Skip to main content

Været kan endre seg raskt i den norske fjellheimen. Les mer om hvordan du bør kle deg og hvordan du holder deg trygg på fjelltur om sommeren.

Det er mye å oppleve blant topper, daler og vidder i den norske fjellheimen om sommeren, men vær og forhold kan endre seg raskt. Selv folk som har gått i fjellet hele livet, har en sunn respekt for det og sørger for å være godt forberedt på alle eventualiteter.

Kjenn grensene dine

Pass på at du er i god form, kjenner området og har utstyr tilpasset den turen du legger ut på. Mange av de mest populære turene i Norge, som Trolltunga, Besseggen og Romsdalseggen, krever en godt trent og erfaren fjellvandrer.

Før du legger ut på fjelltur, bør du gjøre deg kjent med grunnleggende sikkerhet til fjells. Gi beskjed om hvor du drar og når du forventer å være fremme. Sjekk værmeldingen både for stedet du skal til og regionen rundt, og husk at værforholdene kan endre seg raskt. Legg en plan for hva du gjør hvis det blir mørkt eller hvis det blir væromslag. Snu og gå tilbake om nødvendig.

Gjør deg alltid kjent med turområdet

Hvis du skal til et område du ikke kjenner, ta alltid med kart og kompass (og lær deg å bruke dem). GPS-enheter eller -klokker er også nyttige, men vær oppmerksom på at slike kan gå tom for strøm. Du bør også alltid ha med deg en fulladet mobiltelefon. Selv om noen steder i fjellet har dårlig eller ingen signal, så kan du være heldig. Telefonen sender ut signaler som kan hjelpe nødetatene med å finne deg. Ikke legg den igjen hjemme!

Hold deg til stien

Bruk stier som er tydelig markert på kartet, og merk deg skilt du ser på veien. Følg varder og stier som er malt med en rød "T", som er merket Den Norske Turistforening bruker på sine turstier. T-ene er plassert slik at den neste alltid er synlig fra den forrige, og de vil lede deg trygt gjennom terrenget. 

Vær ærlig med deg selv når det gjelder ferdigheter, energinivå og koordinasjon. Snu om du føler deg trøtt eller usikker. Hvis du går sammen med en guide og har på deg sikkerhetsutstyr, er det tryggere å tøye grensene, men fjellheimen er ikke stedet for å være overmodig.

Klær – kle deg lagvis

Nøkkelen er å kle seg lagvis – selv om sommeren, når det er sol og varmt ute. Du kan alltids ta av deg et lag hvis du blir varm, men hvis været plutselig snur til det verre, trenger du fort den ekstra jakken eller genseren igjen.

Det innerste laget bør være fukttransporterende. Lett ullundertøy er et veldig godt valg. Det puster og isolerer deg fra kulden selv når det er vått, en egenskap det ikke deler med tøy av bomull eller nylon. Det neste laget kan også være ull, eller det kan være lett fleece eller en tynn dunjakke, avhengig av temperatur og årstid. Regntøy og vindtett yttertøy er en nødvendighet selv på sommerdager. Det kan bli ganske kaldt på fjellet.

Ta med lykt, lue og hansker sammen med et ekstra skift med varme klær.

Klesplagg skjermer huden fra solen. Hvis du vil gå med bar overkropp, bør du ha på deg solkrem med høy solfaktor, da du blir utsatt for sterk UV-stråling etter flere timer til fjells.

Ordentlig fottøy

Joggesko passer ikke til fjelltur i Norge. Når du har gått i timevis i ulendt terreng, blir du sliten i ledd og muskler, og da er det fort gjort å forstue en ankel. For å forhindre det bør du bruke høye eller middels høye fjellsko, som støtter og stabiliserer anklene dine. Såler med godt grep på både vått og tørt underlag er også viktig.

Få i deg nok væske

Sol, vind og fysisk anstrengelse dehydrerer deg, selv når du ikke føler deg tørst. Vann fra rennende vannkilder i Norge er stort sett rent nok til at du kan drikke det, men unngå vann som renner gjennom beitemark og smeltevann fra isbreer, da det kan inneholde skadelige mikroorganismer.

Hold god avstand fra ville dyr

Husk at noen dyr kan være farlige, så det er viktig å holde god avstand. Isbjørn, moskus, bjørn og elg er alle raskere enn deg og kan angripe hvis de blir skremt, overrasket, eller for å beskytte sine barn. Ikke gå inn på inngjerdede områder der det er kyr og okser, da de også kan skade deg. Men dra gjerne på villdyrsafari – der får du garantert noen eksotiske bilder til Insta-kontoen!

Tordenvær

Hvis du ser tordenvær som nærmer seg, må du komme deg ned fra topper og fjellrygger til lavereliggende terreng. Lynet slår ned på det høyeste punktet, så pass på at det ikke er deg. Hold deg unna høye trær og vann. Finn ly lavt i terrenget. Hold deg nær bakken, og spre dere hvis dere er en gruppe.

Oppsummering: Fjelltur er en fantastisk og aktiv måte å utforske den norske fjellheimen på, men selv når det er sol, må du være forberedt på brå væromslag.

Hold deg trygg på fjelltur i sommer

De beste tipsene fra en erfaren fjellguide

Sikkerheten først

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt