VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lygnstøylsvatnet
Lygnstøylsvatnet.
Photo: Lars Korvald

Seteren sank for 100 år siden, men er fremdeles bevart under sjøen

Da fotograf Lars Korvald stakk hodet under vann, fant han ruiner, trollskog og historien om en hyperlokal apokalypse.

Det sto en gang en seter i Norangsdalen ved Ørsta. Nå ser man bare vann. Historien om Lygnstøylsvatnet er historien om en hyperlokal apokalypse.

– I 1908 blokkerte et steinras elven og demmet opp slik at store deler av seterområdet ble oversvømt i løpet av noen få dager, sier fotograf Lars Korvald.

– Da fjellet sprakk og steinraset kom var det lite man kunne gjøre. Det er naturen som bestemmer.

En ny innsjø ble dannet. Samtidig ble seteren på én gang både ødelagt og bevart for ettertiden. Over hundre år senere finner man nemlig restene av den, sammen med skogen rundt, rett under innsjøens overflate.

I bilder Korvald har tatt ser man steingjerder som rammer inn grusveier, trær som står nakne men noenlunde intakte, en bro hvor vannet ikke lenger renner under men i stedet omslutter den, og en bunn like grønn og frodig som før den ble oversvømmet.

 

Korvald tok dykkelappen i 2008, og forteller at Lygnstøylsvatnet en populær destinasjon for dykkere – ikke minst fordi det er enkelt også for ferskinger.

– Det er et dykk man kan ta ganske raskt etter grunnkurset. Det er ikke så dypt, og det er lett tilgjengelig om man har en bil. Det eneste du må være forsiktig med er å ha god kontroll på oppdriften din, så du ikke sparker borti trær og ødelegger det som er der nede.

Lygnstøylsvatnet
Lygnstøylsvatnet.
Photo: Lars Korvald

Et usikkerhetsmoment ved slike dykk er alltid sikten – regnvær kan for eksempel grumse opp vannet. Det kan også ligge is på vannet fra november og ut våren.

Da Korvald reiste opp til vannet for en langhelg i november 2013 sammen med en dykkeklubb fra Trondheim var imidlertid ingen av delene noe problem.

– Med en gang vi stakk hodet under vann var det 25 meter sikt, du så gjerdene og seteren og grønt gress og trær.

Med et speilreflekskamera i et undervannshus, samt videolys og eksterne blitzer på lange armer gikk Korvald i gang med å lete etter unike motiver.

Noen steder tok han også med dykkere i bildene.

– Du har de gamle grusveiene for hest og kjerre, og så kommer dykkerne svømmende langs veien og ser opp mot seteren. Da får man historien om å dra tilbake i tid.

For flere bilder fra Lars Korvald kan man følge ham på Instagram-kontoen @larskorvald eller stikke innom hjemmesiden hans.

Les også

Your Recently Viewed Pages