Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Preikestolen Preikestolen
Credits
Preikestolen.
Photo: Eduardo Grund/ regionstavanger.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Bergtatt av tinden

Norske fjelltopper er blant våre aller viktigste nasjonalikoner. Lokal mat og arkitektoniske perler integrert i mektige landskap gir fjellturen en ekstra dimensjon.

Gjennom århundrene har vi rømt til fjellene for å slippe unna det stressende hverdagslivet. Uansett sosial bakgrunn eller hvor i landet vi kommer fra, migrerer vi til fjellheimen så fort det blir påskeferie, eller så snart vi har – eller tar –  en langhelg fri. 

For mange er det å puste inn den friske fjelluften med et par ski eller ordentlige gode sko på beina selve definisjonen på at det endelig er ferie. 

Men fjellene våre betyr også noe annet, de er også kraftfulle symboler på det erkenorske. Det steinete og bratte landskapet og de ruglete formasjonene er utvilsomt en del av vår nasjonale identitet. 

Gammel turtradisjon tilsier at man skal slite litt i fjellet, før man kan strekke ut og kose seg. De siste årene har imidlertid et lite anstrøk av luksus klart å snike seg inn i den norske fjellopplevelsen. 

For eksempel har en rekke av hyttene til Den norske turistforening blitt tegnet av fremragende arkitekter, som blander moderne trender med norske naturmaterialer. Fokuset på lokal mat er også blitt mye sterkere, og er du heldig kommer du til et sted som serverer deg retter av elg, hjort, fjellørret eller reinsdyr.

Så mange som halvparten av oss har tilgang til en privat hytte i fjellet, mens de over tusen bemannede og ubemannede turisthyttene tar seg av resten. Turistforeningen har hele 20 000 kilometer med merkede sommerruter over hele landet, og 4 300 kilometer merkede vinterruter i Sør-Norge.

Tilgangen og framkommeligheten til fjellområdene  har nok vært helt avgjørende for den brede folkeappellen. Allemannsretten sikrer dessuten at alle har rett til å ferdes fritt i utmarka – så ingen kan hindre deg i å slå opp teltet (stort sett) der du vil.

The Navvies Road
Rallarvegen
Sverre Hjørnevik/visitnorway.com
Beitostølen
Beitostølen
Chris Arnesen/Visitnorway.com
Valdres
Valdres
Terje Rakke / Nordic Life
Reindeer on Utvikfjellet
Utvikfjellet
C H - Visitnorway.com
Ad

Fjelltur til Skåla

Skal man til topps her i livet, må det motbakkar til. For å nå toppen av Skåla (1848 m), må du gå den lengste i hele landet.

Majestetiske fjell

Aldri for sent å snu!

Vandringer, langrenn og slalåm er populære aktiviteter i fjellet. Men sørg for å være forberedt på det som måtte møte deg av vær og vind. Ta alltid nødvendige forholdsregler før du legger ut på tur:

 

Fem fakta om norske fjell

 1. Galdhøpiggen, som ruver 2 469 meter over havet, er ikke bare Norges høyeste fjell, men også Nord-Europas høyeste. Galdhøpiggen ble først besteget i 1850 av en gruppe på tre menn fra Lom: en lærer, en kirkesanger og en bonde. Fjellet ligger i Jotunheimen Nasjonalpark.
 2. Glittertind, som også ligger i Jotunheimen, er Norges nest høyeste fjell. Glittertind ligger 2 464 meter over havet, hvis du inkluderer breen. Både Glittertind og Galdhøpiggen kan i dag bestiges på ulikt vis. Du kan ta den snille ruta, den harde ruta eller den ekstreme ruta.
 3. I Norge regner vi nesten alt over tregrensen som fjell. Tregrensen varierer fra havnivået i Nord-Norge til rundt 1,200 meter over havet i Sør-Norge.
 4. Norge har 230 til 300 fjelltopper over 2 000 meter. Det nøyaktige tallet avhenger av hvilken definisjon du bruker.
 5. Det er 1000 fjelltopper i Norge som ruver minst 1 650 meter over havet.

   

De skiftende sesongene:

 • På sommeren bør du vandre på tvers av Norges omfangsrike sletter og opp til de spektakulære toppene. Men du bør være obs på at de mest populære rutene ofte er tettpakket med folk, så det kan være lurt å finne mer alternative ruter.

 • Mange opplever at fjellheimen er på sitt vakreste om høsten, når fjellandskapet dekkes av de gule og røde fargepalettene. Høsten er også jaktsesong, og de fleste områdene er rike på multer og blåbær.

 • Om vinteren forvandler fjellheimen seg til et snødekket paradis. Men mange blir overrasket over hvor tøft og kaldt været kan bli når de kommer opp i høyden. Selv om solen skinner og vinden er fraværende i bunnet av fjellet, kan realiteten være en helt annen i høyden. Vær derfor ekstra påpasselig med riktig bekledning og utstyr – og fjellvett.

 • Når våren kommer våkner naturen til livet igjen. Det yrer i elvene, og våren anses ofte som den beste tiden for å fiske i de mange fjellvannene. Vårmånedene er også ideelle ikke bare for å nyte den springende naturen til fots, men også fra hesteryggen. I mange av fjellområdene er det nemlig mulig å leie en fjording eller to for en litt annerledes turopplevelse.

Bli med den britiske skuespilleren David Spinx på tur til Preikestolen

Allemannsretten

Fribillett til naturen

Alle har lov til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge. Allemannsretten er et gratis fellesgode og en del av vår kulturarv. Den gir deg rett til å bruke utmarka, uavhengig av hvem som er grunneier. Lufta er for alle, rett og slett.

Friluftsliv er en viktig del av den norske identiteten, og en av grunnene til det er at vi kan gå hvor vi vil. Så lenge vi er i utmark – udyrket mark – sørger allemannsretten for at vi kan bevege oss fritt i naturen. Vi har fra gammelt av hatt rett til å ferdes i skog og mark, etter elvene, på innsjøer, i skjærgården og til fjells. Vi kan høste av naturen – ikke bare saltvannsfisk, bær, sopp og blomster, men også inntrykk og opplevelser.

Grunnregelen er: Ta hensyn til naturen, privat eiendom og andre turgåere. Ikke gjør skade, og forlat naturen slik du gjerne vil finne den selv. Enkelt, ikke sant?

 

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad