Det er ikke mange steder i verden du kan oppleve både yrende byliv og fantastiske skiforhold på en og samme dag, men Norge er ett av dem. Her får du tips til sentrumsnære skiturer.
Flere av de store norske byene ligger bare en kort buss- eller t-banetur unna godt preparerte langrennsløyper. Dette gjør det mulig for både fastboende og tilreisende å kombinere historiske severdigheter og kulturopplevelser med noen duggfriske timer i sporet.
– Dette er helt unikt, mener generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide.
– Helt siden nordmenn begynte å gå på ski for fornøyelsens skyld på midten av 1800-tallet, har vi hatt fokus på å få byfolket ut i snøen og i skogen. Frognerseterbanen i Oslo, Gråkallbanen i Trondheim, Fjellheisen i Tromsø og Fløibanen i Bergen ble alle skapt for å få folk ut på tur, og siden har både skisporten og friluftslivet stått utrolig sterkt.
Det kryr av folk i Oslos skoger
Ifølge Eide er spesielt Oslo i særklasse når det kommer til sentrumsnære langrennsmuligheter.
– Selv om byer som Vancouver og Seattle til en viss grad kan sammenligne seg med det vi har her, er det ingen byer som har de samme mulighetene som Oslo, mener Eide.
– Oslomarka har skispor som går helt ned til strandkanten og byparkene. Og så kan du gå så langt du bare orker. Du kan gå flere titalls mil på ski!
I Oslos skoger finnes det mer enn 2600 kilometer med preparerte langrennsløyper, hvorav 90 kilometer lysløyper. Fra Oslo sentrum kommer du deg raskest ut i sporet ved å hoppe på t-banen til Sognsvann eller Frognerseteren, hvor skiløypene slingrer seg ut fra stasjonene.
– Vi har et bra kollektivtilbud, gode parkeringsmuligheter og et spekter av gode utfartspunkter. Langs løypene ligger det også 44 hytter, som tilbyr alt fra en rask Kvikk Lunsj-pause til treretters middag med rødvin, opplyser Eide.
Han har selv bodd i Oslo i nesten 30 år, men har aldri opplevd så mye folk i marka.
– Det kryr av folk – og alle smiler! Uavhengig av om de går i tights og topputstyr, eller i dongeribukse og på ski fra 70-tallet, sier Eide, som tror gode skiforhold gjør nordmenn til et lykkeligere folk.
Det er imidlertid ikke bare lokalbefolkningen som nyter godt av de sentrumsnære skimulighetene: også tilreisende fra fjern og nær har oppdaget at hovedstaden er et skieldorado.
Eide har møtt både tyskere og italienere på starstreken under Holmenkollmarsjen, og har opplevd å møte en bekjent fra Sørlandet langt inne i Sørkedalen klokka åtte en lørdags morgen.
– Mange som reiser til Oslo evner å kombinere storbyopplevelser med et renn eller en skitur. De nyter kulturopplevelser, restaurantbesøk og hotellopphold – men istedenfor å bruke et par timer på et kjøpesenter, tar de heller en tur i marka.
Er man i Oslo uten eget skiutstyr, kan man låne dette gratis hos Skiforeningen i Holmenkollen.
– De fleste som gjør det, synes det kuleste er å gå den 2,75 kilometer lange runden i det indre løypenettet i Holmenkollen, før de avslutter med å ta en selfie med verdens mest kjente skiarena i bakgrunnen.
På Skiforeningen.no finner du turplanlegger for langrennsturer i Oslomarka, og i appen iMarka finner du blant annet løypekart, føremeldinger og prepareringsstatus.
I Trondheim bor folk nærmest i skisporet
Også Trondheim byr på fantastiske skimuligheter bare en svipptur unna brosteinsbelagte handlegater og kjente severdigheter som Nidarosdomen.
Bymarka er med sine 250 kilometer med skiløyper det desidert største og mest populære langrennsområdet. Der kan du blant annet boltre deg i seks lysløyper og gå i alt fra tett granskog til myr og snaufjell.
– Det spesielle med Trondheim er at vi har så mange løyper som går ut fra boligområdene. Bymarka har innfallsporter fra hele Byåsen, Heimdal, Byneset og Leinstrandsområdet. I tillegg er det suverene skimuligheter for dem som bor ved Strindamarka, Reppe, Vassfjellet og Malvikmarka, sier Jonny Remmereit, som er informasjons- og markedssjef i Trondhjems Turistforening.
Selv om du ikke bor i Trondheim, er det enkelt å ta seg til Bymarka fra sentrum. Det går buss og trikk til tre av de viktigste innfartsportene: Skistua, Lian og Granåsen Skisenter – og du kommer deg fra brostein til snø på bare 20 minutter.
– Fra Granåsen sprer løypene seg ut i hele marka, og man tilpasser enkelt lengden på turen selv. Vil du gå en kort familievennlig tur, gjør du det – og tar kanskje et stopp på et av serveringsstedene. Vil du tilbringe en hel dag på ski, tar du deg videre til høyere deler av marka, hvor du får en følelse av vidde og høyfjell, sier Remmereit.
Han beskriver Trondheims nære kobling til naturen som «helt fenomenal».
– Det er først etter å ha bodd i andre byer at jeg virkelig forsto hvor fantastisk den kombinasjonen er.
På Skisporet.no finner du oversiktskart over skiløypene i Bymarka, med anvisning til parkeringsplasser, utkikkspunkter, serveringssteder og hytter. Og på Trøndelags offisielle nettsted kan du lese mer om skimulighetene i Bymarka.
Se nordlyset og fjellvidda fra skisporet i Tromsø
I polarbyen Tromsø er ski ikke bare noe man spenner på seg for tur og trening, men også et vanlig framkomstmiddel.
– På Tromsøya har vi en ni kilometer lang lysløype fra sørspissen til nordspissen av øya. Den går gjennom boligområder og forbi de største arbeidsplassene, som universitetet og sykehuset, og derfor er det mange som bruker løypa som transportstrekke, forklarer Knut Hansvold i NordNorsk Reiseliv.
For alle som besøker byen er lysløypa en unik mulighet til å komme tett på tromsøværingene.
– I tillegg kan du nyte fantastisk utsikt over fjord og fjell, mot fastlandet og tindene på Kvaløya. Herfra får du rett og slett hele den nordnorske naturen i et nøtteskall, sier Hansvold.
Du kommer deg fra sentrum til lysløypa på Tromsøya enten ved å gå et kvarter til fots, eller ved å ta bussen til Prestvannet. Selve løypa er veldig enkel, og har man med seg barn, kan man ta en avstikker til skilekeplassen og akebakken.
Vil du derimot legge ut på en skikkelig tur, bør du dra til fastlandet eller Kvaløya.
– Løypene på fastlandssiden er virkelig noe å skrive hjem om. Går du for eksempel fra Snarbyeidet til Tromsdalen, snakker vi ordentlig villmark. Da kommer du opp på fjellvidda, langt over tregrensa, og bør ha ordentlig utstyr og litt erfaring, forteller Hansvold.
– Skisesongen der starter imidlertid ikke før i mars, når dagene blir lengre og lysere, men fra og med da er det flotte forhold. Snøen ligger til 17. mai og vel så det.
Uansett hvor du velger å gå, er selve rosinen i pølsa at du har mulighet til å få med deg et velkjent naturfenomen på veien.
– Det er gode sjanser for å se nordlyset når du beveger deg rundt. Fra skisporet har du parkettplass når Aurora polaris velger å gjøre sin entré.
På Tromsø kommunes nettsted finner du løypekart.
Fra Bergen sentrum til skisporet på 6 minutter
Vestlandsbyen Bergen er i en helt egen liga når det kommer til hvor fort det er mulig å knipse seg fra bykjernen til skisporet: Med Fløibanen fraktes du fra sentrum og opp til lysløypa på Fløyen, 320 meter over havet, på bare seks minutter.
– Det er ganske spektakulært å stå for seg selv i lysløypen og se utover havgapet og kveldslysene i sentrum, sier Guro Øvsthus, som er leder for aktivitetsavdelingen på Fløyen.
– Du får følelsen av å være midt oppe på fjellet, til tross for at du bokstavelig talt har byen for dine føtter. Det er aldeles vakkert og gir skituren en ekstra dimensjon.
Selv langrennsvante nordmenn beskriver skiopplevelsene i Bergen som eksotiske – spesielt hvis man spenner på seg fjellskiene og beveger seg ut av løypene.
– Det er utrolig fint å gå fra Fløyen over Vidden og til Ulriken, men da bør du være erfaren og ha utstyret i orden, påpeker Øvsthus.
Den fem kilometer lange lysløypa på Fløyen passer derimot for alle. Barnefamilier og nybegynnere kan ta sikte på å gå en liten kilometer inn til varmestua Åsebu og tilbake, mens de mer drevne kan ta rundløypa så mange ganger de orker – og lysene slukkes ikke før klokken 23.00.
Det eneste aberet med Bergen, er været. Det er, som Guro Øvsthus sier, «veldig bingo». Det ene året kan en fantastisk vinter gi skiføre to måneder i strekk, mens det neste året bare byr på to dager med skiføre. Det gjelder altså å følge med på føremeldingene.
Skulle det ikke være nok snø på Fløyen, er det mer snøsikkert på Kvamskogen og Totland, som ligger henholdsvis 40 og 30 minutter unna Bergen sentrum. Her finnes flere fine løyper, og på Kvamskogen kan man også leie skiutstyr – noe det er verdt å merke seg at man ikke har mulighet til på Fløyen.
– Det hender det kommer turister hit som synes det ser supereksotisk å gå på langrenn, men som ikke har med seg eget utstyr. Da pleier jeg å råde dem til å kjøpe seg et akebrett. Det er fantastisk gøy å ake ned fra Fløyen og bruke Fløibanen som heis!
Sjekk Bergen kommunes nettsted for å lese mer om de ulike skiløypene i Bergen. Og på Fløyen.no kan du se hva som skjer på Fløyen i vinter.
Gå på langrenn i Norge
Mer vintermoro
Finn vinteraktiviteter over hele landet
Utforsk områdene der du finner noen av landets morsomste vinteropplevelser.
Se våre beste tilbud
Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.