Skip to main content

Kitesurfing med Mona Mai

Kiting er blitt veldig populært de siste årene. Gjennom vinteren er det mange som drar til fjellet for å snøkite, mens våren og sommeren byr på kitesurfing langs den langstrakte kysten.

Jæren på Vestlandet er et område som er spesielt kjent for fantastiske kitemuligheter. Her finner du milelange, hvite sandstrender og masse vind, med andre ord et perfekt sted å kite på vann.

Mona Mai, leder av Stavanger Kiteklubb, vokste opp på Vestlandet, og i 2007 deltok hun på et kitekurs sammen med en venninne. Det var starten på et kiteeventyr.

– Jeg ble virkelig bitt av basillen, forteller Mona.

De neste årene reiste Mona verden rundt for å kite, inkludert i Australia, Spania, Portugal og Mexico. I Spania startet hun å jobbe som kiteinstruktør, og i Portugal drev hun en kitecamp. Senere jobbet hun også som instruktør i Mexico.

– Etter å ha reist rundt i to år, flyttet jeg hjem igjen. Nå kiter jeg på hobbybasis, i tillegg til at jeg er leder for Stavanger Kiteklubb. Jeg er kanskje ikke helt nøytral, men Stavanger-området er et av de beste stedene å kitesurfe, sier Mona.

Ekspertens kiteparadis

– En av de tingene jeg liker så godt med Jæren, er at strendene er så tilgjengelige. Du finner store parkeringsplasser nær de fleste strendene, og mange plasser er det også laget sti ned til vannet. På enkelte parkeringsplasser er det også dusjer og steder du kan henge utstyret til tørk, forklarer Mona.

På Jæren har du mange kitemuligheter, men husk at Jærstrendene også er et landskapsvernområde, i tillegg til at deler av strendene også er plantevern- og fuglefredningsområde. Det vil si at kiting (og andre vannaktiviteter) er forbudt mellom 1. oktober og 31. mars.

I området er det kun lov å kite på strendene Sola, Hellestø og Byberg, Bore og Brusand.

– Solastranden er en av de mest populære strendene i Stavanger-regionen, og er et fantastisk sted for vannsport. Stranden ligger rett ved flyplassen, så du kan faktisk dra rett fra flyplassen og ned i bølgene. Du finner nesten alltid andre kitere på Sola, så dersom du er nybegynner, er dette et fint sted å få tips, forteller Mona.

På Jæren varer som regel kitesesongen fra mai til september. Bare husk at når høsten er kommet, kan det være mer vind og større bølger.

Sjekk ut de utrolige Jærstrendene:

Ikke gi opp!

Mona anbefaler alle nybegynnere å ikke gi opp, selv om kitesurfing kan være vanskelig i starten. Ifølge Mona bør man teste det minst en uke.

– Du må tenke på både strøm, bølger og vind. Derfor er det ganske ambisiøst å skulle lære seg kitesurfing på kun en helg. Mitt beste tips er å ta et kurs, så er det bare å øve masse. Er du nybegynner, kan det være lurt å ta kontakt med andre kitere i området du er i, både for din egen og andres sikkerhet. Kiterne er en veldig inkluderende gjeng, så ikke vær redd for å spørre om du trenger hjelp eller tips, sier Mona.

Kiting i Norge

Oppdag flere kule kitesteder!

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt