerne duften videre til gårdsmat og spennende opplevelser langs Den gylne omvei i Innherred, og prøv laksefiskelykken i Namdalen, før du reiser tilbake i tid i bergstaden Røros. Og tar du turen til Dovrefjell, kan du kanskje få et glimt av en moskus!

8. Kristiansand og Sørlandet

Hvorfor dra til Syden når du kan nyte sola på nydelige sandstrender eller myke svaberg på Sørlandet? Landsdelen har flere soldager enn de fleste andre steder i Norge. Rusle i smale gater mellom hvitmalte trehus i koselige sørlandsbyer som Risør, Arendal, Grimstad, Mandal og Flekkefjord, og bli kjent med norske folketradisjoner i Setesdal.

I Kristiansand kan du stikke innom gamlebyen Posebyen, før du drar ned på brygga og inntar et deilig sjømatmåltid, koser deg på bystranda eller går på festival. Har du barn, er dessuten Dyreparken et soleklart must. Ikke lange turen unna ligger Lindesnes fyr på Norges sørligste punkt, og på Lindesneshalvøya finner du også den flotte undervannsrestauranten Under.

9. Fjell og daler på Østlandet

De frodige skogene, dype dalene og langstrakte fjellviddene på Østlandet er alle gode utgangspunkter for lange og korte eventyr, både i naturen og i ordets rette forstand. På Geilo, i Trysil og Hemsedal finner du noen av Norges største alpinanlegg om vinteren, som forvandles til fartsfylte sykkelparker om sommeren.

Tradisjonsrike Valdres, Hallingdal, Lillehammer og Gudbrandsdalen er alle populære reisemål for familier – her finnes både morsomme familieparker med og uten dyr, koselige gårder du kan besøke og overnatte på og fine turmuligheter. Det samme gjelder for Telemark, der du også kan ta båten opp gjennom slusene i Telemarkskanalen eller se en sjettedel av Norge fra Gaustatoppen.

Nasjonalparkene i Dovrefjell, Jotunheimen og Rondane byr på toppturer, hytte-til-hytte-vandring, rafting og klatring.

10. Svalbard

Klar for litt skikkelig villmarksliv? Svalbard ligger halvveis mellom det norske fastlandet og Nordpolen, og her kan du bli med på eksotiske aktiviteter i en vill, men likevel sårbar natur.

Dra på hundekjøring eller snøscootersafari, utforsk ishuler og la deg forføre av nordlyset. I tillegg til noen tusen isbjørner bor det omtrent 3000 mennesker her, og Longyearbyen er en fargerik minimetropol som byr på overraskende mange kulturaktiviteter og gode restauranter.

Utforsk de beste reisemålene nedenfor

Finn det ideelle utgangspunktet for din ferie.

Finn ditt neste eventyr

Våre partnere hjelper til med å sette sammen de aller beste reisepakkene!

Book pakketurer og rundturer

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt