Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

LEFSELYKKE

Trendy tradisjonsbakst

Kling lefse .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no
Kling lefse .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no

Myke og søte ...

Kling lefse .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no
Kling lefse .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no

... eller salte og fylt med det du liker best.

Rolled-up lefse .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no
Rolled-up lefse .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no

Vi snakker selvfølgelig om lefser – en av våre eldste baketradisjoner.

Baking Norwegian lefse .
Photo: Håjen kafe
Baking Norwegian lefse .
Photo: Håjen kafe

I vårt langstrakte land skal det godt gjøres å finne noen som ikke liker lefser, enten du spør besta, klassekamerater eller en tilfeldig person på gata. Men hva er det som fortsatt gjør tradisjonsbaksten til en sikker vinner, uansett anledning?

– Det finnes så mange ulike varianter av lefse, fra søte godbiter til wraps, sier Gry Nordvik Karlsen, som skrev boken «Takkemat» med sin søster Ane Nordvik Hasselberg.

Søstrene bestemte seg for å samle gode oppskrifter på takkemat, inkludert lefse, fordi det ikke er så lett å finne.

– Det er ingen som dedikerer en YouTube-kanal eller en blogg til lefsebaking. Men hver region, bygd og tettsted har sine lefsetradisjoner, forklarer Hasselberg. For ikke å snakke om de utallige familieoppskriftene som går i arv.

– Det er likevel ikke alle som har lyst å dele familieoppskriftene, og vi ønsker ikke at tradisjonen med lefsebaking skal forsvinne. Alle burde få muligheten til å lære seg å lage lefser, legger Karlsen til.

De to søstrene er lidenskapelig opptatt av å ta vare på norske baketradisjoner, og kan fortelle at lefse alltid har hatt en spesiell plass på bordet.

Eldgamle baketradisjoner

– Lefser er inspirert av flatbrød, som vi ofte bruker til supper, spekemat og rakfisk, forklarer Karlsen. 

Flatbrød med spekemat servert på trefjøl
Flatbrød med spekemat.
Photo: Marte Nordahl / Matprat.no

Flatbrød krever ikke mange ingredienser, og tradisjonen kan vi spore tilbake til vikingenes brauðiskr (brødfat). For å lage dette, trenger du kun vann, mel og litt salt.

Lefser er egentlig bare en mykere versjon av flatbrød, laget på litt flere ingredienser. Og det er melken, smøret og den lille «dæsjen» med sukker som gir lefsedeigen den uimotståelige smaken.

– Da jeg var yngre, var lefser noe vi unnet oss til spesielle anledninger. Det tar lang tid å lage, så det ble bare til høytider, bursdager og lignende.

Hemmeligheten bak de smakfulle lefsene, er kombinasjonen av myk deig og deilig fyll.

TIPS!

Lefser smaker nydelig med brunost, akkurat som vafler og boller.

Lag deg en søt variant med smør, sukker og kanel ...

Lefse with sugar and cinnamon .
Photo: Takkemat / Ane Nordvik Hasselberg / Gry Nordvik Karlsen
Lefse with sugar and cinnamon .
Photo: Takkemat / Ane Nordvik Hasselberg / Gry Nordvik Karlsen

... eller bytt ut brødskivene i matpakka med sunne lefsewraps.

Lunch wrap with chicken .
Photo: Esten Borgos / Matprat.no
Lunch wrap with chicken .
Photo: Esten Borgos / Matprat.no

Lefseruller har også blitt en stor hit de siste årene. Perfekte snacks til tapas eller når du bare får lyst på noe ekstra godt.

For hvem kan vel si nei til lakseruller som dette?

Lefse with smoked salmon .
Photo: Esten Borgos / Matprat.no
Lefse with smoked salmon .
Photo: Esten Borgos / Matprat.no

Lefser kan brukes til så mangt, men selv om det er en allsidig bakst, tar det ifølge Karlsen lang tid å lage det fra bunnen av.

Heldigvis kan man få kjøpt ferdige lefser og potetlefser i de fleste matbutikker, og de er ypperlige når du har dårlig tid. Bruk de til wraps eller tapas, eller kanskje pølse og lompe er favoritten?

Fersk potetlefse servert på fat
Potetlefse.
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no

Noen matbutikker selger også søte lefser med kanel og sukker, men Karlsen råder deg til å oppsøke gårdsutsalg og bakerier som spesialiserer seg på lefser.

– Ingenting smaker bedre enn hjemmelagde lefser. Det er det første vi går tom for på julemarkeder og en av de tingene alle spiser i bursdager og selskap, sier hun.

Lefser har blitt trendy igjen

Bakerne ved Øyens Hjemmebakeri i Gudbrandsdalen er noen av de som spesialiserer seg på lefser, og de merker at etterspørselen har blitt veldig stor.

– Fra oktober til nyttårsaften i 2020 bakte vi 13 000 lefser, forteller Kari Øyen, og legger til at de trolig kunne bakt dobbelt så mye om de hadde hatt kapasitet.

Det er også mange yngre som har fått øynene opp for lefser. Noen kjøper det i gave til de som har alt, mens andre sikrer seg noen godbiter fordi de ikke baker.

– Vi merker likevel at stadig flere yngre folk ser verdien av å bake lefser selv. Og der er ikke så vanskelig som man skulle tro. Finn noen som kan gi veiledning første gangen eller bli med på et lefsekurs. Med masse øving blir lefsa bare bedre og bedre, sier Øyen.

Hun forteller også at lefsebaking har blitt en langt mer populær ting å gjøre hjemme.

– Jeg tror det er blitt viktig for folk å ta seg tid til å kose seg med dette. Noen har til og med egne bakstrom i kjelleren.

Bakt med kjærlighet

Gry Nordvik Karlsen er helt enig i dette.

For henne er en del av sjarmen med lefsebaking at man gjør det sammen. Når man fordeler oppgavene, blir også jobben enklere.

– Det er alltid noe man kan bidra med, uansett om du er ung eller gammel. Noen lager deig, andre kjevler. Noen kan ha ansvaret for takken, mens andre smører lefsene med sukker og kanel. Så må noen klippe lefsene i mindre biter før de pakkes ned.

Dette er også den beste måten å lære tradisjonen videre til yngre generasjoner.

Fra middag til dessert

Lefser lages på ulike måter, alt etter hvilken del av landet du er i. De som brukes til middag er ikke like søte som de du finner på kakebordet i selskap.

– Jeg er fra Salten i Nord-Norge, og møsbrømlefsen vi fikk servert til middag er min favoritt, smiler Karlsen.

Møsbrømlefse er en stor lefse, fylt med møsbrøm – et flytende fyll laget av brunost. Karlsen nevner også kjøttlefse som en god middagsvariant. Da bretter du lefsen i to, med kjøtt imellom, og steker den. Det minner egentlig litt om taco.

Møsbrømlefse på fat og et glass med melk
Møsbrømlefse.
Photo: Takkemat / Ane Nordvik Hasselberg / Gry Nordvik Karlsen

Er du på Vestlandet, er det selvsagt Vestlandslefse som gjelder. Dette er en av de søte variantene med smør, sukker og kanel.

– En lignende variant er tjukklefse. Den er også søt, men selve lefsen er tykkere, sier Karlsen.

En annen populær lefse, er krinalefsen fra Nordland. Den tar litt lengre tid å lage, fordi den stekes i flere omganger. Den har også et fint mønster, som før i tiden ble brukt til å vise hvilken gård lefsen kom fra.

Dilla på takkemat

Lefser er bare en av mange godsaker som kan stekes på takke – og vi nordmenn er glade i flat bakst.

For oss er fergetur nesten synonymt med svele. Og enten de er toppet med smør og sukker, syltetøy eller brunost, forsvinner de alltid fra kiosken på fotballturneringer.

Lefse med smeltet brunost servert på fat
Lefse med brunost.
Photo: Takkemat / Ane Nordvik Hasselberg / Gry Nordvik Karlsen

– I Trøndelag, spesielt på Røros, er pjalt en lokal spesialitet, forklarer Karlsen.

Pjalt er en myk, rund kake som ofte blir servert med smør og deilig norsk ost. Rørosområdet er en av landets fremste regioner når det kommer til lokalmat, fra meieriprodukter til reinsdyrkjøt, og alle innbyggerne har sin versjon av pjalt. De lokale kaller også lefse for lemse.

For det er nemlig slik at lefse ikke alltid kalles lefse. I Trøndelag er lefse med sukker og kanel kalt klenning, mens det samme heter kling i Buskerud. Forvirrende?

Du trenger heldigvis ikke pugge alle lokale navnene, for de fleste vil skjønne hva du spør etter når du ber om lefse. Og smaken, den er like god!

Slik lager du en enkel lefsesnack

Fikk du lyst på lefse nå? Du trenger heldigvis ikke samle familien til lefselag hver gang du vil lage deg en liten snack. Gjør det enkelt – uten takke!

Lefserull 

Perfekt til tapas.
4 porsjoner.

Du trenger
5 store lefser eller lomper (selges i de fleste matbutikker)
125 g kremost, som for eksempel Snøfrisk
100 g røykelaks (eller skinke, om du foretrekker det)
Ruccola

Smør kremosten utover lefsene.
Legg på tynne skiver med røykelaks og ruccola.
Rull sammen og del i mindre biter.

Søte lefser med sukker og kanel

En liten godbit til kaffekoppen.
Til en person.

Du trenger
1 stor lefse (selges i de fleste matbutikker)
1 ss mykt smør
1 ss sukker
1 ss malt kanel

Smør lefsen og dryss kanel og sukker over.
Brett lefsen i to eller rull den sammen, og nyt!

TIPS!

Lefser smaker nydelig med brunost, akkurat som vafler og boller.

Norske lefsevarianter

Vestlandslefse – Søt lefse fra Vestlandet med smør, sukker og kanel.

Møsbrømlefse – Lefse fra Salten i Nord-Norge med møsbrømfyll, som er laget av en blanding av brunost, rømme og smør.

Tykklefse – En søt lefse med smør, sukker og kanel, som er tykkere enn Vestlandslefsa.

Kjøttlefse – Lefse med kjøttfyll.

Potetlefse – Lefse laget av poteter.

Lomper – Et annet navn på potetlefse, serveres som regel til pølser.

Krinalefse – Opprinnelig fra Helgeland i Nord-Norge. Denne lefsa har et fint mønster og serveres med smør, sukker og kanel. Før i tiden ble den ofte servert med gomme (ostemasse av brestet melk).

Gnikkalefse – Lefse fra Nord-Norge som bløtes med før de smøres med smør, sukker og kanel.

Pjalt – Tradisjonsmat fra Røros. Runde kaker som stekes på takke. De ligner på sveler eller lapper, men lages av deig som kjevles og stikkes ut til runde kaker.

Lemse – Lefse fra Røros. 

Klenning – Trøndelags versjon av Vestlandslefsa. Smøres med smør, sukker og kanel.

Kling – Søt lefse fra Buskerud.

Norske lefsevarianter

Vestlandslefse – Søt lefse fra Vestlandet med smør, sukker og kanel.

Møsbrømlefse – Lefse fra Salten i Nord-Norge med møsbrømfyll, som er laget av en blanding av brunost, rømme og smør.

Tykklefse – En søt lefse med smør, sukker og kanel, som er tykkere enn Vestlandslefsa.

Kjøttlefse – Lefse med kjøttfyll.

Potetlefse – Lefse laget av poteter.

Lomper – Et annet navn på potetlefse, serveres som regel til pølser.

Krinalefse – Opprinnelig fra Helgeland i Nord-Norge. Denne lefsa har et fint mønster og serveres med smør, sukker og kanel. Før i tiden ble den ofte servert med gomme (ostemasse av brestet melk).

Gnikkalefse – Lefse fra Nord-Norge som bløtes med før de smøres med smør, sukker og kanel.

Pjalt – Tradisjonsmat fra Røros. Runde kaker som stekes på takke. De ligner på sveler eller lapper, men lages av deig som kjevles og stikkes ut til runde kaker.

Lemse – Lefse fra Røros. 

Klenning – Trøndelags versjon av Vestlandslefsa. Smøres med smør, sukker og kanel.

Kling – Søt lefse fra Buskerud.

Finn ditt nærmeste bakeri

Lefsebakerier
Kortreist Lykke er et lite bakeri som har spesialisert seg på munker og lefser. Read more
Kortreist Lykke lefse og munkebakeri
Lokalt bakeri i Leveld, baker etter lokale oppskrifter. Kultur, ekte håndverk av tradisjonsmat fra Hallingdal. Read more
Leveld Lefsebakeri
Midt i Voss sentrum finn du Kringlo - eit bakeri som vart starta opp i 1994. Read more
Kringlo
Andre bakerier
Skroll for å se alle bakeriene.
Bakverk og italiensk pizza i verdensklasse får du på Tollboden Bakeri i Flekkefjord. Read more
Tollboden Bakeri
Bakeriet i Lom ligg midt i Lom sentrum. Vi har utsal med brød og andre bakevarer og eigen kafé. Om sommaren har vi uteservering med pizza og… Read more
Bakeriet i Lom | Kafé
Er en del av MATHUSET EYDE og ligger i Storgata midt i Rjukan sentrum. Dette er et tradisjonelt og hyggelig konditori med fristende alltid ferske… Read more
Eyde Konditori
Bakeriet SPRØ er håndverksbakeriet midt i sentrum av Oppdal. Her finner du ferske og naturlige bakevarer stekt i steinovn, nysmurte… Read more
Bakeriet SPRØ
Kanskje Geilos mest populære bakeri, som transformeres til en fantastisk pizzeria mellom lunsj og middag. I bakeriet kan du kjøpe ferske… Read more
Highland Bakeri & Pizzeria
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgars Bakeri & Konditori - Malmø
Bare Beppe Kafè og litt til ligger ved Byparken i hjertet av Sandefjord sentrum. Read more
Bare Beppe Kafé og litt til
Et bakeri med egen produksjon, utsalg og serveringssted i samme lokalene. Her får du ekte varer! Read more
Bakeriet i Brumunddal
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgar's Bakeri & Konditori - ALTI Mandal
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgar's Bakeri & Konditori - Gågata
Matopplevelsene står i kø på Hadeland Glassverk. Våre serveringssteder tilbyr klassiske matretter og tradisjonsrik bakst. Read more
Spisestedene på Hadeland Glassverk
Byene eneste konditori og cafe med lange tradisjoner. Read more
Stavelin Kafe og Konditori
Høvdinghallen ved Hadeland Glassverk - Et  Mekka for matentusiaster Det er ingen tvil om at Høvdinghallen er… Read more
Høvdinghallen ved Hadeland Glassverk
Velkommen til Grini Hjemmebakeri og gårdsutsalg. Vi har hjemmebakte glutenfrie kransekaker og granola og kjøtt, syltetøy, egg og ost fra andre lokale… Read more
Grini Hjemmebakeri - Gårdsutsalg
Edgars bakeri har velsmakende bakevarer som passer alles ganer. Velkommen til oss – enten du vil spise her eller ta med deg! Read more
Edgars Bakeri på AMFI Farsund
Bakeriet i Valdres (tidligere Bakeriet i Bagn) er kjent for sine gode bakervarer, og filosofien er at de kun skal bruke de beste… Read more
Bakeriet i Valdres
Bakeri med lange tradisjoner på sydsiden i Halden Read more
Børkes Bakeri
Flåm Bakeri tilbyr tilreisende fra alle verdens hjørner og fastboende herlig nybakte bakverk hele året. Read more
Flåm Bakeri
- midt i gamle Straumen Sentrum MARENS BAKERI - Ferske og smakfulle produkter til hverdag og fest. Her blir du ønsket velkommen med duftende… Read more
Marens Bakeri
Midt på tunet på Kalsa Gård står Såmmårstuggu, her e det åpen kafé fredag, lørdag og… Read more
Sommerkafe i "Såmmårstuggu" på Kalsa Gårdsbakeri.
Tonstad Bakeri AS finner du midt i Tonstad sentrum i Sirdal kommune. Her har vi et bakeri der vi produserer varene våre; det meste på den gammeldagse… Read more
Tonstad Bakeri
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgars Bakeri & Konditori i Lyngdal
Her finner du et stort utvalg i påsmurt mat, kaker, pizza og andre varmretter, samt drikke i alle varianter - kaffe, smoothies, frappe, meierivarer og… Read more
Harry Bakeri & Kaffibar
Kortreist Lykke er et lite bakeri som har spesialisert seg på munker og lefser. Read more
Kortreist Lykke lefse og munkebakeri
Lokalt bakeri i Leveld, baker etter lokale oppskrifter. Kultur, ekte håndverk av tradisjonsmat fra Hallingdal. Read more
Leveld Lefsebakeri
Et overflødighetshorn av bakevarer - og verdens beste skolekjeks Read more
Presteruds Eft. Baker og Konditori
Austbygda Bakeri ligger midt i Tinn Austbygd sentrum. Read more
Austbygde Bakeri
Det lokale og tradisjonsrike Edgar's Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgar's Bakeri & Konditori - Vigeland
Herlig lager tradisjonell mat fra Geilo. Herlig AS drives av Gunn Kristin Øen Uthus, hun baker og produserer småmat,… Read more
Herlig AS
Ønsker du en pust i bakken etter shopping turen i Amfi kjøpesenter, så tilbyr de også kafe, te, mineralvann samt flere gode… Read more
Hamstad Bakericafe Amfi
De har et stort utvalg i disken, alt fra vaffel til dagens middag.  Mange spennende retter ligger klare for å nytes i nye flotte… Read more
Hamstad Bakericafe Namsos Storsenter
Midt i Voss sentrum finn du Kringlo - eit bakeri som vart starta opp i 1994. Read more
Kringlo
Gol Bakeri og Konditori AS er et tradisjonsrikt bakeri som leverer brød og kaker i Hallingdal og Valdres. Våre bake- og konditormestere… Read more
Gol Bakeri
Utsalget ligger midt i Gol Sentrum har ca 40 sitteplasser og utservering om sommeren. En naturlig plass for en pause i shoppingen. Man.-fre. kl 08:30… Read more
Gol Bakeri Filialutsalg
På Minibakeriet i Eid sentrum får du smaksbomber av bakervarer, gedigne «blingsar» og andre lokale godsaker. Read more
Minibakeriet
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
    ×
    • Filters
      Filter Your Search
      TripAdvisor Symbol
      • Show More
      • No available filters
      • Show More
      • No available filters
      Generelt
      Tilgjengelighet
      Aldersgrense
      • Show More
      • No available filters
      Rabatt
      • Show More
      • No available filters
      Vanskelighetsgrad
      Landskap
      • Show More
      • No available filters
      Prisklasse
      Årstid
      Overnatting
      Camping
      • Show More
      • No available filters
      Hotellfasiliteter
      • Show More
      • No available filters
      Romfasiliteter
      Skidestinasjoner
      Utendørsaktiviteter
      Aktiviteter
      • Show More
      • No available filters
      Alpint
      Sykling
      Kano og kajakk
      Langrenn
      Fisking
      • Show More
      • No available filters
      Fottur
      Dyreliv og safari
      • Show More
      • No available filters
      Vinteraktiviteter
      • Show More
      • No available filters
      Planlegg reisen
      Reiseinformasjon
      • Show More
      • No available filters
      Tjenester
      • Show More
      • No available filters
      Taste Norway
      Lokalmat
      Barer og puber
      Restauranter og kafeer
      • Show More
      • No available filters
      Aktiviteter
      Aktiviteter
      • Show More
      • No available filters
      Aktiviteter for barn
      • Show More
      • No available filters
      Strender
      Shopping
      • Show More
      • No available filters
      Fornøyelsesparker
      Clear Filters
    • View
    • Sort By
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Generelt
    Tilgjengelighet
    Aldersgrense
    • Show More
    • No available filters
    Rabatt
    • Show More
    • No available filters
    Vanskelighetsgrad
    Landskap
    • Show More
    • No available filters
    Prisklasse
    Årstid
    Overnatting
    Camping
    • Show More
    • No available filters
    Hotellfasiliteter
    • Show More
    • No available filters
    Romfasiliteter
    Skidestinasjoner
    Utendørsaktiviteter
    Aktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Alpint
    Sykling
    Kano og kajakk
    Langrenn
    Fisking
    • Show More
    • No available filters
    Fottur
    Dyreliv og safari
    • Show More
    • No available filters
    Vinteraktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Planlegg reisen
    Reiseinformasjon
    • Show More
    • No available filters
    Tjenester
    • Show More
    • No available filters
    Taste Norway
    Lokalmat
    Barer og puber
    Restauranter og kafeer
    • Show More
    • No available filters
    Aktiviteter
    Aktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Aktiviteter for barn
    • Show More
    • No available filters
    Strender
    Shopping
    • Show More
    • No available filters
    Fornøyelsesparker
    Clear Filters
    Back To Top

    Se våre beste tilbud

    Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.