VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En person ser på midnattssola på Senja i Nord-Norge
Sommarøy.
Photo: David Gonzalez

Midnattssol

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

I nord skaper midnattssolen en magisk sommerstemning. Et rødgult skimmer dekker landskapet på nattestid, som om himmelen var malt med kraftige penselstrøk av gul, rød og oransje.

Det er fascinerende å tenke på alle aktiviteter og hendelser som har utfoldet seg under midnattssolen gjennom tidene, av fiskere ved havet i Lofoten og av reinsdyrgjetere i nord.

Fenomenet har gjort et spesielt inntrykk på flere norske kunstnere og forfattere gjennom historien. Her er et utdrag fra Knut Hamsuns Pan (1894): «Det begynte å bli ingen nat, solen dukket så vidt skiven ned i havet og kom så opp igjen, rød fornyet, som om den hadde været nede og drukket. Hvor det kunde gå mig forunderlig om nætterne; ingen menneske tror det» …

En person ser på midnattssola på Senja i Nord-Norge
Midnattssol på Senja.
Photo: Tobias Bjorkli

Jorden roterer med en skrå akse i forhold til solen, og i løpet av sommermånedene treffer solstrålene de nordlige delene av jordkloden også om natta.

Hvis du tar turen nord for polarsirkelen om sommeren, kan du med andre ord nyte et midnattsdupp i sjøen eller campe i det fri og sitte oppe helt til solen ikke går ned. På denne tiden av året er mange severdigheter og aktiviteter i Nord-Norge åpne hele natten, så om du måtte ønske, kan du både golfe, elvepadle og dra på hvalsafari under midnattssolen.

Svalbard går ikke solen ned mellom april og slutten av august. Ta en midnattstur på en isbre, eller hva med å beundre den rødsprengte himmelen fra en hundeslede?

Her finner du midnattssolen

I Nord-Norge venter 76 dager med midnattssol i perioden mellom mai og juli. Jo lenger nord du kommer, jo lenger er perioden med midnattssol. I sommermånedene kan du oppleve opp til 24 timer med sollys nord for polarsirkelen.

Nord-Norge dekker et tredjedel av Norge og består av variert kyst og landskap. Tenk gjerne på Nord-Norge som fem deler når du skal planlegge midnattssol-eventyret.

Region 1: Helgeland ligger hovedsakelig sør for polarsirkelen. I regionen finner du stor skjærgård, skogsterreng og fjellkjeden Okstindan i nærheten av Mo i Rana. Oksskolten, 1916 meter over havet, er den høyeste toppen.

Region 2: Rett nord for Polarsirkelen ligger Salten. Der ligger blant annet kjente fjelltopper som Suliskongen ved Fauske som med sine 1907 meter over havet er det høyeste fjellet nord for Polarsirkelen. Andre topper er Steigartindan og Børvasstindan.

Region 3: Lenger vest og nord ligger øyriket Lofoten, som er verdenskjent for sine alpine topper, langstrakte strender og små fiskevær. Rett nord for Lofoten ligger Vesterålen, og det varierte og dramatiske landskapet der er som skapt for en magisk midnattssolopplevelse.

Region 4: Reiser du videre, kommer du til Troms der du finner mye furu- og bjørkeskog. Lyngsalpene er regionens høyeste fjell, og i det samme området finner du Mollisfossen og Målselvsfossen.

Region 5: Finnmark består av fjorder og breer i sørøst og store øyer som Sørøya og Seiland på nordøst-kysten. Midnattssolen oppleves kanskje som aller mektigst på Nordkapp.

Nordkapp
Nordkapp.
Photo: Dagny Margrete Øren / nordnorge.com

Slik tar du bra bilder i midnattssol

Det de fleste husker best fra midnattsolen, er det gyldne skinnet. Det fremhever fargene og forlenger skyggene, noe som duker for dramatiske og uttrykksfulle bilder. Prøv følgende tips for å oppnå best mulige bilder av landskap og opplevelser i midnattssol.

1. Fargene er mer intense i midnattssol, og du bør derfor prøve å holde motivet enkelt. Konsentrer deg gjerne om to eller tre farger.

2. Forgrunnen av bildet kan brukes til å ramme inn midten og dype felt og skape en bedre følelse av tredimensjonalitet.

3. For å maksimere effekten av lys himmel over landskap, bør du komponere bildet med horisonten en tredjedel fra bunnen av bildet. Det bidrar til at kameraet eksponerer riktig.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Start planleggingen nå

Mange aktiviteter i Nord-Norge er best i dagslys. Heldigvis tar sommerdagene aldri slutt.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages