Skip to main content

Vintersykling

Fatbikes er laget for moro i snø og på is. Som navnet tilsier, har sykkelen store dekk som gjør det mulig å sykle i vinterlandskapet.

– Den største forskjellen mellom å sykle på en fatbike og en vanlig sykkel, er underlaget man sykler på. Været og snøforholdene kan endre seg fra dag til dag, noe som gjør at ingen turer er like! Sykler du fatbike på isen, går det som regel fort, og opplevelsen er mer likt vanlig sykling, mens tung, våt snø gir deg mye motstand, forteller Nina Gässler, fatbike-guide for Geilo Aktiv og grunnlegger av fatbikerittet Fat Viking.

Når man kjører fatbike på isete underlag, er det vanlig å bruke piggdekk.

Nybegynnertips

Fatbiking kan være tungt, spesielt når man sykler oppover. Er man helt ny på fatbike, kan det derfor være lurt å starte i et flatt landskap.

– Mitt beste nybegynnertips er å starte med å sykle på lave gir. Et lavt gir gjør at hjulene spinner raskere, og det er lettere å holde en stabil fart. Når hjulene først går, er det enkelt å fatbike, forteller Nina.

Husk alltid å ha på deg varme klær, hjelm og briller når du sykler med en fatbike!

– Skal man fatbike om vinteren, er det best å ha på seg varme, fleksible klær. Langrennsklær er supert, men det kan være lurt med et ekstra lag på overkroppen, sier Nina.

Når du sykler er det viktig å ta hensyn til andre som også bruker naturen. Det er ikke populært med fatbikespor i langrennsløypene, så tenk over forholdene før du velger hvor du skal sykle.

Fatbike med guide

Er man helt ny på fatbike, er det alltid en god idé å dra på tur med en guide. Guidene er eksperter på sitt område, og de vil garantert finne en løype som passer for deg. Ofte kan turene også tilpasses ut fra hvor mye erfaring man har.

Og: Mange guidede turer inkluderer også historiefortelling fra området man er i!

Finn det perfekte stedet

Det er mange kule steder du kan kjøre fatbike i Norge, ifølge Jon Vidar Bull, traséansvarlig for Offroad Finnmark og guide for Glød Explore i Alta.

– Det er veldig populært å kjøre fatbike i Alta. Terrenget her er veldig flatt, så det er ikke så tungt å sykle. I tillegg er det mange fatbikeløyper å velge mellom, ettersom det er så mange som driver med fatbiking, forteller Jon Vidar.

Om du vil fatbike på snøen, varer som regel sesongen i Alta fra november til mai.

– Jeg foretrekker å sykle sent i vintersesongen. Da har solen varmet opp snøen, men det er fortsatt kaldt på natten, noe som gjør at bakken blir hardere og det er lettere å sykle, sier Jon Vidar.

Har du lyst til å kombinere fatbiking med jakt etter nordlyset? I Alta kan du det!

I tillegg til Alta, trekker Jon Vidar frem Geilo, Lillehammer, Trysil og Nesbyen som fantastiske steder å kjøre fatbike.

– I disse områdene er det store fatbikemiljøer, så det er gode sjanser for å finne fine løyper, sier Jon Vidar.

Jon Vidar sitt beste tips er å ta kontakt med de lokale miljøene for å få tips til hvor man bør sykle.

– Fatbikere er vennlige, og de aller fleste vil stolt vise frem løypene sine. Ikke vær redd for å ta kontakt via sosiale medier! Apper, som for eksempel Strava, er også fine å bruke for å få løypeforslag, forteller Jon Vidar.

Lei en fatbike

Gjør deg klar for eventyr på to hjul!

Flere steder leier ut fatbikes, og noen steder kan du til og med leie elektriske fatbikes! Bare husk å ta på deg riktige klær før du setter i gang, og sjekk ut hvor det er trygt å sykle.

Noen få steder har også egne fatbikes for barn, men husk: Fatbiking kan være tungt, og passer derfor best for barn som er vant til å sykle mye fra før.

Fat Viking, for proffene

Har du lyst på en skikkelig fatbikeutfordring? Da er kanskje Fat Viking noe for deg!

Fat Viking er et tøft langdistanseritt som holdes i området rundt Geilo. Rittet ble startet av Nina Gässler.

– Dette er for viderekomne. Distansene man kan velge mellom er 50 kilometer, 100 kilometer og 150 kilometer, forteller Nina.

Det 150 kilometer lange løpet er et kvalifiseringsritt for Iditarad Trail Invitational i Alaska, og er virkelig et kult ritt for de som har drevet med fatbike en stund.

– Rittet har flere sjekkpunkter underveis, men deltakerne må være helt selvforsynt og ha med alt de trenger på sykkelen, sier Nina.

Reiser du til Alta, kan du også være med på ski- og fatbikefestivalen Arctic Alta!

Prøv fatbiking

Finn det perfekte stedet!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt