Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Fjell

Bergtatt av tinden
Norske fjelltopper er blant våre aller viktigste nasjonalikoner. Lokal mat og arkitektoniske perler integrert i mektige landskap gir fjellturen en ekstra dimensjon.
Flere mennesker vandrer på solfylte Litlefjellet i Romsdal.
Litlefjellet, Romsdal.
Photo: Øyvind Heen / Fjords.com

Gjennom århundrene har vi rømt til fjellene for å slippe unna det stressende hverdagslivet. Uansett sosial bakgrunn eller hvor i landet vi kommer fra, migrerer vi til fjellheimen så fort det blir påskeferie, eller så snart vi har – eller tar – en langhelg fri.

For mange er det å puste inn den friske fjelluften med et par ski eller ordentlige gode sko på beina selve definisjonen på at det endelig er ferie. Men fjellene våre betyr også noe annet, de er også kraftfulle symboler på det erkenorske. Det steinete og bratte landskapet og de ruglete formasjonene er utvilsomt en del av vår nasjonale identitet.

Gammel turtradisjon tilsier at man skal slite litt i fjellet, før man kan strekke ut og kose seg. De siste årene har imidlertid et lite anstrøk av luksus klart å snike seg inn i den norske fjellopplevelsen.

For eksempel har en rekke av hyttene til Den norske turistforening blitt tegnet av fremragende arkitekter, som blander moderne trender med norske naturmaterialer. Fokuset på lokal mat er også blitt mye sterkere, og er du heldig kommer du til et sted som serverer deg retter av elg, hjort, fjellørret eller reinsdyr.

Så mange som halvparten av oss har tilgang til en privat hytte i fjellet, mens de over tusen bemannede og ubemannede turisthyttene tar seg av resten. Turistforeningen har hele 20 000 kilometer med merkede sommerruter over hele landet, og 4 300 kilometer merkede vinterruter i Sør-Norge.

Tilgangen og framkommeligheten til fjellområdene har nok vært helt avgjørende for den brede folkeappellen. Allemannsretten sikrer dessuten at alle har rett til å ferdes fritt i utmarka – så ingen kan hindre deg i å slå opp teltet (stort sett) der du vil.

Ad

Sesongene i fjellet

Hver sesong har sin sjarm og smak i den norske fjellheimen. På sommeren bør du vandre på tvers av Norges omfangsrike sletter og opp til de spektakulære toppene. Men du bør være obs på at de mest populære rutene ofte er tettpakket med folk, så det kan være lurt å finne mer alternative ruter.

Mange opplever at fjellheimen er på sitt vakreste om høsten, når fjellandskapet dekkes av de gule og røde fargepalettene. Høsten er også jaktsesong, og de fleste områdene er rike på multer og blåbær.

Om vinteren forvandler fjellheimen seg til et snødekket paradis. Men mange blir overrasket over hvor tøft og kaldt været kan bli når de kommer opp i høyden. Selv om solen skinner og vinden er fraværende i bunnet av fjellet, kan realiteten være en helt annen i høyden. Vær derfor ekstra påpasselig med riktig bekledning og utstyr – og fjellvett.

Når våren kommer, våkner naturen til livet igjen. Det yrer i elvene, og våren anses ofte som den beste tiden for å fiske i de mange fjellvannene. Vårmånedene er også ideelle ikke bare for å nyte den springende naturen til fots, men også fra hesteryggen. I mange av fjellområdene er det nemlig mulig å leie en fjording eller to for en litt annerledes turopplevelse.

Fem fakta om norske fjell

 1. Galdhøpiggen, som ruver 2 469 meter over havet, er ikke bare Norges høyeste fjell, men også Nord-Europas høyeste. Galdhøpiggen ble først besteget i 1850 av en gruppe på tre menn fra Lom: en lærer, en kirkesanger og en bonde. Fjellet ligger i Jotunheimen Nasjonalpark.
 2. Glittertind, som også ligger i Jotunheimen, er Norges nest høyeste fjell. Glittertind ligger 2 464 meter over havet, hvis du inkluderer breen. Både Glittertind og Galdhøpiggen kan i dag bestiges på ulikt vis. Du kan ta den snille ruta, den harde ruta eller den ekstreme ruta.
 3. I Norge regner vi nesten alt over tregrensen som fjell. Tregrensen varierer fra havnivået i Nord-Norge til rundt 1,200 meter over havet i Sør-Norge.
 4. Norge har mellom 230 og 300 fjelltopper over 2 000 meter. Det nøyaktige tallet avhenger av hvilken definisjon du bruker.
 5. Det er 1000 fjelltopper i Norge som ruver minst 1 650 meter over havet.

   

Fjellvettreglene

Selv erfarne fjellfolk har en sunn respekt for fjellets luner og tar sine forholdsregler når de skal på tur i norske fjell.

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

2. Tilpass turen etter evne og forhold.

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Les mer om sikkerhet i fjellet.

Populære fjellturer

Dette er de 10 mest populære fjellturene i Norge, ifølge Den Norske Turistforening (DNT).   

Populære fjellturer
Preikestolen er den mest kjente turistattraksjonen i Ryfylke og Rogaland. Den rager 604 meter over Lysefjorden. Read more
Preikestolen
Det er ikke uten grunn at Besseggen er av Norges mest populære fjellturer. Her er guide og turbeskrivelse til de beste opplevelsene på og rundt… Read more
Besseggen i Jotunheimen
Ta turen til Gaustatoppen i sommer! Read more
Gaustatoppen
Kjerag - majesteten i Ryfylke innerst i Lysefjorden! Med 1084 meter rager Kjerag høyest av alle toppene i Lysefjorden. NB! Ikke gå til Kjerag på… Read more
Kjerag
Norges mest populære sykkelvei! Rallarvegen går gjennom et dramatisk, frodig og utfordrende landskap som byr på kultur, historie og enestående… Read more
Rallarvegen
Raubergstulen tilbyr dagleg føring til Galdhøpiggen, Nord-Europas og Noregs høgste fjell for sine gjester som overnattar på Raubergstulen. Turen… Read more
Guida tur på Galdhøpiggen - Raubergstulen
Ta turen opp på Ulriken, det høyeste av Bergens syv fjell. En populær tur både for Bergensere og tilreisende. Read more
Opp Ulriken
Den vidgjetne og sagomsuste Aurlandsdalen er ein av dei gamle ferdselsvegane mellom Aust- og Vestlandet. Vakker og vill - rik på dyre- og… Read more
Aurlandsdalen
Midt i Sunnmørsalpene ligger den imponerende toppen Slogen. Til tross for sitt spisse og bratte utseende er toppen relativt enkel å… Read more
Topptur til Slogen (1564 m.o.h.)
Velkommen til Norges vakreste fottur sommeren 2018! Turen over Romsdalseggen finner du midt i Norges flotteste fjellverden! Oppe på eggen har… Read more
Romsdalseggen
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Blinkskudd fra fjellturen

  Finn flere fjellaktiviteter

  På jakt etter inspirasjon til fjellturen? Søk etter aktiviteter, guidede turer og mye mer her.

  ×

  Tilbake til toppen

  Your Recently Viewed Pages
  Ad
  Ad
  Ad
  Ad