Skip to main content

LGBTIQ+ reise i Norge

Norge var et av de første landene i verden til å gi like rettigheter til alle, uansett hvem de elsker. I 2024 er det 50-årsjubileum for Oslo Pride i Norge, som feires fra 21. – 29. juni, og avsluttes med det store høydepunktet, Pride-paraden.

Visste du at Norge er blant topp 10 i Europa på ILGA (International Lesbian Gay Association) regnbueindeks for 2023?

I 2022 var det 50 år siden seksuelle handlinger mellom menn ble lovlig i Norge. Dette er en viktig milepæl i norsk historie, og ble hyllet gjennom et helt, Skeivt kulturår.

Norge var blant de første landene i verden som vedtok antidiskrimineringslover mot homofile og lesbiske, og i 2022 markerte vi at det var 50 år siden forbudet mot homofili ble opphevet.

– Som leder av FRI er det viktig å se tilbake og være takknemlige for innsatsen til alle dem som kjempet for skeives rettigheter og som fikk presset fram en lovendring. Det var hardt arbeid som lå bak, og det er det fortsatt i dag. Vi må fortsette å holde presset oppe, sier Inge Alexander Gjestvang.

Inge Alexander Gjestvang

Jubileet vil bli feiret fra nord til sør med utstillinger, seminarer, debatter, forestillinger og andre arrangementer. Noen av landets største museer, som Nasjonalmuseet i Oslo og KODE i Bergen, vil også arrangere en rekke utstillinger og arrangementer.

Pride hele året

– Jeg synes at man er flinke til å inkludere alle her i Norge, det er trygt for homofile å ferdes nesten overalt i Norge, sier Majken Helén Evensen, Transformation Manager i Strawberry og frivillig i Oslo Pride.

Er du på jakt etter barer, utesteder og kulturelle arrangementer for skeive, finner du det meste i de største byene. Oslo Pride i juni bør du ikke gå glipp av. Her samles tusenvis av mennesker for å feire kjærligheten, og både menneskerettigheter og rettigheter for LGBTIQ+ står på agendaen.

– Jeg synes det er viktig at du som skeiv skal kunne gå ut og slappe av og være deg selv. I Norge er det flere skeive nattklubber og en rekke vanlige utesteder som har en inkluderende policy, sier leder av FRI, Inge Alexander Gjestvang.

Sjekk ut denne guiden hvor seks lokalkjente gir deg tips til de beste skeive stedene i byene våre:

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt