There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle landets store byer
Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede
Thon Hotels - fantastisk frokost
Hostelling International Norge - sov komfortabelt og rimlig
Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål
Widerøe - Skandinavias største regionale flyselskap
AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser
Vy express - gjør det enkelt å reise grønt med buss
DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo
Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget
Arctic Campers - lei din bobil eller camper
NOR-WAY Bussekspress - grønne bussreiser i hele Sør-Norge
Vy - å reise miljøvennlig skal være enkelt
Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"
Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser
Up Norway - skreddersydde reiser
Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser
Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett
Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer
Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil
Secret Atlas - Svalbard og Nord-Norge. Små Skip med 12 gjester.
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien
Beitostølen - eventyr og nytelse hele året
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Hovedredningssentralen (HRS) koordinerer alle lete- og redningsdaksjoner i fjellet.
51 51 70 00 – HRS Sør-Norge
75 55 90 00 – HRS Nord-Norge
Andre nødsituasjoner:
110 – Brann
112 – Politi
113 – Medisinsk
120 – Assistanse til sjøs
22 59 13 00 – Giftinformasjonen
1412 TDD (teksttelefon før døve og hørselshemmede)
Fjellet er utvilsomt vakkert både om vinteren og sommeren, men kan fort bli farlig. Du bør derfor forsikre deg om at du har treningen, erfaringen, lokalkunnskapen og utstyret som kreves for turen.
Før du drar, bør du for eksempel gi beskjed til noen andre om hvilken rute du har planlagt å følge, og når du har planlagt å nå frem. Sjekk værmeldingen – ikke bare for der du skal gå, men også i nærområdet. Og husk at forholdene raskt kan endre seg. Planlegg hva du skal gjøre hvis det blir dårlig sikt eller mørkt, eller hvis været blir stadig dårligere. Er det best å snu eller finnes det for eksempel en kortere vei til en turisthytte? Har du gode nok klær hvis været blir kaldt eller det begynner å regne?
Skal du på fjelltur i et område du ikke kjenner, bør du alltid ha med deg kart, kompass og mobiltelefon. Det er mange steder i fjellet som ikke har mobildekning, men du kan ha flaks når du trenger den mest, så ikke la den ligge igjen hjemme. Men husk at kart og kompass er helt nødvendig i tillegg.
Vandre på stier som er godt merket på kartet, og følg rådene som står på skilt og informasjonstavler underveis. Hold utkikk etter varder av stein hvis du går deg vill i fjellet. Varder finnes ofte nær veletablerte stier og er satt opp med kort avstand til hverandre, slik at du fra hver varde skal kunne se den neste i rekken.
Ta med lommelykt, lue, votter og et ekstra sett med varme klær på alle lengre fjellturer. Refleksvest kan også være lurt. Det tar lite plass og gjør at du er lettere å finne hvis du mot formodning skulle trenge hjelp.
Gjør fjellturen til en tryggere opplevelse ved å følge disse reglene.
Mange av forholdsreglene du bør ta om sommeren, gjelder også for vinterstid, bare i enda større grad. Når det er kaldt, er det enda viktigere at du kler deg i lag med ull, ikke blir våt, og at du har vindtette ytterklær.
Nedkjøling er ditt største problem om vinteren, og det beste du kan gjøre for å unngå det, er å holde deg tørr og ha nok varme klær. Hvis du må overnatte i terrenget, sørg for å spare på kreftene slik at du har reserver nok til å grave deg ned i snøen eller bygge ly mot vinden.
Hvis du må legge deg ned, sørg for å isolere deg mot bakken eller snøen, slik at du ikke mister for mye kroppsvarme. Ski er fint til dette, selv om de ikke er spesielt komfortable å ligge på. En stor ryggsekk kan også brukes som en provisorisk sovepose, og selv en liten sekk vil kunne holde beina dine varme og tørre.
Hvis du blir tørst, ikke vær redd for å spise snø, så lenge den ser ren og uberørt ut. Det vil kjøle deg litt ned, men dehydrering vil som oftest være et mer alvorlig problem enn nedkjøling.
Selv om det kanskje er midt på vinteren, bør du ta med deg et par gode solbriller. Solen som reflekteres fra snøen, kan være sterk og gjøre deg snøblind i ekstreme tilfeller.
Hvis du må slå leir eller grave deg ned i snøen, sett opp skiene i kryss slik at det blir lettere for letemannskaper å se hvor du er på avstand.
Unngå å gå på eller under overheng eller andre snøskredutsatte steder, spesielt hvis du ser at det har gått skred i nærheten. Snøskred er mye raskere enn du er, så det beste er å unngå dem. Husk å sjekke snøskredvarselet før du begir deg ut på tur.
Før du legger ut på topptur på ski, må du vurdere omgivelsene og lære deg hvordan du bedømmer skredfare.
Thomas T. Kleiven har alltid vært opptatt av sikkerhet når han står på ski. Likevel holdt han på å miste livet da snøskredet tok ham.
Hvert år drar frivillige redningsfolk ut for å hjelpe folk i nød i fjellet. De kan være utmattet eller ha skadet seg, ha gått seg bort eller havnet i vanskeligheter fordi det er blitt mørkt. Ofte er det snakk om turister i hverdagsklær som ikke har med seg skikkelig utstyr.
Gjør dette:
Skaff deg informasjon om lengde, varighet og anbefalt fysisk form for fjellturen du har tenkt å gå.
Sjekk værforholdene, og følg alltid rådene du får fra folk som bor i fjellområdet.
Kjøp eller lei det rette utstyret til fjellturen din.
Sørg altid for å ha tilstrekkelig med mat og drikke samt et ekstra sett med klær i ryggsekken.
Undersøk mulighetene for å bli med på en guidet tur.
Unngå dette:
Gå ikke på tur i olabukse, joggesko eller andre hverdagsklær.
Unngå å starte turen for sent på dagen, ellers risikerer du å måtte gå i mørket.
Legg aldri ut på fjelltur hvis du ikke er i god fysisk form.
Du kan ikke være avhengig av kartet på mobilen din, da det ikke alltid er god nok mobildekning i fjellet.
Selv om det er varmt og godt om sommeren, kan været plutselig slå om, og du bør ha planlagt hvilke klær du har på deg og med deg i sekken. Pass på at du er beskyttet mot solen og forberedt på væromslag.
En vindtett jakke er helt nødvendig, og det er også undertøy av ull, selv på varme sommerdager. Vinden på fjellet kan bli temmelig kald, og selv våt ull vil isolere og varme, i motsetning til for eksempel bomull eller nylon. Kle deg lagvis slik at du kan justere temperaturen ved å ta på eller av deg plagg.
Hvis du går deg vill, spar på kreftene og husk å drikke nok. Sol, vind og anstrengende fysisk aktivitet kan bidra til å gjøre deg dehydrert, selv om du ikke føler deg tørst. Det meste av rennende vann i norske fjell kan drikkes, men unngå vann som renner gjennom beiteområder eller fra isbreer, siden det kan inneholde skadelige mikroorganismer.
Husk på at enkelte ville dyr kan være farlige og bør få være i fred. Isbjørn, moskus, brunbjørn og elg er alle sammen raskere til fots enn du er og kan gjøre stor skade hvis de blir redde, overrasket eller har unger å forsvare.
Hvis du må oppsøke hjelp, beveg deg mot lavere terreng hvor bebyggelse er mer vanlig. Følg bekker og elver om du kan; bebyggelse finnes ofte ved elvebredder og i dalfører.
Gå aldri på en isbre alene, selv om du er fjellvant. Hvis du vil prøve brevandring, gå i taulag og sammen med en kvalifisert brefører.
Turer i norske fjell kan være utfordrende for selv de sprekeste av oss. Derfor er det viktig å være godt forberedt. Ha alltid med deg riktig utstyr og nok mat og drikke, og sjekk værmeldingen før du går.
Mellom 15. april og 15. september er det ikke tillatt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog eller annen utmark.
Du kan brenne bål ved sjøen og andre steder med lav risiko for brannulykker. Husk at det ikke er lov å tenne opp ild på svaberg.
Ved ekstrem tørke er det heller ikke tillatt å bruke engangsgrill, grillkull eller gassfyring, inkludert stormkjøkken.
Hvis du tenner opp ild, er du juridisk ansvarlig for at den ikke sprer seg og for at den er helt slukket før du går.
Ved brann må du ringe brannvesenet på nødnummer 110. Prøv så å slukke, men ikke sett deg selv i fare.
Hvert år drar frivillige redningsfolk ut for å hjelpe folk i nød i fjellet. De kan være utmattet eller ha skadet seg, ha gått seg bort eller havnet i vanskeligheter fordi det er blitt mørkt. Ofte er det snakk om turister i hverdagsklær som ikke har med seg skikkelig utstyr.
Gjør dette:
Skaff deg informasjon om lengde, varighet og anbefalt fysisk form for fjellturen du har tenkt å gå.
Sjekk værforholdene, og følg alltid rådene du får fra folk som bor i fjellområdet.
Kjøp eller lei det rette utstyret til fjellturen din.
Sørg altid for å ha tilstrekkelig med mat og drikke samt et ekstra sett med klær i ryggsekken.
Undersøk mulighetene for å bli med på en guidet tur.
Unngå dette:
Gå ikke på tur i olabukse, joggesko eller andre hverdagsklær.
Unngå å starte turen for sent på dagen, ellers risikerer du å måtte gå i mørket.
Legg aldri ut på fjelltur hvis du ikke er i god fysisk form.
Du kan ikke være avhengig av kartet på mobilen din, da det ikke alltid er god nok mobildekning i fjellet.
Norske fjelltopper er blant våre aller viktigste nasjonalikoner. Lokal mat og arkitektoniske perler integrert i mektige landskap gir turene en ekstra dimensjon.
Naturen og fjellene har gjort turtradisjonen til en del av vårt felles arvestoff. De siste årene har økt satsing på lokal mat, design og arkitektur gitt rammene rundt turopplevelsen en helt ny dimensjon.
Du kan klatre på isbreer, gå over dem og til og med stå på ski nedover dem om sommeren. Men først og fremst er det de voldsomme naturkreftene som gjør inntrykk.
Alle har lov til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge. Allemannsretten er et gratis fellesgode og en del av vår kulturarv.
Tilbake til toppen