VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Føl deg trygg i fjellet

Ikke vær fjols til fjells
Vær og vind snur fort i fjellet. Her får du nyttige klestips og gode råd om hvordan du får en tryggere – og hyggeligere – fjelltur.
Mountain safety in Norway: Always bring a map and a compass
Mountain safety.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life AS / Visitnorway.com
Nødnumre

Hovedredningssentralen (HRS) koordinerer alle lete- og redningsdaksjoner i fjellet.

51 51 70 00 – HRS Sør-Norge
75 55 90 00 – HRS Nord-Norge

Andre nødsituasjoner:

110 – Brann
112 – Politi
113 – Medisinsk
120 – Assistanse til sjøs
22 59 13 00 – Giftinformasjonen
1412 TDD (teksttelefon før døve og hørselshemmede)

Fjellet er utvilsomt vakkert både om vinteren og sommeren, men kan fort bli farlig. Du bør derfor forsikre deg om at du har treningen, erfaringen, lokalkunnskapen og utstyret som kreves for turen.

Før du drar, bør du for eksempel gi beskjed til noen andre om hvilken rute du har planlagt å følge, og når du har planlagt å nå frem. Sjekk værmeldingen – ikke bare for der du skal gå, men også i nærområdet. Og husk at forholdene raskt kan endre seg. Planlegg hva du skal gjøre hvis det blir dårlig sikt eller mørkt, eller hvis været blir stadig dårligere. Er det best å snu eller finnes det for eksempel en kortere vei til en turisthytte? Har du gode nok klær hvis været blir kaldt eller det begynner å regne?

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK. Last ned gratis vær-app fra Yr for iOS eller Android.

Skal du på fjelltur i et område du ikke kjenner, bør du alltid ha med deg kart, kompass og mobiltelefon. Det er mange steder i fjellet som ikke har mobildekning, men du kan ha flaks når du trenger den mest, så ikke la den ligge igjen hjemme. Men husk at kart og kompass er helt nødvendig i tillegg.

En varde viser vei over Besseggen i Jotunheimen
Besseggen i Jotunheimen.
Photo: Chris Arnesen / Visitnorway.com

Vandre på stier som er godt merket på kartet, og følg rådene som står på skilt og informasjonstavler underveis. Hold utkikk etter varder av stein hvis du går deg vill i fjellet. Varder finnes ofte nær veletablerte stier og er satt opp med kort avstand til hverandre, slik at du fra hver varde skal kunne se den neste i rekken.

Ta med lommelykt, lue, votter og et ekstra sett med varme klær på alle lengre fjellturer. Refleksvest kan også være lurt. Det tar lite plass og gjør at du er lettere å finne hvis du mot formodning skulle trenge hjelp.

Husk fjellvettreglene

Gjør fjellturen til en tryggere opplevelse ved å følge disse reglene.

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
  2. Tilpass turen etter evne og forhold.
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Sikkerhet i norske vinterfjell

Mange av forholdsreglene du bør ta om sommeren, gjelder også for vinterstid, bare i enda større grad. Når det er kaldt, er det enda viktigere at du kler deg i lag med ull, ikke blir våt, og at du har vindtette ytterklær.

Hold deg varm og tørr, og få nok drikke

Nedkjøling er ditt største problem om vinteren, og det beste du kan gjøre for å unngå det, er å holde deg tørr og ha nok varme klær. Hvis du må overnatte i terrenget, sørg for å spare på kreftene slik at du har reserver nok til å grave deg ned i snøen eller bygge ly mot vinden.

Hvis du må legge deg ned, sørg for å isolere deg mot bakken eller snøen, slik at du ikke mister for mye kroppsvarme. Ski er fint til dette, selv om de ikke er spesielt komfortable å ligge på. En stor ryggsekk kan også brukes som en provisorisk sovepose, og selv en liten sekk vil kunne holde beina dine varme og tørre.

Hvis du blir tørst, ikke vær redd for å spise snø, så lenge den ser ren og uberørt ut. Det vil kjøle deg litt ned, men dehydrering vil som oftest være et mer alvorlig problem enn nedkjøling.

Beskytt synet

Selv om det kanskje er midt på vinteren, bør du ta med deg et par gode solbriller. Solen som reflekteres fra snøen, kan være sterk og gjøre deg snøblind i ekstreme tilfeller.

Vis hvor du er, og at du trenger hjelp

Hvis du må slå leir eller grave deg ned i snøen, sett opp skiene i kryss slik at det blir lettere for letemannskaper å se hvor du er på avstand.

Unngå snøskred

Unngå å gå på eller under overheng eller andre snøskredutsatte steder, spesielt hvis du ser at det har gått skred i nærheten. Snøskred er mye raskere enn du er, så det beste er å unngå dem. Husk å sjekke snøskredvarselet før du begir deg ut på tur.

Sikkerhet på fottur om sommeren

Selv om det er varmt og godt om sommeren, kan været plutselig slå om, og du bør ha planlagt hvilke klær du har på deg og med deg i sekken. Pass på at du er beskyttet mot solen og forberedt på væromslag.

Kle deg varmt

En vindtett jakke er helt nødvendig, og det er også undertøy av ull, selv på varme sommerdager. Vinden på fjellet kan bli temmelig kald, og selv våt ull vil isolere og varme, i motsetning til for eksempel bomull eller nylon. Kle deg lagvis slik at du kan justere temperaturen ved å ta på eller av deg plagg.

Drikk nok vann

Hvis du går deg vill, spar på kreftene og husk å drikke nok. Sol, vind og anstrengende fysisk aktivitet kan bidra til å gjøre deg dehydrert, selv om du ikke føler deg tørst. Det meste av rennende vann i norske fjell kan drikkes, men unngå vann som renner gjennom beiteområder eller fra isbreer, siden det kan inneholde skadelige mikroorganismer.

Hold avstand til ville dyr

Husk på at enkelte ville dyr kan være farlige og bør få være i fred. Isbjørn, moskus, brunbjørn og elg er alle sammen raskere til fots enn du er og kan gjøre stor skade hvis de blir redde, overrasket eller har unger å forsvare.

Søk nedover i terrenget

Hvis du må oppsøke hjelp, beveg deg mot lavere terreng hvor bebyggelse er mer vanlig. Følg bekker og elver om du kan; bebyggelse finnes ofte ved elvebredder og i dalfører.

På isbreer

Gå aldri på en isbre alene, selv om du er fjellvant. Hvis du vil prøve brevandring, gå i taulag og sammen med en kvalifisert brefører.

Bålbrenning og skogbrannfare

Mellom 15. april og 15. september er det ikke tillatt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog eller annen utmark.

Du kan brenne bål ved sjøen og andre steder med lav risiko for brannulykker. Husk at det ikke er lov å tenne opp ild på svaberg.

Ved ekstrem tørke er det heller ikke tillatt å bruke engangsgrill, grillkull eller gassfyring, inkludert stormkjøkken.

Hvis du tenner opp ild, er du juridisk ansvarlig for at den ikke sprer seg og for at den er helt slukket før du går.

Ved brann må du ringe brannvesenet på nødnummer 110. Prøv så å slukke, men ikke sett deg selv i fare.

Sjekk skogbrannfaren på yr.no.

Tenk sikkerhet overalt

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages