Skip to main content

Maleren Edvard Munch har sikret seg en plass i historiebøkene med kunst påvirket av sin egen rastløse sjel og den norske naturen. Møt kunstneren bak det ikoniske mesterverket Skrik.

Sykdom førte til lidenskapen

Edvard Munch regnes som en av modernismens viktigste kunstnere. I mer enn 60 år eksperimenterte han med maling, grafisk kunst, tegning, skulpturer, foto og film. Dette har gitt ham en unik posisjon i både norsk og internasjonal kunsthistorie.

Munch ble tidlig interessert i tegning og maling. Som barn var han ofte syk, og måtte være borte fra skolen i lange perioder. For å få tiden til å gå, begynte unge Munch å tegne. I starten laget han ofte bilder av det han kunne se rundt seg: Dyr, mennesker, personer og bygninger som lå i nærheten av hjemmet på Grünerløkka i Kristiania, nå kjent som Oslo.

Munch hadde ikke den enkleste barndommen. Da han bare var fire år gammel, døde moren hans, Laura Munch, av tuberkulose. Da han var fjorten, led storesøsteren, Sophie, den samme skjebnen. Motivene Det syke barn og Døden i sykeværelset baserer seg på Munchs erindringer om søsteren.

Tanten til Munch, Karen, tok raskt over husholdningen etter morens død. I motsetning til Munchs far, oppmuntret Karen ham til å følge kunstnerdrømmen, og i 1880 startet han på Den Kongelige Norske Tegne- og Kunstskole i Kristiania. Først da virker det som om begavelsen hans våkner.

Som syttenåring skriver Munch i dagboken:

– Min bestemmelse er nu å bli maler.

Edvard Munch

Etter hvert leier Munch et atelier sammen med seks andre venner, og her treffer han sin første store mentor og støttespiller, den anerkjente kunstneren Christian Krohg. Han oppmuntrer Munch til å finne sin egen retning innenfor kunsten.

Munch og kvinnene

I 1886 deltar 23 år gamle Munch på Høstutstillingen med maleriet Det syke barn. Måten maleriet var malt på, med røffe strøk, sårt og nesten uferdig, vekket kraftige reaksjoner. Mange kritiserte kunstverket, mens andre hyllet dristigheten. Munch har tidligere sagt at «I det syke barn brøt jeg meg nye veier – det var et gjennombrudd i min kunst.»

Til sammen lagde Munch seks ulike versjoner av motivet. Komposisjoner er like i alle versjonene, men hans seneste kreasjoner er mer fargerike.

Flere av kunstnerens verker var inspirert av kvinnene i livet hans. Munch hadde et turbulent kjærlighetsliv, og mange av hans romantiske relasjoner bar preg av spontane, flyktige møter. Disse forholdene inspirerte Munch livet ut, noe man kan se i verker som Livets dans fra 1899-1900 og Hode ved hode fra 1905, for å nevne noen.

Verdenskjente motiver

I 1889 hadde Munch sin første soloutstilling, i en liten leilighet i Kristiania. Denne utstillingen sikret ham et ettårig opphold i Paris.

Senere, i 1892, fikk Munch muligheten til å stille ut bildene sine i Berlin Kunstnerforening. Maleriene sjokkerte publikum og kritikerne, som reagerte med avsky. Munchs kunst ble blant annet kalt en fornærmelse mot kunsten. Etter bare en uke ble utstillingen stengt.

I denne perioden, mellom 1892 og 1896, skapte Munch noen av sine mest kjente motiver, inkludert Skrik (pastellversjon), Vampyr, Pubertet og Madonna.

Det skriker fortsatt

Det er over 125 år siden Munch malte Skrik, men den bleke skikkelsen med et kranieformet hode og åpen munn fascinerer fortsatt folk over hele verden. Maleriet er blitt et tidløst mesterverk, og er blitt kalt «kunsthistoriens nest mest kjente bilde» etter Mona Lisa. Det har til og med fått sin egen emoji 😱.

Selv om Skrik sannsynligvis er mer kjent enn kunstneren selv, erMunch en av de mest berømte nordmenn gjennom tidene. Gjennom 60 år lagde han kunstverk preget av eksistensielle temaer som angst, sjalusi og melankoli, noe som gjør kunsten hans like relevant i dag som for 125 år siden.

Har du lyst til å dykke enda mer ned i kunstnerens fascinerende liv? Da bør du få med deg filmen "Munch" på strømmetjenesten Viaplay. Se traileren under:

I kunstnerens fotspor

Munch fant ikke bare inspirasjon i sitt eget plagede sinn. Han var også inspirert av naturen, og han har malt mange av stedene hvor han har bodd.

Det er derfor lett å følge i Munchs fotspor og oppleve stedene som inspirerte ham, fra de idylliske kystbyene Åsgårdstrand og Kragerø til travle Karl Johans gate i Oslo.

Opplev Munch

Les også

Klar for mer kunst?

Fra historie og tradisjon til kunst og håndverk – det er et stort utvalg av museer og gallerier i Norge.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt