Skip to main content

Enklere reising for bevegelseshemmede

Fly, tog, buss, ferger og offentlig transport er generelt godt tilrettelagt for personer med ulike funksjonsnedsettelser. Med litt planlegging på forhånd blir reisen din enda bedre!

Reise med fly

Hvis du skal fly i Norge, kan du få flyselskapet til å reserve sete med ekstra plass, mens bakkepersonalet kan hjelpe deg på og av flyet. Kontakt flyselskapet og flyplassen minst 48 timer i forveien for å varsle om dine behov.

Reisen til og fra flyplassen

De fleste flyplasser i Norge kan nås med buss og drosje, og noen med tog. Nesten alle flybusser er tilrettelagt for rullestolbrukere og utstyrt med heiser eller ramper. Vanligvis er det ikke toalettfasiliteter på busser og tog til og fra flyplassen.

Hvis du har spesielle behov, ta kontakt med selskapet du reiser med på forhånd.

Assistanse på Flytoget til/fra Oslo.

Reise med tog

Hvis du skal reise med tog og har spesielle behov, kan du kontakte Vys kundeservice eller bestille billett fra en av de betjente billettlukene på togstasjonen.

Assistanse på reisen er gratis, men må reserveres minst 24 timer før avreise. Hjelp med på- og avstigning krever ingen forhåndsbestilling, men det kan likevel være en god idé å kontakte kundesenteret på forhånd. Hvis du har med en ledsager, har vedkommende rett på billett til nedsatt pris.

De fleste moderne tog har rullestolheis, handikaptoaletter, sikkerhetsseler til rullestoler og minst én bred sovekupé. Denne kan bestilles på forhånd. Neste stasjon blir annonsert både via høyttaler og digitale skjermer.

Det er mulig å få assistanse for av- og påstigning av toget på enkelte stasjoner. Dette krever ikke forhåndsvarsel, men det anbefales likevel å kontakte operatøren på forhånd. Assistanse på reisen er gratis og må bestilles minst 24 timer i forveien.

Tar du med egen assistent har de rett på rabatt på billett for reisen.

Reiseinformasjon for bevegelseshemmede fra Vy (tog i Oslo-regionen/Bergensbanen)

Reiseinformasjon for bevegelseshemmede fra SJ (togreise nord for Oslo)

Reiseinformasjon for bevegelseshemmede fra Bane Nor. Bane Nor tilbyr gratis assistanse på noen av de travleste togstasjonene i Oslo-regionen og på sentralstasjonene i Bergen, Trondheim, Kristiansand, Stavanger, Hamar og Tønsberg.

Entur – nasjonal reiseplanlegger

Søk på turer med Entur og finn foreslåtte ruter fra hele det norske kollektivnettet.

Lokalbusser

Moderne lokalbusser har rullestolramper, enten manuelle eller automatiske. I de største byene har bussene lave gulv samt knapper som kan holde dørene oppe til alle har kommet seg av og på. I nye busser annonseres neste stoppested via digitale skjermer og høyttalere. Det er vanligvis tillatt å medbringe førerhund.

Langdistansebusser

Moderne ekspress- og langdistansebusser har egen heis for rullestoler, og festepunkter for sikring i bussen. Nye busser har toalettfasiliteter om bord, tilgjengelig for personer med ulike funksjonsnedsettelser. Digitale skjermer viser neste stopp, som også annonseres i høyttalerne.

NOR-WAY Bussekspress og Vy Express Buss driver begge et stort nettverk av bussruter på Sør- og Vestlandet.

Trikk og T-bane i Oslo

Reisende med rullestol reiser gratis på offentlig transport i Oslo.

De nyeste trikkene i Oslo har lave gulv og er generelt rullestolvennlige. De eldre trikkene har smale trapper og er generelt lite tilrettelagt for bevegelseshemmede uten ledsager. I Bergen er alle trikker rullestolvennlige.

Det fleste T-banestasjoner i Oslo har heis eller ramper som gjør togene tilgjengelige for funksjonshemmede, men vær oppmerksom på sprekken mellom toget og plattformen. På stasjonene annonseres T-banene over høyttaler og på digitale skjermer. På T-banene annonseres neste stasjon over høyttaler.

Les mer om kollektivtrafikk i Oslo og Akershus.
Les mer om kollektivtrafikk i Bergen og Hordaland.

Ekspressbåter

Ekspressbåtene langs kysten og i fjordene er stort sett godt tilrettelagt. Båtene som opererer mellom de største kystbyene, har toalettfasiliteter for rullestolbrukere samt ramper som gjør det enkelt å ta seg på og av båten.

Bilferger

De fleste bilferger i Norge er tilgjengelige med rullestol. Moderne ferger er normalt utstyrt med heiser, og de eldre fergene har som regel et heissystem av et eller annet slag. Nesten alle ferger har ramper og handikaptoaletter om bord. Noen fergeterminaler har spesielle venteområder for bevegelseshemmede passasjerer. Hvis du benytter deg av disse, blir du hjulpet til det området på fergen som passer best til dine behov. Hvis terminalen ikke har et slikt område, kan du kontakte personalet.

Selv om det ikke er formelt nødvendig, kan det være en god idé å kontakte fergeselskapet på forhånd for å informere om dine behov.

Cruise

Vær oppmerksom på at egne regler gjelder for Hurtigruten. De har et begrenset antall tilrettelagte rom på skipene sine, så bestill i god tid og kontakt kundeservice for å formidle dine behov.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt