Skip to main content

Pride og kjærlighet i Oslo

Tre unge europeere ble invitert til å ta del i Oslo Pride – Norge største feiring av skeiv kjærlighet, frihet og mangfold.

De fleste nordmenn har en liberal holdning overfor LHBTI-personer, og Norge var et av de første land i verden som innførte forbud mot diskriminering av homofile og lesbiske. Norge ligger faktisk på tredjeplass på ILGA-Europe 2018-rankingen blant 49 europeiske land.

Oslo Pride er landets største LHBTI-arrangement. Festivalen holdes i juni/juli hvert år og feirer at alle har lov til å være den de er uansett hvem de elsker. I ti dager står menneskerettigheter og LHBTI på agendaen gjennom kunst, kultur, debatter – og fest og moro.

Oslo Pride

Oslove ved første blikk

Årets festival var ikke noe unntak. Fra 22. juni til 1. juli samlet det seg tusener av mennesker fra nær og fjern i Oslo for å feire og samtidig bekjempe alle former for diskriminering. Mer enn 40.000 mennesker deltok i Pride-paraden 1. juli. Blant deltakerne var Anna Grúňová (31), Klára Slivoňová (32) og Kadir Telli (23) som ble invitert av VisitOslo og Visit Norway til å være med på den fargerike festen.

"Vi følte at Oslo er et sted hvor folk godtar deg for den du er".​ – Klára Slivoňová​

Anna og Klára var i Oslo for første gang, og slik beskriver de oppholdet sitt:

– Hvis vi skal oppsummere Oslo Pride med ett ord, må det bli “rørende“. Alle vi møtte, var så hyggelige og støttende. Vi ble helt overveldet over å se hvor mange tusen homofile og ikke minst ikke-homofile som var med på feiringen. Selv brannmenn, politi og militære deltok i paraden. Det gjorde sterkt inntrykk på oss. Musikken og stemningen var helt perfekt. Alle gater var pyntet med regnbueflagg. Det så ut som hele byen hadde forberedt seg til paraden, sier Anna.

Hva mer enn Pride opplevde dere i Oslo?
– Vi utforsket flere områder av byen til fots, på sykkel og med båt. Vi besøkte Operahuset, som var et imponerende stykke arkitektur. Vi dykket ned i vikinghistorien på Vikingskipshuset på Bygdøy, og vi studerte de fascinerende skulpturene i Vigelandsparken på Frogner. Et annet høydepunkt var Damstredet, en brosteinsbelagt gate med sjarmerende trehus midt i Oslo sentrum, foreller Anna.

Hvordan skiller Oslo seg fra andre hovedsteder dere har besøkt?
– Selv om Oslo ser ut som en liten by på kartet, føles det stort. Vi innså fort at byen er full av ting man kan se og gjøre. Vi forelsket oss i kombinasjonen av det urbane bylivet og naturen med alle utsiktspunktene. Fra enkelte steder kunne vi se byen og fjorden i én retning og tett skog i den andre. Oslo er en veldig grønn by, med flere fine parker som ser ut til å få godt stell av innbyggerne. Det faktum at sola nesten ikke går ned om sommeren – bare i tre-fire timer – gir deg nok av tid (og energi!) til å oppleve mest mulig av byen, sier Anna entusiastisk.

Hva gjør Oslo til et LHBTI-vennlig reisemål?
– Vi ble veldig godt tatt imot i Oslo, og vi følte at det er et sted hvor folk godtar deg for den du er. Det var for eksempel ingen som stirret på oss når vi leide hverandre. I stedet var det faktisk noen som kom bort til oss og sa: Dette er deres feiring, men vi skal også være med på den.

Anna and Klára at Oslo Pride

Er det en smak som vil minne dere om Oslo?
– Brunost, selvsagt. Den smaker virkelig som karamell. Vi hadde også en stor matopplevelse på Lille Herbern, en restaurant som ligger på en bitteliten øy utenfor sentrum. Vi hjalp til med å lage maten: blåskjell, skalldyr og annen fersk sjømat. Og det ble veldig godt. Vi drakk også veldig mye god kaffe i løpet av oppholdet vårt.

Hva tok dere med hjem?
– Fem store pakker med lakris (jeg fikk ikke nok av det), tradisjonelle norske ullsokker, en vinterjakke med hette, en vikinghjelm, en pose med kaffebønner – og brunost, så klart, ler Anna.

Hva gjorde størst inntrykk på dere i Oslo?
– Menneskene, utsikten over byen og de mange grønne lungene. Vi kunne gått rundt i Vigelandsparken en hel dag hvis vi hadde hatt mer tid. Den effektive kollektivtransporten gjorde det enkelt for oss å utforske byen, og det var praktisk å ha Oslo Pass, som også ga oss gratis adgang til enkelte attraksjoner. Det var også kult at vi kunne bruke Oslo Pass på ferjene som går ut til øyene utenfor byen, sier Klára.

Har dere et råd til førstegangsbesøkende i Oslo?
– Ikke vær redd for å spørre de lokale. Oslo-folk er veldig hyggelige og har ofte gode råd og anbefalinger å gi deg. Få tak i et kart, kjøp Oslo Pass og planlegg minst én piknik i parken. Det er korte avstander, men mye å oppleve, så det kan være lurt å legge en plan før du begir deg ut i byen, råder Klára.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt