Skip to main content

Slik får du fisk

Ta med deg fiskestang neste gang du skal på tur i skogen eller på fjellet! Det er lett å lære seg å fiske, og her får du noen tips slik at også du kan oppleve ekte fiskelykke.

– Det er noe magisk ved å skaffe sin egen mat! sier Karina Gjerde, og kaster snøret uti for tredje gang.

Åmotdammen i Lørenskog glitrer fredelig i sola. Her, bare en halvtimes kjøretur fra Oslo, har hun og venninnen Silje Klæbo rigget seg til med primus og hengekøye for dagen. De jobber begge i Norges Jeger- og Fiskerforbund og elsker å bruke naturen.

– Folk spør meg ofte om hvor og når man bør fiske. Svaret på det er når du kan, og hvor du kan. Det handler om å komme seg ut, sier Karina ivrig.

Men hun har selvsagt noen tips i ermet likevel.

Fisking for nybegynnere

– Fisking er lettere enn mange tror. Du må absolutt ikke være proff.

Karina viser frem det helt nødvendige utstyret: en fiskestang, som ikke trenger å koste all verden, en sluk eller to og en skarp kniv.

En vanlig sluk fungerer greit, men det kan også være spennende å prøve seg med for eksempel spinner eller dupp og mark, forklarer Karina, og demonstrerer et kast. Pekefingeren klemmer senen inn mot stanga mens hun løsner bøylen på haspelsnella. Så svinger hun stanga bakover, og løsner fingeren akkurat idet hun kaster sluken fremover og ut i vannet.

«Svrrrrr!» Fiskesnøret fyker gjennom lufta. Sølvspinneren plopper i vannet og lager ringer i det fredelige skogstjernet.

Et salig smil brer seg over ansiktet hennes. Nå er det bare å vente på at fisken napper. Imens skravler hun med Silje, som nå prøver seg med mark og dupp. Fisken blir ikke skremt av prat, så her kan man både legge helgeplaner og fortelle fiskeskrøner, forklarer damene.

– Det er skyggen din på vannflaten og trampelyd som forplanter seg i vannet som skremmer fisken.

Pannefisk

Det nykker lett i stanga, og de to venninnene roper begeistret.

– Det er like artig hver gang, ler Karina.

Abboren ville tydeligvis ha mark i dag. Karina tar frem kniven.

Abboren er en bedre matfisk enn mange tror. Det er ofte rød matfisk vi snakker mest om, men den hvite ferskvannsfisken er også supergod! Stek den med smør, krydder og sitron, så har du et festmåltid, sier Karina, mens hun danderer tallerkenen med aioli og focaccia.

Og hun har helt rett. Her, i skogens restaurant, har ingenting egentlig smakt så godt.

Karinas lure fisketurtips

  • Kle deg etter været.
  • Pakk med stang, sluk, en skarp kniv og noe å ha fangsten i.
  • Husk fiskekort der du trenger det.
  • Fest kroken til stanga når den ikke er i vannet. Da unngår du at den henger seg fast i noe.
  • Ta gjerne med primus, men husk å plassere den forsvarlig. Respekter bålforbudet.
  • Det er enkelt å lage seg et lekkert måltid. Karina tar gjerne med seg focaccia og aioli, og smør, sitron og krydder til å steke fisken i.
  • Rydd alltid opp etter deg. Forlat naturen slik du fant den.
  • Variasjon er viktig. Veksle på hvor raskt du sveiver inn, retningen du kaster i, og hvor du fisker. Før eller siden finner du stedet der fisken står, og da sitter den på kroken!
  • Den beste tiden på døgnet å fiske er når du har tid.

«Fisking er lettere enn mange tror. Du må absolutt ikke være proff.»

Et langstrakt fiskeland

– Mange land har et utrolig fiske, men fordelen med Norge, er at du kan gå hvor du vil, du kan fiske nesten overalt, og det er lett å finne informasjon om hvor du kan campe, forteller Knut Johan Ruud-Sandal i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Sammen med kona Solvor og datteren Anne Marie fisker han hver helg og flere kvelder i uka fra mai til september.

I Norge gir allemannsretten deg lov til å ferdes i utmark hele året, så lenge du opptrer hensynsfullt og varsomt. Denne retten omfatter ikke jakt og fiske, men alle kan fiske i ferskvann der det kan løses ut fiskekort.

I sør finner du flere arter enn i nord, og i fjellvann er det for det meste ørret og røye som trives. Et godt tips er uansett å google, snakke med kjentfolk eller bli med en guide. Guidede turer, enten alene eller i gruppe, har blitt mer og mer populært de siste årene.

– Det finnes grenseløst mange fiskevann, og du finner garantert vann du kan ha for deg selv. Du kan lett finne ditt eget lille paradis, sier Knut Johan.

Fiskekort på telefonen

– Det er lett å være fisketurist i Norge i dag. Bare i Oslomarka har du 550 fiskevann på ett fiskekort, forteller Knut Johan.

Har du dekning på mobilen, kan du på inatur.no og elveguiden.no raskt finne ut om det er lov å fiske i vannet du går forbi. Der kan du også kjøpe fiskekort.

Det tar deg med andre ord ikke lang tid å finne ut at det er mulig å fiske nesten overalt, og alle under 16 år fisker gratis i ferskvann.

– Og sjøen er gratis for alle, sier Knut Johan.

«Du kan lett finne ditt eget lille paradis.»

Fiskevann nær de store byene

Du behøver ikke reise langt for å teste fiskelykken i Norge. Også i bynære strøk finnes en rekke vann der du kan få stor og fin matfisk på kroken.

Knut Johan Ruud-Sandal fra Norges Jeger- og Fiskerforbund har delt sine tips til hvor du kan ta med fiskestanga rundt de største byene i Norge.

Oslo

I Norges hovedstad er det kort vei fra paradegata Karl Johan til et fiskevann, og fra Sognsvann kan du gå og sykle til over 100 av dem. Her er du ikke langt fra blant annet Svartkulp og Lille og Store Åklungen, i tillegg til at selve Sognsvann også holder masse flott fisk.

Oslomarka fiskeadministrasjon kultiverer over 500 vann og tjern rundt Oslo, og du finner kart over alle fiskevannene på deres nettsted.

Stavanger

Selvsagt kan Stavanger by på mer enn sild og olje, og som alle norske byer med respekt for seg selv har Stavanger også et godt innlandsfiske. Vannene Store Stokkavatn, Mosvatnet og Hålandsvatnet er fine, bynære fiskevann.

Trondheim

I Bymarka og Leinstrandmarka i Trondheim ligger det 27 vann og tjern med gode fiskebestander. Ørret er mest vanlig, men du kan også få gjedde, mort, røye og karuss. Lauglovatnet, Kvistingen, og Holstdammen er blant vannene med gode muligheter for fangst.

Tromsø

I Nord-Norge har Tromsø flere fiskemuligheter enn de fleste andre byer i Norge. På Kvaløya finner du fiskevann fulle av ørret og røye både i skog og fjell, blant annet Kvantovannet, Øvredalsvannet og Kalvedalsvannet.

Også Tomasjord-Oldervik Utmarkslag tilbyr godt fiske kort vei fra Tromsø sentrum, i blant annet Movikvannet, Gråurvannet og Storskarvannene.

Bergen

Vestlandsbyen Bergen er verdenskjent for fiskehandlerne på Bryggen, men byen mellom de sju fjell har også et spennende innlandsfiske å by på. Det er til og med ørret i Lille Lungegårdsvann midt i Bergen sentrum!

Kalandsvannet er det bynære vannet som byr på best fiske, og det ligger så lett tilgjengelig at takeaway-kaffen fortsatt er varm når du hiver uti snøret. Det er Kalandsvatnets Grunneierlag som selger fiskekort, og de har også båter til rimelig leie.

Andre gode fiskevann er Storavannet i Sælenvassdraget og Myrdalsvannet på vei mot Totland.

Lei en koselig hytte med Norgesbooking og prøv fiskelykken i noen av verdens beste lakseelver. Husk å oppdatere deg på allemannsretten før du drar.

Bli inspirert

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Planlegg fisketuren

Søk og velg blant en mengde fiskerelaterte aktiviteter og tilbud.

Les også

Sider du nylig har besøkt