Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lyngør
Lyngør.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life AS / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Hold ditt på det tørre med disse sikkerhetstipsene

Så godt som alle nordmenn har et forhold til sjø og vann. Det er ikke til å unngå med vår lange kyst, men likevel hender det at vi glemmer å ta våre forholdsregler når vi skal nyte livet ved elver, sjøer eller ute på fjorden.

Flytevest er påbudt i Norge i alle båter under åtte meter, men ingen tvinger deg til å bruke den dersom du konkurrerer i vannsport eller padler rundt i en liten båt på en innsjø. Men det er likevel en god ide å bruke flytevest så ofte som mulig.

Ikke drikk på sjøen. Alkohol og båtliv bør ikke blandes.

Hold balansen ...

Ha sikkerhet i tankene mens du er på sjøen, uansett hvor mye moro du har det. Ikke overbelast båten, og ikke reis deg opp i små båter med mindre du absolutt må. Sørg for å holde tyngdepunktet lavt og sette foten så nært midtlinjen som mulig når du stiger ned i en liten båt eller kano.

... og hold båten på rett kjøl også

I hardt vær med høye bølger, forsøk å møte bølgene med baugen først, i stedet for å ta imot dem med bredsiden. Dette vil hjelpe båten med å skjære gjennom bølgene og holde seg rett. Unngå å bruke gummistøvler i båt - hvis du faller over bord vil de fylles med vann og gjøre det vanskeligere å svømme.

Mann over bord

Dersom du eller noen andre faller over bord, er det viktig å personen ut av vannet så raskt som mulig. Selv om sommeren kan man raskt bli farlig nedkjølt raskere enn man skulle tro, så bli kvitt våte klær og få på noe tørt så raskt som mulig. Kast en redningsbøye eller annet flyteutstyr til offeret så snart som mulig, men ikke hopp uti selv for å hjelpe. Et tau eller en lykt bør være festet til flyteutstyret - aller helst begge deler.

Vær forsiktig ved redning

Vær forsiktig så båten ikke kantrer når du redder noen ombord i den, spesielt dersom du er i en liten robåt eller kano. Når noen løftes ut av vannet vil de miste oppdriften og plutselig virke mye tyngre, noe som kan presse ripa ned under vann. I små båter eller kanoer er det derfor bedre å løfte personer om bord over baugen eller akterenden.

Hvis båten har kantret men fremdeles flyter, ikke prøv å svømme til land, men bli ved båten og vent på redning. Kom deg ut av vannet ved å klatre opp på båten om du kan, men vær forsiktig så den ikke blir ustabil.

Svaberg, elver og innsjøer

Å bli våt og kald er ikke bare en risiko på sjøen - du kan like lett falle i vannet dersom du er ved en elv eller en innsjø.

Mye av Norge er både bratt og vått, noe som sammen gir gode muligheter for fantastisk rafting - men ikke dra på rafting på egenhånd. En kvalifisert guide bør alltid være med - de har ofte både utstyret og kunnskapen som skal til for å ivareta sikkerheten til enhver tid.

Vurdér vannstrømmene nøye før du vader i en elv eller annet rennende vann. Vann i fart har overraskende mye kraft og kan feie beina under deg før du vet hva som skjer.

En staut vandrestav eller kjepp kan gjøre det enklere å holde balansen i vannet.

Hvis du blir feid nedover en elv, forsøk å "sitte" i vannet med bena foran deg i fartsretningen. Bruk dem til å ta imot dersom du møter steiner eller andre hindringer du kan slå deg på. Hold bena høyt i vannet: Dersom du setter foten fast i noe på bunnen, kan strømmen dra resten av deg under vann, dersom den er sterk nok. Hold retningen ved å "svømme" med armene.

Sikkerhet betyr mer moro

Dette må du vite

Sjøvettreglene

Ha alltid sjøvettreglene i tankene når du er på sjøen:

 1. Tenk sikkerhet. Kunnskap og planlegging reduserer risikoen og øker trivselen.
 2. Ta med nødvendig utstyr. Utstyret må holdes i orden og være lett tilgjengelig.
 3. Respekter vær og farvann. Båten må bare benyttes under egnede forhold.
 4. Følg Sjøveisreglene. Bestemmelsene om vikeplikt, hastighet og lanterneføring må overholdes.
 5. Bruk redningsvest eller flyteplagg. Det er påbudt med godkjent flyteutstyr til alle om bord.
 6. Vær uthvilt og edru. Promillegrensen er 0,8 når du fører båt.
 7. Vis hensyn. Sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar.

Få flere sikkerhetstips på Sjøfartsdirektoratets nettsider

Skal du føre båt større enn 8 meter?

Hvis du er født 1 januar 1980 eller senere må du ha bestått båtførerprøven dersom du skal føre en båt på over 8 meter i lengde, eller som har motor på mer enn 25 hestekrefter. Båtførerprøven er ikke obligatorisk for dem som er født tidligere enn dette, men alle oppfordres uansett sterkt til å ta båtførerprøven likevel.

En lignende eller høyere sertifisering fra et EU- eller EØS-land vil også være godkjent.

Nødtelefoner

 • 110 - Brann
 • 112 - Politi
 • 113 - Medisinsk nødtelefon
 • 120 - Assistanse til sjøs
 • 22 59 13 00 - Giftinformasjonen
 • 1412 TDD (teksttelefon før døve og hørselshemmede)

 

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad