Oppdag Oslo på sykkel

Unknown Component
civid: 6437ffe38366ad74d453ef0f
name: plugins_common_social_share (widget)

Korte avstander mellom pulserende byliv og uberørt natur gjør Oslo til en fantastisk sykkelby. Her får du forslag til tre sykkelruter der severdighetene står i kø.

Øyvind Wold

Øyvind jobber i Syklistenes Landsforening med prosjekter rundt fritids- og turismesykling. Han er også turbokforfatter og fotograf/frilansskribent for en rekke norske sykkel- og friluftsmagasiner.

Oslo bysykkel

Med bysykkel er det enkelt å oppleve hovedstaden på to hjul.

Du finner syklene i mer enn 100 stativer i og utenfor sentrum. Hvis et stativ er fullt, er det neste ofte rett i nærheten.

Du kan bruke den samme sykkelen i 45 minutter før du må parkere den, men da kan du enkelt ta i bruk en annen sykkel fra det samme stativet eller et annet stativ.

Sikkerhet på sykkelsetet

Syklister må forholde seg til de samme trafikkreglene og -skiltene som biler og andre kjøretøy: Hold til høyre, overhold vikeplikten for kjøretøy som kommer fra høyre og sett fra deg sykkelen når du har drukket alkohol.

Les mer om sikkerhet på sykkelen.

Tråkk deg gjennom byen

Norge er kjent for sine mange spektakulære sykkelruter, men du trenger ikke å forlate storbyen for å oppleve et lite sykkeleventyr.

– Oslo er en veldig fin sykkelby for turister, og man får sett mye på to hjul, sier Øyvind Wold.

Han vet hva han snakker om. Wold er mannen bak boka «På sykkel i Oslo», og han har i mer enn 25 år tråkket seg gjennom hovedstadens gater.

Men hva er det som er så spesielt med sykkelbyen Oslo?

Oslo har en kombinasjon av naturopplevelser og byliv som er helt spesiell – og det er ikke langt mellom by og bygd. På en dag rekker du å bli godt kjent med byen.

– Oslo er ikke spesielt stor sammenlignet med andre storbyer, så det er veldig fint å sykle her. I tillegg har vi et sykkelvennlig klima, sier Wold.

Dette er det flere enn Wold som har lagt merke til. Sykkelinteressen i Norge har skutt i været de siste årene, og både osloborgere og turister på to hjul har blitt et vanlig syn i bybildet. Det er med andre ord svært lett å være på «grønn» reise i hovedstaden. Mange hoteller og lokale bedrifter leier ut sykler, og mye har blitt gjort for å gjøre det trygt å ferdes på to hjul i byen.

– Mange av bygatene har egne sykkelveier, og Oslo som sykkelby blir bedre for hvert år som går, sier Wold.

Les deg opp på reglene for syklister før du legger ut på tur.

Oslo bysykkel

Med bysykkel er det enkelt å oppleve hovedstaden på to hjul.

Du finner syklene i mer enn 100 stativer i og utenfor sentrum. Hvis et stativ er fullt, er det neste ofte rett i nærheten.

Du kan bruke den samme sykkelen i 45 minutter før du må parkere den, men da kan du enkelt ta i bruk en annen sykkel fra det samme stativet eller et annet stativ.

Sykkelruter i Oslo

Her er Wolds tips til tre forskjellige sykkeltraseer du bør prøve når du er i hovedstaden.

1. Havnepromenaden

Start/slutt: Kongshavn ved utløpet til Alnaelva/Frognerkilen
Distanse: 9 kilometer
Nivå:Enkel og uten bakker, på asfalt

Havnepromenaden er ni kilometer lang og binder sammen byen fra øst til vest. Dette er en ideell trasé for deg som ønsker å se hovedstaden i et bedagelig tempo.

Underveis triller du forbi noen av byens mest kjente attraksjoner, fra museer og historiske bygninger til moderne landemerker som Operahuset, Astrup Fearnley Museet og Barcode-rekken i Bjørvika.

Og det er bare å forberede seg på at du kommer til å bli sulten. Lukten av fersk, lokal mat fra noen av Oslos mest spennende restauranter kommer til å følge deg hele veien. Langs promenaden finner du garantert kulinariske opplevelser som passer ditt budsjett.

2. Bygdøy rundt

Start/slutt: Skøyen stasjon
Distanse: 7,5 kilometer
Nivå: Enkel

Vest for Oslo sentrum finner du idylliske Bygdøy. Halvøya er i utgangspunktet et boligområde, men er også kjent for sine mange populære museer, kafeer, badeplasser og turveier.

Her kan du både se noen av landets største historiske skatter på Vikingmuseet eller Folkemuseet og ta deg en dukkert på noen av byens fineste badeplasser.

Sykkelturen går gjennom et frodig kulturlandskap, forbi dyr på beite og det storslåtte lysthuset Oscarshall, som disponeres av kongefamilien.

Ønsker du litt variasjon, kan du prøve en av de mange sykkelstiene i Bygdøyskogen.

3. Maridalsvannet rundt

Start/slutt: Brekkekrysset ved Maridalsvannet eller Kjelsås stasjon
Distanse: 13 kilometer
Nivå: Middels

Har du lyst på en smak av bygdelivet i storbyen? Lei deg en sykkel, ta med deg kameraet og pust inn den friske luften langs Maridalsvannet.

Traseen går gjennom et stort og åpent kulturlandskap, og underveis vil det dukke opp flere fotomotiver, som ruinene etter Margaretakirken og utsiktspunktene rundt vannet.

Ønsker du en litt mindre kupert trasé, kan du velge bilveien i stedet for sykkelveien.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Bli inspirert

Finn sykkeltilbud

Dra på en rolig landeveistur gjennom koselige småsteder og vakker natur, eller sus ned smale stier på terrengsykkel i et fett anlegg. Her kan du søke etter ruter og sykkelutleie i hele landet.

Sider du nylig har besøkt