Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
Kvasstinden
Kvasstinden.
Photo: Orsolya Haarberg
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Sandnessjøen og Alstahaug

Småbyen Sandnessjøen på Helgeland ligger åpent og solfylt til langs Kystriksveien, innrammet av de vakreste fjell. Byen er et godt utgangspunkt for små og store fjellturer på hele Alstenøya og på øyene rundt. Fjellrekken De Syv Søstre er lett tilgjengelig og gir en fantastisk utsikt over øyriket. Som en belønning kan det være deilig med en svømmetur i byens nye kulturbad.

Sandnessjøen er regionsenter og knutepunkt på ytre Helgeland med flyplass, hurtigruteanløp, ferje- og hurtigbåtforbindelse til områdene rundt. 

Byen er et utmerket utgangspunkt og startsted for øyhopping på sykkel. Du kan tråkke deg sørover til Brønnøysund, videre til Vega, over til Herøy og Dønna eller nordover til Lovund og Træna. 

Ting du bør få med deg i Sandnessjøen og Alstahaug

Vårtorskefiske på Helgeland

Tilbud: Vårtorskefiske på Helgeland

Ta turen til Helgelandskysten for å jakte på torsken som kommer inn fra havet for å gyte. I april gir Offersøy camping sør for Sandnessjøen gir deg et godt tilbud med spesialpris på hytte og båt.

Les mer her.

Sandnessjøen som base for utflukter

Sandnessjøen er et fantastisk utgangspunkt for opplevelser på Helgelandskysten. Byen er et trafikknutepunkt og du når enkelt ut til øyer både sørover og nordover langs kysten. Du kan lett sy sammen et ukesprogram kun med Sandnessjøen som base. Her er noe hete tips.

Øyhopping med sykkel på Helgeland

Å sykle via øyene Herøy/Dønna og Vega mellom Brønnøysund og Sandnessjøen er blitt synonymt med "Øyhopping på Helgeland". Beskrivelsen under starter fra Brønnøysund, men en kan like gjerne starte fra Sandnessjøen. Tips til flott dagstur: Ta ferga over til Dønna (Bjørn), og sykle ned til Herøy (ca 30 km). Deretter ta hurtigbåt tilbake, eller sykle 15 km opp til Sandnessjøen. Ta kontakt med Kystriksveien Reiseliv for forslag til ruter

Opplev øyriket med båt

I sommersesongen kjører Seløy Kystferie jevnlig turer fra Sandnessjøen sentrum og tar deg med ut til Sildøyene, Måsvær, Innerodden/(også Gåsvær fra Seløy), Sandsundvær og Skibbåtsvær. Du besøker nedlagte fiskevær og kjører forbi hundrevis av holmer og skjær.

Vandring i De Syv Søstre

Kun noen få kilometer fra Sandnessjøen sentrum ligger fjellkjeden De Syv Søstre. Her finner du 7 godt merkede ruter opp til alle toppene. De varierer litt i vanskelighetsgrad, men vi har plukket ut en fin tur for de som ønsker å gå De Syv Søstre for første gang.

Dønnmannen

Dønnmannen stiger karakteristisk til værs rett utenfor Sandnessjøen, og er regnet som en av Helgelandskysten mest spektakulære fjelltopper. Vær oppmerksom på at turen anbefales for fjellvante som er vant til å gå i bratt terreng. Det er luftige partier underveis, så den anbefales ikke for de som har problemer med høyde. Gå til turforslag.

Booking og planlegging

Trenger du hjelp til å planlegge turen ?

Vil du legge inn Sandnessjøen som en del av din Kystriksveien opplevelse kan du kontakte Kystriksveien eksperten på våre turplanleggingssider. Vi lager skreddersydde turforslag. Tjenesten er gratis forutsatt at du bestiller turen gjennom oss.

Book overnatting i Sandnessjøen

I Sandnessjøen sentrum er det flere hoteller, mens du må et lite stykke utenfor byen for å finne campingplasser. For full oversikt over overnatting, se nederst på disse sidene.

Online booking av overnatting i Sandnessjøen.

 

Book sykkelutleie i Sandnessjøen

Enten du skal sykle en dagstur ut til Herøy eller Dønna, eller skal ut på en fleredagers sykkeltur er det enkelt å leie sykler fra turistkontoret i Sandenssjøen. Du kan også velge å få sykkelen levert på flyplassen, og levere den der når du drar, du kan også sette den igjen i Brønnøysund mot et gebyr.

Nå kan en også bestille bagasjetransport langs hele Kystriksveien. 

Bestill sykkelutleie i Sandnessjøen.

Bestill bagasjetransport.

Flere severdigheter og opplevelser i Sandnessjøen

Tjøtta internasjonale kirkegård

Etter 2.verdenskrig bestemte man å flytte alle døde krigsfanger fra lokale kirkegårder i Nord-Norge til Tjøtta. Dette skjedde i 1953 under den kalde krigen og man ønsket å ha oversikt over besøkende fra Sovjetunionen.  

I tillegg er også omkomne etter skipskatastrofen DS Rigel gravlagt her. Hele 6725 russiske krigsfanger ligger begravd her i tillegg til 2457 omkomne etter DS Rigel. Historien om DS Rigel er lite kjent. Det var engelske fly som bombet troppetransportskipet som var på tur sørover med 2838 mennesker om bord.  De fleste russiske krigsfanger.  Skipet gikk ned like utenfor Tjøtta.    

Skulpturlandskap Nordland

Vindenes Hus: Vindenes Hus er en del av Skulpturlandskap Nordland. Den ser du like nord for Sandnessjøen og sør for Helgelandsbrua. Skulpturen er laget av den norske kunstneren Sissel Tolaas. Tolaas ønsket å lage et verk som bruker naturelementene – og som samtidig blir brukt av dem. Huset ser ut som et anonymt laboratorium med mange propeller som drives av vinden på et værhardt sted. Verket ble avduket i 1991.

Transport til og fra Sandnessjøen

Det er gode flyforbindelser til Bodø og Trondheim, samt øvrige Helgelandsbyer. Flyplassen Stokka ligger ca 15 km sør for byen, men det er enkelt å komme seg til og fra flyplassen med skyttelbussen som er koordinert med avgang/ankomst. 

Hurtigruten anløper Sandnessjøen to ganger daglig (sør og nordgående). Du kan reise med buss til Mo i Rana via Mosjøen og Brønnøysund i sør. Det går også hurtigbåt fra Sandnessjøen til Brønnøysund et par ganger i uken.  Det går daglig hurtigbåt mellom Sandnessjøen og Bodø (Nordlandsekspressen).