Dynamic Variation:
Choose Language
Search
Local specialities at Skottgården, Røros Local specialities at Skottgården, Røros
Credits
Local specialities at Skottgården, Røros.
Photo: Marius Rua
Campaign
Partner

Ganefryd – store smaker i liten skala

Trøndelag er kanskje landets beste region på lokal mat, og her kan du nyte godt av både lokal mat og drikke som får deg til å glemme hvor du er. De over 200 produsentene av lokal mat i Trøndelag har vært godt representert når nasjonale matpriser har vært delt ut de siste årene. Vinner av årets bearbeidete kjøttprodukt, årets fisk- og skalldyrprodukt, årets kjøttprodukt x2, årets råvare fra sjø og årets produkt er alle priser som har gått til trønderske produkter siden 2009.
Fresh Norway lobster from Frøya is a prized delicacy.
Norway lobster from Frøya
Erik Røed Tellus Works
Stokfish has been exported from Norway for hundereds of years
Stockfish from Hitra
Marius Rua
Herring have been a part of the norwegian food traditions for hundereds of years. Now it's served with good side dishes
Herring at Baklandet Skydsstation
Marius Rua
Cloudberries from Trøndelag
Cloudberries from Trøndelag
Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com

Sannhetens time

En turistundersøkelse fra 2014 (det er den eneste vi skal nevne, vi lover) viste at hele 64 prosent av de besøkene i Trøndelag smakte på lokal mat, mot 31 prosent i landet for øvrig. –Trøndelag ligger et hestehode foran resten av landet, sa Norges Turistsjef, Tuftin. Det er med andre ord ikke bare tomme ord. Det er det berømte svart på hvitt.

Og selv om det gjør trønderske matprodusenter litt stolte, så gjør dem nok desto mer ydmyke og innbitte. Trøndere er nemlig sånn at når vi først har karret oss til en posisjon, så gjør vi mye, mye for å ikke miste den igjen. Og sånn er det nok blant de mange aktørene som hver dag står opp for å produsere smør, ost, pølse, marmelade, skinke og hva det måtte være.

Mat på utstilling

Skal du hit på reise og ønsker å sette deg inn i hva trøndersk lokal mat er for noe, er èn anbefaling å komme i månedsskiftet juli-august. Da arrangeres nemlig Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim. Et bedre utstillingsvindu for lokal mat finner du knapt her i landet. Da fylles nemlig området rundt Torvet i Trondheim med boder og restauranter hvor du både kan få handlet med deg råvarene og produktene hjem, og hvor du kan spise dem i ferdige måltider, for å få et bilde av hvordan de kan brukes. I festivalhelga arrangeres det også utallige kurs, både for voksne og barn, som har lyst til å lære mer om mat.

Alle byer med respekt for seg selv, har en mathall, og Trondheim er ikke noe unntak. Sommeren 2015 åpnet Mathall Trondheim, som er et toetasjes utstillingsvindu for trøndersk mat. Nede finner du ølbutikk, matbutikk og kaffebar, mens andreetasjen er forbeholdt en restaurant hvor du kan slå deg ned fra tidlig morgen til seint på kveld. Her er også noen av de flinkeste matfolkene i Trøndelag samla, så gode råd mangler det ikke på.

En annen arena som viser fram trøndersk mat er Bondens Marked, som arrangeres rundt om i hele regionen. I Trondheim foregår det annenhver helg stort sett hele året, men i andre byer og tettsteder arrangeres det stort sett en gang per måned. Under Julemarkedet i Trondheim, som har åpent store deler av desember, er Bondens Marked samlet i et eget mattelt. Ikke rent få julegaver under trønderske trær inneholder mat fra et eller annet sted i landsdelen.

Mathall Trondheim

Sommeren 2015 åpnet Mathall Trondheim, som er et toetasjes utstillingsvindu for trøndersk mat.

Gode matmiljøer

Røros er kjent for mye, blant annet gruvedrifta som begynte på 1600-tallet, og det fargerike og idylliske sentrumet i seg selv, som vinterstid er som klippet ut av enhver eventyrbok. Men kanskje aller mest kjent er Røros for sitt matmiljø. I flere år har matprodusenter herfra gjort seg bemerket i matkonkurranser med førsteklasses råvarer. Det at det er så kaldt på Røros gir gunstige kår for de som driver jordbruk, for jorda renses hver vinter, og når våren kommer ligger den klar til å lage nye grønnsaker.

Også på gårdene rundt selve Røros produseres det massevis av spennende produkter. I sommersesongen kan du bli med på guidet matsafari og besøke disse, og både smake og handle de framifrå produktene. Flere av restaurantene på Røros holder også et høyt nivå, og det er ikke minst takket være råvarene, og at flinke folk flytter dit fordi de har lyst til å være en del av dette matmiljøet.

 
"Røros, du har stjålet mitt hjerte.
Og det forbauser meg egentlig for jeg har alltid trodd at jeg var storbyjente. Det er jeg fortsatt overbevist om, men jeg skal gjøre ett unntak for Røros."
- Matblogger Ina-Janine Johnsen.  
Les bloggposten: Smakfulle Røros

På Inderøy i Nord-Trøndelag finner du et annet område hvor det lages mye spennende mat. Langs Den Gyldne Omvei, en avstikker fra E6, ligger spennende bedrifter, ikke bare innen mat, men også innen kunst og håndverk, på rekke og rad.

Den kanskje mest kjente gården som produserer mat er Gangstad Gårdsysteri. Her lager de både oster og iser, som i diverse nasjonale konkurranser har stukket av med priser. Produktene selges i dagligvarebutikker i store deler av landet, og Hurtigruten har to av deres iser på menyen, en tillitserklæring i seg selv. Kjendiskokken Arne Brimi har sågar muggosten ”Edel Blå” fra Gangstad på sin liste over topp 10 norske favorittoster. Andre aktører, som for eksempel Berg Gård, Øyna og Gulburet produserer også flotte matvarer, og er verdt et besøk hvis du først er på omvei.

Trøndelagskysten har på grunn av Golfstrømmen særdeles gunstige forhold for å dyrke skjell. Kamskjell fra Frøya blir ”headhuntet” til franske topprestauranter og fisket er generelt veldig godt. På Hitra, og så det på kysten lages også Grotteosten, en ost som har vunnet priser som ”Årets meieriprodukt” og tre ganger gull på landsutstillinga for Gardsost. På Hitra ligger også Dalpro, som flere ganger har fått priser for sine biffprodukter fra hjort, og som også produserer førsteklasses pinnekjøtt og skinker.

Tar vi i tillegg med at blåskjell fra Åfjord ikke har vært spist med åpne øyne på årevis, og at det vi har fortalt deg for øvrig bare er en liten del av hva som produseres i Trøndelag, så har vi gitt deg et ganske så riktig bilde av alt det gode som finnes der ute.

Restauranter med lokalt fokus

Velg blant flere restauranter som garanterer kortreiste råvarer.

 

Søk blant flere spisesteder

×
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad