Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Eldre par på langrenn på Fløyen i Bergen på Vestlandet
Eldre par på langrenn på Fløyen i Bergen på Vestlandet
Langrenn på Fløyen i Bergen.
Photo: Fløyen
Langrenn på Fløyen i Bergen.
Photo: Fløyen

Bynær skilykke

Det er ikke mange steder i verden du kan oppleve både yrende byliv og fantastiske skiforhold på en og samme dag, men Norge er ett av dem. Her får du tips til sentrumsnære skiturer.

Flere av de store norske byene ligger bare en kort buss- eller t-banetur unna godt preparerte langrennsløyper. Dette gjør det mulig for både fastboende og tilreisende å kombinere historiske severdigheter og kulturopplevelser med noen duggfriske timer i sporet.

– Dette er helt unikt, mener generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide.

– Helt siden nordmenn begynte å gå på ski for fornøyelsens skyld på midten av 1800-tallet, har vi hatt fokus på å få byfolket ut i snøen og i skogen. Frognerseterbanen i Oslo, Gråkallbanen i Trondheim, Fjellheisen i Tromsø og Fløibanen i Bergen ble alle skapt for å få folk ut på tur, og siden har både skisporten og friluftslivet stått utrolig sterkt.

Det kryr av folk i Oslos skoger

Ifølge Eide er spesielt Oslo i særklasse når det kommer til sentrumsnære langrennsmuligheter.

– Selv om byer som Vancouver og Seattle til en viss grad kan sammenligne seg med det vi har her, er det ingen byer som har de samme mulighetene som Oslo, mener Eide.

– Oslomarka har skispor som går helt ned til strandkanten og byparkene. Og så kan du gå så langt du bare orker. Du kan gå flere titalls mil på ski!

I Oslos skoger finnes det mer enn 2600 kilometer med preparerte langrennsløyper, hvorav 90 kilometer lysløyper. Fra Oslo sentrum kommer du deg raskest ut i sporet ved å hoppe på t-banen til Sognsvann eller Frognerseteren, hvor skiløypene slingrer seg ut fra stasjonene.

Skiløpere i Nordmarka i Oslo på Østlandet
Nordmarka.
Photo: Gro Engebretsen / Foap / Visitnorway.com

– Vi har et bra kollektivtilbud, gode parkeringsmuligheter og et spekter av gode utfartspunkter. Langs løypene ligger det også 44 hytter, som tilbyr alt fra en rask Kvikk Lunsj-pause til treretters middag med rødvin, opplyser Eide.

Han har selv bodd i Oslo i nesten 30 år, men har aldri opplevd så mye folk i marka.

– Det kryr av folk – og alle smiler! Uavhengig av om de går i tights og topputstyr, eller i dongeribukse og på ski fra 70-tallet, sier Eide, som tror gode skiforhold gjør nordmenn til et lykkeligere folk.

Det er imidlertid ikke bare lokalbefolkningen som nyter godt av de sentrumsnære skimulighetene: også tilreisende fra fjern og nær har oppdaget at hovedstaden er et skieldorado.

Løvlia skistue i Nordmarka utenfor Oslo på Østlandet
Løvlia skistue i Nordmarka.
Photo: VisitOSLO / Tord Baklund

Eide har møtt både tyskere og italienere på starstreken under Holmenkollmarsjen, og har opplevd å møte en bekjent fra Sørlandet langt inne i Sørkedalen klokka åtte en lørdags morgen.

– Mange som reiser til Oslo evner å kombinere storbyopplevelser med et renn eller en skitur. De nyter kulturopplevelser, restaurantbesøk og hotellopphold – men istedenfor å bruke et par timer på et kjøpesenter, tar de heller en tur i marka.

Er man i Oslo uten eget skiutstyr, kan man låne dette gratis hos Skiforeningen i Holmenkollen.

– De fleste som gjør det, synes det kuleste er å gå den 2,75 kilometer lange runden i det indre løypenettet i Holmenkollen, før de avslutter med å ta en selfie med verdens mest kjente skiarena i bakgrunnen.

Skiforeningen.no finner du turplanlegger for langrennsturer i Oslomarka, og i appen iMarka finner du blant annet løypekart, føremeldinger og prepareringsstatus.

I Trondheim bor folk nærmest i skisporet

Også Trondheim byr på fantastiske skimuligheter bare en svipptur unna brosteinsbelagte handlegater og kjente severdigheter som Nidarosdomen.

Bymarka er med sine 250 kilometer med skiløyper det desidert største og mest populære langrennsområdet. Der kan du blant annet boltre deg i seks lysløyper og gå i alt fra tett granskog til myr og snaufjell.

– Det spesielle med Trondheim er at vi har så mange løyper som går ut fra boligområdene. Bymarka har innfallsporter fra hele Byåsen, Heimdal, Byneset og Leinstrandsområdet. I tillegg er det suverene skimuligheter for dem som bor ved Strindamarka, Reppe, Vassfjellet og Malvikmarka, sier Jonny Remmereit, som er informasjons- og markedssjef i Trondhjems Turistforening.

Mennesker på skitur i Bymarka i Trondheim, Trøndelag
Skitur i Bymarka, Trondheim.
Photo: Jonny Remmereit / TT

Selv om du ikke bor i Trondheim, er det enkelt å ta seg til Bymarka fra sentrum. Det går buss og trikk til tre av de viktigste innfartsportene: Skistua, Lian og Granåsen Skisenter – og du kommer deg fra brostein til snø på bare 20 minutter.

– Fra Granåsen sprer løypene seg ut i hele marka, og man tilpasser enkelt lengden på turen selv. Vil du gå en kort familievennlig tur, gjør du det – og tar kanskje et stopp på et av serveringsstedene. Vil du tilbringe en hel dag på ski, tar du deg videre til høyere deler av marka, hvor du får en følelse av vidde og høyfjell, sier Remmereit.

Han beskriver Trondheims nære kobling til naturen som «helt fenomenal».

– Det er først etter å ha bodd i andre byer at jeg virkelig forsto hvor fantastisk den kombinasjonen er.

Skisporet.no finner du oversiktskart over skiløypene i Bymarka, med anvisning til parkeringsplasser, utkikkspunkter, serveringssteder og hytter. Og på Trøndelags offisielle nettsted kan du lese mer om skimulighetene i Bymarka.

Se nordlyset og fjellvidda fra skisporet i Tromsø

I polarbyen Tromsø er ski ikke bare noe man spenner på seg for tur og trening, men også et vanlig framkomstmiddel.

– På Tromsøya har vi en ni kilometer lang lysløype fra sørspissen til nordspissen av øya. Den går gjennom boligområder og forbi de største arbeidsplassene, som universitetet og sykehuset, og derfor er det mange som bruker løypa som transportstrekke, forklarer Knut Hansvold i NordNorsk Reiseliv.

For alle som besøker byen er lysløypa en unik mulighet til å komme tett på tromsøværingene.

– I tillegg kan du nyte fantastisk utsikt over fjord og fjell, mot fastlandet og tindene på Kvaløya. Herfra får du rett og slett hele den nordnorske naturen i et nøtteskall, sier Hansvold.

Nordlys over Kattfjordeidet på Kvaløya i Tromsø i Nord-Norge
Nordlys over Kvaløya.
Photo: Gaute Bruvik / Visitnorway.com

Du kommer deg fra sentrum til lysløypa på Tromsøya enten ved å gå et kvarter til fots, eller ved å ta bussen til Prestvannet. Selve løypa er veldig enkel, og har man med seg barn, kan man ta en avstikker til skilekeplassen og akebakken.

Vil du derimot legge ut på en skikkelig tur, bør du dra til fastlandet eller Kvaløya.

– Løypene på fastlandssiden er virkelig noe å skrive hjem om. Går du for eksempel fra Snarbyeidet til Tromsdalen, snakker vi ordentlig villmark. Da kommer du opp på fjellvidda, langt over tregrensa, og bør ha ordentlig utstyr og litt erfaring, forteller Hansvold.

Ridetur i vinterlandskap utenfor Tromsø i Nord-Norge
Ridetur i Tromsø.
Photo: Yngve Olsen Saebbe / Nordnorge.com

– Skisesongen der starter imidlertid ikke før i mars, når dagene blir lengre og lysere, men fra og med da er det flotte forhold. Snøen ligger til 17. mai og vel så det.

Uansett hvor du velger å gå, er selve rosinen i pølsa at du har mulighet til å få med deg et velkjent naturfenomen på veien.

– Det er gode sjanser for å se nordlyset når du beveger deg rundt. Fra skisporet har du parkettplass når Aurora polaris velger å gjøre sin entré.

Tromsø kommunes nettsted finner du løypekart.

Fra Bergen sentrum til skisporet på 6 minutter

Vestlandsbyen Bergen er i en helt egen liga når det kommer til hvor fort det er mulig å knipse seg fra bykjernen til skisporet: Med Fløibanen fraktes du fra sentrum og opp til lysløypa på Fløyen, 320 meter over havet, på bare seks minutter.

– Det er ganske spektakulært å stå for seg selv i lysløypen og se utover havgapet og kveldslysene i sentrum, sier Guro Øvsthus, som er leder for aktivitetsavdelingen på Fløyen.

– Du får følelsen av å være midt oppe på fjellet, til tross for at du bokstavelig talt har byen for dine føtter. Det er aldeles vakkert og gir skituren en ekstra dimensjon.

Selv langrennsvante nordmenn beskriver skiopplevelsene i Bergen som eksotiske – spesielt hvis man spenner på seg fjellskiene og beveger seg ut av løypene.

– Det er utrolig fint å gå fra Fløyen over Vidden og til Ulriken, men da bør du være erfaren og ha utstyret i orden, påpeker Øvsthus.

Den fem kilometer lange lysløypa på Fløyen passer derimot for alle. Barnefamilier og nybegynnere kan ta sikte på å gå en liten kilometer inn til varmestua Åsebu og tilbake, mens de mer drevne kan ta rundløypa så mange ganger de orker – og lysene slukkes ikke før klokken 23.00.

Person nyter utsikten over Bergen fra Fløyen, Vestlandet
Vinter på Fløyen i Bergen.
Photo: Bergen Tourist Board / Espen Haagensen / visitBergen.com

Det eneste aberet med Bergen, er været. Det er, som Guro Øvsthus sier, «veldig bingo». Det ene året kan en fantastisk vinter gi skiføre to måneder i strekk, mens det neste året bare byr på to dager med skiføre. Det gjelder altså å følge med på føremeldingene.

Skulle det ikke være nok snø på Fløyen, er det mer snøsikkert på Kvamskogen og Totland, som ligger henholdsvis 40 og 30 minutter unna Bergen sentrum. Her finnes flere fine løyper, og på Kvamskogen kan man også leie skiutstyr – noe det er verdt å merke seg at man ikke har mulighet til på Fløyen.

– Det hender det kommer turister hit som synes det ser supereksotisk å gå på langrenn, men som ikke har med seg eget utstyr. Da pleier jeg å råde dem til å kjøpe seg et akebrett. Det er fantastisk gøy å ake ned fra Fløyen og bruke Fløibanen som heis!

Sjekk Bergen kommunes nettsted for å lese mer om de ulike skiløypene i Bergen. Og på Fløyen.no kan du se hva som skjer på Fløyen i vinter.

Skigåing i Norge

Har du lyst å gå på bortoverski?

Les mer om langrenn i Norge og finn de beste skiløypene, eller få gode tips til langrenn for nybegynnere.

Gå på langrenn i Norge

Langrennstilbud
Skroll nedover for å se alle aktivitetene på listen.
We offer traditional cross-country skiing where we focus on learning how to ski, the Norwegian culture of skiing and enjoying the spectacular nature.… Read more
Langrennski
Ørsta Skisenter ligg flott plassert i Sunnmørsalpane og passer for alle aldersgrupper. Skisenteret har 1 barnetrekk, 1 stolheis, 2 skitrekk,… Read more
Ørsta Skisenter - Langrenn
Nordseter ligger i hjertet av skieldoradoet i Lillehammer kommune. Read more
Nordseter langrennsdestinasjon
Tromsø Outdoor tilbyr utleie av langrenn ski pakke for voksne og barn. Hvis du er ny på ski, anbefaler vi å ta en titt på våre guidede skiturer før du… Read more
Langrennspakkeutleie
Høgevarde hytteområde preparerer årlig 50 km med langrennsløyper til glede for store og små. Her kan du gå langt innover høyfjellsviddene eller gå… Read more
Fantastiske Langrennsmuligheter rundt Høgevarde
Øståsen i Søndre Land - flotte langrennsmuligheter  ​ Om Øståsen Skiløypene på øståsen… Read more
Søndre Land - Skiturer i Østmarka fra "Flyplassen"
En skitur på skinner på gamle Valdresbanen.  De siste årene har en rekke løypekjørere, kommuner, foreninger og… Read more
Vestre Toten - Gamle Valdresbanen, Skiløype på skinner
Lett skitur fra Raufoss i Vestre Toten Lengde: 10,9 km Gradering:  Lett Rett nedenfor Totenbadet og Badeland Gjestegård ligger… Read more
Vestre Toten - Skitur fra Raufoss Stadion (Nammo Stadion)
Osbakken ved Skumsjøen - vakkert, fint og flatt skiterreng Osbakken er et perfekt utgangspunkt for fine skiturer i flatt og fint skogsterreng.… Read more
Gjøvik - Skiturer fra Osbakken / Skumsjøen
Bjorli er kjent som en av de mest snørike destinasjonene i Norge, og byr på et innholdsrikt løypenett i både høyfjell og skog. Read more
Langrenn på Bjorli og Lesja
Velkommen til et av Norges lengste oppkjørte løypenett med 62 løyper på totalt 300 kilometer. Read more
Langrenn på Lemonsjøen og Sjodalen
Skiløypene på Øynaheia går i fint og variert terreng om lag 300 m over havet, og er kjent som skiutfartsstedet for hele arendalsregionen. Read more
Skiløyper på Øynaheia
Her finner du en oversikt over skiløyper i Ringerike kommune. Mange løyper kjøres kun ved gode snøforhold! Read more
Ringerike - oversikt over skiløyper i Ringerike kommune
Fra Mehamn Brygge og rorbuer kan du ta på deg skiene rett utenfor rorbua og gå på ski i vårt flotte arktiske landskap. Read more
Skiturer - Nordic Safari
Vrådal har langrennsløyper på fjellet og i skogen, til sammen ca. 40 kilometer med oppkjørte løyper. Read more
Langrenn i Vrådal
Guidet langrennstur i ytre Lyngen. Utsikten mot havet gjør turen helt spesielt og du kan nyte noen timer utendørs i nærhet til naturen, og få mulighet… Read more
Skitur langs fjord og fjell i ytre Lyngen - XLyngen
Skeikampen har et av Norges beste tilbud av langrennsløyper. Read more
Skeikampen langrennsdestinasjon
Ankenesfjellet har tilbyr flotte langrennsløyper for både store og små. Read more
Ankenesfjellet langrennsløype
Langrennsløypene i Sulitjelma er blitt anerkjent som en av Norges beste langrennsløyper. Read more
Langrenn i Sulitjelma
Sjusjøen blir regnet som en av verdens beste langrennsdestinasjoner og har over 350 km godt preparerte skiløyper. Read more
Sjusjøen | Langrennsdestinasjon
Olalia er et av de mest brukte utfartsområdene i regionen. Her har du utgangspunktet til et stort og variert turområde, sommer som vinter. Read more
Olalia Fjellstove
Løypa starter like ved parkeringsplassen og dreier straks mot venstre (sør), krysser et myrområde, og går mot en lav rygg. Her treffer du ei løype som… Read more
Herjangsfjellet Langrennsløype
Langrenn og skiturer i Asker og Bærum med kort avstand til hovedstaden Oslo. Read more
Langrenn i Asker og Bærum
Langrennstur i oppkjørt løype til den selvbetjente DNT-hytta, Sulebu. Total lengde: ca. 20 km. Read more
Langrennstur til Sulebu
Sogndal Skisenter Hodlekve ligg ca 15 min køyring frå Sogndal sentrum. Skisenteret ligg høgt oppe, så det er veldig snøsikkert! Read more
Sogndal Skisenter - langrennsanlegg
Kobberstadløypa er byens lysløype og er drevet på dugnad av Narvik Skiklubb. Lysløypa er 10 km lang og svinger seg oppover Narvikfjellet nord for… Read more
Kobberstad langrennsløype i Narvik
Fjellrike Skjåk trumfer ofte høyest på statistikken over snødybder, og kan by på fantastiske forhold for langrenn og fjellski. Read more
Langrenn på Grotli og Skjåk
Løype i Gloppen frå Kleivane til Haugsvarden Read more
Langrenn | Gloppen
Frå toppen av Loen Skylift finn du tur- og langrennsløyper. Read more
Langrenn | Loen skylift
Harpefossen Skisenter er lokalisert I Hjelmelandsdalen, 10 km frå Nordfjordeid sentrum. Midt i Nordfjord på Nordvestlandet. Harpefossen er eit av dei… Read more
Langrenn | Nordfjordeid
Pippira skistadion ligger omlag 200 meter o.h, i Håfjellet i Ballangen kommune. Skiltet tilførsel fra E6 ca 6 km sør for Ballangen sentrum, mot… Read more
Langrennsanlegget i Håfjellet
Elverum kommune har over 200 km med flotte, maskinpreparerte løyper for både klassisk og skøyting! Read more
Elverum - Skiløyper i Elverum kommune
Sirdal har store områder tilrettelagt for forfriskende langrennsturer i variert terreng. Hele 200 km med langrennsløyper kan Sirdal friste med. Read more
Langrenn i Sirdal
The trails run through a spectacular scenery ranging from pine forests down in the valley to breathtaking mountain terrain with the Ruten peak at… Read more
Espedalen langrennsdestinasjon
Gålå er godt kjent for sin tidlige løyper som går på setervegene innover fjellplatået. Read more
Gålå langrennsdestinasjone
Kvitfjell har et godt og stort skiløypenett som går i et variert og spektakulært terreng. Read more
Kvitfjell langrennsdestinasjon
Langrennsløypene i Tessungdalen er i stadig utvikling, og det tilbys nå flere flotte og spennende løypetraséer Read more
Langrenn i Tessungdalen
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Mer vintermoro

  Se våre beste tilbud

  Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

  Finn vinteraktiviteter over hele landet

  Utforsk områdene der du finner noen av landets morsomste vinteropplevelser.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Generelt
   Tilgjengelighet
   Aldersgrense
   • Show More
   • No available filters
   Rabatt
   • Show More
   • No available filters
   Vanskelighetsgrad
   Landskap
   • Show More
   • No available filters
   Prisklasse
   Årstid
   Overnatting
   Camping
   • Show More
   • No available filters
   Hotellfasiliteter
   • Show More
   • No available filters
   Romfasiliteter
   Skidestinasjoner
   Utendørsaktiviteter
   Aktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Alpint
   Sykling
   Kano og kajakk
   Langrenn
   Fisking
   • Show More
   • No available filters
   Fottur
   Dyreliv og safari
   • Show More
   • No available filters
   Vinteraktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Planlegg reisen
   Reiseinformasjon
   • Show More
   • No available filters
   Tjenester
   • Show More
   • No available filters
   Taste Norway
   Lokalmat
   Barer og puber
   Restauranter og kafeer
   • Show More
   • No available filters
   Aktiviteter
   Aktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Aktiviteter for barn
   • Show More
   • No available filters
   Strender
   Shopping
   • Show More
   • No available filters
   Fornøyelsesparker
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Generelt
  Tilgjengelighet
  Aldersgrense
  • Show More
  • No available filters
  Rabatt
  • Show More
  • No available filters
  Vanskelighetsgrad
  Landskap
  • Show More
  • No available filters
  Prisklasse
  Årstid
  Overnatting
  Camping
  • Show More
  • No available filters
  Hotellfasiliteter
  • Show More
  • No available filters
  Romfasiliteter
  Skidestinasjoner
  Utendørsaktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Alpint
  Sykling
  Kano og kajakk
  Langrenn
  Fisking
  • Show More
  • No available filters
  Fottur
  Dyreliv og safari
  • Show More
  • No available filters
  Vinteraktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Planlegg reisen
  Reiseinformasjon
  • Show More
  • No available filters
  Tjenester
  • Show More
  • No available filters
  Taste Norway
  Lokalmat
  Barer og puber
  Restauranter og kafeer
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter for barn
  • Show More
  • No available filters
  Strender
  Shopping
  • Show More
  • No available filters
  Fornøyelsesparker
  Clear Filters
  Back To Top

  Nyt Norge

  Your Recently Viewed Pages

  Tilbake til toppen