LEFSELYKKE
Trendy tradisjonsbakst
Myke og søte ...
... eller salte og fylt med det du liker best.
Vi snakker selvfølgelig om lefser – en av våre eldste baketradisjoner.
I vårt langstrakte land skal det godt gjøres å finne noen som ikke liker lefser, enten du spør besta, klassekamerater eller en tilfeldig person på gata. Men hva er det som fortsatt gjør tradisjonsbaksten til en sikker vinner, uansett anledning?
– Det finnes så mange ulike varianter av lefse, fra søte godbiter til wraps, sier Gry Nordvik Karlsen, som skrev boken «Takkemat» med sin søster Ane Nordvik Hasselberg.
Søstrene bestemte seg for å samle gode oppskrifter på takkemat, inkludert lefse, fordi det ikke er så lett å finne.
– Det er ingen som dedikerer en YouTube-kanal eller en blogg til lefsebaking. Men hver region, bygd og tettsted har sine lefsetradisjoner, forklarer Hasselberg. For ikke å snakke om de utallige familieoppskriftene som går i arv.
– Det er likevel ikke alle som har lyst å dele familieoppskriftene, og vi ønsker ikke at tradisjonen med lefsebaking skal forsvinne. Alle burde få muligheten til å lære seg å lage lefser, legger Karlsen til.
De to søstrene er lidenskapelig opptatt av å ta vare på norske baketradisjoner, og kan fortelle at lefse alltid har hatt en spesiell plass på bordet.
Eldgamle baketradisjoner
– Lefser er inspirert av flatbrød, som vi ofte bruker til supper, spekemat og rakfisk, forklarer Karlsen.
Flatbrød krever ikke mange ingredienser, og tradisjonen kan vi spore tilbake til vikingenes brauðiskr (brødfat). For å lage dette, trenger du kun vann, mel og litt salt.
Lefser er egentlig bare en mykere versjon av flatbrød, laget på litt flere ingredienser. Og det er melken, smøret og den lille «dæsjen» med sukker som gir lefsedeigen den uimotståelige smaken.
– Da jeg var yngre, var lefser noe vi unnet oss til spesielle anledninger. Det tar lang tid å lage, så det ble bare til høytider, bursdager og lignende.
Hemmeligheten bak de smakfulle lefsene, er kombinasjonen av myk deig og deilig fyll.
Lag deg en søt variant med smør, sukker og kanel ...
... eller bytt ut brødskivene i matpakka med sunne lefsewraps.
Lefseruller har også blitt en stor hit de siste årene. Perfekte snacks til tapas eller når du bare får lyst på noe ekstra godt.
For hvem kan vel si nei til lakseruller som dette?
Lefser kan brukes til så mangt, men selv om det er en allsidig bakst, tar det ifølge Karlsen lang tid å lage det fra bunnen av.
Heldigvis kan man få kjøpt ferdige lefser og potetlefser i de fleste matbutikker, og de er ypperlige når du har dårlig tid. Bruk de til wraps eller tapas, eller kanskje pølse og lompe er favoritten?
Noen matbutikker selger også søte lefser med kanel og sukker, men Karlsen råder deg til å oppsøke gårdsutsalg og bakerier som spesialiserer seg på lefser.
– Ingenting smaker bedre enn hjemmelagde lefser. Det er det første vi går tom for på julemarkeder og en av de tingene alle spiser i bursdager og selskap, sier hun.
Lefser har blitt trendy igjen
Bakerne ved Øyens Hjemmebakeri i Gudbrandsdalen er noen av de som spesialiserer seg på lefser, og de merker at etterspørselen har blitt veldig stor.
– Fra oktober til nyttårsaften i 2020 bakte vi 13 000 lefser, forteller Kari Øyen, og legger til at de trolig kunne bakt dobbelt så mye om de hadde hatt kapasitet.
Det er også mange yngre som har fått øynene opp for lefser. Noen kjøper det i gave til de som har alt, mens andre sikrer seg noen godbiter fordi de ikke baker.
– Vi merker likevel at stadig flere yngre folk ser verdien av å bake lefser selv. Og der er ikke så vanskelig som man skulle tro. Finn noen som kan gi veiledning første gangen eller bli med på et lefsekurs. Med masse øving blir lefsa bare bedre og bedre, sier Øyen.
Hun forteller også at lefsebaking har blitt en langt mer populær ting å gjøre hjemme.
– Jeg tror det er blitt viktig for folk å ta seg tid til å kose seg med dette. Noen har til og med egne bakstrom i kjelleren.
Bakt med kjærlighet
Gry Nordvik Karlsen er helt enig i dette.
For henne er en del av sjarmen med lefsebaking at man gjør det sammen. Når man fordeler oppgavene, blir også jobben enklere.
– Det er alltid noe man kan bidra med, uansett om du er ung eller gammel. Noen lager deig, andre kjevler. Noen kan ha ansvaret for takken, mens andre smører lefsene med sukker og kanel. Så må noen klippe lefsene i mindre biter før de pakkes ned.
Dette er også den beste måten å lære tradisjonen videre til yngre generasjoner.
Fra middag til dessert
Lefser lages på ulike måter, alt etter hvilken del av landet du er i. De som brukes til middag er ikke like søte som de du finner på kakebordet i selskap.
– Jeg er fra Salten i Nord-Norge, og møsbrømlefsen vi fikk servert til middag er min favoritt, smiler Karlsen.
Møsbrømlefse er en stor lefse, fylt med møsbrøm – et flytende fyll laget av brunost. Karlsen nevner også kjøttlefse som en god middagsvariant. Da bretter du lefsen i to, med kjøtt imellom, og steker den. Det minner egentlig litt om taco.
Er du på Vestlandet, er det selvsagt Vestlandslefse som gjelder. Dette er en av de søte variantene med smør, sukker og kanel.
– En lignende variant er tjukklefse. Den er også søt, men selve lefsen er tykkere, sier Karlsen.
En annen populær lefse, er krinalefsen fra Nordland. Den tar litt lengre tid å lage, fordi den stekes i flere omganger. Den har også et fint mønster, som før i tiden ble brukt til å vise hvilken gård lefsen kom fra.
Dilla på takkemat
Lefser er bare en av mange godsaker som kan stekes på takke – og vi nordmenn er glade i flat bakst.
For oss er fergetur nesten synonymt med svele. Og enten de er toppet med smør og sukker, syltetøy eller brunost, forsvinner de alltid fra kiosken på fotballturneringer.
– I Trøndelag, spesielt på Røros, er pjalt en lokal spesialitet, forklarer Karlsen.
Pjalt er en myk, rund kake som ofte blir servert med smør og deilig norsk ost. Rørosområdet er en av landets fremste regioner når det kommer til lokalmat, fra meieriprodukter til reinsdyrkjøt, og alle innbyggerne har sin versjon av pjalt. De lokale kaller også lefse for lemse.
For det er nemlig slik at lefse ikke alltid kalles lefse. I Trøndelag er lefse med sukker og kanel kalt klenning, mens det samme heter kling i Buskerud. Forvirrende?
Du trenger heldigvis ikke pugge alle lokale navnene, for de fleste vil skjønne hva du spør etter når du ber om lefse. Og smaken, den er like god!
Slik lager du en enkel lefsesnack
Fikk du lyst på lefse nå? Du trenger heldigvis ikke samle familien til lefselag hver gang du vil lage deg en liten snack. Gjør det enkelt – uten takke!
Lefserull
Perfekt til tapas.
4 porsjoner.
Du trenger
5 store lefser eller lomper (selges i de fleste matbutikker)
125 g kremost, som for eksempel Snøfrisk
100 g røykelaks (eller skinke, om du foretrekker det)
Ruccola
Smør kremosten utover lefsene.
Legg på tynne skiver med røykelaks og ruccola.
Rull sammen og del i mindre biter.
Søte lefser med sukker og kanel
En liten godbit til kaffekoppen.
Til en person.
Du trenger
1 stor lefse (selges i de fleste matbutikker)
1 ss mykt smør
1 ss sukker
1 ss malt kanel
Smør lefsen og dryss kanel og sukker over.
Brett lefsen i to eller rull den sammen, og nyt!
Finn ditt nærmeste bakeri
Se våre beste tilbud
Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.