Skip to main content

I Munchs fotspor

Edvard Munch har både bodd og latt seg inspirere av perlene rundt Oslofjorden. Besøk stedene noen av verdens mest kjente malerier ble malt, og finn ut hvilke museer og gallerier som viser hans fantastiske verker.

En dag i Munchs fotspor

La deg fascinere av Edvard Munchs spennende liv og unike malerier! Den verdenskjente maleren var yrkesaktiv i over 60 år, og regnes som en av modernismens viktigste kunstnere.

Munch lot seg inspirere både av menneskene rundt seg og omgivelsene han befant seg i. Utforsk stedene han fikk inspirasjon til noen av sine mest kjente motiver.

1. Oslo

I Oslo finner du verdens største Munch-samling. Museet MUNCH i Bjørvika huser mer enn halvparten av kunstnerens malerier, inkludert Skrik, Madonna, Livets Dans, Pubertet og Det syke barn. Her finner du også arbeider fra alle periodene i Munchs kunstnerkarriere fordelt på ulike utstilling er og saler, i tillegg til  interaktive verksteder for publikum. 

Nasjonalmuseet i Oslohuser også flere av Munchs mest sentrale kunstverk, som de tidligste versjonene av Skrik, Pikene på broen, Brosjen og Melankoli.

Du kommer også tett på Munchs kunst på en omvisning i Rådhuset, samt i Universitetets aula, som er åpen under konserter og andre arrangementer. Ta også turen til Munchs atelier på Ekely. Stedet ligger noen trikkestopp fra sentrum og er åpent om sommeren.

På Munchpunktet i Ekebergparken får du samme utsikt til Oslo som Munch hadde da hanfikk ideen til Skrik. Ekeberg har også en stor friluftspark full av skulpturer laget av verdenskjente kunstnere. Bydelen Tøyen er kjent for Munch-gatekunst, og på Vår frelsers gravlund kan du besøke Munchs gravsted med en byste av kunstneren.

2. Kulturdestinasjonen Ramme

I Hvitsten, 40 minutter sør for Oslo, ligger kulturdestinasjonen Ramme. Her, på Nedre Ramme, bodde Munch i et sommerhus fra 1910 og frem til sin død, og dette var også stedet der mange av hans monumentale verk ble til. Om du besøker Nedre Ramme, kan du følge en egen tursti som viser vei til de fargesterke motivene.

I Ramme billedgalleri kan du se flere av Munchs verker, i tillegg til malerier av kjente kunstnere som Oda Krogh, Theodor Kittilsen og mange flere. Det er også mye annet spennende, å se her. Bli med på guidet vanding i Havlystparken og spis god, økologisk mat fra Ramme Gaard på et av spisestedene her.

Det er masse spennende å oppleve på Ramme, så hvorfor ikke tilbringe natten på Ramme Fjordhotell? 

3. Åsgårdstrand

I 1898 kjøpte Munch en sjømannsstue i den lille kystbyen Åsgårdstrand i Horten, der han tilbrakte mange somre fulle av lidenskap. Sjømannsstuen er bevart akkurat slik som da Munch bodde der, og er nå et museum.

I Åsgårdstrand malte Munch flere kjente verk, som Pikene på broen, Fire piker i Åsgårdstrand og Livets Dans.

Du kan bli med på guidet vandring, men du finner også plaketter rundt i byen som forteller om de ulike maleriene som ble malt der. 

4. Jeløya

Munch tilbrakte også tid på den motsatte siden av Oslofjorden, på Jeløya. Du kan komme deg dit ved å ta båten fra Horten til Moss.

Besøk det historiske hotellet Refsnes Gods for å oppleve hotellets unike kunstsamling, bestående av verk laget av mer enn 90 ulike kunstnere, inkludert Munch. I restauranten pryder åtte Munch-bilder veggene.

Refsnes Gods er medlem av Classic Norway Hotels, og har også mottatt kvalitetsmerket Olavsrosa. Dette er med andre ord et fantastisk overnattingssted for alle som ønsker kunstopplevelser i kombinasjon med et luksuriøst opphold.

På Jeløya ligger også Galleri Røed og Galleri F15, som definitivt også er verdt et besøk for kunstelskere. 

5. Kragerø

En og en halv time sør for Åsgårdstrand ligger den livlige sommerbyen Kragerø, stedet der Munch malte flere kjente bilder. Her kan du vandre i kunstnerens fotspor året rundt! Bare plukk med deg en brosjyre med kart på Servicekontoret eller Kragerø Bibliotek.

Rundt omkring i Kragerø er det satt opp dekorative reproduksjoner av Munchs hovedverker fra byen.

6. Gå i kunstnerens fotspor

Bli med på guidet tur til alle stedene som inspirerte Munch.

Les også

Osloregionen tilbyr også ...

Finn ut allerede i dag hva du vil finne på.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt