Skip to main content

SALTSTRAUMEN

Verdens sterkeste malstrøm

Har du lyst til å besøke universets timeglass?

Utrolige krefter er i sving mellom Saltenfjorden og Skjerstadfjorden utenfor Bodø i Nord-Norge.

Når den sterke strømmen snur og presser seg inn og ut mellom fjordene, oppstår spektakulære malstrømmer i Saltstraumen.

Sett deg ned og lytt. Hør lyden av 400 millioner kubikkmeter vann, som presser seg gjennom det trange sundet.

Det er mange kule (og helt trygge) måter å oppleve verdens sterkeste tidevannsstrøm på.

Skroll ned for å lese mer!

Utrolige naturkrefter

Fire ganger om dagen danser enorme malstrømmer gjennom fjorden, når massive vannmengder presser seg gjennom det 150 meter brede sundet i Saltstraumen. Vi snakker 400 millioner kubikkmeter med saltvann, som beveger seg med en gjennomsnittsfart på 13 kilometer i timen – og langt mer når strømmen er på sitt sterkeste. Det er ikke så rart at folk kommer fra hele verden for å oppleve det verdenskjente naturfenomenet.

Det mest ideelle tidspunktet å besøke Saltstraumen på er rundt fullmåne eller nymåne, og opptil tre dager etter, når strømmen er på sitt sterkeste. Forskjellen mellom høy- og lavvann kan da være så mye som tre meter – et virkelig imponerende syn.

Strømmen har fascinert oss i generasjoner, og gjør det fortsatt! I 2016 lagde NRK et eget TV-program om strømmen, «Saltstraumen minutt for minutt», som fengslet en million nordmenn landet over.

Få den beste utsikten

Gå en tur over Saltstraumbrua, som går rett over vannkaoset. Det er gangfelt på hver side av bruen, som gjør det enkelt å titte rett ned i den kraftfulle strømmen. Besøker du Saltstraumen om vinteren? Husk varme klær! Det kan bli ganske sterk vind på brua.

Hvis du vil komme skikkelig tett på strømmen, sjekk ut de mange utkikkspunktene langs vannkanten. Du finner også rullestolvennlige stier i området. Du kan føle (og høre) de utrolige naturkreftene i det vannet spruter opp langs kystlinjen, tett på der du står. Bare husk å holde god avstand til vannet. Strømmen er vanvittig sterk og må behandles med respekt.

Husk også at strømmen skifter retning i løpet av dagen. Når strømmen kommer inn fra vest, får du den beste utsikten på østsiden av bruen. Når den trekker seg tilbake, dra til vestsiden.

Saltstraumen er et marint verneområde.

Det næringsrike vannet skaper en unik fauna i området, noe som gjør Saltstraumen til et paradis for dyreliv både over vann ...

... og under.

La oss dykke ned!

Dykking og snorkling i Saltstraumen

– Dykking i Saltstraumen er ikke for nybegynnere. Sterke strømmer og dype fjellvegger gjør det krevende å dykke her, men er du en sertifisert dykker og drar med en profesjonell lokalguide, er det en helt unik opplevelse, sier Borghild Viem.

Borghild har vært dykkemester siden 2015. Sammen med mesterinstruktør Fredric Ihrsen, driver hun Nord&Ne, et dykkesenter i hjertet av Saltstraumen.

– Det som er spennende med Saltstraumen, er at du har et lite vindu hvor du kan dykke, akkurat i det strømmen snur. Man har rundt en time før vaskemaskinen, som jeg kaller den, starter igjen. Det er virkelig ingenting som kan sammenlignes med Saltstraumen, forteller Borghild.

– Det maritime livet her er helt utrolig. Når du dykker, ser du store tareskoger som danser i strømmen, fjellvegger dekt av fargerike anemoner, i tillegg til torsk, enorme kveiter og sjøsnegler. Er du heldig kan du også møte på steinbit. Området er også et populært sted for undervannsfotografering, forklarer Borghild.

Borghild og Fredric guider dykkere fra båt eller land, utenfor den sterkeste strømmen. Dykking i Saltstraumen krever også tørrdrakt og varme klær. Månefasen, forskjellen mellom høyvann og lavvann, og tid på døgnet, avgjør hvor krevende det er å dykke i strømmen. Aldri dykk i Saltstraumen uten erfaring eller en profesjonell guide.

En mindre ekstrem måte å oppleve strømmen på er å snorkle. Snorkling passer for de fleste og er trygt, så lenge man har grunnleggende svømmeferdigheter og gjør det sammen med profesjonelle guider. Hovedsesongen for snorkling i Saltstraumen er fra mai til oktober.

Utforsk undervannsverdenen:

Husk: Det marine livet i Saltstraumen er sårbart, og det er ikke anbefalt å fiske i strømmen. De profesjonelle dykkerne i området bruker mye tid og krefter på å fjerne gamle fiskekroker og snører fra vannet. Hvis du vil fiske i området, gjør det utenfor strømmen, og spør lokale om tips til fiskeplasser.

Saltstraumen = Saltvann.

Vil du smake på den?

En enkel røykebu brukes for røyke en del av saltet, som produseres i fire ulike smaker: rent havsalt, røkt salt, urtesalt (løpstikke) og tangsalt.

Arctic Salt er smaken av Saltstraumen. Det er naturlig å produsere det her, på bryggen over strømmen, med ferskt, salt sjøvann.

Tore Hongset, gründer og eier

Du får tak i saltet på flere lokale butikker og gårdsutsalg i Bodø-området.

Saltet er også en viktig ingrediens i sjokoladen laget av Bodøs kjente konditor, Craig Alibone.

Prøv den med den blå, med salt karamell, inspirert av Saltstraumen.

Lyst på mer lokalmat?

Kjelen Kafe, rett ved strømmen, kan du nyte lokale retter med panoramautsikt til Saltstraumen.

Prøv den lokale favoritten Møsbrømlefse, fylt med smør, rømme og brunost!

Vil lage lefse hjemme? Sjekk ut vår norske kokebok for flere deilige oppskrifter.

Reiser du i en gruppe?

Hvorfor ikke ende turen med en unik overnatting på Tuvsjyen – et sted inspirert av steinalderbosettingene i området.

Restene av en 10 000 år gammel boplass i området er et av de eldste arkeologiske funnene i Norge.

Hos Tuvsjyen kan du, bokstavelig talt, få en smak av steinalderen.

Opplev steinalderliv i en jordgamme, og tilbered egenfanget fisk i en kokegrop! Når du er klar for litt moderne luksus, kan du krype ned i det deilige boblebadet.

Planlegg turen!

Finn steder å bo, hvor du kan spise og spennende aktiviteter i området.

Slik kommer du deg hit

Saltstraumen ligger i enden av en av Norges fineste kjøreruter, Kystriksveien, 33 kilometer utenfor Bodø sentrum. For å komme deg dit kan du ta lokalbussen fra Bodø, eller taxi. Bodø Taxi tilbyr sightseeingturer til Saltstraumen for en fast pris.

Er du i det sporty hjørnet, kan du leie sykkel eller bli med på en guidet sykkeltur, og sykle fra Bodø sentrum, eller flyplassen, til Saltstraumen.

Et kult alternativ, der du virkelig kommer tett på strømmen, er å bli med på en RIB-tur fra Bodø til Saltstraumen. Flere tilbyr også turer om vinteren. Går du for dette alternativet, hold utkikk etter havørn. Bodø har en av verdens største bestander av havørn, så sjansen for å se én (eller flere) er stor!

Utforsk RIB-turer i Saltstraumen:

Planlegg besøket

Overnatting

Aktiviteter

Restauranter og kafeer

Utforsk Bodø og Salten

Finn flere fantastiske steder og morsomme aktiviteter i Bodø og Salten.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt