Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Lokalmat

Tradisjonelle ingredienser, moderne metoder
Lokale kvalitetskorn og grønnsaker, lam og spekemat, ville bær og fersk fisk utgjør hverdagskosten i det norske kjøkken.
Pinnekjøtt og smakfullt tilbehør står klart på spisebordet
Pinnekjøtt.
Photo: matprat.no

Med et variert landskap og en av verdens lengste kystlinjer har sultne nordmenn alltid hatt gode forutsetninger for å lage en smakfull hverdagskost. Rundt oss har vi urørt natur, god plass og dype fjorder med kaldt, rent vann. Det er derfor naturlig at nettopp fangs og tilberedning av kvalitetsfisk er en viktig del av kulturarven vår.

I årevis var tørket torsk Norges største eksportvare, men nå er det fersk laks og arktisk torsk som serveres på matbordene verden over. Les mer om norsk førsteklasses sjømat.

Du finner også mange av disse ingrediensene på det norske kjøkken i dag. Med så mange smakfulle råvarer til vår disposisjon, er det ikke overraskende at det igjen er blitt moderne å lage mat fra bunnen av. I tillegg ser man at lidenskapen for kvalitetskaffe er blitt skyhøy over hele landet, takket være lokale baristaer med internasjonale diplomer på veggene sine.

Nam, nam - lam!

#Sheepwithaview
#Sheepwithaview.
Photo: Dan Nygård/Flickr/CC BY 2.0

Norsk lam har rykte på seg for å være i verdensklasse – og det er, helt ubeskjedent, ikke ufortjent. Kjøttet er spesielt mørt og saftig ettersom dyrene beiter i utmarka, i store områder med urørt natur og proteinrik vegetasjon bestående blant annet av urter, og rent, rennende vann.

Om sommeren kan så mange som to millioner sau være på utmarksbeite i Norge, og selv om det er tvilsomt at de er klar over det selv, gjør disse en uvurderlig innsats for det norske kulturlandskapet.

Et viktig prinsipp når det gjelder bærekraftig kjøttproduksjon er å bruke hele dyret. Skanker, lår, ribbeinssider, innmat – hele lammet eller sauen kan spises.

De aller modigste unner seg dessuten et smalahove til festlig lag. Det er en rett vestlendingene har tatt med seg til resten av landet, og på Voss arrangeres det årlig et mesterskap i smalahovespising.

Valdresflye
Valdresflye.
Photo: Tina Stafrèn/Visitnorway.com

Vilt godt: fire norske spesialiteter

Høst er tid for jaktsesong i Norge, og fangsten serveres både på restauranter og i hjem over hele landet. Her kan du lære mer om fire spesialiteter fra de norske jaktmarkene.

1. Elg
Elgkjøtt er en delikatesse om det blir tilberedt på riktig måte, og smaken blir ofte sammenlignet med elk- og rådyrkjøtt.

2. Reinsdyr
Helt nord i landet holder mer enn 250.000 reinsdyr til, og det er spesielt samene som er kjent for reindriften. Kjøttet er magert og deilig.

3. Hjort
Hjortebestanden har vokst forbi elgen i de norske skoger. Hjortekjøtt serveres ofte som biff, men kan også røkes eller tørkes.

4. Rype
Rype er den mest ettertraktede fuglen blant jegere her til lands. Brystet til en rype er ømt, med en mild og utsøkt smak. Beina og resten av fuglen har en mer intens smak.

En osterevolusjon

Norge har ikke så mange oppfinnelser å skryte på seg, men blant de mest fremtredende finner vi ostehøvelen, som ble funnet opp av Thor Bjørklund på 1920-tallet.

Ostehøvelen har siden den gang skåret gjennom utallige smakfulle norske oster. Den kanskje mest kjente er brunosten. Nordmenn elsker å høre når turister forteller om hvordan det er å smake på brunost, men vi må slå fast at brunosten ikke er for alle. Det blir ofte med den ene smaken for mange utlendinger.

Men de siste årene har en rekke norske ysterier kommet på banen, noe som har gitt oss et langt større utvalg – med alt fra camembert, blåmuggost, chevre og brie til tradisjonelle produkter som gammelost og pultost. Igjen gir de rene og kalde omgivelsene i dette landet et ideelt utgangspunkt for å produsere geitemelk av høy kvalitet.

I dag finner du mer enn 150 spesialbutikker for ost, spredt fra sør til nord. Flere av dem drives av unge og ambisiøse osteentusiaster som er ivrige etter å eksperimentere med teknikker, krydder og modning.

Finn et måltid etter din smak …

Søk blant et stort utvalg restauranter og spisesteder, på småsteder og i byene.

×

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages