Skip to main content

I Oslo har biene sin egen motorvei

Takket være et urbant byrøkterlag, bedrifter og privatpersoner kan bier i Oslo trygt surre på tvers av byen, hele veien fra Holmenkollen til Nøklevann.

Vi skylder biene en stor takk for at de forsyner oss med honning, og for at de sprer pollen og befrukter planter. Dessverre er bibestanden truet, og særlig i storbyer blir det stadig vanskeligere for biene å finne steder å bo og spise.

Derfor har det urbane birøkterlaget i Oslo, ByBi, satt i gang et tiltak for å sørge for at flere bier kan finne seg til rette i hovedstaden. Som en motorvei for bier fra Holmenkollen til Nøklevann, strekker «pollinatorpassasjen» seg fra nordvest til sørøst. Grønne hustak, frodige parker og utplasserte bikuber gjør det mulig for bier å finne hvile og mat nesten overalt i Oslo.

– Vi tilpasser hele tiden omgivelsene til våre behov og har en tendens til å glemme andre arter som også lever der, sier skaperen av «pollinatorpassasjen», Agnes Luche Melvær, ifølge den britiske avisen The Guardian.

– For å rette opp i dette, må vi bygge nye steder hvor de kan bo og spise, legger hun til.

Passasjen ble startet opp i 2014 og har utviklet seg ved at privatpersoner har bidratt med å plante blomster på balkonger, sette opp insekthoteller eller starte egne bikuber. I dag er det få grå soner innenfor sentrum, og bare noen få steder på kartet er markert som steder ByBi ønsker seg flere bigårder.

En av de mest imponerende bigårdene i byen befinner seg i Vulkan bygård. På taket av Dansens hus, nesten helt nede ved Akerselva, står det i dag to imponerende bikuber designet av selveste Snøhetta, som kanskje er mest kjent for ha tegnet operahuset i Oslo.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt