Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Bo i en designerhytte i naturen
Bo i en designerhytte i naturen
Bo i en designerhytte i naturen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Bo i en designerhytte i naturen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Nye tider for norske turisthytter

Råflotte designerhytter i fjellet

Borte er tradisjonelle trekk som laftede vegger, små glugger og gress på taket. Stadig oftere møter du turisthytter med ny og spennende design langt utenfor allfarvei.

For noen år siden åpnet Den Norske Turistforening (DNT) en ny selvbetjent turistforeningshytte du ikke finner maken til noe annet sted. Som inngangsport til rutenettet i Frafjordheiene på sørsiden av Lysefjorden, ligger det lille hyttetunet Skåpet.

– Fjellene her er kule. Jeg så en liten frosk på vei opp hit. Da skreik jeg sånn at mamma trodde jeg så en hoggorm, ler ni år gamle Rikke Benaglia Petersen.

Sammen med mamma Rebecca Benaglia står hun på kjøkkenet i hovedhytta på Skåpet og legger afghanske bolanier i stekepanna. En mild og behagelig stekeos fyller hytta, som er første overnatting på fotturen Lysefjorden rundt, en ukestur der du får med deg verdensattraksjoner som Preikestolen, Kjerag og de 4444 trappetrinnene på Flørli.

Vi brukte halvannen time opp, omtrent. Vi har gått mye i fjellet, og vi synes det er gøy, sier Rebecca. Men da somla de ganske mye og spiste ostepop på veien, legger datteren til.

Rikke Benaglia Petersen og moren Rebecca Benaglia i en av Skåpet-hyttene i Ryfylke på Vestlandet
Skåpet i Frafjordheiene.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Nye tider

DNT eier, bestyrer og vedlikeholder mer enn 550 hytter i hele landet. Overnattingsgjestene kommer fra hele verden og deler gjerne en interesse for fjellvandringer, skiturer og andre friluftsaktiviteter. Hyttene har lenge vært forbundet med tradisjonsrike solide tømmerbygg med smårutete vinduer og gress på taket, men med sine store vinduer og sinkkledde vegger representerer Skåpet en ny generasjon hytter med moderne arkitektur.

I tillegg til hovedhytta med felles oppholdsrom, kjøkken og soveplass til tolv personer, finner du badstu med utendørs dusj, uthus med toaletter, og seks små overnattingshytter. I hver av dem er det plass til at du – sammen med fire andre – kan trekke deg tilbake og i ro og mak nyte fjellene gjennom de store gulv-til-tak-vinduene.

Designhytta Skåpet i Ryfylke på Vestlandet i solnedgang
Skåpet i Ryfylke.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Fjellvettreglene

Selv erfarne fjellfolk har en sunn respekt for fjellets luner og tar sine forholdsregler når de skal på tur i norske fjell.

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

2. Tilpass turen etter evne og forhold.

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Les mer om sikkerhet i fjellet.

Skåpet i Ryfylke.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Arkitektureksplosjon

Det startet allerede med gjenoppbyggingen av Turtagrø hotell i Luster i 2002, og med nye Preikestolen fjellstue i 2008 kom en helt ny måte å tenke bygging av hytter på, forteller rådgiver for frilutfsliv i DNT, Endre Kleiveland.

– Nasjonalt har vi sett at arkitektur har hatt betydning for både oppmerksomheten og besøket til hyttene, sier han.

DNT står i dag bak mange av hytteprosjektene, men det er flere krefter som sammen gjør at antallet nye, moderne arkitekttegnede hytter har økt. Initiativene til nytenkningen kommer fra de som eier og driver hyttene, og all oppmerksomheten har gitt en tydelig smitteeffekt. Samtidig har Norge mange flinke arkitekter som vet å gripe sjansen, forteller Kleiveland.

DNT-hytta Tungestølen har blitt gjenoppbygd etter at den ble rasert av en orkan i 2011, og det i en form skapt på tegnebrettet hos arkitektkontoret Snøhetta.

– Vi ønsker først og fremst at vår arkitektur skal bidra til at folk kommer seg ut på tur. De nye hyttene kan i tillegg være med på å skape en ekstra dimensjon – noe du ikke har sett før, sier seniorarkitekt Anne Cecilie Haug i Snøhetta.

Naturen er viktigst. Arkitekturen skal bygge opp under og være et spennende element i naturen, fortsetter Haug.

Tungestølen DNT-hytte i Luster på Vestlandet
Tungestølen i Luster.
Photo: Erling Kvalsøren / DNT

Miljø og bærekraft

DNT har som mål å få flere ut på tur og samtidig ta vare på naturen. Når det bygges nytt i norsk natur i dag, står derfor hensynet til miljø, energiløsninger og materialbruk, sammen med funksjonalitet, sterkt.

– Dette er bygg som er knyttet tett opp til naturen, og som tar hensyn til omgivelsene de plasseres i, sier Endre Kleiveland.

Det går ikke upåaktet hen at det dukker opp hytter med ny vri, og det har skapt debatt at det tukles med det nasjonalromantiske bildet mange har av tradisjonsrike norske fjell. Og det er bra, sier Kleiveland. Han understreker likevel at hensynet til lokalbefolkning og bærekraftig reiseliv veier tungt, og at DNT aldri vil sette i gang byggeprosjekter som ikke er ønsket lokalt.

Mange av de nye hyttene har allerede blitt ikoner.

– Jeg tror ikke det finnes noen grenser utseendemessig så lenge det er godt for miljøet og praktisk i bruk. Det holder ikke at det ser flott ut hvis det ikke er funksjonelt, sier Kleiveland, som mener at Rabothytta på nordsiden av Okstindbreen i Helgeland i Nordland er et godt eksempel. DNTs hytte nummer 500 har blitt et sted mange nå valfarter for å se:

– Hyttene blir et tilleggsmoment på turen, og enda en grunn til å dra til fjellet. Det er samtidig ikke noe mål i seg selv at hyttene skal være innovative, og DNT kommer ikke bare til å bygge slike hytter i framtida, understreker han.

Rabothytta på Helgeland i Nord-Norge med snødekte fjell i bakgrunnen
Rabothytta på Helgeland.
Photo: Svein Arne Brygfjeld / www.visithelgeland.com/hemnes

Det er også viktig at arkitekturen signaliserer at hyttene skal gi ly, og at du som gjest skal føle deg trygg, varm og beskyttet for værhardt norsk klima. Samtidig skal ikke omgivelsene stenges ute, og mange av de nye hyttene har store panoramavinduer.

– Men de fineste bildene av naturen får du alltid fra utsiden, sier Anne Cecilie Haug i Snøhetta.

Åpenhetsfilosofi

Den teknologiske utviklingen gjør det stadig lettere å bygge skånsomt i norsk utmark, forteller Haug. Det er med andre ord lettere å ivareta miljøet i dag, selv når det bygges langt utenfor allfarvei. Seniorarkitekten synes også det er gøy å skape en variasjon til de tradisjonelle hyttene, og at du kan oppleve noe som er laget spesielt for det stedet de er plassert.

At alle er velkomne til turistforeningshyttene i Norge, er også et viktig poeng:

– Vi i Snøhetta elsker å jobbe med filosofien om at det vi skaper skal være åpent for alle, og at ingen stenges ute uansett hvem de er, sier Haug.

Overnatting med Turistforeningen

Betjente hytter
Betjente hytter drives av et vertskap. Her serveres det frokost og middag. De fleste rom har strøm, og mange har dusj. Sjekk alltid på forhånd om stedene holder åpent når du ønsker å reise.

Selvbetjente hytter
De selvbetjente hyttene har det aller meste du trenger til matlaging. Hermetikk, kaffe, te, knekkebrød og posesuppe kan kjøpes på hyttene. Laken og putevar må du ta med selv. For å komme inn, trenger du DNTs standardnøkkel.

Ubetjente hytter
De ubetjente hyttene er ofte utstyrt med det du trenger til overnatting og matlaging, men de har ikke eget matlager. I noen enklere hytter må du selv ta med sovepose og annet utstyr. Husk DNTs standardnøkkel.

Planlegg reisen

Moderne turisthytter i fjellet
Hytta Gullhorgabu i Bergsdalen på Vestlandet
Gullhorgabu
I Bergsdalsfjella i Hordaland ligger Gullhorgabu, en hytte bygd med tanke på fremtiden når det gjelder miljø, arkitektur og smarte løsninger. Den…
Gullhorgabu
Hytta Kvitlen i Kvitladalen på Vestlandet
Kvitlen
Kvitlen ligger nydelig til på et høydedrag over Kvitladalen. Fra hytta har du panoramautsikt utover dalen og til den fristende badekulpen like…
Kvitlen
Hytta Jonstølen i Ryfylke på Vestlandet
Jonstølen
Den moderne og innovative storstua har med seg det beste fra over 100 år med hyttebygging. Hytta er lett å ta seg til, og er spesielt praktisk for…
Jonstølen
Rabothytta på Helgeland i Nord-Norge med snødekte fjell i bakgrunnen
Rabothytta
Rabothytta er en del av hytte- og løypenettet rundt Okstindan på Helgeland og ligger 1200 meter over havet, helt inntil Okstindbreen. Her skal…
Rabothytta
Hytta Skålabu på Skåla i Stryn på Vestlandet
Skålabu
Hyttas arkitektur er tilpasset det spesielle stedet den ligger på, og er en severdighet i seg selv. Med 20 sengeplasser erstatter den Skålatårnet som…
Skålabu
Hytta Høgevarde på Norefjell på Østlandet
Høgevarde
Omtrent alt denne hytta er bygd av, kan gjenvinnes. Den nye Høgevardehytta hviler på en stålkonstruksjon en meter over bakken. Tanken er at snø og…
Høgevarde
Turtagrø Hotel i Jotunheimen på Vestlandet
Turtagrø hotel
Den kompakte bygningen, tegnet av Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter, kan oppfattes som et skip som har ankret opp i et uendelig fjellandskap.
Turtagrø hotel
Dagsturhytte på Storfjellet i Hammerfest i Nord-Norge
Dagsturhytta på Storfjellet
Hytta, tegnet av Spinn arkitekter, er tilpasset krevende vindforhold og har et stort og solid vindu.
Dagsturhytta på Storfjellet
Tungestølen DNT-hytte i Luster på Vestlandet
Tungestølen
Hyttas design og materialer står til naturen som omkranser den. Arkitekturen skal engasjere og involvere gjestene.
Tungestølen
Hytta Breidablik i Kvam på Vestlandet
Breidablik
I 2019 åpnet to nye bygg tilpasset flere besøkende på Breidablik. Mye av det gamle inventaret fra de opprinnelige hyttene er tatt vare på og gjenbrukt…
Breidablik
Høydepunkter for arkitekturelskere
Arkitekt Espen Surneviks tips til arkitektoniske mesterverk befinner seg på steder som også byr på mange fritidsaktiviteter.
Les mer
Velkommen hjem til Sigrid Undset, en av våre største forfattere og nobelprisvinner i litteratur! Read more
Bjerkebæk - Sigrid Undsets hjem
Oslo rådhus sto ferdig i 1950, og er kjent for sin rike utsmykning utført av landets største kunstnere. Bygningen har store aulaer… Read more
Oslo rådhus
Våler kirke er en av Europas største trekirker. Et fantastisk byggverk som allerede har mottatt flere priser! Read more
Våler kirke
Utsikt mot Rondane fra Sohlbergplassen på Østlandet
Sohlbergplassen
Plattformen rammer inn utsikten mot Atnsjøen og de runde fjellene i Rondane nesten slik den framstår i Harald Sohlbergs maleri «Vinternatt i…
Sohlbergplassen
Sju og tredve mil nordover, litt øst og oppover finner du Aukrustsenteret, et vakkert museumsbygg under himmelhvelvingen. Sjølberga med både… Read more
Huset Aukrust
Juvet landskapshotell i Norge
Juvet landskapshotell
Ideen om et landskapshotell vokste fram av ønsket om å kunne ta i bruk storslåtte landskap uten å gjøre ødeleggende inngrep i naturen.
Juvet landskapshotell
På Norsk Industriarbeidermuseum - Vemork får du et nært møte med norsk industri og krigshistorie. Read more
Norsk Industriarbeidermuseum - Vemork
Bergens første bebyggelse lå på Bryggen som i dag er inkludert i Unesco's liste over verdens kulturarv og er en av Bergens mest populære attraksjoner. Read more
Bryggen i Bergen
Norsk Bremuseum & Ulltveit-Moe senter for klimaviten er eit interaktivt museum for heile familien som gir deg kunnskap om brear og klima på ein ny og… Read more
Norsk Bremuseum
Urnes stavkyrkje er den eldste i Norge, og står på UNESCO si verdsarvliste. Ho er bygd kring 1130, men dei spesielle utskjeringane på nordportalen… Read more
Urnes stavkyrkje
Uvanlig norsk arkitektur
Hans Petter Smeby er redaktør for arkitektur- og designmagasinet Nytt Rom. Her er hans personlige tips til spennende norsk arkitektur.
Fiskeværet Eggum ligger på yttersiden av Vestvågøy, alene mellom hav og fjell. Read more
Eggum i Lofoten
Alstahaug og Petter Dass-Museet er Nordland fylkeskommunes tusenårssted. Museet formidler kulturarven etter dikterpresten Petter Dass. Petter… Read more
Petter Dass - Museet
Se Dovrefjell på sitt beste, til det beste for Dovrefjell. Opplev naturen, kulturen og arkitekturen som har bergtatt tusenvis av besøkende. Read more
Viewpoint Snøhetta
Kom tett på Trollveggen hos Trollveggen Besøkssenter. Opplev et arkitektonisk bygg og Europas høyeste loddrette fjellvegg på 1800 meter. Read more
Trollveggen Besøkssenter
Masse folk på Utsikten utsiktspunkt på Nasjonal turistveg Gaularfjellet på Vestlandet
Utsikten på Gaularfjellet
Utsikten er mer enn en vanlig rasteplass. Den futuristiske betongplattformen har vunnet flere priser og er vel verdt et besøk.
Utsikten på Gaularfjellet
Domkirkeodden ved Mjøsa består av over 60 antikvariske bygninger fra bygdene i Hedmark. De faste utstillingene i Storhamarlåven er fra 1700-tallet. Read more
Storhamarlåven på Domkirkeodden
Et nytt, bærekraftig nabolag midt i hjertet av byen Read more
Vulkan
Nasjonalmuseet - Arkitektur skal rehabiliteres i løpet av 2023, og deler av museet vil derfor være stengt. Det er gratis inngang på… Read more
Nasjonalmuseet - Arkitektur
Karmøy Fiskerimuseum er tegnet av arkitektfirma Snøhetta, som og har tegnet operaen i Oslo og biblioteket i Aleksandria. Museet viser fiskerihistorien… Read more
Karmøy Fiskerimuseum
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
    Fjellvettreglene

    Selv erfarne fjellfolk har en sunn respekt for fjellets luner og tar sine forholdsregler når de skal på tur i norske fjell.

    1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

    2. Tilpass turen etter evne og forhold.

    3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

    4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

    5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

    6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

    7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

    8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

    9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

    Les mer om sikkerhet i fjellet.

    Se våre beste tilbud

    Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

    Flere arkitektoniske høydepunkter

    Bli inspirert

    Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

    Your Recently Viewed Pages

    Tilbake til toppen