Der natur møter kunst
Besøk landets største og mest imponerende skulpturparker, som Vigelandsparken og Ekebergparken i Oslo. Og dette er bare to av mange steder der du kan nyte fantastisk kunst i det fri – helt gratis.
Selv om den tradisjonelle kunstopplevelsen typisk utspiller seg på et museum eller i et galleri, befinner mange av de mest spektakulære norske kunstverkene seg i en helt spesiell symbiose med omgivelsene, med vær og årstider som en del av totalopplevelsen. Disse er gratis og tilgjengelige for alle.
Her er et utvalg av flotte naturopplevelser med tankevekkende kunst:
Vigelandsparken
Vigelandsparken på Frogner i Oslo er kanskje den mest berømte skulpturparken i verden. Her kan du se mer enn 200 skulpturer av Gustav Vigeland, noe som i hvert fall gjør den til verdens største skulpturpark utført av en enkelt kunstner. Rundt en million mennesker besøker parken hvert eneste år.
Noen av de mest kjente skulpturene er Sinnataggen, Monolitten og Livshjulet. Over én million mennesker besøker parken hvert år, noe som gjør den til en av Norges mest besøkte attraksjoner.
Rett ved parken ligger Vigelandmuseet, hvor de tidlige arbeidene til Vigeland står utstilt sammen med portretter og skulpturer, samt gipsmodeller til skulpturene i Vigelandsparken.
Du kommer deg hit fra Oslo sentrum med både trikk, buss og T-bane.
Ekebergparken – fra Renoir til Hirst
I 2013 åpnet Ekebergparken på Ekeberg i Oslo med en visjon om å «skape en unik og mangfoldig kulturminnepark til glede og berikelse for byens befolkning, og en attraksjon for tilreisende». Det har den blitt, og det skyldes i stor grad en fantastisk kombinasjon av kunstverk og beliggenhet.
Ekebergparken byr på en slående panoramautsikt over byen og Oslofjorden, og de 40 skulpturene og installasjonene inkluderer arbeider fra internasjonale ikoner som Renoir, Rodin, Dali og Hirst.
Blant prominente norske kunstnere finner du Per Ung, Knut Steen, Dyre Vaa, Hilde Mæhlum og Per Inge Bjørlo.
Det feminine slynger seg som en rød tematisk tråd gjennom kunsten i Ekebergparken.
Et godt eksempel er den livaktige skulpturen «Walking Woman» av den britiske billedhuggeren Sean Henry.
Ta trikk 13 og 19 eller buss 34 og 74 fra Jernbanetorget.
Roseslottet
Roseslottet er et utendørs kunstprosjekt designet av de kjente norske kunstnerbrødrene Vebjørn og Eimund Sand. Ute i naturen presenterer «Roseslottet» nærmere 300 kunstverker: monumentale malerier, installasjoner og skulpturer.
Parken åpnet i juni 2020, 80 år etter at Norge ble okkupert av tyskerne, og 75 år etter frigjøringen i 1945. Roseslottet er en kunstinstallasjon og et pedagogisk prosjekt som har til formål å fortelle historien om okkupasjonen av Norge og om de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft. Parken kommer til å stå ut året 2025.
Det er åpent hver dag og det arrangeres omvisninger, foredrag, konserter og en rekke arrangementer der gjennom hele året. Det er også fantastisk utsikt over Oslo, og du kan enkelt kombinere Roseslottet med et besøk til det kjente hopp- og skimuseet i Holmenkollen.
Roseslottet ligger ved Holmenkollen i Oslo, 50 meter unna Frognerseteren T-banestasjon.
Kistefos-Museet
Et annet must for skulpturentusiaster er Kistefos-museets skulpturpark i Jevnaker på Hadeland, ca en times kjøretur nord for Oslo.
Dette er en av de største skulpturparkene i Norge med 52 skulpturer av fremtredende samtidskunstnere som Yayoi Kusama, Olafur Eliasson, Anish Kapoor, Fernando Botero, Tony Cragg og Elmgreen & Dragset. En av hovedattraksjonene er speilfontenen "Veien til stillhet" av Jeppe Hein (husk å ta med klesskift til barna!).
Og museumsbygget The Twist, som er en egen skulptur i seg selv, er verdt hele turen!
Henie Onstad skulpturpark
Henie Onstad kunstsenter ligger på Høvikodden, en 20 minutters kjøretur eller 12 minutters togtur fra Oslo sentrum til Sandvika, vest for Oslo.
Dette anerkjente kunstsenteret er omgitt av en skulpturpark fylt med 30 skulpturer av norske og internasjonale kunstnere. Noen av de mest kjente verkene er Solskulptur av Arnold Haukeland, Filipstadbananen av Trygve Fredriksen, og flere verk av Inge Bjørlo, Kai Nilsen og Camilla Løw.
Kombiner besøket ditt med en spasertur på stien langs sjøen eller slapp av på stranden som ligger like ved senteret.
Skulpturparken på Bærums Verk
Bærums Verk er i dag et unikt handelssted i autentiske omgivelser i det historiske jernverksmiljøet som har vært selve levebrødet til Bærum siden tidlig på 1600-tallet.
Bærums verk ligger 25 minutter med bil vest for Oslo. Her finner du over 40 butikker, kunstnerverksteder, gallerier og spisesteder. For ikke å snakke om skulpturparken som inneholder mer enn 30 skulpturer laget av noen av Norges fremste kunstnere.
Kulturdestinasjonen Ramme
Kulturdestinasjonen Ramme er en skjult perle gjemt i Hvitsten i Vestby, 30 minutter med bil sør for Oslo.
Besøk Havlystparken, Ramme billedgalleri, Ramme fjordhotell, og økologiske serveringssteder som Ramme kro og restaurant, kafé og gårdsbutikk.
I Ramme billedgalleri finner du verk av både Munch og andre kunstnere som Christian og Oda Krohg, Frits Thaulow, Theodor Kittelsen, Paul Fischer og Oscar Wergeland.
Skulpturlandskap Nordland
I Nord-Norge må du absolutt få med deg Skulpturlandskap Nordland.
I 32 kommuner i Nordland (og én i Troms) ble det i perioden 1992 til 2015 satt opp skulpturer og installasjoner utendørs. Kunstnere som Kjell Erik Killi Olsen, Anish Kapoor, Bård Breivik og Sissel Tolaas er blant bidragsyterne.
Du kan også få øye på kunst i naturen mens du er på biltur!
Ikke gå glipp av Matias Faldbakkens "Skyldner" i Kjøllen langs den nasjonale turistvegen i Rondane.
Visste du at du finner fargerik gatekunst over hele landet?
Mer unik kunst i naturen
Se våre beste tilbud
Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.