Skip to main content

Operahuset: Vennligst gå på taket

Vi nordmenn er glade i å gå på tur – så hva er vel mer naturlig enn å gjøre taket på det nye operahuset tilgjengelig for alle?

Gratis ståplass

Noe av det mest fantastiske med norsk natur er at den er gratis og tilgjengelig for alle. Det nye Operahuset i Oslo som ble innviet i 2008 er en forlengelse av den ideen, og taket stiger som et isfjell opp av fjorden.

Vanligvis står du i fare for å bli arrestert hvis du går på berømte hustak, men det å gå på Operataket har blitt en attraksjon i seg selv.

Marmoren er mye omtalt og kunstnerne Jorunn Sannes, Kalle Grude og Kristian Blystad står bak detaljer som små forhøyninger, skråskjæringer som samler vann og ulike overflater på marmoren.

I tillegg til utsikten og nærheten til vannet taket byr på, er det fascinerende å tenke på at under føttene dine rommer huset tre svært forskjellige scener og ikke minst en levende arbeidsplass for mer enn 600 mennesker.

Taket er også et amfi og gir perfekt sikt mot utendørsscenen. Her foregår foregår det mange arrangementer som konserter og utendørs oppsetninger i sommersesongen.

Velkommen inn

Kom gjerne i god tid før forestillingen begynner slik at du får oppleve stillhetens forventninger før salen fylles av publikum. Salen er utformet utifra akustiske hensyn, og kombinasjonen av klangmulighetene og det gyldne treverket gjør Hovedscenen til et eneste stort treinstrument.

Den hesteskoformede salen er en hyllest til klassiske intimteatre og sørger for best mulig akustikk.

Opplev fullmånen

Norges største lysekrone montert er montert i midten av himlingselementet og belysningen minner om en magisk fullmåne.

Nærkontakt med stjernene

Den store oppmerksomheten Operahuset har fått, har bidratt til å tiltrekke internasjonalt kjente opera- og ballettstjener. Det stadig skiftende ensemblet består til enhver tid av spennende kombinasjoner av anerkjente og lovende nasjonale og internasjonale kunstnere.

Den intime arkitektoniske løsningen inne salen gir deg som publikummer opplevelsen av å komme tett på scenen og stjernene du har kommet for å oppleve.

Utfordre sansene

Noen mener at klassisk opera eller ballett bør fremføres slik det alltid har vært gjort, mens andre elsker å se nye versjoner. Siden Den Norske Opera & Ballett flyttet inn i nytt hus i 2008, har de vært kjent for et varierende program som favner hele spennet fra klassiske til eksperimentelle tolkninger.

Bli oppslukt

Operaen rommer også store innendørsarealer som er åpne for publikum og arkitektene i Snøhetta samarbeidet med en rekke kjente kunstnere om å skape særegne former og uttrykk.

De perforerte veggene ved inngangspartiet er signert Olafur Eliasson og er et av flere eksempler på kunstprosjekter som integrert i Operaens arkitektur.

Nå er det din tur

Et besøk i Oslos nye storstue står nå på manges liste over må-gjøre-ting i hovedstaden. Turister fra hele verden har gått på taket og opplevd scenemagi inne i Operaen. Nå er det din tur.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt