Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Slettnes, Nordkyn Slettnes, Nordkyn
Credits
Slettnes, Nordkyn.
Photo: Christoffer Robin Jensen
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Sommerdagene som aldri ender

I nord skaper midnattssolen en magisk sommerstemning. Et rødgult skimmer dekker landskapet på nattestid, som om himmelen var malt med kraftige penselstrøk av gul, rød og oransje.

Det er fascinerende å tenke på alle aktiviteter og hendelser som har utfoldet seg under midnattssolen gjennom tidene, av fiskere ved havet i Lofoten og av reinsdyrgjetere i nord.

Fenomenet har gjort et spesielt inntrykk på flere norske kunstnere og forfattere gjennom historien. Her er et utdrag fra Knut Hamsuns «Pan» (1894): «Det begynte å bli ingen nat, solen dukket så vidt skiven ned i havet og kom så opp igjen, rød fornyet, som om den hadde været nede og drukket. Hvor det kunde gå mig forunderlig om nætterne; ingen menneske tror det» …

Jorden roterer med en skrå akse i forhold til solen, og i løpet av sommermånedene treffer solstrålene de nordlige delene av jordkloden også om natta.

 

Hvis du tar turen nord for polarsirkelen om sommeren kan du med andre ord nyte et midnattsdupp i sjøen eller campe i det fri og sitte oppe helt til solen ikke går ned. På denne tiden av året er mange severdigheter og aktiviteter i Nord-Norge åpne hele natten, så om du måtte ønske kan du både golfe, elvepadle og dra på hvalsafari under midnattssolen.

På Svalbard går ikke solen ned mellom april og slutten av august. Ta en midnattstur på en isbre, eller hva med å beundre den rødsprengte himmelen fra en hundeslede?

 

 

Kayaking in Lofoten
Lofoten
Kristin Folsland Olsen / www.nordnorge.com / Vestvågøy
Ferry Midnight, Salten, Bodø
Salten, Bodø
Tommy Andreassen / www.nordnorge.com / Bodø
Fjellheisen Fløya, Tromsø
Tromsø
Knut Hansvold / www.nordnorge.com / Tromsø
Ad

Her finner du midnattssolen

I Nord-Norge venter 76 dager med midnattssol i perioden mellom mai og juli. Jo lenger nord du drar, dess flere lyse netter venter deg.

Jo lenger nord man kommer, jo lenger er perioden med midnattssol. I sommermånedene kan du oppleve opptil 24 timer med sollys nord for polarsirkelen.

Nord-Norge dekker et tredjedel av Norges areal og består av variert kyst og landskap. Tenk gjerne på Nord-Norge som fem deler når du skal planlegge midnattssol-eventyret.

Region 1: Helgeland ligger hovedsakelig sør for polarsirkelen. I regionen finner du stor skjærgård, skogsterreng og fjellkjeden Okstindan i nærheten av Mo i Rana. Oksskolten, 1916 meter over havet, er den høyeste toppen.

Region 2: Rett nord for Polarsirkelen ligger Salten. Der ligger blant annet kjente fjelltopper som Suliskongen ved Fauske som med sine 1907 meter over havet er det høyeste fjellet nord for Polarsirkelen. Andre topper er Steigartindan og Hamarøytinden.

Region 3: Lenger nord ligger øyriket Lofoten, som er verdenskjent for sine alpine topper, langstrakte strender og små fiskevær. Rett nord for Lofoten ligger Vesterålen, og det varierte og dramatiske landskapet der er som skapt for en magisk opplevelse av midnattssolen. 

Region 4: Reiser du videre kommer du til Troms der du finner mye furu- og bjørkeskog. Lyngsaplene er regionens høyeste fjell og i det samme området finner du Mollisfossen og Målselvsfossen

Region 5: Finnmark består av fjorder og breer i sørøst og store øyer som Sørøya og Seiland på nordøstlige kysten. Midnattssolen oppleves kanskje aller mektisk på Nordkapp.

Her kan du oppleve midnattssolen (omtrentlige datoer)
Hvor: Når:  
Polarsirkelen 12. juni - 1. juli  
Bodø 4. juni - 8. juli  
Svolvær 28. mai - 14. juli  
Harstad 25. mai - 18. juli  
Bardufoss 23. mai - 19. juli  
Andendes 22. mai - 21. juli  
Tromsø 20. mai - 22. juli  
Bossekopp 19. mai - 24. juli  
Vardø 17. mai - 26. juli  
Hammerfest 16. mai - 27. juli  
Berlevåg 15. mai - 28. juli  
Nordkapp    14. mai - 29. juli  
Longyearbyen 20. april - 22. august  

Slik tar du bra bilder i midnattssol

Det de fleste husker best fra midnattsolen er det gyldne skinnet. Det framhever fargene og forlenger skyggene, noe som duker for dramatiske og uttrykksfulle bilder. Prøv følgende tips for å oppnå best mulige bilder av landskap og opplevelser i midnattssol.

1: Fargene er mer intense i midnattssol, og du bør derfor prøve å holde motivet enkelt. Konsentrer deg gjerne om to eller tre farger.

2: Forgrunnen av bildet kan brukes til å ramme inn midten og dype felt, og skape en bedre følelse av tredimensjonalitet.

3: For å maksimere effekten av lys himmel over landskap bør du komponere bildet med horisonten en tredjedel fra bunnen av bildet. Det bidrar til at kameraet eksponerer riktig.

4: På Lyngen Lodge i Lyngenalpene kan du delta på et fotokurs med fokus på midnattsol.

Aktiviteter under midnattssolen

Se det magiske lyset

Start planleggingen nå

Mange aktiviteter i Nord-Norge er best i dagslys. Heldigvis tar sommerdagene aldri slutt.

×

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad