Skip to main content

KLATRING

Ta turen til nye høyder

Bratte vegger, små buldresteiner, morsomme klatrestier, luftig rappellering.

Lite slår lykkefølelsen når du kommer til toppen etter en krevende klatretur.

Norge byr på klatreopplevelser som er tilpasset alle ferdighetsnivå og dyktige guider som fører deg til topper du ellers ikke ville nådd.

God sikkerhet er alltid i fokus!

I mai 2021 ble Lofoten kåret til Europas sjuende beste klatredestinasjon av Financial Times.

Med spektakulære vegger, utallige buldremuligheter og en evig midnattssol tiltrekker Lofoten, og særlig Henningsvær, seg klatrere fra hele verden.

I Henningsvær finner du klatreskoler, en egen klatrecafé og et bra klatremiljø.

Stetind i Narvik er et populært og vakkert klatremål på nesten 1400 meter, og byr på en mektig utsikt over Stefjorden. Fjellet er et unikt syn i seg selv, men utsikten fra toppen er ofte omtalt som en opplevelse for livet. Dette er en luftig tur som byr på tidvis bratt og ulendt terreng, og som krever at man er i god fysisk form.

Ønsker du å få mest ut av turen, anbefaler vi å bestige Stetind med en sertifisert guide.

Ville Hurrungane i Jotunheimen lokker mange klatrere og skikjørere med sine enestående fjelltopper. Her finner du et variert og alpint landskap med alt en toppturentisiast kan ønske seg, med Turtagrø som base.

Et av de mest populære turforslagene er Store Skagastølstind, som er Norges 3. høyeste fjell. Turen starter ved Turtagrø og innover Skagadalen. Man går deretter opp til hytta på Bandet (bildet), før turen og høydemeterne går oppover. Turen tar 12-15 timer tur-retur, og du må være i god fysisk form.

Klatreentusiasmen er også høy i Åndalsnes, der Trollveggen, Romsdalshorn, Bispen og Hornaksla er noen favoritter.

Er du på utkikk etter noen gode buldrespotter bør du sjekke ut Mjelva og Skiri.

«Tinden» du ser her er Norsk Tindesenter, hvor du kan lære om bratt friluftsliv gjennom interaktive utstillinger og teste høydeskrekken i en av Norges høyeste innendørs klatrevegger på 21 meter!

Befinner du deg på Sørlandet og er giret på en real klatreutfordring? Ta turen til Lillesand!

Over i Lillesand er verdens høyeste frittstående klatretårn, som gir deg en luftig opplevelse på 47 høydemeter og en fantastisk panoramautsikt på toppen. Her kan du klatre helt til topps med og uten guide - eller bare ta trappene, som også er en opplevelse i seg selv. På toppen kan du skue utover Sørlandet samtidig som du går ut på glassgulvet.

Tør du se ned?

Om vinteren kan du kjøre øksa inn i isen og klatre på frosne fosser i Rjukan, som regnes som Nord-Europas beste sted for isklatring!

Geitgallien (bildet) i Lofoten er også en populær vintertur til fjells, som krever øks og stegjern.

Men vær forsiktig, og husk at isklatring uten guide bare er for svært erfarne isklatrere.

Har du en liten adrenalinjunkie i deg, men mangler klatreerfaring? Da kan en Via ferrata være noe for deg. En form for fjellklatring der du er trygt festet til en vaier hele veien, og som derfor også passer for familier med større barn.

Stadig dukker det opp nye, og i dag finnes det et tjuetalls via ferrataer rundt omkring i landet, blant annet på ikoniske Trolltunga (bildet). Eller tør du prøve en av Norges tøffeste ruter "Ragnarok Extreme" i Loen?

Det som går opp — må (som regel) ned!

Rappellering, hvor du firer deg ned ved hjelp av tau, er en like stor naturopplevelse som klatreturen opp.

Har du lyst til å prøve? Se her for flere gode forslag.

Klatreparker byr på morsom mestring for yngre og mindre erfarne klatrere! Her kan du leke deg med zip-liner, utfordre høydeksrekken, og finne løyper som passer alle aldersgrupper og nivåer.

Er været dårlig, finnes det innendørs klatrevegger i mange byer. 

Klatring i Norge

Planlegg neste klatreferie

Søk deg fram til passende destinasjoner og aktiviteter.

Sider du nylig har besøkt