Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Bee
Bee.
Photo: Luise / Pixabay.com

Takket være et urbant byrøkterlag, bedrifter og privatpersoner kan bier i Oslo trygt surre på tvers av byen, hele veien fra Holmenkollen til Nøklevann.

Vi skylder biene en stor takk for at de forsyner oss med honning, og for at de sprer pollen og befrukter planter. Dessverre er bibestanden truet, og særlig i storbyer blir det stadig vanskeligere for biene å finne steder å bo og spise.

Derfor har det urbane birøkterlaget i Oslo, ByBi, satt i gang et tiltak for å sørge for at flere bier kan finne seg til rette i hovedstaden. Som en motorvei for bier fra Holmenkollen til Nøklevann, strekker «pollinatorpassasjen» seg fra nordvest til sørøst. Grønne hustak, frodige parker og utplasserte bikuber gjør det mulig for bier å finne hvile og mat nesten overalt i Oslo.

– Vi tilpasser hele tiden omgivelsene til våre behov og har en tendens til å glemme andre arter som også lever der, sier skaperen av «pollinatorpassasjen», Agnes Luche Melvær, ifølge den britiske avisen The Guardian.

– For å rette opp i dette, må vi bygge nye steder hvor de kan bo og spise, legger hun til.

Passasjen ble startet opp i 2014 og har utviklet seg ved at privatpersoner har bidratt med å plante blomster på balkonger, sette opp insekthoteller eller starte egne bikuber. I dag er det få grå soner innenfor sentrum, og bare noen få steder på kartet er markert som steder ByBi ønsker seg flere bigårder.

Vulkan, Oslo
Vulkan, Oslo.
Photo: Finn Ståle Felberg

En av de mest imponerende bigårdene i byen befinner seg i Vulkan bygård. På taket av Dansens hus, nesten helt nede ved Akerselva, står det i dag to imponerende bikuber designet av selveste Snøhetta, som kanskje er mest kjent for ha tegnet operahuset i Oslo.

Vulkan bigård i Oslo på Østlandet
Vulkan bigård i Oslo.
Photo: Ståle Felberg / Mathallen
ByBi

ByBi i Oslo er både et urbant birøkterlag og en miljøorganisasjon med fokus på biologisk mangfold. De er organisert som et lokallag under Norges Birøkterlag og har rundt 400 medlemmer.

ByBi selger honning fra urbane bier i flere butikker i Oslo, og noen hoteller serverer honningen deres til frokost.

Les mer på bybi.no

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Les også

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen