Skip to main content

Fjellet kaller

Følelsen av å nå toppen ...

... er uslåelig!

Fjellet.

Langt vekk fra hverdagens støy og mas.

Et sted å puste.

Der vi faktisk sier hei til hverandre.

Og der vi kanskje møter sjelevennen vår.

Fjellene våre svever over dype og glitrende fjorder ...

Fjellene stuper ned i sjøen i landskap som tar pusten fra deg ...

... og de strekker seg utover, som enorme fjellvidder.

Høydejeger?

Norge har flere enn 300 fjelltopper som er over 2000 meter høye.

Husker du hvor høy Galdhøpiggen er? (Hint: Tofireseksni!)

Ut på tur, aldri sur

Kribler det i kroppen? Mange av oss nordmenn drar på fjellet så fort vi får muligheten. Ingenting hjelper så godt på stive skuldre, stress og tankesurr som litt frisk fjelluft. Gjerne med ski eller vandrestøvler på beina. Men fjellene våre betyr også mye mer for oss og er en del av vår nasjonale identitet. Og etter turen venter peiskos, god mat og noe godt i glasset.

Du kan overnatte i alt fra koselige fjellhytter og på tradisjonelle fjellstuer, til lekre, moderne lodger. Turistforeningen har også mange hytter til tilbyr rimelig overnatting i fjellheimen. Mange av hyttene til DNT er tegnet av fremragende arkitekter, som forener moderne trender med norske naturmaterialer. Fokuset på lokal mat er også blitt mye sterkere, og mange steder serverer retter med smak av fjellet, som for eksempel elg, hjort, fjellørret eller reinsdyr.

Turistforeningen har merket hele 20 000 kilometer med sommerruter over hele landet, og 4 300 kilometer merkede vinterruter i Sør-Norge.

Allemannsretten sikrer dessuten at alle har rett til å ferdes fritt i utmarka – så det er mange muligheter til å slå opp et telt. Men husk å ta hensyn til folk, dyr og natur – og ta med deg alt søppelet ditt hjem.

Hvis du vil kombinere en urban ferie med fjelltur, kan du enkelt gjøre dette i for eksempel Bergen, Ålesund og Tromsø.

Vinter byr også på mye moro, og vi er så heldige å ha skinanlegg tilpasset alle aldre og alle nivåer. De mest populære anleggene finner du enkelt tilgjengelige i Sør-Norge, mens den som foretrekker litt mer adrenalin trives nok bedre på de høye fjelltoppene i Fjord- og Nord-Norge.

Og nesten uansett hvor du er, har du alltid en langrennsløype i nærheten av deg på fjellet.

Å gå topptur på beina om vinteren er også mulig. Bli med på trugetur!

Til og med Trolltunga kan erobres på truger, men da bør du ha med deg en lokalkjent guide.

En annen topptur du kan gå året rundt, er Preikestolen. Når det er is eller snø, anbefaler vi å gå med guide.

Om du vil slippe å svette for å nå fjelltoppen, kan du haike med en gondol eller kabelbane, slik som denne i Loen.

Husk å holde deg til stien!

Turistforeningens gjenkjennelige og røde «T-er» guider deg på rett vei i de fleste fjellområder.

Årstidene i fjellet

Hver årstid har sin sjarm. På sommeren kan du vandre over Norges store fjellvidder og erobre spektakulære topper. På noen av de mest populære rutene kan være mange som ønsker å gå turen samtidig i høysesong og helger med finvær, så da kan være lurt å finne alternative ruter.

Mange mener at fjellheimen er på sitt vakreste om høsten, når landskapet males med gule og røde fargepaletter. Høsten er også jaktsesong, og fjellet bugner av multer og blåbær.

Om vinteren forvandler fjellheimen seg til et snødekket vinterparadis. Da er det bare å finne fram skiene!

Når våren kommer, våkner naturen til live igjen. Elvene bruser og fossene er på sitt villeste. Våren anses ofte som den beste tiden for å fiske i de mange fjellvannene.

Men husk at været skifter fort i fjellet. Mange blir overrasket over hvor tøft og kaldt været kan bli, når de kommer opp i høyden. Selv om solen skinner og vinden nede i dalen, kan været være noe helt annet i høyden. Vær derfor ekstra påpasselig med riktig bekledning og utstyr – og bruk fjellvett.

Lær mer om sikkerhet for fjellvandrere.

Fem fakta om norske fjell

  1. Galdhøpiggen, som ruver 2 469 meter over havet, er ikke bare Norges høyeste fjell, men også Nord-Europas høyeste. Galdhøpiggen ble først besteget i 1850 av en gruppe på tre menn fra Lom: en lærer, en kirkesanger og en bonde. Fjellet ligger i Jotunheimen Nasjonalpark.
  2. Glittertind, som også ligger i Jotunheimen, er Norges nest høyeste fjell. Glittertind ligger 2 464 meter over havet, hvis du inkluderer breen. Både Glittertind og Galdhøpiggen kan i dag bestiges på ulikt vis. Du kan ta den snille ruta, den harde ruta eller den ekstreme ruta.
  3. I Norge regner vi nesten alt over tregrensen som fjell. Tregrensen varierer fra havnivået i Nord-Norge til rundt 1,200 meter over havet i Sør-Norge.
  4. Norge har mellom 230 og 300 fjelltopper over 2 000 meter. Det nøyaktige tallet avhenger av hvilken definisjon du bruker.
  5. Det er 1000 fjelltopper i Norge som ruver minst 1 650 meter over havet.

Populære fjellturer

De mest populære fjellturene ifølge DNT.

Flere fjellturer

Filtrer søket og finn flere aktiviteter under.

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt