Bli kjent med de norske trollene
Det er noe der ute. Noe stort.
Se opp!
Jeg tror noen holder øye med deg …
… eller se ned!
Hva er det som dukker opp fra bakken?
Noen troll har bare ett øye, og noen har to hoder.
Bli kjent med det mytiske trollet og spis sammen med dem i Trollsalen i Hunderfossen Eventyrpark!
Søte og stygge, skumle eller snille? Spor etter troll kan man finne overalt her til lands, i steiner og fjell, i trestubber og under røtter. Men vet du hvor trollene egentlig kommer fra?
Det var en gang et langstrakt land, der rare og mystiske skapninger vandret. De holdt til i fjell og skoger og beveget seg bare rundt om natten, for det var bare én ting som virkelig skremte dem: Solskinn! Som kjent gjør sola at trollene blir til stein.
De fleste mennesker klarte å holde seg unna disse trollene, men noen uheldige sjeler møtte disse kjempene i nattens mulm og mørke. Det gikk ikke alltid like bra ...
Men noen av trollene klarte ikke å komme seg tidsnok i skjul for sola. Du kan fortsatt se konturene av dem i fjellvegger, steiner og klippeutspring, som for eksempel Trolltunga og Tollpikken.
Men hvem er disse trollene? De kan være store, de kan være onde, noen er små og noen er lekne. Noe de fleste troll har til felles, er at de er dumme!
Selv om de fleste ikke tror på troll nå til dags, blir fortsatt historiene om dem fortalt om og om igjen til nye generasjoner. Troll har satt dype spor i folkeminnet vårt og fått en viktig plass i vår kulturarv. Vi vet alle hvordan troll ser ut og at de hører hjemme i Norge.
Men hvordan startet det hele?
Historien om trollene
– Vi vet ikke nøyaktig hvor eller når det startet, men vi finner troll i vår narrative tradisjon, samt i våre første skrevne kilder, sagaene, fra middelalderen. Hvor gamle de er i folks fantasi, vet vi ikke, men det er snakk om veldig langt tilbake i tid, sier Ane Ohrvik, professor i kulturhistorie og museologi ved Universitetet i Oslo.
Hun kan mer om troll enn de fleste.
Med våre høye fjell, dype fjorder, endeløse skoger og mørke vintre, er det lett å se hvorfor folk trodde på troll og andre mystiske skapninger. Det folk ikke forsto, trengte de en forklaring på, og troll var en like god forklaring som noen annen.
– Troll er mer en fantasifigur enn noe annet, men man hadde da en forestilling om at naturen var bebodd av ulike typer vesener og at mennesker levde side om side med disse mer eller mindre synlige, og noen ganger farlige, vesenene. Noen var mer fantasifulle, mens andre var mer realistiske og noe som folk kanskje forholdt seg litt mer konkret til, forteller hun.
Uansett type troll er de fleste ganske skumle og obskure. Selv om de er kjent for å være dumme, har de mange snedige gåter på lur, som du kan måtte svare på hvis du noen gang møter et av dem...
Trollforskning
17. juni 2023 åpnet det de kaller verdens første og eneste forskningsstasjon for arten troll i Rindal.
Home of the Trolls er ikke bare en forskningsstasjon for troll. Det er også en naturbasert opplevelsesdestinasjon med aktiviteter, lettreist friluftsliv, lokal mat og eksotiske overnattingsmuligheter.
Eventyrtroll
Eventyrene om troll er mange og gamle. En av de første skrevne kildene som omtaler troll, er det berømte norrøne verket Edda fra 1220-tallet. I dag kjenner vi trollene best fra eventyr, sagn og folkeviser, særlig fra fortellingene i Asbjørnsen og Moes Norske folkeeventyr.
Trollmaleren Kittilsen
I de gamle fortellingene var beskrivelsen av troll dårlige, ofte kun beskrevet med ord som "stor", "sterk" og "stygg". I dag kan enhver nordmann beskrive hvordan et troll ser ut. Dette er nok takket være Theodor Kittelsen.
Kittelsen er kjent for sine eventyrlige illustrasjoner av norske folkeeventyr. Kittelsens kunstneriske tolkning av troll er lenge blitt sett på som standarden for hvordan troll og andre mytiske, norske vesener fra folketroen «egentlig» ser ut: Både groteske og nifs-vakre, inspirert av både østnorske og nordnorske landskap.
Kittilsen var en utpreget litterær billedkunstner og skrev egne tekster til mange av bildene. Flere av arbeidene er samlet i egne bøker, som for eksempel i den gripende boka Svartedauden.
Legenden om Dovregubben
Norges, om ikke verdens, mest kjente troll er uten tvil trollkongen Dovregubben. Oppfunnet av den prisvinnende dramatikeren Henrik Ibsen i hans dikt Peer Gynt, som inspirerte Edvard Grieg til å skrive det fantastiske stykket I Dovregubbens hall.
Troll på storskjerm
Men trollene er ikke bare å finne i de dype, norske skogene lenger. De har også inntatt den globale populærkulturen, enten som de søte og snille trollene i DreamWorks-filmen Trolls, de store og dumme trollene fra Ringenes Herre, eller de animerte trollene i Netflix-serien Trollhunters.
Det finnes også flere norske trollfilmer. Trollene i Trolljegeren (2010) baserte seg i stor grad på norsk folklore, og her fungerte også Kittelsens tegninger som inspirasjon for trollenes utseende. Filmen har vunnet flere priser, både i inn- og utland.
Filmen Troll, som kom på Netflix i desember i 2022, har nok en gang ført til at trollene har bergtatt en hel verden. Filmen slo alle rekorder for en ikke-engelsktalende film på Netflix i løpet av den første uka, og ble streamet mer enn 74 millioner timer bare i løpet av den første uka. I dypet av Dovrefjell vekkes et troll etter en 1000 år lang dvale. Skapningen ødelegger alt på sin vei og beveger seg raskt mot hovedstaden. Hvordan stopper du noe du aldri visste eksisterte?
Trollet i filmen besøker flere kjente steder i Norge, du kan også følge i trollets fotspor!
Nettroll
Til tross for sine primitive liv i skogen, har trollene også klart å bli digitale, og deres dårlige oppførsel har påvirket det moderne språket. "Trolling" er blitt et internasjonalt uttrykk for (du gjettet riktig!) å oppføre seg på en frekk og dårlig måte på nett. «Troll» har også blitt internettslang for en person som med vilje prøver å skape konflikt eller fiendtlighet i et sosialt nettsamfunn.
Men du trenger heldigvis ikke bekymre deg så mye for dem ute i naturen lenger. Trollene her har mest sannsynlig vært forsteinet i hundrevis av år, og de små trollene i de mange suvenirbutikkene er søte og snille nok til å tas med hjem!
Imidlertid er det noen få steder du må se opp for de ekte trollene som fortsatt streifer rundt…
Hvor finner man troll?
Det er mange steder i Norge som har en tilknytning til troll. Trollstigen er kanskje den mest kjente trollokasjonen. Med trollskilt og utsiktsposter er det mange som leter etter troll her, men du kan finne troll ganske mange andre steder også i dette langstrakte landet.
Nedenfor kan du lese et av de klassiske eventyrene:
Kjente troll-destinasjoner
Lyst til å dra på eventyr? Sjekk ut Norges råeste trollopplevelser!
Se våre beste tilbud
Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.