Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatting

  Scandic Hotels - i alle landets store byer

  Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede

  Thon Hotels - fantastisk frokost

  Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål

  Citybox - moderne lavprishotell med sentral beliggenhet

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien

  Campcation –  Bestill camping over hele Norge med Campcation

 • Transport

  Vy - det har aldri vært enklere å reise med tog

  SJ NORD - opplevelsen starter på toget

  Vy express - reis med buss over hele Norge

  NOR-WAY Bussekspress - bussreiser i hele Sør-Norge

  DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo

  AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser

  Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget

  Arctic Campers - lei din bobil eller camper

  Nordic Campers - den beste måten å se Norge på!

  Cabin Campers - nasjonalromantisk opplevelse på fire hjul

 • Reiser og rundturer

  Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"

  Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser

  Up Norway - skreddersydde reiser

  Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser

  Brim Explorer – Stille fjordturer med elektrisk katamaran

  Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett

  Fjord Travel – Bærekraftige flerdagsturer

  Go Fjords - Turer og aktiviteter over hele Norge

  Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer

  Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil

  Expa Travel - Ekte opplevelser

  Booknordics.com - aktiviteter, safarier, turer, hytter og opplevelseshotell

  Stromma - sightseeingturer og opplevelser med buss, båt og tog.

 • Offers

Search
or search all of Norway
To barn i robåt utenfor Bragdøya i Kristiansand på Sørlandet
To barn i robåt utenfor Bragdøya i Kristiansand på Sørlandet
Bragdøya i Kristiansand.
Photo: Adam Read / Visit Sørlandet
Bragdøya i Kristiansand.
Photo: Adam Read, Visit Sørlandet

Sikkerhet på sjøen

Så godt som alle nordmenn har et forhold til sjø og vann. Det er ikke til å unngå med vår lange kyst, men det hender likevel at vi glemmer å ta våre forholdsregler når vi skal nyte livet ved elver, innsjøer eller ute på fjorden.

Nødnumre

Vær obs på at stedet du skal til, kanskje ikke har mobildekning.

120 – Assistanse til sjøs

110 – Brann
112 – Politi
113 – Medisinsk
22 59 13 00 – Giftinformasjonen
1412 TDD (teksttelefon for døve og hørselshemmede)

Før du drar, bør du planlegge godt og tenke båtsikkerhet. Kunnskap og planlegging reduserer risikoen og øker trivselen. Fortell alltid noen hvor du skal, når du kommer hjem og hvordan båten din ser ut. Hvis du skal leie båt, bør du gi båtutleieren denne informasjonen. Det kan dessuten være smart å spørre lokalkjente om farvannet er trygt.

Ta med nødvendig utstyr

Alt utstyr om bord må holdes i orden og være lett tilgjengelig. Gjør deg kjent med navigasjonssystem og annet teknisk utstyr i båten. Kunnskap om utstyret øker sikkerheten betraktelig.

Husk å ta med deg mobiltelefon, og oppbevar den helst i en vanntett plastbeholder. Den kan være god å ha hvis vil melde fra om at du har endret planene dine, eller hvis du trenger å tilkalle hjelp.

Skulle det oppstå en akutt nødsituasjon, er det viktig at du har utstyr som nødbluss, nødraketter eller signalflagg om bord.

Og glem ikke å ta med nok drivstoff.

Sjekk værmeldingen

Sjekk alltid værmeldingen før du drar ut med båt. Været til sjøs kan endre seg raskt i løpet av få minutter, så du bør ha respekt for vær og farvann. Båten må bare brukes under egnede forhold. Blir været plutselig dårligere, er det viktig at du ikke venter for lenge før du setter kursen hjemover.

Følg sjøveisreglene

Akkurat som vi har trafikkregler for biler på veien, finnes det regler for båter som ferdes på sjøen. Det er viktig å lære seg sjøveisreglene for å unngå ulykker og ivareta din egen og andres sikkerhet. Sikkerhet, mijø og trivsel er et felles ansvar, så vis hensyn.

Hvis du er født 1. januar 1980 eller senere, må du ha bestått båtførerprøven dersom du skal føre en båt på over åtte meter i lengde, eller som har motor på mer enn 25 hestekrefter. Båtførerprøven er ikke obligatorisk for dem som er født tidligere enn dette, men alle oppfordres sterkt til å ta båtførerprøven likevel. En lignende eller høyere sertifisering fra et EU- eller EØS-land vil også være godkjent.

Bruk alltid redningsvest

Flytevest eller redningsvest er påbudt i Norge i alle båter under åtte meter, og du må alltid ha på deg godkjent flyteutstyr når båten er i fart. Sørg også for at alle andre som er om bord, bruker flyteutstyr.

Ikke drikk alkohol på sjøen

Alkohol og båtliv bør ikke blandes, så sørg for å være edru og uthvilt. Promillegrensen er 0,8 når du fører båt. Husk at alkohol påvirker dømmekraften din, og da øker risikoen for ulykker.

Hold båten på rett kjøl

Tenk sikkerhet på sjøen uansett hvor mye moro du har det. Ikke overbelast båten, og ikke reis deg opp i små båter med mindre du absolutt må. Sørg for å holde tyngdepunktet lavt og sette foten så nær midtlinjen som mulig når du går om bord i en liten båt eller kano.

Mann over bord

Hvis du eller noen andre faller over bord, er det viktig å få personen ut av vannet så raskt som mulig. Selv om sommeren kan man raskt bli farlig nedkjølt, så bli kvitt våte klær og få på noe tørt så fort som mulig. Kast ut en redningsbøye eller annet flyteutstyr til personen i vannet så snart som mulig, men hopp ikke uti selv for å hjelpe. Et tau eller en lykt bør være festet til flyteutstyret – aller helst begge deler.

Vær forsiktig ved redning

Vær forsiktig så båten ikke kantrer når du redder noen om bord i den, spesielt hvis du er i en liten robåt eller kano. Når noen løftes ut av vannet, vil de miste oppdriften og plutselig virke mye tyngre, noe som kan presse ripa ned under vann. I små båter eller kanoer er det derfor bedre å løfte personer om bord over baugen eller akterenden.

Prøv ikke å svømme til land hvis båten har kantret, men fremdeles flyter. Bli ved båten og vent på redning. Kom deg ut av vannet ved å klatre opp på båten om du kan, men vær forsiktig så den ikke blir ustabil.

A group of people in a boat, white-water rafting in Voss, Fjord Norway
Voss.
Photo: Asgeir Helgestad / Artic Light AS / Visitnorway.com

Svaberg, elver og innsjøer

Å bli våt og kald er ikke bare en risiko på sjøen, du kan like lett falle i vannet hvis du er ved en elv eller en innsjø.

Mye av Norge er både bratt og vått, noe som sammen gir gode muligheter for fantastisk rafting – men ikke dra på rafting på egen hånd. En kvalifisert guide bør alltid være med; de har ofte både utstyret og kunnskapen som skal til for å ivareta sikkerheten til enhver tid.

Vurdér vannstrømmene nøye før du vader i en elv eller annet rennende vann. Vann i fart har overraskende mye kraft og kan feie beina under deg før du vet ordet av det.

En vandrestav eller kjepp kan gjøre det enklere å holde balansen i vannet.

Hvis du blir feid nedover en elv, forsøk å «sitte» i vannet med beina foran deg i fartsretningen. Bruk dem til å ta imot hvis du møter steiner eller andre hindringer du kan slå deg på. Hold beina høyt i vannet. Hvis du setter foten fast i noe på bunnen, kan strømmen dra resten av deg under vann, hvis den er sterk nok. Hold retningen ved å «svømme» med armene.

The tail of the Codfather

Sikkerhet betyr mer moro

Med så mange innsjøer og elver som vi har i dette landet i tillegg til den lange kyststripen, er det gode muligheter for fiske, kano- og kajakkpadling og rafting.

Tenk sikkerhet overalt

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Les også

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen