Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The Oslofjord / Oslofjorden
The Oslofjord / Oslofjorden.
Photo: VisitOSLO/F.W. Foto
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Oslo-fergene har begynt å kjøre sommerruter, med langt flere avganger hver dag. Her er en guide til noen av de beste stoppestedene.

Når det frister med en sommerlig utflukt, kan øyene like utenfor Oslo være turmålet du trenger. Her kan du ha piknik i gresset, bade fra en sandstrand eller ligge og varme deg på et svaberg.

Oslo-fergene går fra Aker Brygge til en rekke øyer. Noen er først og fremst hytteøyer, tilrettelagt for dem med nøkkel til et av feriehusene der. Andre igjen er populære dagsturmål, og det er disse du nå skal få vite mer om.

Utforsk militærhistorie på Hovedøya

Nærmest Aker Brygge finner du Hovedøya, som er første og siste stoppested hvis du reiser med båtrutene B1, B2 eller B3. Med andre ord kan du bli med ferga en runde på fjorden, forbi flere andre øyer, før du går av på Hovedøya på tilbaketuren.

Hovedøya
Hovedøya.
Photo: VisitOSLO/Sabine Zoller

Hvis det er badingen du kommer for, bør du ta sikte på øyas vestside. Her finner du to store strender. Ballspill, lek og moro er det perfekt å drive med på den store gressletta midt på øya.

Går du sydover fra fergeleiet, støter du på ruinene av et cistersienserkloster fra 1147. I nærheten vil du også se spor etter norsk militærhistorie. To kanonbatterier fra 1808 og to krutthus står igjen fra tiden Forsvaret disponerte øya.

I lavetthuset ved fergeleiet, som en gang var militærdepot, arrangeres det i dag kunstutstillinger.

Hovedøya
Hovedøya.
Photo: Jonas Lisether / Visit Norway

Klosterkroa ligger like ved klosterruinene, en kiosk og kafé som har servering om sommeren. Hvis du er ordentlig sulten, ligger à la carte-restauranten Revierhavnen Kro ved gjestehavnen i nord.

Blomster, trær, dyr og annet du måtte finne her ute er fredet, deler av øya er faktisk naturreservat. Overnatting i telt og båltenning er ikke lov her, men du kan grille på anlagte grillheller eller på grus eller sandgrunn. Grillheller finner du på stranden og ved gressletta.

Oslo-fergene

Disse fergene tar deg til øyene i indre Oslofjord:

Linje B1: Hovedøya > Bleikøya > Gressholmen > Lindøya øst > Lindøya vest > Nakholmen > Hovedøya (hele året)
Linje B2: Hovedøya > Lindøya vest > Nakholmen > Hovedøya (juni-august)
Linje B3: Hovedøya > Bleikøya > Gressholmen > Lindøya øst > Hovedøya (juni-august)
Linje B4: Gressholmen > Langøyene > Gressholmen (mai-september)

Alle fire går fra Rådhusbrygge 4.

Sjekk rutetidene på ruter.no

Rådhusbrygge 4 / City Hall Pier 4

Tilbring natten på Langøyene

Det er bare ferge B4 som går til Langøyene, men om sommeren går den til gjengjeld hver halvtime fra morgen til kveld.

Fram til 1950-tallet var Langøyene to øyer, Nordre og Søndre Langøy. Så ble sundet mellom dem fylt igjen, og i dag er det en stor gresslette der det en gang var vann.

Langøyene
Langøyene.
Photo: Jonas Lisether / Visit Norway

Badestranden er stor, og for dem som liker å nyte sommeren uten en tråd, ligger det også en naturiststrand på sørspissen av øya. Her er også fotballbaner, sandvolleyballbaner og en kiosk for forsyninger. Turmulighetene er også gode her.

Hvis én dag ikke er nok, kan du overnatte i telt på Nordre Langøy dersom du følger ordensreglene.

Se etter flyplassrester på Gressholmen

Fergerutene B1, B3 og B4 går innom Gressholmen, som består av tre sammenhengende øyer: Gressholmen, Rambergøya og Heggholmen. Bademulighetene er gode her også, spesielt øst på Gressholmen og sør på Rambergøya.

Gressholmen
Gressholmen.
Photo: Jonas Lisether / Visit Norway

Hvis du vil utforske, kan du gå til Heggholmen fyr, et av de eldste i indre Oslofjord. Historieinteresserte vil kanskje også se etter spor av det lille industrisamfunnet som eksisterte på Gressholmen fra slutten av 1800-tallet. Her ble også Norges første hovedflyplass anlagt i 1927, og den beholdt statusen fram til Fornebu overtok i 1939.

Overnatting og båltenning er ikke lov på disse øyene, men du kan grille på grus eller sandgrunn.

Rusle blant hyttene på Lindøya

Hit går fergerutene B1, B2 og B3. Selv om denne øya har omkring 300 røde, gule og grønne sommerhytter, er det også mulig å reise innom her på dagstur. Sørvest på øya ligger to badeplasser med badebrygge, og midt på øya er det både butikk og fotballbane.

Lindøya
Lindøya.
Photo: VisitOSLO / Tord Baklund

På en høyde sørøst på Lindøya står det en bauta. Denne er Oslos egen meridian, Christiania-meridianen, som gjorde det lettere å gjøre en nøyaktig beregning av byens østlige lengdegrad.

Sørvest ligger et svømmestadion fra 1949, og her arrangeres det fremdeles svømmestevner. Ved Skytterbrygga ligger det særegne bygget Stamhuset fra 1700-tallet.

Lindøya
Lindøya.
Photo: Jonas Lisether / Visit Norway

Den nordlige delen av øya er for det meste naturreservat, med verneverdig plante- og dyreliv. Forbudet mot telting og tenning av bål gjelder på hele øya, men grilling på grus eller sandgrunn er tillatt.

Bleikøya og Nakholmen

Fergerutene B1 og B3 går innom Bleikøya, mens B1 og B2 stopper på Nakholmen. Disse øyene er først og fremst for hytteøyer. Folk som bor på hyttene sine om sommeren, tar ferga inn til Oslo om morgenen når de skal på jobb og tilbake igjen om ettermiddagen.

Det er likevel fullt mulig for andre å gå i land og rusle seg en tur her.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages