Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Polfarere

Eventyrerne som formet Norge
Polarhelter som Nansen og Amundsen var svært viktige for norsk nasjonalfølelse da Norge fremdeles var en ung nasjon. I senere år har nye polarhelter gått på sine egne eventyr.
Roald Amundsen and Helmer Hanssen next to a Norwegian flag at the South Pole in 1911
Roald Amundsen at the South Pole.
Photo: Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway

Er du interessert i polarekspedisjoner, trenger Amundsen og Nansen ingen nærmere introduksjon. Men de er langt ifra de eneste fremtredende polarfarerne fra Norge. Flere nye oppdagere holder fortsatt liv i den lange polfarer-arven vår.

Roald Amundsen: førstemann til Sydpolen

Roald Amundsen skrev seg for alltid inn i norske historiebøker og ble en nasjonalhelt i Norge da han vant «kappløpet» til Sydpolen foran Robert F. Scott. Amundsen ble også førstemann gjennom Nordvestpassasjen, og i 1926 nådde han Nordpolen med luftskipet «Norge».

I Norge er en rekke steder, skip og mennesker oppkalt etter Amundsen.

Fridtjof Nansen: på ski over Grønland

Fridtjof Nansen ble først et kjent navn da han krysset Grønland fra øst mot vest, og deretter for å ha forsøkt å nå Nordpolen med det berømte skipet «Fram». I dag er han imidlertid husket som mer enn «bare» en polfarer. Nansen var en anerkjent vitenskapsmann, statsmann og humanist. Dette kom først til uttrykk da han brukte sin innflytelse for å ta til orde for unionsoppløsningen i 1905. Etter første verdenskrig gjorde han en enorm innsats for flyktningene – en innsats som ga ham Nobels fredspris i 1922.

Monica Kristensen Solås: virkelighet og fiksjon

Meteorologen og glasiologen har ledet flere ekspedisjoner på både Arktis og Antarktis. Målet for to av disse ekspedisjonene var å finne teltet som en gang tilhørte Roald Amundsen. Dessverre måtte hun avbryte begge turene grunnet uforutsette hendelser, som da en mann i hennes reisefølge omkom etter å ha falt ned i en bresprekk. Solås’ imponerende prestasjoner er blitt lagt merke til over hele verden, og i 1989 var hun den første kvinnen på nesten 50 år som mottok en medalje av The Royal Geographical Society i London. Solås har også gjort det stort som krimforfatter med sine romaner om sysselmannsbetjenten Knut Fjeld på Svalbard.

Liv Arnesens soloprestasjoner

Da Liv Arnesen krysset innlandsisen på Grønland i 1992, ble hun den første kvinnen i verdenshistorien til å klare dette helt uten hjelp underveis. Bare to år senere lagde hun overskrifter igjen da hun ble den første kvinnen til å nå Sydpolen alene uten etterforsyninger. Men Arnesen har ikke alltid vært alene på tur. I 2001 ble hun og amerikanske Ann Bancroft de første kvinnene til å krysse Antarktis på ski. Polfareren har skrevet flere bøker om sine mange opplevelser, som for eksempel Snille piker går ikke til Sydpolen.

Børge Ousland: alene til Nordpolen

I 1994, 85 år etter Roald Amundsens ferd til Sydpolen, gjentok Børge Ousland bedriften. Ousland foretok imidlertid reisen alene og uten etterforsyninger, og ble med det første mann som gjennomførte en slik soloekspedisjon. Det er imidlertid urettferdig å sammenligne Amundsen og Ousland, som hadde flere moderne hjelpemidler tilgjengelig. Blant annet skal det nevnes at Ouslands slede var mye lettere enn Amundsens.

Erling Kagge: den første til tre poler

Børge Ousland dro ikke alltid på ekspedisjoner alene; han hadde flere ganger reisepartnere. I 1990, for eksempel, gikk han 800 kilometer på ski sammen med Erling Kagge. Etter å ha reist til Nordpolen i 1990 og Sydpolen i 1992, besteg han Mount Everest i 1994. Dette gjorde ham til første person til å nå verdens tre poler (en bedrift som senere er gjentatt av blant andre Cecilie Skog).

Cecilie Skog og de syv toppene

Hun er blitt et nasjonalikon etter å ha klatret fjell etter fjell i beste sendetid på TV. Cecilie Skog er den eneste kvinnen som har besteget «De syv toppene», som er fellesbetegnelsen på de høyeste fjellene på verdens syv kontinenter. Men hun er også en profilert polarfarer. I 2009 ble hun og amerikanske Ryan Waters historiske da de som de første i verden krysset Antarktis fra kyst til kyst. Tre år tidligere sto hun på Nordpolen etter nesten 50 dager med mange uventede hendelser underveis.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Opplev historiske Norge

×
  • Filters
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Clear Filters
  • View
  • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Les også

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen