There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle landets store byer
Radisson Blu - oppdag dine favorittdestinasjoner
Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap
Thon Hotels - nytt design og fantastisk frokost
De Historiske Hotel & Spisesteder - unike opplevelser
PURE Hotels - unike øyeblikk
Momondo - finn rimelige flybilletter
AutoEurope - stort utvalg til uslåelige priser
Nettbuss - reis med buss gjennom Norge
Stena Line - ferger til og fra Norge
Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"
Authentic Scandinavia - spennende reiser i Norge
Up Norway - matcher deg med din drømmereise
Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Med et variert landskap og en av verdens lengste kystlinjer har sultne nordmenn alltid hatt gode forutsetninger for å lage en smakfull hverdagskost. Rundt oss har vi urørt natur, god plass og dype fjorder med kaldt, rent vann. Det er derfor naturlig at nettopp fangs og tilberedning av kvalitetsfisk er en viktig del av kulturarven vår.
I årevis var tørket torsk Norges største eksportvare, men nå er det fersk laks og arktisk torsk som serveres på matbordene verden over. Les mer om norsk førsteklasses sjømat.
Du finner også mange av disse ingrediensene på det norske kjøkken i dag. Med så mange smakfulle råvarer til vår disposisjon, er det ikke overraskende at det igjen er blitt moderne å lage mat fra bunnen av. I tillegg ser man at lidenskapen for kvalitetskaffe er blitt skyhøy over hele landet, takket være lokale baristaer med internasjonale diplomer på veggene sine.
Norsk lam har rykte på seg for å være i verdensklasse – og det er, helt ubeskjedent, ikke ufortjent. Kjøttet er spesielt mørt og saftig ettersom dyrene beiter i utmarka, i store områder med urørt natur og proteinrik vegetasjon bestående blant annet av urter, og rent, rennende vann.
Om sommeren kan så mange som to millioner sau være på utmarksbeite i Norge, og selv om det er tvilsomt at de er klar over det selv, gjør disse en uvurderlig innsats for det norske kulturlandskapet.
Et viktig prinsipp når det gjelder bærekraftig kjøttproduksjon er å bruke hele dyret. Skanker, lår, ribbeinssider, innmat – hele lammet eller sauen kan spises.
De aller modigste unner seg dessuten et smalahove til festlig lag. Det er en rett vestlendingene har tatt med seg til resten av landet, og på Voss arrangeres det årlig et mesterskap i smalahovespising.
Her får du en oversikt over noen smaker som har preget det norske kjøkken i årevis. Noe retter er velkjente, mens andre ser vi mindre til i dag.
Røkelaks
Røyking av fisk har vært en viktig del av det norske kjøkken i tusener av år. Er fortsatt en viktig del av norsk lokalmat.
Ørret
Denne fiskearten er kjent for å smake litt søtere enn laksen. Hvis du er ekstra tøff, kan du prøve ørret i form av rakfisk. Det vil si ørret som er fermentert.
Brunost
Denne søte, brune geitosten er en del av vår nasjonale sjel, og er fast inventar på matpakker over hele landet.
Tangsalt
Selv noe så dagligdags som salt kan bli noe veldig interessant når det hentes fra tang og tare.
Sild
Sild kommer i mange forskjellige former med et mylder av marinader og smaker.
Flatbrød
Flatbrød er et ugjæret bakverk som man i årevis har stekt på steinhelle eller en takke av jern. Har lang holdbarhet, og passer ypperlig til supper og lapskaus.
Spekemat
Spekemat er ulike typer kjøtt eller fisk som er blitt konservert gjennom speking. Dette er blitt gjort i mer enn 1000 år her til lands, og er fortsatt svært populært i dag.
Rømmegrøt
En norsk grøt med rømme som basisingrediens. Tidligere ble rømmegrøt servert, sammen med spekemat, til fest, men er nå mer vanlig i hverdagen.
Høst er tid for jaktsesong i Norge, og fangsten serveres både på restauranter og i hjem over hele landet. Her kan du lære mer om fire spesialiteter fra de norske jaktmarkene.
1. Elg
Elgkjøtt er en delikatesse om det blir tilberedt på riktig måte, og smaken blir ofte sammenlignet med elk- og rådyrkjøtt.
2. Reinsdyr
Helt nord i landet holder mer enn 250.000 reinsdyr til, og det er spesielt samene som er kjent for reindriften. Kjøttet er magert og deilig.
3. Hjort
Hjortebestanden har vokst forbi elgen i de norske skoger. Hjortekjøtt serveres ofte som biff, men kan også røkes eller tørkes.
4. Rype
Rype er den mest ettertraktede fuglen blant jegere her til lands. Brystet til en rype er ømt, med en mild og utsøkt smak. Beina og resten av fuglen har en mer intens smak.
Norge har ikke så mange oppfinnelser å skryte på seg, men blant de mest fremtredende finner vi ostehøvelen, som ble funnet opp av Thor Bjørklund på 1920-tallet.
Ostehøvelen har siden den gang skåret gjennom utallige smakfulle norske oster. Den kanskje mest kjente er brunosten. Nordmenn elsker å høre når turister forteller om hvordan det er å smake på brunost, men vi må slå fast at brunosten ikke er for alle. Det blir ofte med den ene smaken for mange utlendinger.
Men de siste årene har en rekke norske ysterier kommet på banen, noe som har gitt oss et langt større utvalg – med alt fra camembert, blåmuggost, chevre og brie til tradisjonelle produkter som gammelost og pultost. Igjen gir de rene og kalde omgivelsene i dette landet et ideelt utgangspunkt for å produsere geitemelk av høy kvalitet.
I dag finner du mer enn 150 spesialbutikker for ost, spredt fra sør til nord. Flere av dem drives av unge og ambisiøse osteentusiaster som er ivrige etter å eksperimentere med teknikker, krydder og modning.
Her får du en oversikt over noen smaker som har preget det norske kjøkken i årevis. Noe retter er velkjente, mens andre ser vi mindre til i dag.
Røkelaks
Røyking av fisk har vært en viktig del av det norske kjøkken i tusener av år. Er fortsatt en viktig del av norsk lokalmat.
Ørret
Denne fiskearten er kjent for å smake litt søtere enn laksen. Hvis du er ekstra tøff, kan du prøve ørret i form av rakfisk. Det vil si ørret som er fermentert.
Brunost
Denne søte, brune geitosten er en del av vår nasjonale sjel, og er fast inventar på matpakker over hele landet.
Tangsalt
Selv noe så dagligdags som salt kan bli noe veldig interessant når det hentes fra tang og tare.
Sild
Sild kommer i mange forskjellige former med et mylder av marinader og smaker.
Flatbrød
Flatbrød er et ugjæret bakverk som man i årevis har stekt på steinhelle eller en takke av jern. Har lang holdbarhet, og passer ypperlig til supper og lapskaus.
Spekemat
Spekemat er ulike typer kjøtt eller fisk som er blitt konservert gjennom speking. Dette er blitt gjort i mer enn 1000 år her til lands, og er fortsatt svært populært i dag.
Rømmegrøt
En norsk grøt med rømme som basisingrediens. Tidligere ble rømmegrøt servert, sammen med spekemat, til fest, men er nå mer vanlig i hverdagen.
Søk blant et stort utvalg restauranter og spisesteder, på småsteder og i byene.
På få år har Norge blitt en internasjonal matnasjon med lokale, økologiske råvarer og Michelin-stjerner som stikkord. I dag feirer vi det som er typisk norsk på en moderne og utradisjonell måte.
Read moreNorsk sjømat har rykte på seg for å være av topp kvalitet, og distribueres over hele verden. De største matopplevelsene får du imidlertid fra fisk som nettopp er hentet fra det kalde og rene havet.
Read moreI filmserien Table tales viser noen av Norges fremste kokker frem både sin egen region og sin matfilosofi. Ta en titt på filmene og la deg inspirere.
Read morePå restauranter med kvalitetsstempelet Norwegian Foodprints får du det beste av den norske matkulturen. Møt fire av kokkene som har gjort seg fortjent til utmerkelsen.
Read moreTilbake til toppen