VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Ekstremsportveko
Ekstremsportveko.
Photo: Steffen Kirschner / Ekstremsportveko

Ekstremsportveko på Voss fyller 20 år. I morgen starter årets jubileumsfestival, med noe for både treåringer, pensjonister og alle imellom.

Publisert: 24. juni 2017

– For 20 år siden hoppet fallskjermhopperne med store, blytunge kassettkameraer duct-tapet til kroppen. I dag kan de ha på seg ti go-pro-kameraer uten å tenke på at der er der, sier Ekstremsportvekos daglige leder Sofie Torlei Olsen.

Ekstremsportveko 2002
Ekstremsportveko 2002.
Photo: Espen Mortensen / Ekstremsportveko

Mye har skjedd siden festivalen ble arrangert for første gang i 1998, på de aller fleste områdene. 

– Utstyret som brukes av utøverne er også et helt annet, blant annet er dagens fallskjermer mye lettere å styre, sier Olsen.

Ekstreme sjeler fant sammen

Målet med Ekstremsportveko har siden oppstarten vært å skape en møteplass for og av utøvere innen ulike ekstremsporter. Alt kom i stand da den lokale raftingklubben på Voss vant et mesterskap og dermed fikk i oppgave å arrangere det neste.

Rafterne kontaktet den lokale paragliderklubben, som også skulle holde et slikt mesterskap. De to slo seg sammen og inviterte så fallskjermhopperne og kajakkpadlerne.

Ekstremsportveko 2012
Ekstremsportveko 2012.
Photo: Vivi Sponland / Ekstremsportveko

Antallet deltakere har steget fra 200 til 1500, og de fire opprinnelige aktivitetene har fått følge av 16 nye. Som speedflying, en sport som involverer både ski og skjerm.

– I tillegg til 1500 utøvere og 900 frivillige, venter vi 10.000 besøkende på festivalen. Siden det er gratis å se på aktivitetene, vil det også komme mange som ikke løser billett, sier Olsen.

Sjukt sporty pensjonister

Du trenger ikke å være ungdom for å drive med ekstremsport på Voss. Også pensjonistene har de siste årene blitt invitert med på moroa.

– Vi begynte for noen år siden å sette opp guidede bussturer for de lokale pensjonistene, slik at de kunne få reise rundt og se på alt som foregikk, forteller Olsen.

Men å se på var ikke nok.

– De er jo så sjukt sporty, disse pensjonistene, så de ville prøve selv. Derfor begynte vi å tilby aktiviteter, slik at de kan prøve det de synes ser spennende ut. I år, for eksempel, kan de få seg en flytur i vindtunnelen, sier Olsen.

Ekstremsportveko
Ekstremsportveko.
Photo: Jan Helge Fosså / Ekstremsportveko
Ekstremsportveko
Ekstremsportveko.
Photo: Jan Helge Fosså / Ekstremsportveko

For et par år siden hadde de en svært ivrig deltaker, Bjarne Stavenes, som begynte med fallskjermhopping i 70-årene.

– Han ble en maskot for festivalen, med tandemhopp til han var 95. Dessverre har han gått bort nå, men da han hoppet siste gang i 2014, fikk han et diplom av oss som sa han var Norges eldste fallskjermhopper, sier Olsen.

Ekstremsportveko (Veko)

Fra 25. juni til 2. juli

Arrangeres av lokale ekstremsportklubber

På Voss i Hordaland, ca. 1,5 timer med bil fra Bergen

Første festival ble arrangert i 1998, i år feires 20-årsjubileum

Startet med 200 utøvere og 4 aktiviteter: rafting, paragliding, kajakk og fallskjerm

I år ventes 1500 utøvere, med 20 aktiviteter på programmet

Den første sponsoravtalen var verdt 70.000 kroner og ble inngått med et håndtrykk i en raftingflåte

Dagens festival har et budsjett på 16 millioner

Les mer her: ekstremsportveko.com

Ikke bare fart og spenning

Også andre gjester får tilbud om å prøve ulike aktiviteter. Olsen sier det er viktig å starte på det nivået man er, selv om bedre utstyr og økonomi i dag gjør at alt virker langt mer tilgjengelig.

– Samtidig som vi vil få opp interessen for ekstremsport, er vi veldig opptatt av sikkerhet. Vi har introkurs og lavterskelaktiviteter slik at man kan prøve det man er nysgjerrig på, sier hun.

Det gjelder enten man er tre, 25 eller 80 år.

Ekstremsportveko 2008
Ekstremsportveko 2008.
Photo: Arnstein Karlsen / Ekstremsportveko

­– Veko skal være for alle, og det skal heller ikke koste så mye å være med. For de minste har vi aktivitetsløype, sykkelbane og kanoer de kan padle med foreldrene. Etter hvert som du blir eldre, kan du være med på flere ting, sier Olsen.

Men langt fra alle er interesserte i fart og spenning. Olsen er ett eksempel, hun foretrekker friluftsliv med sykling og ski framfor aktiviteter langt over bakken.

– Jeg har faktisk litt høydeskrekk, sier hun.

Ekstremsportveko 2015
Ekstremsportveko 2015.
Photo: Steffen Kirschner / Ekstremsportveko
Ekstremsportveko 2007
Ekstremsportveko 2007.
Photo: Mariann Aspenes / Ekstremsportveko

Musikkartistene som opptrer på Veko får også tilbud om å prøve en aktivitet, men heller ikke de velger alltid det mest ekstreme.

– Da George Clinton var her og holdt en helt legendarisk konsert, ville han tilbringe dagen på fisketur, forteller Olsen.

Ønsket ble selvfølgelig oppfylt, og Clinton skal ha vært storfornøyd.

Historiske tilbakeblikk

Festivalen på Voss har møtt mye motgang, og vært på konkursens rand flere ganger. Nå er den noe folk og bedrifter ønsker å bli assosiert med.

– Veko er med på å sette Voss på kartet. Den har også spilt en viktig rolle for norsk ekstremsport, blant annet for legaliseringen av basehopp i Norge i 2000. At vi nå skal i gang med den 20. versjonen, ville få ha trodd på i festivalens første år, sier Olsen. 

Ekstremsportveko 2013
Ekstremsportveko 2013.
Photo: Roger Brendhagen / Ekstremsportveko

Som en del av jubileumsfeiringen vil de vise videoer fra tidligere år, og prøve utstyret og teknikkene som ble brukt den gang.

Ekstremsportvekos historie presenteres også i en utstilling på Voss Folkemuseum. Denne vil ikke bare holde åpent under festivalen, men helt fram til 28. august.

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen