Skip to main content

Halvdan Sivertsen

Sivertsens tips til kulturopplevelser i Bodø

Dagstur til Kjerringøy: Kjerringøy Handelssted er ikke bare særdeles idyllisk, kaféen serverer også sterkt vanedannende møsbrømlefser. På Kjerringøy bør du også få med deg Karl Erik Harr-museet, der flere av kunstnerens hovedverk er utstilt. I Zahlfjøsen kan du finne bilder av kjente lokale kunstnere som Tor Kvarv, Are Andreassen og Marit Ellisiv Bakken.

Kulturhovedstad: Bodø preges av stor framtidstro, både på grunn av forberedelsene til å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024, og fordi byen er i godt i gang med å forvandles til en bærekraftig og utslippsnøytral smart-by.

Stormen: Bodøværingene er veldig stolte av Stormen konserthus og bibliotek, som ligger i kulturkvartalet. Biblioteket har allerede blitt kåret til Norges beste bibliotek flere ganger, og konserthuset begeistrer artister så vel som publikum med sin fantastiske akustikk. På fredager er det lunsjkonsert i foajeen. I samme bygg ligger også Sinus, som byr på rock, jazz, viser og pop.

Luftig museum: På Norsk Luftfartsmuseum, rett ved flyplassen, kan du få med deg viktige deler av byens (og Norges) nyere historie. Her venter interaktive utstillinger, en herlig flypark, flysimulator (!) og historien om blant annet nedskytingen av spionflyet U2 og bombingen av Bodø under andre verdenskrig.

Fiskehistorie: Ved Jektefartsmuseet i Bodøsjøen står den siste originale Nordlands-jekta. Den symboliserer kreativiteten, drømmene, slitet og til slutt inntektene som lofotfisket og tørrfisken har gitt oss.

Kirkekonsert: I Bodøsjøen ligger også Bodin kirke, ei vakker middelalderkirke som viser at her var liv laga og høykultur allerede på 1200-tallet. Den mer storslåtte Bodø domkirke, med sin særpregede arkitektur fra 1950-tallet, er også absolutt verdt et besøk – gjerne for en konsert.

Klubbkveld: Midt i sentrum finner du Dama di, en populær klubbscene som er uformell, intim og hyggelig. I løpet av året avholdes også en rekke festivaler i Bodø, mange på høyt nivå. Mest kjent og best stemning får du på Parkenfestivalen.

Arktisk matfat: Det rike tilfanget av ulike råvarer i Nordland har gitt oss en svært variert lokal matkultur. De arktiske fiskeartene svømmer bokstavelig talt rundt byen, og du bør spise fersk fisk i sesong. Mellom nyttår og påske er det skrei som gjelder, og den kommer i mange former – inkludert sushi. Omaha, Tiger, Kaptein Larsen, Bryggerikaia, Bjørk og Lyst På har alle sine varianter. Lutefisk fra Værøy og Røst – nam! Rein, elg og villsau som beiter i villmarken holder også fantastisk kvalitet.

Siste drink: Rund gjerne av kvelden i en av utsiktsbarene i Bodø, med en lokal Myken gin tonic eller en øl fra Bodøs eget bryggeri, Bådin.

Få også med deg: Kunstsamlingen av den kjente maleren Adelsteen Normann i Bodø Kunstforening, kultursenteret Bodøgaard, Nordlandsmuseet og masse gøyal gatekunst.

Veronica Kåring

Kårings tips til «lokallørdag» i Bodø

Du trenger bare gåsko: I Bodø er alt så nært. Flyplassen, sentrum, havna, togstasjonen og marka – alt er innenfor gåavstand!

Opplev lyset: Fordi Bodø sentrum ligger på en halvøy, midt på Nordlands vakre kystlinje, stenger ikke fjellene lyset ute. Det er veldig spesielt. Hele vinteren kan du se glimt av solen like under horisonten, selv om Bodø ligger nord for polarsirkelen. Det gir et spektakulært lys hele året, også i mørketiden. Fra mørk blå via pastellgul til dyp rosa. Om vinteren kan du se Nordlys, mens midnattssolen gir lange, lyse sommernetter. Lyset i Bodø har blitt et yndet objekt for fotointeresserte.

Handletips: Sjekk ut de lokale og bærekraftige designerveskene fra Studio EBN, laget av lakseskinn. Ullproduktene fra FOGG Gildeskål har moderne design, inspirert av arktisk livsstil og natur.

Besøk øysamfunnene: Du kan ta rutebåt til noen av de mange små øysamfunnene utenfor byen, som for eksempel Fleinvær, Bliksvær, Landegode og Helligvær. Stella Polaris og Explore Salten tilbyr guidede turer i skjærgården på bestilling.

Ta en kaffe: Den beste lokale «vandrekaffen» får du hos Melkebaren.

Delikatesser: På torget ligger bakeriet Brødrene Berbusmel, og de har en liten delikatesseavdeling med produkter fra lokale bønder og produsenter. Du kan nyte håndlaget sjokolade, makroner, fransk bakst og champagne i verdensklasse hos Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria.

Fisk på tallerkenen: Verdens eneste oppdrettsanlegg for steinbit ligger utenfor Bodø, og den delikatessen får du servert på Bjørk Restaurant. Lokal tørrfisk i mange forskjellige varianter kan du også få både her og på spisestedet Lyst På.

Må prøves: Alle bør prøve saltenretten møsbrømlefse, for eksempel på Bodø Bakeri.

Hjemmebrygget: Bådin er et lokalt bryggeri, mens Hundholmen Brygghus er byens egen gastropub.

Vinkveld: Både Lyst På og Larsen Mat og Vinbar har fått en plass på Star Wine List.

Skybar: På kvelden skifter du til pumps og går på en av byens skybarer, som Topp13 eller Roast. Her kan du nyte byens beste drinker og en 360-graders utsikt over havet, fjellene og øyrikene.

Ut på byen: Du kan også runde av kvelden med lokale helter på utestedet Dama di – kunst, kaos og bar! Utestedet er som et lite kulturhus med alle tenkelige kunstuttrykk, fra bokbad, dukketeater og konserter til paneldebatter og DJ-er. Byens minste scene finner du på Piccadilly, en tradisjonsrik brun pub midt i sentrum.

Bjørn Heitmann

Heitmanns tips til bynære søndagsturer

Ikonturen: Byens flotteste turmål er selvsagt Keiservarden. Turen byr på en utrolig utsikt over havet, byen, fjellene og Lofotveggen. Her kan du nyte nordlyset om vinteren, eller du kan gå turen midt på natten under midnattssola om sommeren. Det er en godt tilrettelagt og lettgått tur, som starter en kort buss- eller taxitur unna sentrum. Eller du kan sykle til startpunktet.

Rusletur: Det er også fint å ta seg en rusletur i Elveparken, mellom Maskinisten og det moderne Jektefartsmuseet i Bodøsjøen like utenfor sentrum. Vil du gå i Elveparken, kan du laste ned Nordlandsmuseets app for natur- og kulturvandring i området på vandringen.no.

Toppene rundt Bodø: Hvis tiden strekker til, har vi noen fantastiske fjelltopper rundt byen. Du kan for eksempel reise med hurtigbåt til Sandhornøya og gå til toppen av Sandhornet, eller bestige Per Karlsatinden i de kjente Børvasstindene. En enklere tur er Finnkonakken, som ligger på vei ut mot Kjerringøy. Den har også magisk utsikt.

Opplev Saltstraumen: Her er forskjellen på flo og fjære stor, og vannet fra havet må presses gjennom et smalt sund, der fisk, havdyr og havplanter trives særlig godt. Saltstraumen er verdens sterkeste malstrøm, og her kan du fiske maten din selv. Gjerne i midnattssol en sommernatt.

Vinterturer: Naturen i området er også flott om vinteren. Da er lysløypa i Bodømarka helt super for deg som liker å gå på ski. Det å gå ut på kvelden eller om natten og finne nordlyset, er helt magisk.

Belønningen: Etter turen anbefales et måltid på en av utekaféene rundt Stormen kulturkvartal. Eller en høstkveld på Bryggerikaia med en god fiskerett. Og en god, uformell burger får du på Gatsby.

Få også med deg: Bodø er et aktivitetsparadis, så en tursøndag kan gjerne også brukes til å padle kajakk, leie sykkel, dykke eller rafte med båt i Saltstraumen. Om vinteren kan du gå toppturer på ski.

Planlegg reisen til Bodø i dag! Få de beste tilbudene hos våre hotellpartnere Radisson Blu, Scandic, Strawberry og Thon Hotels.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt