Surfesporten blomstrer som aldri før i Norge. Kast deg på bølgen – her er noen av de beste stedene.
«Jeg står opp et par timer før soloppgang, drikker en kaffe og strekker ut litt før jeg drar til stranden. Jeg ser sola stige opp i horisonten. Lyset er magisk og bølgene ruller inn. Jeg er omgitt av snø, sol og gode venner».
Slik beskriver Hallvard Kolltveit, en av landets beste surfefotografer, en perfekt dag på «kontoret».
Jakter bølger
De siste årene har Kolltveit reist jorden rundt for å dokumentere noen av verdens beste surfere. Han har bodd på Hawaii og i Portugal og tilbrakt måneder i tropiske paradis over hele kloden.
Men i 2016 bestemte han seg for å flytte til Lofoten – til øyriket kjent for sine mektige fjell, dype fjorder – og surfeforhold i verdensklasse.
– Som fotograf liker jeg å fange dimensjoner. Jeg hørte en gang en fotograf kalle det «liten surfer, stort landskap». Da jeg begynte å spesialisere meg på surfefotografering, kjente jeg derfor umiddelbart en dragning til steder som Island og Norge, framfor «typiske» tropiske øyer. For meg er Lofoten rett og slett det vakreste sted på jord.
«Jeg hørte en gang en fotograf kalle det «liten surfer, stort landskap»».
For å sikre seg de beste bildene tilbringer Kolltveit mye tid i det iskalde vannet sammen med surferne.
Hvordan vil du beskrive Norge som surfedestinasjon?
– Det som gjør Norge til en helt spesiell surfedestinasjon, er kombinasjonen av supre bølger, fantastiske mennesker og rå, nordisk natur. Bare se for deg å surfe med 1000 meter høye fjelltopper som bakteppe!
Hvordan er det å jobbe som surfefotograf her hjemme?
– Som surfefotograf i Norge må man først og fremst være på rett sted til rett tid. For å kunne leve av det kan man ikke bo mer enn et par timers kjøretur unna bølgene. Mens en fotballbane ser forholdsvis lik ut året rundt, forandrer havet seg hvert eneste sekund. Du vet aldri hva du kan forvente deg, i alle fall ikke her i nord hvor været skifter hele tiden. Du trenger definitivt en god dose stahet og tålmodighet. Du må tåle iskalde dager i februar og stormfulle dager i november. Det er vel det som kalles lidenskap.
Hvordan er det norske surfemiljøet?
– Jeg må understreke at jeg ikke har vært en del av surfemiljøet på 30 år. I løpet av den tiden er det mange som brukt mye tid og krefter på å kartlegge kystlinjen, rydde strender og legge infrastruktur til rette for å gjøre surfing til en trygg, morsom og bærekraftig sport. Det at disse ildsjelene slipper en fyr som meg inn i surfemiljøet sitt, viser bare hvor åpne, kule og fine folk de er. Så å si alle mine nærmeste venner er en del av surfemiljøet. Uansett hvor jeg befinner meg, i Norge eller utlandet, har jeg derfor alltid venner som jeg kan henge med. Det er en av de tingene som gjør at jeg liker surfing så godt.
Hvorfor surfing?
– Ute på havet er du helt overlatt til deg selv, uten tilgang til mobiltelefon, pc eller internett. Det gir meg et skikkelig kick. Noe annet som er kult, er at uansett hvor du er i verden, så vet du at den personen som parkerer ved siden av deg – i en SUV eller en Volvo 240 – er der av nøyaktig samme grunn som deg.
Kolltveits topp 3 surfesteder i Norge
Her er noen av høydepunktene.
Jæren, Rogaland
Sør for Stavanger ligger Jæren, en region som innbyr til surfing med gode vindforhold og høye bølger. Jærstrendene passer for surfere på alle nivåer, fra nybegynnere til mer erfarne. Europamesterskapet i surfing, Eurosurf, ble arrangert på Jæren i 2017 og 2018.
– Jæren er trolig «episenteret» for surfing i Norge. Det er et forblåst sted, men så fort vinden løyer, er det helt fantastisk der. Jeg har hatt noen uforglemmelige dager på Jæren, både i februar og oktober. Det er landets mest kommersielle surfested, så hvis du går tom for voks, får du tak i mer på nærmeste bensinstasjon.
Stad, Sogn og Fjordane
I Nordfjord, sør for Ålesund, ligger halvøya Stad, som utgjør den nordvestligste delen av Sogn og Fjordane. På Ervikstranda har du nesten bølgegaranti, med bølger som slår inn både fra sørvest og nordvest. En annen populær surfeplass er Hoddevik, som ligger 20-30 minutter fra Ervikstranda. Her blir surfingen en fantastisk naturopplevelse med krystallklart vann og majestetiske fjell på alle kanter.
– Mange surfere fra Oslo drar dit etter jobb fredag ettermiddag. Det er et eventyr i seg selv å kjøre over bakketoppen og se ned på den ikoniske sikk-sakk-veien og den dype Hoddevikdalen. Kombinasjonen av fjord, fjell og jordbruk gjør dette surfestedet til noe helt spesielt.
Lofoten, Nordland
Heftige bølger og vill natur gjør Lofoten til et av verdens beste steder å surfe i kaldt vann. Venstrebølgen som raser inn fra havet mot Unstad, som er det beste surfestedet på halvøya, lokker til seg surfere fra hele verden. Surfeproffene reiser dit helst om høsten og vinteren, mens nybegynnerne drar dit om sommeren når bølgende er mindre.
– Lofoten er utvilsomt det beste surfestedet i Norge. Men det er viktig å understreke at det ikke er topp forhold hver eneste dag. Folk som bor i Lofoten opplever ofte storm og tøffe værforhold, selv om det ikke ser slik ut i sosiale medier. Men når alt faller på plass, fins det ikke noe bedre sted å være. Og det er aldri kjedelig i Lofoten. Mens du venter på bølgene, kan du gå på ski, padle, klatre eller gå tur i fjellet – eller bare nyte den avslappede atmosfæren.
Planlegg surfeferien
Utforsk noen av landets beste surfesteder, og finn surfekurs og -camper.
Bli inspirert
Se våre beste tilbud
Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.