Skip to main content

<br />

Unknown Component
civid: 604f13bdb6d6c12452f73d40
name: plugins_common_social_share (widget)

Fottur over Romsdalseggen

Fra Romsdalseggen kan du nyte utsikten til Romsdalsfjellene Kongen, Dronninga og Store Trolltind. Store deler av turen går over selve eggen. Denne ruten skal du bare gå når været tillater det.

Kun en kort reise fra tindehovedstaden Åndalsnes finner du Romsdalseggen, en av verdens vakreste fjellturer. Ruten tar deg gjennom et dramatisk landskap med spektakulære høydepunkter underveis. Langs eggen har du utsikt til den majestetiske Trollveggen, som er omringet av flere andre kjente fjellklassikere.

Den 10 kilometer lange turen over Romsdalseggen når 1329 meter over havet på det høyeste, men kan tilpasses ulike vanskelighetsgrader. Det er en krevende tur, og du bør være i god form og vant til å ferdes i bratt og ulendt terreng.

Sesong

Romsdalseggen kan besøkes i sommersesongen, som strekker seg fra juni til september.

7–8 timers tur

Fra utgangspunktet på parkeringsplassen i Vengedalen tar denne turen deg oppover og over Romsdalseggen i syv til åtte timer. Ruten er 10,3 kilometer lang med en stigning på 970 meter. Du må være i god fysisk form før du legger ut på dette vakre eventyret. Barn kan ha problemer med å fullføre hele turen, og hvis du går med en hund, må du være forberedt på å hjelpe den over de bratteste partiene. Stien er godt merket. Du får kart og turbeskrivelse på bussen som går fra Åndalsnes til Vengedalen.

Guidede turer

Hvis du er uerfaren med fjellturer eller føler deg usikker på å gå en slik tur uten følge, anbefaler vi at du leier en fjellfører eller deltar på en guidet tur. En god guide kan gjøre en dårlig dag til en fantastisk opplevelse.

Sikkerhet

Hvert år rykker frivillige redningsmannskaper ut for å hente turister i fjellet. Noen er slitne, skadde og usikre på veien videre, mens andre har mistet retningen på grunn av mørket. Disse turistene er ofte tynt kledd og mangler passende utstyr. For at ikke du skal støte på de samme problemene, bør du lese våre sikkerhetstips før du legger ut på tur i norske fjell.

Gjør dette:

Undersøk lengde, varighet og anbefalt fysisk form for fotturen du vil legge ut på.

Sjekk værforhold, og lytt alltid til råd fra lokale fjellfolk.

Kjøp eller lei riktig utstyr til turen.

Ta alltid med nok mat, drikke og ekstra klær i ryggsekken.

Sjekk mulighetene for å delta på en guidet tur.

Unngå dette:

Velg aldri jeans, joggesko eller andre hverdagsklær.

Start turen tidlig på dagen for ikke å risikere å bli overrasket av mørket.

Ikke gå turen hvis du ikke er i god fysisk form.

Ikke belag deg på kart på mobil, da det sjelden er god dekning i fjellet.

Ikke legg igjen noe på veien. Alt du tar med deg skal være med tilbake til start, også søppel.

Vanlige feil

Værforhold i fjellene

Selv når det er meldt sol og godt vær, kan værforholdene endre seg raskt. Derfor bør du alltid sjekke værmeldingen og spørre lokalkjente til råds før turstart. Ikke legg ut på tur hvis det er meldt sterk vind, mye regn eller tåke.

Riktig turutstyr

Pakk en solid 30-liters ryggsekk for å få plass til alt du trenger. Kart og kompass, førstehjelpsutstyr, fulladet mobiltelefon og hodelykt er bare noen av tingene vi anbefaler at du tar med i sekken. Under kan du se en video om hva du må pakke.

Passende og varme klær

Ta alltid med riktig fottøy. Gode turstøvler anbefales. Deler av turen til Romsdalseggen går i røft terreng, og du vil trenge solid fot- og ankelstøtte. Du kan oppleve sterke vindkast på eggen, så kle deg i vind- og vanntett yttertøy. Pakk alltid et ekstra skift i ryggsekken, inkludert lue, skjerf og votter.​

Nok mat og drikke

Ta med nok mat og drikke til hele turen, og gjerne litt ekstra for sikkerhets skyld.

Pakkeliste om sommeren

Toaletter

Det er ingen toaletter langs stiene, så husk å gå på toalettet før du starter turen. I Åndalsnes finnes det toalett på jernbanestasjonen, Norsk Tindesenter og Rauma kulturhus. Hvis du må gå underveis, hold deg på nedsiden av stiene, med god avstand fra bekker og innsjøer. Ta med søppel tilbake til parkeringsplassen.

Transport

I sommersesongen fra 1. juli til 30. september har Romsdalseggen-bussen avganger fra Åndalsnes togstasjon. Er det godt vær de første helgene i oktober, kan sesongen forlenges. Hvis du tar bilen til Åndalsnes, må du parkere på et av områdene for langtidsparkering. Sentrum tilbyr kun korttidsparkering. Du kan også kjøre bil til utgangspunktet for fotturen, som er parkeringsplassen ved Vengedalen.

Turalternativer i nærheten

Det er mange muligheter for vandring i nærheten av Romsdalseggen, i Romsdalen og ellers i Nordvest.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Sider du nylig har besøkt