Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Nome, Alaska
Sydpolen.
Photo: Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Eventyrerne som formet Norge

Polarhelter som Nansen og Amundsen var svært viktige for norsk nasjonalfølelse da Norge fremdeles var en ung nasjon. I senere år har nye polarhelter gått på sine egne eventyr.

The North Pole
Nordpolen.
Photo: Fridtjof Nansen / Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Fridtjof Nansen, Paris
Paris.
Photo: Dornac & Cie / Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Eclipse, Arctic Ocean
Nordishavet.
Photo: Fridtjof Nansen / Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Ajon, Russia
Ajon, Russland.
Photo: Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Ad

Roald Amundsen: Førstemann til Sydpolen

Roald Amundsen skrev seg for alltid inn i norske historiebøker og ble en nasjonalhelt i Norge da han vant «kappløpet» til Sydpolen foran Robert F. Scott. Amundsen ble også førstemann gjennom Nordvestpassasjen, og i 1926 nådde han Nordpolen med luftskipet «Norge».

En rekke steder, skip og mennesker er oppkalt etter Amundsen i Norge.

Fridtjof Nansen: På ski over Grønland

Fridtjof Nansen ble først et kjent navn da han krysset Grønland fra øst mot vest, og deretter for å ha forsøkt å nå Nordpolen med det berømte skipet Fram. I dag er han imidlertid husket som mer enn «bare» en polfarer. Nansen var en anerkjent vitenskapsmann, statsmann og humanist. Dette kom først til uttrykk da han brukte sin innflytelse for å ta til orde for unionsoppløsningen i 1905. Etter første verdenskrig gjorde han en enorm innsats for flyktningene – en innsats som ga ham Nobels fredspris i 1922.

 

Børge Ousland: Alene til Nordpolen

I 1994, 85 år etter Roald Amundsens ferd til Sydpolen, gjentok Børge Ousland bedriften. Ousland foretok imidlertid reisen alene og uten etterforsyninger, og ble med det første mann som gjennomførte en slik soloekspedisjon. Det er imidlertid urettferdig å sammenlikne Amundsen og Ousland, som hadde flere moderne hjelpemidler tilgjengelig . Blant annet skal det nevnes at Ouslands slede var mye lettere enn Amundsens.

Erling Kagge: Den første til tre poler

Børge Ousland dro ikke alltid på ekspedisjoner alene, han hadde flere ganger reisepartnere. I 1990, for eksempel, gikk han 800 kilometer på ski sammen med Erling Kagge. Etter å ha reist til Nordpolen i 1990 og Sydpolen i 1992, besteg han Mount Everest i 1994. Dette gjorde ham til første person til å nå verdens tre poler (en bedrift som seinere er gjentatt av blant andre Cecilie Skog).

Finn ut mer om polarheltene

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad