Skip to main content

Visste du at det, ifølge Edvard Munch selv, ikke er den kjente skikkelsen i bildet som faktisk «skriker»? Les historien bak det berømte motivet, som Edvard Munch fikk inspirasjon til etter en tur til et utkikkspunkt over Oslo.

Skrikets ekko

– I motsetning til hva mange tror, er det faktisk naturen, og ikke figuren i maleriet, som skriker, ifølge Edvard Munch selv. Han skrev «(...) og jeg følte det gikk et stort, uendelig skrik gjennom naturen», sier Maren Lindeberg, pressesjef ved MUNCH i Oslo, dedikert til Edvard Munchs liv og kunst.

Det finnes faktisk fire fargerike versjoner av Skrik. Bildene går i et rotasjonssystem i museet. Det vil si at hvert bilde blir stilt ut én time av gangen, som en del av den permanente utstillingen. Dette blir gjort for å bevare kunstverkene på best mulig måte.

Munch malte det verdenskjente motivet senhøsten 1893 i Nice, mer enn 200 mil unna stedet der ideen til bildet ble unnfanget, Ekeberg.

Ekeberg kan du besøke når som helst, og er et populært mål for både fastboende og turister. Bare følg den bratte, svingete stien opp fra Gamlebyen i Oslo, og du vil se det modernistiske restaurantbygget, som var sjokkerende nyskapende da det sto ferdig i 1920-årene. Her finner du også en fantastisk skulpturpark, like ved der den berømte utsikten er. Herfra ser du hele veien til Operahuset, Astrup Fearnley-museet, Nasjonalmuseet og MUNCH.

En unik kunstner

Fra Ekeberg kan man skue helt over til den kunstnervennlige bydelen Grünerløkka. Det var også nettopp der, på Olav Ryes plass, at Edvard Munch startet reisen fra tilværelsen som fattig kunstner til stjernestatus.

I dag er denne nordmannen et av kunstverdenens største navn. Likevel har langt fra alle utenfor Norge fått med seg at kunstneren vår er norsk.

– Grunnene kan være mange. Munch hadde adresse i Tyskland da han fikk sitt gjennombrudd. Kunsten hans er også unorsk ved at nasjonalitet og tematikk ofte er koblet. Vi sporer heller ingen hint til nasjonalromantikk i bildene hans, som vi helt klart gjør i for eksempel verkene til Tidemand og Gude og mange andre norske kunstnere, sier Hans Richard Elgheim, en ledende Munch-ekspert.

Munch, forklarer han, var rett og slett annerledes.

– Han kretset som kjent snarere rundt eksistensielle spørsmål som berører kjærlighet, død og angst. Han var en ekspresjonist som var ivrig etter å overføre følelsene direkte til lerretet. Han var ikke typen som gjemte seg bak konvensjoner eller maleteknikker. Han var en foregangsmann som har dannet internasjonal skole for andre kunstnere, forteller Hans Richard.

Det ensomme geniet

Munch er også myteomspunnet som «det ensomme geniet». Livet hans er preget av opprør, angst og uløste livsgåter. Men han avfant seg ikke, som faren, med skjebnen. Å skape kunst som speilet sinnstilstanden hans, fungerte på mange måter som terapi for ham.  

«Det må engang bli slutt på å male strikkende kvinner og lesende menn. Jeg skal male mennesker som puster og føler, elsker og lider,» sa Munch.

Fra 1916 inntil sin død i 1944 bodde Munch i en sveitservilla på Ekely på Skøyen i Oslo. Han var svært produktiv nesten helt til siste slutt. I løpet av de 28 årene med adresse Ekely malte han flere tilbakevendende motiver: Skogen rundt villaen, landlige omgivelser og kvinneportretter. Mens han holdt på med dette, fikk hans samtidige kollega Gustav Vigeland rett i nærheten reist Vigelandsanlegget i Frognerparken.

På Ekely er Munchs atelier fortsatt i bruk. Unge, fremadstormende norske og utenlandske kunstnere kommer hit for å male og bli inspirert av arven etter kunstneren. Stedet er også åpent for publikum på spesielle dager som annonseres god tid i forveien.

Oppdag Munch i Norge

Det er ikke uten grunn at Munch har fått merkelappen som «evig aktuell samtidskunstner». Mange nye kunstnere lar seg inspirere av den verdenskjente nordmannen, og verkene hans skaper fortsatt sterke reaksjoner.

Oppdag alle stedene som inspirerte Munch.

Opplev Munch

Besøk stedene som inspirerte Munch, og finn ut hvor du kan se kunsten hans.

Oslo tilbyr også ...

Her kan du søke etter aktiviteter og opplevelser. Start planleggingen i dag! Finn mer inspirasjon på Oslos offisielle nettsted.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt