Skip to main content

Topp 17 kunstmuseer

Unknown Component
civid: 65a536d2b49ad64ebd4e58d9
name: plugins_common_social_share (widget)

Bli med kunsthistoriker Audun Eckhoff på omvisning i noen av landets beste kunstmuseer.

Helt siden vikingtiden har Norge gitt verden kunst og arkitektur, fra stavkirker til Edvard Munchs ekspresjonistiske malerier. I dag finner du kunstmuseer over hele landet.

Audun Eckhoff er en av Norges fremste kunsthistorikere og var direktør for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i åtte år. Tidligere har han vært direktør for Bergen Kunstmuseum og konservator ved Museet for samtidskunst i Oslo. Her forteller han om 17 av Norges beste museer for tradisjonell og nåtidig kunst.

Norges største kunstsamling

Nasjonalmuseet
Adresse: Brynjulf Bulls plass 3, Oslo

Norges største offentlige samling av malerier, tegninger og skulpturer befinner seg på Nasjonalmuseet. Her kan du se nasjonal og utenlandsk kunst fra antikken og frem til 1950. Museet har både en fast og skiftende utstillinger. Blant høydepunktene er flere av Edvard Munchs mest kjente verker, som «Skrik» og «Madonna», Tidemand og Gudes «Brudeferd i Hardanger» og Harald Sohlbergs «Vinternatt i Rondane». Av utenlandske kunstnere er Pablo Picasso, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas og Edouard Manet representert i museet.

Ideen som grunnlag for all arkitektur

Nasjonalmuseet – Arkitektur
Adresse: Bankplassen 3, Oslo

Har du en forkjærlighet for arkitektur, kan du fordype deg i samtidsarkitektur og historiske temaer på Nasjonalmuseet – Arkitektur. Museets faste samtidsutstilling setter søkelys på ideer som kjernen i all arkitektur, og her presenteres det materiale fra sentrale arkitekter som Christian Heinrich Grosch, Bjercke og Eliassen, Sverre Fehn, Arne Korsmo, Steven Holl og Snøhetta. I museumsbutikken kan du få kjøpt gaveartikler og bøker om arkitektur, landskapsarkitektur og interiørdesign. Har du lyst på en matbit, kan du nyte sesongens råvarer i arkitektoniske omgivelser i Grosch Bistro. Eller du kan ta deg en øl og noe å spise på en av kafeene og restaurantene på Bankplassen, midt blant arkitektur fra 1800- og 1900-tallet.

Tidlig ekspresjonisme på østkanten

Munchmuseet
Adresse: Tøyengata 53, Oslo

Munchmuseet inneholder verdens største samling av Edvard Munchs etterlatte arbeider, som han testamenterte til Oslo kommune. Her kan du blant annet se kunstnerens tegninger og grafiske arbeider og de verdensberømte maleriene «Skrik», «Madonna», «Vampyr» og «Angst». Museet har også skiftende utstillinger med andre kunstnere, fra Munchs tidsepoke og frem til i dag. Etter besøket kan du ta med deg en kaffe fra Stockfleths og nyte den utendørs i Tøyenparken eller Botanisk Hage som ligger like ved.

Moderne kunst omgitt av glass, stål og tre

Astrup Fearnley Museet
Adresse: Strandpromenaden 2, Oslo

Astrup Fearnley Museet ligger på Tjuvholmen i en bygning tegnet av den verdenskjente italienske arkitekten Renzo Piano. Astrup Fearnley er et privat samtidskunstmuseum og en av Oslos viktigste kunstinstitusjoner. Her kan du se skiftende utstillinger med norsk, europeisk og amerikansk samtidskunst samt en stor samling av norsk og utenlandsk kunst fra 1960-tallet til i dag. Blant høydepunktene i museets faste samling er Anselm Kiefers «Zweistromland», en monumentalskulptur som er formet som en gedigen bokhylle i bly, glass og andre materialer. Utenfor museet finner du en flott skulpturpark og en barnevennlig strand. Både museumsbutikken og Vingen bar er også vel verdt et besøk.

Modernisme ved Oslofjorden

Henie Onstad Kunstsenter
Adresse: Sonja Henies vei 31, Høvikodden

Henie Onstad Kunstsenter ligger på Høvikodden utenfor Oslo og ble grunnlagt av kunstløper Sonja Henie og hennes ektemann, skipsrederen og kunstsamleren Niels Onstad, i 1968. Museet presenterer flere skiftende utstillinger med norsk og internasjonal modernisme og samtidskunst i året , og det tilbyr et bredt musikk- og aktivitetsprogram. Du kan også se faste utstillinger, deriblant collager og landskapsmalerier av den tyske Dada-kunstneren Kurt Schwitters. Museet har en flott beliggenhet midt i en enorm skulpturpark ved Oslofjorden. Etter en lang dag med kunst kan det kanskje passe med en svømmetur i fjorden, etterfulgt av en bedre middag på Bølgen & Moi.

Kunst i OL-byen

Lillehammer Kunstmuseum
Adresse: Stortorget 2, Lillehammer

Lillehammer Kunstmuseum ligger i en bygning som opprinnelig ble tegnet av arkitekt Erling Viksjø i 1963. Bygningen er senere blitt modernisert med et tilbygg av Snøhetta i 1994 og Bård Breiviks nye fasade i 2016. Museets faste samling består av norsk billedkunst fra 1800-tallet til i dag. En egen del er viet Jakob Weidemann, som var sentral for utviklingen av abstrakt kunst i Norge på 1960-tallet. Museets skiftende utstillinger viser lokale kunstnere og andre betydningsfulle norske og utenlandske kunstnere. I Kunsthagen kan du slappe av i solen med en god bok eller ha en hyggelig piknik.

Åtte kilometer med Munch, Kittelsen og Krohg

Blaafarveværket og Koboltgruvene
and the Cobalt Mines​
Adresse: Koboltveien 11, Åmot

Det kongelige Modumske Blaafarveværk ble opprettet i 1773 for å utvinne kobolt fra gruvene på Modum. Kobolten skulle brukes til fremstilling av koboltblå farge til verdens porselens- og glassindustri. I dag er Blaafarveværket et åtte kilometer langt museum med kunst, kultur og natur, hvor du kan se skiftende utstillinger av norske kunstnere som Edvard Munch, Harriet Backer, Christian Krohg og Kjell Nupen. Blaafarveværet har Norges største samling av Theodor Kittelsens tolkninger av natur og trollskap som presenteres i form av utskårne møbler, oljemalerier, akvareller og tegninger. I tillegg finner du Ida Lorentzen-museet på Nyfossum, hvor pastellene hennes preger veggene i den tidligere direktørboligen. Blaafarveværket kan også by på opplevelser under bakken i Koboltguvene og utendørs på Barnas Bondegård.

Kunst, håndverk og historiske bygninger

Drammens Museum
Adresse: Konnerudgata 7, Drammen

Drammens Museum forvalter et bredt kulturhistorisk materiale av gjenstander, bygninger og billedkunst fra eldre og nyere tid. De faste samlingene inneholder Nøstetangenglass, barokksølv, 1700-talls drammensfajanse, bymøbler, tekstiler, interiører, kirkekunst og folkekunst samt museets faste kunst- og designsamling. I museumsparken kan du besøke en villa fra slutten av 1700-tallet, i tillegg til flere tømmerbygninger fra Hallingdal og den nye utstillingsbygningen Lychepaviljongen. Her kan du se skiftende utstillinger av kunst og håndverk samt en fast utstilling med norske malere.

Fotografiets historie

Preus museum
Adresse: Kommandørkaptein Klincks vei 7, Karljohansvern, Horten

Preus museum på Karljohansvern i Horten er et must for foto- og historieinteresserte. Museumsbygningen, innredet av arkitekt Sverre Fehn, inneholder en stor samling av fotografier, fotoutstyr og fotobøker. Museets faste samling viser den tekniske utviklingen fra camera obscura til nåtidens mobilkamera, og tilsvarende utvikling av selve bildet. Kjente postmodernistiske fotografer som Thomas Struth og Cindy Sherman er en del av samlingen. Du kan også se de mindre samlingene som består av fotografier av norsk ytelse og prosesskunst og motefotografi fra 1950 til i dag. Sentrale norske fotografer som Anders Beer Wilse, Elisabeth Meyer, Morten Krogvold, Tom Sandberg og Dag Alveng er også representert med noen av sine mest betydningsfulle arbeider.

Fra Andy Warhol til Edvard Munch

Haugar Vestfold Kunstmuseum
Adresse: Gråbrødregaten 17, Tønsberg

Haugar Kunstmuseum ligger på en høyde midt i Tønsberg sentrum, i lokalene til den tidligere sjømannsskolen. Den flotte murbygningen fra tidlig på 1900-tallet er designet av arkitektene Bjerke og Eliassen og utsmykket med mennesker som sjømenn kan forvente å møte på sine reiser. Museets samling inneholder popkunstneren Andy Warhols serie på 15 malerier med motiver hentet fra Edvard Munchs mest kjente grafiske trykk, i tillegg til kunstverk av Peder Balke, Anna-Eva Bergman, Odd Nerdrum, Bjarne Melgaard og flere av Kjartan Slettemarks berømte «Nixon Visions».

Kunst på Sørlandet

SKMU Sørlandets Kunstmuseum
Adresse: Skippergata 24B, Kristiansand

Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand viser en rekke store norske kunstnere fra 1800-tallet, som Johan Christian Dahl, Frits Thaulow, Christian Krohg, Oda Krohg og Edvard Munch. Museet viser også mange kunstnere fra det 20. århundre, noen med en spesiell tilknytning til regionen, blant andre Leonard Rickhard og Kjell Nupen. Samlingen viser både scener fra Sør-Norge og tekstiler og håndverksbasert kunst av lokale kunstnere. Etter besøket bør du stikke innom museumskafeen, som hevder å ha den beste kaffen i byen.

Et kulturelt MUST

Stavanger Kunstmuseum
Adresse: Henrik Ibsensgate 55, Stavanger

Stavanger Kunstmuseum viser arbeider som spenner fra malerier fra 1800-tallet til samtidskunst. Samlingen inneholder mer enn 70 av Lars Hertervigs landskapsmalerier, i tillegg til arbeider av andre kjente norske kunstnere. Museet, som er en del av Museum Stavanger (MUST), har også en stor samling norsk kunst fra mellomkrigstiden og inneholder arbeider og arkivmateriale av blant annet Arne Ekeland, Reidar Aulie og Alexander Schulz. I tillegg huser museet Jan Groths samling av norsk og utenlandsk kunst fra 1960-tallet til i dag.

Jugendstilbyen på utstilling

Jugendstilsenteret & Kunstmuseet KUBE
Adresse: Apotekergata 16, Ålesund

Kunstmuseet KUBE i Ålesund dokumenterer og formidler alt fra kunst og arkitektur til design og kunsthåndverk. Museet ligger i en gammel bankbygning fra 1906 og er tilknyttet Jugendstilsenteret. Senterets faste samling består av vakre gjenstander og art noveau-interiør som gjenspeiler stilen i Europa, Norge og Ålesund rundt 1900.

Kunst og musikk i Bergen

KODE Kunstmuseum i Bergen
​Adresse: Rasmus Meyers allé 3, 7 og 9, Bergen

I fire forskjellige bygninger i Bergen ligger det største kunstmuseet utenfor Oslo. KODE er faktisk et av Skandinavias største museer for kunst, håndverk, design og musikk og består av kunstmuseer og komponisthjem, samtidskunst, historiske gjenstander, konserter og parkområder. Rasmus Meyer-samlingen viser mange av Edvard Munchs arbeider, blant annet «Aften på Karl Johan» og «Kvinne i tre stadier». I tillegg til norsk kunst viser museet verk av Paul Klee, Pablo Picasso og mange andre av det 20. århundre mest kjente kunstnere. Ole Bull Museum Lysøen, Harald Sæverud Museum Siljustøl og Edvard Grieg Museum Troldhaugen er en del av KODE, og i disse komponisthjemmene arrangeres det mer enn 400 konserter årlig.

Visuell kunst utfordres

Trondheim Kunstmuseum
​Adresse: Bispegata 7B og Treerys gate 9, Trondheim

Med over 4 000 kunstverk har Trondheim Kunstmuseum landets tredje største offentlige samling av norsk kunst etter 1850. Museet viser også skiftende utstillinger som dekker fortid, nær fortid og nåtid og fokuserer på et bredt spekter av arrangementer hvor visuell kunst utfordres og berikes av musikk, litteratur, omvisninger og forestillinger. I tillegg presenterer museet verker av kunstnerne Håkon Bleken og Inger Sitter i bygningen Gråmølna, museets arena for samtidskunst.

Skatter fra Europa og Japan

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
​Adresse: Munkegata 3–7, Trondheim

I Trondheim ligger også Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, et nasjonalt museum for dekorativ kunst og design som viser møbler, sølv, glass, tekstiler og keramikk fra 1400-tallet til i dag. Museet er det eneste i Norge med en fast utstilling av japansk kunsthåndverk og tekstiler. Med et spesialdesignet interiør signert den belgiske arkitekten Henry van de Velde og den danske arkitekten Finn Juhl, er første etasje i Nordenfjeldske en blanding av jugendstil og skandinavisk design. Hannah Ryggens politiske billedvever, en samurairustning fra Edo-perioden og vakre japanske netsuker, i tillegg til en omfattende jugendstilsamling, er blant tusenvis av skatter du kan se i museet.

Kunstpause i Nord-Norge

Nordnorsk Kunstmuseum
Adresse: Sjøgata 1, Tromsø

I Tromsø kan du utforske kunst og håndverk med tilknytning til Nord-Norge fra 1800-tallet til i dag. Nordnorsk Kunstmuseums faste samling består av malerier, skulpturer, tegninger, fotografier, videoer, tekstiler og kunsthåndverk. Utvalgte verker fra samlingen vises i museets andre og tredje etasje, alt fra romantikk til nåtid, av kunstnere som Peder Balke, Adelsteen Normann, samiske John Savio, Anna-Eva Bergman, Olav Christopher Jenssen og David Hockney.

Planlegg reisen

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt