Skip to main content

I løpet av de siste årene har Oslo sakte, men sikkert, forvandlet seg til et mote mekka, med søte vintage- og secondhand-butikker, populære kjeder, luksusvarer og high-end mote. Moteredaktør i KK, Ida Elise Eide Einarsdóttir, avslører sine favorittshoppingsteder i hovedstaden.

“Det er noe med Oslo, som holder på å løsne.”

– Det er noe med Oslo som er i ferd med å løsne, sier Ida, og refererer til de store endringene hovedstaden har vært gjennom de siste tiårene med tanke på shopping og motebutikker. 

Når det gjelder dette temaet vet Ida definitivt hva hun snakker om. 

I en alder av 36 har hun allerede mange års erfaring fra motebransjen, reist verden rundt, sett moteshow etter moteshow og deltatt på de mest eksklusive partyene hos de største designerne og motemerkene. Nå ser hun endelig at Norge entrer moteverdenen på en helt ny måte.

Etter å ha vokst opp bare en halvtime utenfor hovedstaden har hun sett byen endre seg fra å være en liten prikk på motekartet, til nærmest å bli en nøkkeldestinasjon for shopping.

Oslo tilbyr nå alle typer shopping rundt omkring i hele byen, fra vintage butikker til den nyeste high-endmoten.

I løpet av det siste tiåret har det blomstret blant designerspirene i Norge, og flere nye merker har gjort stor suksess internasjonalt. Det har også vokst frem innovative butikkløsninger, blant annet butikker som kombinerer klessalg med for eksempel kafé, kunstgalleri eller blomsterhandel i èn og samme handleopplevelse.

Norske merker og designere kommer fra hele landet, og du kan gjøre noen virkelig gode kupp dersom du handler direkte fra fabrikkene eller andre utsalgssteder. Sjekk ut shoppingmulighetene rundt omkring i landet her!

Norsk og skandinavisk design

Norge har kanskje ikke den lengste motehistorien sammenlignet med mange andre land. Det gjør det derfor litt vanskelig å kategorisere norsk design og mote som ett spesielt uttrykk.

– Det er vanskelig å si hva norsk mote er i dag, fordi mange av dagens
designere og merker holder på å bli mer og mer internasjonale, og de henter
stadig inspirasjon fra rundt om i verden. Men generelt kan man
kanskje si at mange norske merker kan kjennetegnes litt av et litt
minimalistisk uttrykk som stammer fra skandinavisk designtradisjon, forteller Ida.

Det man i dag kaller "skandinavisk design" oppstod på 1950-tallet blant designere
i Norge, Sverige og Danmark. Uttrykket er inspirert av enkle og rene
former fra modernismen, og det ble gjerne brukt lette og holdbare
naturmaterialer.

Men det finnes også norske klestradisjoner med dype røtter i historien,
som for eksempel strikkekunst eller de utallige bunadene rundt omkring
i landet. I dag kan man ofte se designere gjenbruke elementer fra 
dette i sine kolleksjoner.

Røtter fra naturen

Ida tror også naturen har spilt en viktig rolle i skapelsen av norsk mote.

– Vi bor i et land med store kontraster mellom de ulike sesongene, så jeg tror et stort fokus i norsk mote ofte har vært på å lage praktiske klær for å holde oss varme. Å være utendørs eller å gå på tur i skog og mark ligger i selve folkesjelen her til lands. Tidligere har kanskje tanken vært at "turklær ikke kan være trendy", men jeg tror dette har endret seg nå.

– Et annet viktig aspekt i dag kan være vår sterke tilknytning til naturen og det økende fokuset på bærekraft. Jeg tror ingen merker kan starte i dag dersom de ikke har fokus på bærekraft, legger hun til.

Ettersom hun jobber med mote og bor en kort kjøretur unna Oslo, kjenner hun byen og de skjulte shoppingperlene godt.

Vi ba henne vise oss sine tre favorittområder for shopping, og først ut er kanskje den nyeste bydelen i Oslo – den såkalte Oslobukta. Ta med deg en kaffe i hånda og bli med!

Shopping i Oslobukta

Oslobukta er en forlengelse av Barcode-området i Bjørvika, som strekker seg ut mot sjøen. Barcode, som har fått navnet etter sitt strekkode-aktige utseende, sto ferdig i 2016 og består hovedsaklig av kontorer, leiligheter og restauranter.

I Oslobukta finnes ulike shoppingsteder, inkludert møbelforretninger, parfymerier og blomsterbutikker. Men én ting har de til felles:

– Jeg vil si det er hovedsakelig moderne og kontemporært, med mange norske merker og multi-brand-butikker. Det er også en smeltedigel av ulike personer her og en fin miks av spisesteder. Jeg anbefaler definitivt å sjekke ut dette området, sier Ida.

Oslobukta tilbyr også kunstgallerier og hoteller, og er kjent som "Oslos Venezia" på grunn av vannkanalene som er bygget rundt flere av de ytterste leilighetsbyggene ut mot sjøen. Et spennende sted for en gåtur!

Idas favorittbutikker i området:

Envelope 1976:
Adresse: Operagata 75 C
– Envelope er et merke som har jobbet med bærekraft helt fra begynnelsen av, og dette skinner igjennom i alt de gjør. Til og med møblene i butikken er gjenbruk, de originale gulvene har blitt beholdt og klesstativene er laget av overskuddsmaterialer. De store steinene som fungerer som en del av utstillingen er også håndplukket fra et steinbrudd i Larvik. De lager tidløst, sesonguavhengig design, som er nøye utvalgt av merkevarens grunnlegger og kreative direktør, Celine Aagaard.

Holzweiler Platz:
Adresse: Operagata 61 D
– Kanskje en av de viktigste norske merkene i dag. De startet med skjerf "på rull" for mange år siden, og har nå blitt en av Norges første fullskala motehus. De har også butikker i Danmark og London, og jobber nå med ekspansjon i Asia også. De hadde et av de beste showene på Moteuka i København denne sesongen, og har gjort stor suksess internasjonalt. Så jeg tror virkelig de kommer til å vokse mye og at fremtiden tilhører Holzweiler.

Norwegian Rain & T-Michael:
Adresse: Operagata 75 C
– Grunnleggerne av Norwegian Rain startet businessen sin i den mest regntunge av alle norske byer, Bergen. Herfra har de laget prisvinnende, eksklusivt regntøy som har gjort stor suksess internasjonalt også, spesielt i Japan. Det er kult å se hvordan de har funnet inspirasjon i et typisk vestlandsk værfenomen til å lage et så stort merke.

Heaven Scent:
Adresse: Operagata 75 C
–  Heaven Scent er et norsk konseptparfymeri, som har tre butikker i Oslo i tillegg til online, men dette er den nyeste butikken deres. De har et nøye kuratert utvalg av både norsk og internasjonal kosmetikk, hudpleie, hårprodukter og parfymerier i nisjesegmentet, men de har også samarbeid med keramikere og kunstnere fra tid til annen. Personalet som jobber her, er veldig hyggelig og kunnskapsrikt. Bare det å gå inn i butikken er en opplevelse i seg selv.

“Det er simpelthen en unik butikkflora av vintage, second-hand og små uavhengige butikker du ikke finner noe annet sted.”

Shopping på Grünerløkka

Grünerløkka var opprinnelig et industriområde med store fabrikker langs hele Akerselva. Mot slutten av 1900-tallet var området i forfall, men på grunn av utallige diskusjoner om hva som skulle skje med bygningene, ble ikke området pusset opp før på 70- og 80-tallet. Siden den gang har det blitt stadig mer attraktivt å bo der igjen, og i dag er Grünerløkka et veldig hipt sted å besøke.

– Det er simpelthen en unik butikkflora av vintage, second-hand og små uavhengige butikker du ikke finner noe annet sted, forteller Ida.

– Det har vært et hipt område ganske lenge, og har kanskje fått litt mer konkurranse fra andre mer moderne områder i det siste. Men Grünerløkka klarer fortsatt å holde på sitt unike preg.

Idas favorittbutikker på Grünerløkka:

F5:
Adresse: Rathkes gate 9
– F5 ligger litt gjemt til, men er verdt turen. Butikken ble startet av tre norske brødre, som er opptatt av å få frem ikke bare norsk mote, men også interiør og hudpleie. Lokalet deles med kaféen Kuro Oslo, som brødrene også har startet.

Velouria Vintage:
Adresse: Thorvald Meyers gate 34
– Velouria må bare oppleves når man er i Oslo, syns jeg. Her finner du et enormt utvalg av vintage. Eieren reiser verden rundt for å plukke ut varene, så du kan finne noen virkelig flotte ting her, som for eksempel en vintage Chanel-veske osv. Jeg synes det er ekstra gøy, ettersom ikke alle vintagebutikker opererer på den måten lengre.

Luck:
Adresse: Grüners gate 9
– Luck er en liten perle, og for meg et symbol på hva Grünerløkka burde være. Den nøye utvalgte miksen av både mote og interiør, fra både luksusmerker som Jacquemus og Dries Van Noten til norske byTimo og Tom Wood, sammen med grønne stueplanter (som også er til salgs) gjør besøket her virkelig til en opplevelse i seg selv.

PAST:
Adresse: Markveien 54
– PAST er et datterselskap av Livid, som vi også skal besøk i sentrum. Det er et gjenbrukskonsept hvor du kan kombinere håndplukket vintage og klær som varer, men også reparere egne brukte plagg. Så det er en kul idé når vi snakker om bærekraft i mote.

Dapper:
Adresse: Nordre gate 20
– Dette er en norsk multibrand-butikk med et stort utvalg av klær til menn, sneakers, tilbehør og apotekprodukter. Dapper er eid og drevet av grunnleggerne, noe jeg tror gjør utvalget enda mer skarpt kuratert. Dapper har også en bar her på Grünerløkka-avdelingen, og i Oslobukta har de til og med egen bistro.

Kollekted By:
Adresse: Schous Plass 7 A
– Denne lille interiørbutikken rett ved gamle Deichmanske bibliotek sør på Grünerløkka, er nøye kuratert av stylistduoen Kråkvik & D'Orazio. Her finner du både interiør, møbler, lys og små håndlagde keramikkgjenstander.

Ensemble:
Adresse: Nordre gate 13
– Bare noen få meter fra Markveien finner du et håndplukket utvalg av klær, sko og tilbehør kuratert av eier og daglig leder, Marte Økelsrud. En multibrand-butikk som alltid følger med i tiden, med merker som A.P.C, FWSS, Skall Studio og ATP Atelier.

Hasla:
Adresse: Markveien 54
Søstrene bak dette merket har ført familienavnet og bedriften til nye høyder, etter at bedriften ble etablert av foreldrene Grete Fossen og Ørnulf Hasla i 1984. De lager fremdeles smykkene på verkstedet i Valle i Setesdal, hvor familien har bodd og jobbet som gullsmeder i generasjoner. Anne og Gunnhild Hasla lager tidløse smykker, inspirert av alt fra fjellene i hjembygda til Pablo Picassos kubisme.

“Markedet for luksusmote er stort her. Louis Vuitton har åpnet sin flaggskipbutikk for Norden her, Diors første butikk i Skandinavia ligger i Oslo og Chanel er rett rundt hjørnet.”

Shopping i Oslo sentrum

Bysentrum i Oslo har gjennomgått mange endringer de siste årene. Hovedgaten Karl Johan, som går rakt opp fra sentralstasjonen til Slottet, har vært der nesten siden byen ble grunnlagt. Gjennom tidene har bygningene som omkranser gaten i hovedsak vært reservert for fremtredende businesser, restauranter og hoteller, men i senere år har både norske og internasjonale kjedebutikker fått mulighet til å etablere seg langs den eksklusive lokasjonen. 

I de siste tiårene derimot, har gaten vært fylt av suvenirbutikker og lavpriskjeder, noe som førte til at mange av byens innbyggere heller handlet andre steder. For noen år siden ble denne trenden snudd da mange av bygningene i Oslo sentrum ble renovert, stadig flere norske designere gjorde internasjonal suksess og flere kunder entret luksusmarkedet.

Dette førte igjen til at flere internasjonale merker ble dratt til den norske hovedstaden, og sakte, men sikkert, har endret byen til den shoppingdestinasjonen den har blitt i dag.

– Internasjonale luksusmotehus velger Oslo, og det er selvfølgelig ikke tilfeldig. Markedet for luksusmote er stort her. Louis Vuitton har åpnet sin flaggskipbutikk for Norden her, Diors første butikk i Skandinavia ligger i Oslo og Chanel er rett rundt hjørnet,forteller Ida.

Du kan nå finne disse butikkene, samt Hermès, Burberry, Bottega Veneta, Jimmy Choo og Acne Studios som perler på en snor i sidegatene langs Karl Johans gate. 

Idas favorittshoppingsteder i Oslo sentrum

Livid:
Adresse: Prinsens gate 3 B
– Livid ble startet i Trondheim, og de har nå også butikker i Oslo sentrum og verkstedsavdelingen, PAST, på Grünerløkka. Du kan både kjøpe second-hand og nye toppkvalitetsprodukter fra deres eget merke, hvor det beste av japanske tekstiler møter de klassiske silhuettene fra kontemporær, skandinavisk design. Dette er absolutt et av de hotteste merkene i Norge nå, med et internasjonalt potensiale."

JF Curated:
Adresse: Prinsens gate 6
– Rett over gata fra Livid, ligger JF Curated. Marte, som er grunnlegger av butikken, prøver å ta masseproduksjon vekk fra motebransjen. Hun har veldig høyt fokus på bærekraft, og alt som går gjennom hennes dører må ha en transparent verdikjede. Butikken står for en grønnere mote og arbeider for en grønnere industri gjennom å fokusere på kvalitet, en sterk visjon og muligheten til å endre på ting og ta del i eget produkt.

Tom Wood:
Adresse: Øvre Slottsgate 8
– Merket ble startet av det norske paret, Mona og Morten, som lagde ringer og smykker. Tom Wood har allerede gjort stor suksess internasjonalt, særlig i Japan. Etter å ha vært såvidt innom klær, fokuserer de nå igjen kun på smykker basert på et uttrykk av tidløshet, håndverk, enkelhet og skandinavisk funksjonalisme.

Idas tips til andre shoppingområder i Oslo:

I tillegg til sine tre favorittområder i Oslo, ønsker Ida å gi en shout-out til et par andre steder hun også virkelig elsker. Vel bekomme!  

Frogner:

Dette er jo først og fremst et nabolag av penere bygårder fra slutten av 1800-tallet, men i tillegg huser det faktisk flere små kafeer, restauranter og butikker. 

Julie Josephine Essentials:
Adresse: Frognerveien 4
– Den norske designeren, Julie Blystad står bak merket Julie Josephine. Butikken i Frognerveien inneholder både et studio og et showroom. Blystad har gjort stor suksess med å perfeksjonere klassiske skjorter og t-skjorter, men har i senere tid utvidet til å inkludere stort sett det meste til garderoben.

Den Dama:
Adresse: Frognerveien 4
– Den Dama er en populær konseptbutikk på Frogner. Den har vært her siden 1994, og fører merker som Saks Potts, Rotate og Envelope 1976.

Majorstuen:

Majorstuen ligger tett på Frogner, og i likhet med forrige bydel preges også dette området av mange leiligheter. Likevel er det også litt mer næringsliv og butikker her, spesielt rundt hovedgaten, Bogstadveien.

Moniker Oslo, på Valkyrien shoppingsenter:
Adresse: Valkyriegata 3
– Her ligger en av Oslos kuleste konseptbutikker. Det er et ekte moteunivers som kanskje har Norges beste utvalg av klær, sko og tilbehør fra både norske, skandinaviske og internasjonale merker. Moteparet som åpnet butikken, Anette Ringstad Jalland og Jørgen Jalland, står også bak Moniker Sport på Skøyen i Oslo, og Moniker Man, som også ligger på Valkyrien shoppingsenter. Moniker, som betyr, kallenavn, har fem ulike "soner", inspirert av fem sterke kvinner med hver deres distinktive stil og personlighet, inkludert Grace Jones og Jane Birkin.

Sorgenfri:
Adresse: Sorgenfrigata 16
– Rett over gata fra Valkyrien finner vi Sorgenfri. Butikken ble startet av den norske designeren, Ingrid Bredholt og landskapsarkitekt Vaar Bothner i 2019, som en "motereaksjon til fast fashion". I tillegg til butikken og galleriet kan du finne en liten kafé her. Her finner du også produkter og varer av kunstnere og designere som jobber i Norge, i tillegg til et kuratert vintage utvalg.

Utforsk shoppingmulighetene

Shop till you drop i Oslo!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt