Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Jotunheimen
Jotunheimen.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life AS / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Ikke vær fjols til fjells

Selv erfarne fjellfolk har en sunn respekt for fjellets luner og tar sine forholdsregler når de skal på tur i norske fjell.

Fjellet er utvilsomt vakkert, men kan fort bli farlig. Du bør derfor forsikre deg om at du har treningen, erfaringen, lokalkunnskapen og utstyret som kreves for turen.

Før du drar bør du for eksempel gi beskjed til noen andre om hvilken rute du har planlagt å følge, og når du har planlagt å nå frem. Sjekk værmeldingen - ikke bare for der du skal gå, men også i nærområdet – og husk at forholdene raskt kan endre seg. Planlegg hva du skal gjøre hvis det blir dårlig sikt, mørkt eller været stadig blir dårligere. Er det best å snu eller finnes det for eksempel en kortere vei til en turisthytte? Har jeg gode nok klær hvis været blir kaldt eller det begynner å regne?

Skal du på fjelltur i et område du ikke kjenner bør du alltid ha med deg kart og kompass, og mobiltelefon. Det er mange steder i fjellet som ikke har mobiltelefondekning, men du kan ha flaks når du trenger den mest, så ikke la den ligge igjen hjemme. Men husk at kart og kompass er helt nødvendig i tillegg. 

Vandre på stier som er godt merket på kartet og følg rådene som står på skilt og informasjonstavler underveis. Hold utkikk etter varder av stein hvis du går deg vill i fjellet. Varder finnes ofte nær veletablerte stier og er satt opp med kort avstand til hverandre, slik at du fra hver varde skal kunne se den neste i rekken.

Ta med lommelykt, lue, votter og et ekstra sett med varme klær på alle lengre fjellturer. Refleksvest kan også være lurt. Det tar lite plass og gjør at du er lettere å finne dersom du mot formodning skulle trenge hjelp utenfra.

Nødtelefoner

 • 110 - Brann
 • 112 - Politi
 • 113 - Medisinsk nødtelefon
 • 120 - Assistanse til sjøs
 • 22 59 13 00 - Giftinformasjonen
 • 1412 TDD (teksttelefon før døve og hørselshemmede)

Vinterstid

Mange av forholdsreglene du bør ta om sommeren gjelder også for vinterstid, bare i enda større grad. Når det er kaldt er det enda viktigere at du kler deg i lag med ull, ikke blir våt, og at du har vindtette ytterklær.

Hold deg varm og tørr, og få nok drikke

Nedkjøling er ditt største problem om vinteren, og det beste du kan gjøre for å unngå det er å holde deg tørr og ha nok varme klær. Hvis du må overnatte i terrenget, sørg for å spare på kreftene slik at du har reserver nok til å grave deg ned i snøen eller bygge ly mot vinden.

Hvis du må legge deg ned, sørg for å isolere deg mot bakken eller snøen, slik at du ikke mister for mye kroppvarme. Ski er fint til dette, selv om de ikke er spesielt komfortable å ligge på. En stor ryggsekk kan også brukes som en provisorisk sovepose, og selv en liten sekk vil kunne holde beina dine varme og tørre.

Hvis du blir tørst, ikke vær redd for å spise snø, så lenge den ser ren og uberørt ut. Det vil kjøle deg litt ned, men dehydrering vil som oftest være et mer alvorlig problem enn nedkjøling.

Beskytt synet

Selv om det kanskje er midt på vinteren bør du ta med deg et par gode solbriller. Solen som reflekteres fra snøen kan være sterk og kan gjøre deg snøblind i ekstreme tilfeller.

Vis hvor du er, og at du trenger hjelp

Hvis du må slå leir eller grave deg ned i snøen, sett opp skiene i kryss slik at det blir lettere for letemannskaper å se hvor du er på avstand.

Unngå snøskred

Unngå å gå på eller under overheng eller andre snørskredutsatte steder, spesielt dersom du ser det har gått skred i nærheten. Snøskred er mye raskere enn du er, så det beste er å unngå dem. Husk å sjekke snøskredvarselet før du begir deg ut på tur.  

Fjellvettreglene

Husk fjellvettreglene når du skal på tur i fjellet

Selv erfarne fjellfolk har en sunn respekt for fjellets luner og tar sine forholdsregler når de skal på tur i norske fjell.

 1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
 2. Tilpass turen etter evne og forhold.
 3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
 4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
 5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
 6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
 7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
 8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
 9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Om sommeren

Selv om det er varmt og godt om sommeren kan været plutselig slå om, og du bør ha planlagt hvilke klær du har på deg og med deg i sekken. Pass på at du er beskyttet mot solen og er forberedt på væromslag.

Kle deg varmt

En vindtett jakke er et must, og det er også undertøy av ull, selv på varme sommerdager. Vinden på fjellet kan bli temmelig kald, og selv våt ull vil isolere og varme, en evne det ikke deler med for eksempel bomull eller nylon. Kle deg lagvis slik at du kan justere temperaturen ved å ta på eller av deg plagg.

Drikk nok vann

Hvis du går deg vill, spar på kreftene og husk å drikke nok. Sol, vind og anstrengende fysisk aktivitet kan bidra til å gjøre deg dehydrert, selv om du ikke føler deg tørst. Det meste av rennende vann i norske fjell kan drikkes, men unngå vann som renner gjennom beiteområder eller fra isbreer, siden dette kan inneholde skadelige mikroorganismer.

Hold avstand til ville dyr

Hus på at enkelte ville dyr kan være farlige og bør få være i fred. Isbjørn, moskus, brunbjørn og elg er alle sammen raskere til fots enn du er, og kan gjøre stor skade dersom de blir redde, overrasket eller har unger å forsvare.

Søk nedover i terrenget

Hvis du må oppsøke hjelp, beveg deg mot lavere terreng hvor bebyggelse er mer vanlig. Følg bekker og elver om du kan: Bebyggelse finnes ofte ved elvebredder og i dalfører.

På isbreer

Gå aldri på en isbre alene, selv om du er fjellvant. Hvis du vil prøve brevandring, gå i taulag og sammen med en kvalifisert brefører.

Fjelturer i Norge

 

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad