There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle landets store byer
Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap
Thon Hotels - nytt design og fantastisk frokost
De Historiske Hotel & Spisesteder - unike opplevelser
Hostelling International Norge - en dør inn til Norge
Smarthotel - best på pris, smart beliggenhet, skandinavisk frokostbuffet
Widerøe - Skandinavias største regionale flyselskap
AutoEurope - stort utvalg til uslåelige priser
Vy express - gjør det enkelt å reise grønt med buss
Stena Line - ferger til og fra Norge
DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo
Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget
Arctic Campers - utforsk Norge i en minicamper
Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"
Authentic Scandinavia - spennende reiser i Norge
Up Norway - matcher deg med din drømmereise
Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser
Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett
50 Degrees North - uforglemmelige, skreddersydde turer i Norge for mindre grupper
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Så godt som alle nordmenn har et forhold til sjø og vann. Det er ikke til å unngå med vår lange kyst, men det hender likevel at vi glemmer å ta våre forholdsregler når vi skal nyte livet ved elver, innsjøer eller ute på fjorden.
Vær obs på at stedet du skal til, kanskje ikke har mobildekning.
120 – Assistanse til sjøs
110 – Brann
112 – Politi
113 – Medisinsk
22 59 13 00 – Giftinformasjonen
1412 TDD (teksttelefon for døve og hørselshemmede)
1. Lær å svømme.
2. Bad aldri alene eller la andre gjøre det.
3. Bad ikke når du er sulten, like etter at du har spist eller når du er påvirket av rusmidler.
4. Stup ikke uten å vite hvor dypt det er.
5. Svøm langs land. Svøm ikke under brygge eller foran stupebrett.
6. Dytt ikke andre ut i vannet.
7. Dukk aldri noen under vann!
8. Gå på land hvis du føler deg kald eller uvel.
9. Rop på hjelp bare hvis du er i fare, aldri ellers!
10. Bruk godkjent redningsvest.
Barn skal aldri være uten tilsyn i nærheten av vann.
Ikke overlat barnas sikkerhet til et annet barn.
Lær barna at de alltid skal be om lov før de går ned til vannet.
Fortell barna at de kan drukne hvis de overvurderer egne svømmeferdigheter eller undervurderer hvor dypt vannet er.
Før du drar, bør du planlegge godt og tenke båtsikkerhet. Kunnskap og planlegging reduserer risikoen og øker trivselen. Fortell alltid noen hvor du skal, når du kommer hjem og hvordan båten din ser ut. Hvis du skal leie båt, bør du gi båtutleieren denne informasjonen. Det kan dessuten være smart å spørre lokalkjente om farvannet er trygt.
Alt utstyr om bord må holdes i orden og være lett tilgjengelig. Gjør deg kjent med navigasjonssystem og annet teknisk utstyr i båten. Kunnskap om utstyret øker sikkerheten betraktelig.
Husk å ta med deg mobiltelefon, og oppbevar den helst i en vanntett plastbeholder. Den kan være god å ha hvis vil melde fra om at du har endret planene dine, eller hvis du trenger å tilkalle hjelp.
Skulle det oppstå en akutt nødsituasjon, er det viktig at du har utstyr som nødbluss, nødraketter eller signalflagg om bord.
Og glem ikke å ta med nok drivstoff.
Sjekk alltid værforholdene før du drar ut med båt. Været til sjøs kan endre seg raskt i løpet av få minutter, så du bør ha respekt for vær og farvann. Båten må bare brukes under egnede forhold. Blir været plutselig dårligere, er det viktig at du ikke venter for lenge før du setter kursen hjemover.
Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK. Last ned gratis vær-app fra Yr for iOS eller Android.
Akkurat som vi har trafikkregler for biler på veien, finnes det regler for båter som ferdes på sjøen. Det er viktig å lære seg sjøveisreglene for å unngå ulykker og ivareta din egen og andres sikkerhet. Sikkerhet, mijø og trivsel er et felles ansvar, så vis hensyn.
Hvis du er født 1. januar 1980 eller senere, må du ha bestått båtførerprøven dersom du skal føre en båt på over åtte meter i lengde, eller som har motor på mer enn 25 hestekrefter. Båtførerprøven er ikke obligatorisk for dem som er født tidligere enn dette, men alle oppfordres sterkt til å ta båtførerprøven likevel. En lignende eller høyere sertifisering fra et EU- eller EØS-land vil også være godkjent.
Flytevest eller redningsvest er påbudt i Norge i alle båter under åtte meter, og du må alltid ha på deg godkjent flyteutstyr når båten er i fart. Sørg også for at alle andre som er om bord, bruker flyteutstyr.
Alkohol og båtliv bør ikke blandes, så sørg for å være edru og uthvilt. Promillegrensen er 0,8 når du fører båt. Husk at alkohol påvirker dømmekraften din, og da øker risikoen for ulykker.
Tenk sikkerhet på sjøen uansett hvor mye moro du har det. Ikke overbelast båten, og ikke reis deg opp i små båter med mindre du absolutt må. Sørg for å holde tyngdepunktet lavt og sette foten så nær midtlinjen som mulig når du går om bord i en liten båt eller kano.
Hvis du eller noen andre faller over bord, er det viktig å få personen ut av vannet så raskt som mulig. Selv om sommeren kan man raskt bli farlig nedkjølt, så bli kvitt våte klær og få på noe tørt så fort som mulig. Kast ut en redningsbøye eller annet flyteutstyr til personen i vannet så snart som mulig, men hopp ikke uti selv for å hjelpe. Et tau eller en lykt bør være festet til flyteutstyret – aller helst begge deler.
Vær forsiktig så båten ikke kantrer når du redder noen om bord i den, spesielt hvis du er i en liten robåt eller kano. Når noen løftes ut av vannet, vil de miste oppdriften og plutselig virke mye tyngre, noe som kan presse ripa ned under vann. I små båter eller kanoer er det derfor bedre å løfte personer om bord over baugen eller akterenden.
Prøv ikke å svømme til land hvis båten har kantret, men fremdeles flyter. Bli ved båten og vent på redning. Kom deg ut av vannet ved å klatre opp på båten om du kan, men vær forsiktig så den ikke blir ustabil.
Å bli våt og kald er ikke bare en risiko på sjøen, du kan like lett falle i vannet hvis du er ved en elv eller en innsjø.
Mye av Norge er både bratt og vått, noe som sammen gir gode muligheter for fantastisk rafting – men ikke dra på rafting på egen hånd. En kvalifisert guide bør alltid være med; de har ofte både utstyret og kunnskapen som skal til for å ivareta sikkerheten til enhver tid.
Vurdér vannstrømmene nøye før du vader i en elv eller annet rennende vann. Vann i fart har overraskende mye kraft og kan feie beina under deg før du vet ordet av det.
En vandrestav eller kjepp kan gjøre det enklere å holde balansen i vannet.
Hvis du blir feid nedover en elv, forsøk å «sitte» i vannet med beina foran deg i fartsretningen. Bruk dem til å ta imot hvis du møter steiner eller andre hindringer du kan slå deg på. Hold beina høyt i vannet. Hvis du setter foten fast i noe på bunnen, kan strømmen dra resten av deg under vann, hvis den er sterk nok. Hold retningen ved å «svømme» med armene.
Lær deg disse enkle badevettreglene.
1. Lær å svømme.
2. Bad aldri alene eller la andre gjøre det.
3. Bad ikke når du er sulten, like etter at du har spist eller når du er påvirket av rusmidler.
4. Stup ikke uten å vite hvor dypt det er.
5. Svøm langs land. Svøm ikke under brygge eller foran stupebrett.
6. Dytt ikke andre ut i vannet.
7. Dukk aldri noen under vann!
8. Gå på land hvis du føler deg kald eller uvel.
9. Rop på hjelp bare hvis du er i fare, aldri ellers!
10. Bruk godkjent redningsvest.
Barn skal aldri være uten tilsyn i nærheten av vann. Ikke overlat barnas sikkerhet til et annet barn. Lær barna at de alltid skal be om lov før de går ned til vannet, og fortell dem at de kan drukne hvis de overvurderer egne svømmeferdigheter eller undervurderer hvor dypt vannet er.
Med så mange innsjøer og elver som vi har i dette landet i tillegg til den lange kyststripen, er det gode muligheter for fiske, kano- og kajakkpadling og rafting.
Selv erfarne fjellfolk har en sunn respekt for fjellets luner og tar sine forholdsregler når de skal på tur i norske fjell.
Om du kjører på to eller fire hjul – eller seksten, for den saks skyld – bør alle holdes trygt på veien. Her finner du noen tips som gjør trafikken tryggere for alle.
Før du legger ut på topptur på ski, må du vurdere omgivelsene og lære deg hvordan du bedømmer skredfare.
God planlegging sikrer deg de opplevelsene du ønsker. Og hvis du ikke vet hva du leter etter, bidrar vi gjerne med noen ideer.
Utforsk Norges store, sære, rare, ukjente, berømte eller bittesmå reisemål. God tur!
Enten du er ute etter naturlige høydepunkter, kulturelle begivenheter eller adrenalinfylte aktiviteter – her er noen ideer til hva du kan gjøre.
Uansett hvor du skal på ferie i Norge og hva slags budsett du har, vil du finne hoteller som passer for deg. Bo i et prisbelønt hotell på fjellet, ta en helg på et spahotell ved kysten, eller legg igjen kofferten på et kjedehotell og dra på oppdagelsesferd i byen.
Tilbake til toppen