Skip to main content

HURTIGRUTEN

Mot en grønnere fremtid

I 130 år har Hurtigruten seilt langs fjordene på den norske kysten. Nå tar Hurtigruten store skritt for å beskytte miljøet i fremtiden.

Sea Zero – en fremtid uten utslipp

I 2023 feirer Hurtigruten 130 år med seiling langs det som ofte har blitt kalt "verdens vakreste kystlinje". For å føre videre sin stolte arv i fremtiden, jobber den originale kystreisen for tiden med sitt mest ambisiøse bærekraftsinitiativ noensinne: Å utvikle nullutslippsskip spesialtilpasset for den norske kysten, der det første skipet er klart for seiling innen 2030. Dette er en av de største miljøoppgraderingene noensinne for skip i Europa. Målet med prosjektet, kalt "Sea Zero", er å gjøre utslippsfrie reiser, uten støy eller forurensning, til en realitet.

"Frem til denne banebrytende teknologien er klar, investerer vi kraftig i å gi vår eksisterende flåte en grønn oppgradering med den beste tilgjengelige teknologien som finnes i dag," sier administrerende direktør for Hurtigruten Norge, Hedda Felin, i en pressemelding.

En mer bærekraftig flåte

Omtrent 100 millioner euro vil bli investert i grønne oppgraderinger for Hurtigrutens eksisterende flåte på syv skip, inkludert oppgradering av tre fartøy til hybriddrift. Innen 2024 vil disse endringene ha redusert CO2-utslippene med imponerende 25 prosent og NOx-utslippene med så mye som 80 prosent.

Den nye hybridteknologien på disse tre skipene betyr at gjestene kan oppleve den opprinnelige norske kystreisen på mer miljøvennlige, moderne skip som også er mer stillegående.

Mens hybriddrift gjør det mulig for skipene å bruke elektriske batterier og være utslippsfrie i noen timer, vil Sea Zero gå enda lenger og tillate at skipene blir fullstendig utslippsfrie.

Hurtigruten-gruppen stoppet bruk av tungolje for over et tiår siden, og var det første ekspedisjons-cruiseselskapet som innførte et forbud mot unødvendig engangsplast i hele driften. Nå har selskapet som mål å sette nye standarder for hele reiselivsbransjen ved å tilby autentiske, lokale opplevelser, samtidig som de etterlater et minimalt økologisk fotavtrykk.

Støtte til lokalsamfunnene

Den norske kystlinjen består av utallige fjell, fjorder og øyer. Dette landskapet skaper utvilsomt enestående vakre omgivelser, men det betyr også at reiser over land kan være vanskelige, spesielt jo lenger nord i Arktis man kommer. Som et eksempel er kun tre av de 34 havnene som Hurtigruten anløper, tilknyttet jernbanenettet.

Her kommer Hurtigrutens sjøreise til sin rett. Den trosser alle slags værforhold og sesonger – med vind, regn, snø og stormer – for å fungere som en livline og en svært viktig transportmulighet for mennesker og næringsliv i kystsamfunnene.

Takket være kystekspressen er steder langs nesten hele kysten bedre knyttet sammen, noe som gjør det mulig å transportere både mennesker og gods regelmessig.

Møte med lokalbefolkningen

På grunn av sin rolle som en lokal livline, er kystekspressen ikke bare et vanlig cruise – den bringer også passasjerer i kontakt med lokalsamfunnene. Kanskje du får en prat med en lokal entreprenør som reiser i forretningsøyemed, møter flere generasjoner av familier på ferie, eller hører ivrig skravling fra barn på en skoletur. Ikke bli overrasket om du ser hele, lokale fotballag på vei til kamper.

Når skipet er i havn, kan du også delta på lokale, guidede turer som er planlagt i henhold til Hurtigrutens seilingsplan. Disse turene gir deg muligheten til å oppleve livet på land på en mye mer autentisk måte.

To nye ruter

I 2023 introduserte Hurtigruten to nye ruter: Nordkapp-ekspressen og Svalbard-ekspressen. For første gang i historien kan du nå seile hele kysten fra Oslo til Nordkapp med Nordkapp-ekspressen. På returreisen sørover avsluttes turen i Bergen.

Du kan også seile under midnattssolen mellom slutten av april og august, når Svalbard-ekspressen relanserer sin ikoniske "Sportsrute" fra Bergen til Svalbard og tilbake. Turen tar deg langs kysten til Nordkapp før du krysser over til Svalbard, og returnerer gjennom Lyngen på vei tilbake.

Smak lokale delikatesser

Mens du reiser med Hurtigruten, vil du også få oppleve landet gjennom den lokale maten som serveres om bord. Norges kulinariske tradisjoner har mye til felles med naturen langs kysten: fersk, unik og full av variasjon.

Om bord på Hurtigruten vil du oppleve Norges "Kystkjøkken", et kulinarisk konsept der Hurtigrutens kokker samarbeider tett med lokale leverandører, som leverer ferske råvarer av høyeste kvalitet hver dag.

Den klassiske rundreisen: Bergen–Kirkenes–Bergen

Skreddersy din egen reise langs kysten, og velg hvilke havner du vil besøke. Planlegg din kystreise i dag!

Sider du nylig har besøkt