Kunstens kraft

Nybegynner i kunstverden?

Se hvordan kunsten kan åpne opp nye verdener for deg – og få 4 nyttige tips til hvordan du kan ta kunstopplevelsen til et nytt nivå!

Eufori ...

... refleksjon ...

... overraskelse!

Kunst påvirker oss på ulike måter ...

— Det er enkelt: Vær åpen og se hva som skjer.

Tani

— Det er usminket. Det er så vakkert.

Veronica

— Alt vi gjør og alt vi engster oss for blir uvesentlig i møte med naturen.

Henrik

Kunst fremkaller følelser. Begeistring. Lykke. Sinne. Avsky.

Du kan føle deg så inkludert. Så fremmedgjort. Kunst kan åpne deg, eller få deg til å trekke deg tilbake. Du kan se deg selv i de rareste objekter. Et ukjent ansikt. En fugl. En tom stol. Den skinnende solen ...

Se hvilket kunstverk som rørte Tani, som nesten aldri hadde besøkt et kunstgalleri før:

Kunst kan ha helbredende krefter. Det kan gi deg trøst. Inspirasjon. Energi! Eller, et helt nytt perspektiv. Noen ganger kan kunst også gi et pusterom når ting er tøft ...

Se hvilket kunstverk som rørte Henrik, som lider av angst:

Kunst kan utvide horisonten din. Få deg til å tenke annerledes. Få deg til å reflektere. Assosiere.

Kunst kan forandre måten du ser på utfordringene i samfunnet. Den kan gi deg et nytt perspektiv på livet, også de mindre hyggelige delene av det. Liv. Død. Håp. Forfall.

Se hvilket kunstverk som rørte Veronica, en pensjonert kvinne som trengte nye impulser:

Kunst – et pusterom

Verden kan noen ganger være overveldende. Det er alltid noe som skriker etter oppmerksomheten vår. Kunst gir oss en stille og unik plass, hvor vi kan dykke ned i en verden av tanker og følelser.

Men man må også gi av seg selv for å oppleve det.

Noen kunstverk treffer deg umiddelbart. Andre passerer du uten å ofre det en tanke, i hvert fall hvis ikke legger tid og krefter i å prøve å tolke det. Still åpne spørsmål. Svarene kan overraske deg.

Kom tettere på kunsten

Ta deg tid til å virkelig se. Fargene, stemningen, motivet – eller kanskje du legger merke til noe annet? Reflekter over det.

Vil du lære hvordan du kan komme tettere på kunsten og kanskje få en mer spennende kunstopplevelse?

Her er 4 forskjellige metoder som kan hjelpe, ifølge norske forskere som ble intervjuet av Forskning.no.

1. Gi deg selv tid

Kunst kan umiddelbart fremkalle følelser, som for eksempel sinne eller glede. Men har du noen gang prøvd å virkelig studere kunstverket? Du kan oppdage, nye interessante detaljer. Kanskje er det mer bak enn det du først trodde?

2. Tenk som en designer

Nærm deg kunsten som en designer. Fokuser på materialene. Forestill deg hva kunstneren ønsket å oppnå ved å bruke akkurat disse materialene på denne måten. Hva er historien bak?

3. Se sammenhengen

Å ha kjennskap til både den kulturelle og historiske konteksten til et kunstverk, kan endre måten du ser det på. Noen ganger er det nødvendig å vite bakgrunnen for å forstå kunsten. Dette gjelder kanskje spesielt samtidskunst og konseptuell kunst.

Enkelte ganger kan ideen bak kunsten være like viktig som selve verket. Vær også nysgjerrig på kunstneren. De fleste kunstnere har et helt eget "språk" du kan lære deg å forstå og tolke.

4. Ha en åpen dialog med kunsten

Still deg selv åpne spørsmål om hva du opplever når du ser på verket. Ikke spør: "Er dette bra eller dårlig kunst", men kanskje heller: "Hva ser jeg her?". Åpne så for å la assosiasjonene flyte fritt og la fantasien lede deg videre. Du kan heller legge merke til hvilke tanker og følelser kunsten gir deg.

Norge – en kunstdestinasjon i verdensklasse

Flere nye kunstmuseer har åpnet i Oslo. Opplev kunst av Edvard Munch som aldri før i nye MUNCH, et av verdens største museer dedikert til en enkelt kunstner. Det nye Nasjonalmuseet ligger like ved, og er den største av sitt slag i Norden. Dermed er Oslo er i ferd med å bli en kunstdestinasjon i verdensklasse for sofistikerte kunstelskere.

Her er noen av de fantastiske kunstopplevelsene  Oslo byr på:

Få med deg flere spektakulære museer, galleri, skulpturparker og imponerende gatekunst både i og rett utenfor Oslo, og ikke minst i resten av landet.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Klar for å utforske kunsten?

Sider du nylig har besøkt