VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En far hjelper sin datter med fiske i en elv på Blefjell.
Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Uansett hvor du reiser i Norge kan det være lurt å ha en fiskestang i nærheten. For er det en ting du kan være sikker på, er det at du får napp nesten over alt.

– Mange land har et utrolig fiske, men fordelen med Norge er at du kan gå hvor du vil, du kan fiske nesten over alt, og at det er lett å finne informasjon om hvor du kan campe, sier Knut Johan Ruud-Sandal i Norges jeger- og fiskerforening.

Sammen med kona Solvor Ruud-Sandal og datteren Anne Marie på fire år, fisker han hver helg og flere kvelder i uka fra mai til september.

I Norge gir allemannsretten deg rett til å ferdes i utmark hele året så lenge du opptrer hensynsfullt og varsomt. Denne retten omfatter ikke jakt og fiske, men alle kan fiske i ferskvann der det kan løses ut fiskekort.

– Det finnes grenseløst mange fiskevann, og du finner garantert vann du kan ha for deg selv. Du kan lett finne ditt eget lille paradis, sier Knut Johan.

Blefjell
Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Fiskerfamilie

Ekteparet Knut Johan og Solvor, har fisket omtrent hele livet. Bare noen uker etter at datteren ble født, var hun med på sin første fisketur.

– Det er veldig hyggelig å dra på tur med familien, sier Knut Johan.

Å sitte ved et blikkstille norsk fjellvann gir ro i sjelen. Fisking fungerer som avkobling, i tillegg til at det er utrolig spennende, forteller Solvor:

– Det er tilfredsstillende når du har klart å lure en fisk, innrømmer hun.

Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Blefjell
Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

En liten jente holder frem fisken hun har fått på kroken på Blefjell.
Fiskelykke på Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Fiskekort på telefonen

– Det er lett å være fisketurist i Norge i dag. Bare i Oslomarka har du 550 fiskevann på ett fiskekort, sier Knut Johan Ruud-Sandal.

Har du dekning på mobilen, kan du på inatur.no raskt finne ut om det er lov å fiske i vannet du går forbi. På inatur.no er det også lett å kjøpe fiskekort via smarttelefonen.

Det tar deg med andre ord ikke lang tid å finne ut at det er mulig å fiske nesten over alt, og alle under 16 år kan dessuten fiske gratis i ferskvann.

– Det er enkelt å fiske i ferskvann i Norge, og sjøen er gratis for alle, sier fiskeentusiasten.

Blefjell
Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Bitt av basillen

Du trenger ikke pakke for store utflukter om du vil prøve fiskebittet her i landet. I Norge finner du godt ørret- og også saltvannsfiske rundt alle de store byene: Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Tromsø.

Familien Ruud-Sandal har akkurat komme hjem etter tre uker i telt på Finnmarksvidda, og finner denne gang roen ved Nordre- og søndre Ljøsbutvatnet på Blefjell et par timers kjøring uten for Oslo.

Selv om de fisker mest i Norge, har ekteparet vært på fisketur åtte ganger i USA, fem ganger i New Zealand og to ganger i Russland. I Norge slutter gjerne fiskesesongen rundt 15. september, men sesongen blir enda lenger når de reiser utenfor Norges grenser.

– Det er «alltid juni» ett eller annet sted på kloden, smiler Knut Johan.

Slik fisker du i ferskvann

# Det finnes 44 arter ferskvannsfisk i Norge, og ørret abbor og gjedde er blant de mest populære.

# Husk å kjøpe fiskekort eller innhente fisketillatelse hos fiskerettshaveren. Med unntak av fiske etter laks og sjøørret, fisker alle under 16 år gratis i ferskvann. Fiskekort finner du på inatur.no.

# For å ha fiskelykke må du være på rett sted til rett tid, og ha riktig agn. Er du på jakt etter ørret, biter den på alt: sluk, spinner, wobblere, mark og flue.

# Det vanligste agnet i Norge er meitemark. Den får du kjøpt i sportsbutikken, eller du kan grave etter den selv. Velg mark som ikke er altfor store, og det er ofte bedre med to små enn én stor.

# Husk at det er forbudt å benytte levende fisk som agn i Norge, og at du ikke må spre fisk og fiskesykdommer mellom ulike vassdrag. 

Gode fiskeplasser: 
# I elvene står ofte fisken der den bruker minst mulig energi på å oppholde seg samtidig som den har god tilgang på mat, som i forkant og bakkant av store steiner og ved utgangen av større høler.

# I innsjøer finner du gjerne gode fiskeplasser der fisken både finner mat og kan søke ly, som områdene rundt odder, langs kantene av grunner og marbakker, i tillegg til sivkanter. 

Kilde: Norges jeger- og fiskerforbund, Miljødirektoratet og Store norske leksikon

Familietur

Fisking passer alle, og det er ikke noe problem å ha med de minste i familien ut i naturen:

– Liker du deg ute er det ikke noe problem å ha med seg barn, sier Knut Johan.

På veien opp til fiskevannet på Blefjell leker Anne Marie katt en liten stund. Så får hun en mark i bøtta si som hun kan passe på. Det viste seg å være den heldigste marken av dem alle, for den klarer å rømme på veien.

Det er alltid tid for lek når familien er ute. Når en av foreldrene fisker, leker den andre med datteren og ser på ting i naturen.

– Jeg fisker fordi jeg synes det er gøy, og det er moro å fiske med datteren min. Jeg må ikke få den store fisken for å legge den ut på Instagram, sier Knut Johan.

Blefjell
Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Morsomme destinasjoner

Det er ikke mange vann det ikke er fisk i her i Norge, men er du ute etter stor fisk er det færre vann å velge mellom, forteller Knut Johan Ruud-Sandal.

– Jeg synes det er mer spennende med en kul fiskedestinasjon, enn at fisken er veldig stor. Det er morsommere å analysere situasjonen og finne ut hvordan du skal få en fisk på kroken, sier han.

Han ser utover vannet, og følger med på hvor fisken vaker. Det har litt å si at fisken faktisk biter:

– Det er vel hipt å si nei, men da tror jeg dem juger, ler Knut Johan.

– Det er morsomt når man får, men det er aldri en bortkastet tur, supplerer Solvor.

Blefjell
Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com
Blefjell
Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Pannefisk

– Å fiske er en evig anledning til å håpe. Får man ikke fisk, blir det jo alltids bedre fiskevær i morgen. Været har mye å si, sier Knut Johan.

Denne gangen ble det napp, både en, to og tre ganger. I de fleste fiskevann i Norge er vannet så reint at du kan spise fisken uten problemer.

Når fisken er rensket trenger du bare smør, salt og pepper og ei varm stekepanne. Det spraker godt i panna når fisken legges i, og når kjøttet løsner fra beinet er den ferdig.

Du får raskt vann i munnen av lukten av fersk, nystekt ørret. Det smaker godt også, både alene eller på brødskiva.

Fiskevann nær de store byene

Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Du behøver ikke reise langt av sted for å teste fiskelykken i Norge. Også i bynære strøk finnes en rekke vann der du kan få stor og fin matfisk på kroken.

Knut Johan Ruud-Sandal fra Norges jeger- og fiskerforening har delt sine tips til hvor du kan ta med fiskestanga rundt de største byene i Norge.

Husk at du kan kjøpe fiskekort på inatur.no.

Oslo

Karl Johans Street-Shopping and Cafes
Karl Johans Street-Shopping and Cafes.
Photo: Nancy Bundt - Visitnorway.com

I Norges hovedstad er det kort vei fra paradegata Karl Johan til et fiskevann, og fra Sognsvann kan du gå og sykle til over 100 av dem.

Her er du ikke langt fra blant annet Svartkulp og Lille og Store Åklungen, i tillegg til at selve Sognsvann også holder masse flott fisk.

Oslomarka fiskeadministrasjon kultiverer over 500 vann og tjern rundt Oslo, og du finner kart over alle fiskevannene på deres hjemmeside.

Stavanger

Stavanger
Stavanger.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life AS / www.fjordnorway.com

Selvsagt kan Stavanger by på mer enn sild og olje, og som alle byer med respekt for seg selv har Stavanger også et godt innlandsfiske.

Vannene Store Stokkavatn, Mosvatnet og Hålandsvatnet er fine, bynære fiskevann.

Trondheim

Trondheim
Trondheim.
Photo: CH / Visitnorway.com

I Bymarka og Leinstrandmarka ligger 27 vann og tjern med gode fiskebestander. Ørret er mest vanlig, men du kan og få gjedde, mort, røye og karuss. Lauglovatnet, Kvistingen, og Holstdammen er blant vannene med gode muligheter for fangst.

Siden flere av vannene i Bymarka ble behandlet med rotenon 2016 for å fjerne uønskede arter, så det er det er lurt å sjekke hjemmesiden til Trondheim og omland fiskeadministrasjon (TOFA) for å finne gode fiskeplasser.

Tromsø

Tromsø
Tromsø.
Photo: CH / Visitnorway.com

Tromsø har flere fiskemuligheter enn de fleste andre byer i Norge.

Bare på Kvaløya en mil fra sentrum finner du en rekke fiskevann både i fjell og skog fulle av ørret og røye, som Kvantovannet, Øvredalsvannet og Kalvedalsvannet.

Også Tomasjord - Oldervik Utmarkslag tilbyr godt fiske kort vei fra Tromsø sentrum, i blant annet Movikvannet, Gråurvannet og Storskarvannene.

Bergen

Bergen
Bergen.
Photo: Sónia Arrepia Photography / Visitnorway.com

Bergen er verdenskjent for fiskehandlerne på Bryggen, men byen mellom de sju fjell har også et spennende innlandsfiske å by på. Det er til og med ørret i Lille Lungegårdsvann midt i Bergen sentrum.

Kalandsvannet er det bynære vannet som byr på best fiske og det ligger så lett tilgjengelig at take-a-way-kaffen fortsatt er varm når du hiver uti snøret. Det er Kalandsvatnets Grunneierlag som selger fiskekort, og de har også båter til rimelig leie.

I Storavannet i Sælenvassdraget mellom Melkeplassen og Fyllingsdalen får du abbor og ørret, krever ikke fiskekort, og er godt tilrettelagt for fiske og turgåing. I Myrdalsvannet på vei mot Totland får du både røye og ørret. Prøv røyefiske i nordenden av vannet i oktober, heller ikke her kreves det fiskekort.

Bli inspirert

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages