Skip to main content

BUNAD

Tradisjon og tilhørighet

Timevis av møysommelig håndarbeid ligger bak.

Å ha på seg bunad er som å kle seg i et stykke norsk historie.

Særlig på nasjonaldagen 17. mai kryr det av ulike mønstre, farger og fasonger i gatene.

Med søljer, detaljert broderi og ullstoff skiller de seg ut og representerer gammel, norsk bondekultur.

Hvert sted i landet har sin egen bunad med sitt unike design ...

... selv så langt nord som på Svalbard har de bunad med broderi av blant annet isfjell, snøstjerneblomst og gruvedrift.

Norges nasjonaldrakt, bunaden, er det mest tradisjonsrike du kan kle deg i til livets store begivenheter. Det finnes mer enn 450 ulike bunader, som viser hvor bunaden (og personen som bærer drakten) kommer fra.

Anne Kristin Moe, Norks folkemuseum

Etnolog og kulturhistoriker Anne Kristin Moe.

Selvstendighetsdrakten

Nordmenn bruker bunad på samme måte som man bruker sin fineste kjole eller dress og sammenlignet med andre land er dette ganske så unikt.

En bunad er en klesdrakt basert på lokale folkedrakter fra gamledager. De blir brukt i dag av folk som ellers bruker moteklær, forklarer Anne Kristin Moe, museumsleder på Nordfjord Folkemuseum.

Anne Kristin har forsket på norske bunader og har utgitt boka Broderte bunader: hundre år med norsk bunadhistorie, med fotografi av Laila Durán.

Den industrielle revolusjonen brakte med seg en felles mote, og folk begynte å kle seg likt, ofte i sorte kjoler. Fra 1814 til 1905 var Norge i union med Sverige. I søken etter å finne noe som kunne symbolisere norsk selvstendighet, måtte nordmenn se bakover i tid for å finne nasjonal identitet. De hentet frem håndverkstradisjoner fra bondesamfunnet rundt om på bygdene for å finne farger, mønstre og former som representerte det norske. Gamle kjoler, broderi, rosemaling og treskjæringskunst inspirerte utformingen av de lokale bunadene som vi kjenner i dag.

– Bunaden er gjenopplivet ogrekonstruert fra gamle folketradisjoner. Det som skiller bunaden fra andre folkedrakter i verden, er at bruken er allmenn og at den blir brukt av en så stor del av befolkningen, forteller Anne Kristin.

Nordmenns flittige bunadbruk gjennom mer enn 150 år er til og med nominert til UNESCO sin liste over levende tradisjoner fra hele verden.

Lokalarv

I dag er det rundt 450 ulike bunader i landet. Broderiet og snittet på bunadene kan variere fra bygd til bygd. Slik kan du se hvor den som bærer bunaden kommer fra, eller slekter fra.

– På Sunnmøre hadde de en gammel tradisjon for broderi på ullstoff og helbroderte drakter, sier Anne Kristin. Denne teknikken preger bunadene fra Sunnmøre. Den mest kjente sunnmørsbunaden ble inspirert av et gammelt forkle fra gården Gjære i Ørskog, og er kjent som Ørskogbunaden. Broderi med farget ulltråd på ullstoff går i dag igjen på mange bunader rundt om i landet.

– I søken etter selvstendighet var det viktig at bunaden var laget av ull og lin og farget av norske blomster, så vi kunne lage bunadene selv uten å importere noe fra utlandet. Noen bunader er en sann kopi av festdraktene folk brukte før i tiden, mens andre kun er inspirert av dem. Uansett så var det viktig at bunaden så norsk ut, forklarer Anne Kristin.

Se noen av de unike norske bunadene nedenfor.

Det norske gallaantrekket

Ifølge Norsk institutt for bunad og folkedrakt har 70 prosent av alle norske kvinner og 20 prosent av alle menn bunad. Anne Kristin sier at det er vanskelig å si hvorfor det har vært mer vanlig blant kvinner, for de fleste bunader finnes i både dame- og herremodell, men stadig flere menn får bunad.

– Folk kler seg i bunad på 17. mai, i konfirmasjoner, dåp, om du skal gifte deg eller er gjest i bryllup, og studenter har det når de blir uteksaminert. Noen har det også på seg på julaften. Bunad er ansett som et gallaantrekk, så man kan ha det på slottsbesøk også, sier Anne Kristin.

About You Awards i Milano fikk den norske psykologen Maria Abrahamsen og kjæresten internasjonal oppmerksomhet da de møtte opp på den røde løperen iført nordlandsbunad.

Det detaljerte broderiet og monteringen tar lang tid, det ligger gjerne et helt år med håndverk bak en ferdig bunad. Bunad er derfor ansett som et dyrt antrekk.

– Ja, det er dyrt, men husk at bunaden er ofte det eneste du har i garderoben din som er skreddersydd til å passe dine mål. Bunaden er ikke masseprodusert og materialet som er brukt er veldig slitesterkt og kan vare ut livet, som regel lenger, forteller Anne Kristin.

Viktig tilbehør som søljer, mansjettknapper og belter er ofte laget av sølv og gull. Det er vanlig at både bunader og tilbehør går i arv fra generasjon til generasjon. Lokale skreddere og syersker kan hjelpe til å justere bunaden du har arvet, for at den skal passe til deg.

Det er også vanlig å bruke bunad når man uteksamineres fra universitetet. Disse studentene har bunader fra mange ulike steder.

Kan du se hvor de er fra?

På 17. mai vil du se mange bunader i ulike farger og design, spesielt i Oslo. Jentene venter på bussen ikledd sine romeriksbunader.

Om du tenker å gifte deg i bunad, bør du ha på deg en brudekrone. Mange lokale husflidsbutikker leier ut brudekroner til bryllup.

Se nærmere på det nasjonalromantiske maleriet Brudeferd i Hardanger. Nesten alle har på seg bunad, og bruden som er kledd i rødt, har også på seg en brudekrone.

Samekoften

Samene har sin egen folkedrakt, kalt kofte eller samekofte.

– I likhet med bunaden representerer samekoften ulike områder. Men det som skiller dem er at koften er en levende tradisjon, ikke en gjenopplivet, brutt tradisjon slik som bunaden. De fleste koftene ser ut slik de gjorde på 1800-tallet, men siden det er en levende tradisjon, er det mer rom for å endre og justere den, slik som å endre på fargene for å gjøre den mer personlig, i motsetning til bunaden, sier Anne Kristin.

Festdrakter

I 17. mai-toget vil du se bunader side om side med samekofter og moderne festdrakter. Festdrakter følger ikke strenge regler slik som bunader og kofter, som bør være norskprodusert, og derfor kan festdrakter smykke seg med utenlandske stoffer og blande inn eksotiske mønstre fra ulike deler av verden. Folk som bor i Norge, men som også har tilhørighet fra et eller flere andre land, kan velge en festdrakt.

– En festdrakt er kun inspirert av gamledager, og antrekket sier ikke noe om hvor i Norge du er fra. Det er innovasjon mer enn tradisjon, sier Anne Kristin.

Få inspirasjon

Besøk Heimen Husfliden i Oslo eller din lokale husflidsbutikk for å få inspirasjon og informasjon om bunadene som representerer området der du bor. Folkemuseene som blant annet i Valdres, Hardanger, Nordfjord og på Bygdøy har utstillinger av lokale bunader, og noen ganger kler de ansatte seg opp i bunad også.

På tide å feire!

17. mai-feiringen kickstartes med en skikkelig 17. mai-buffé! Få inspirasjon og oppskrifter til nasjonaldagen! 🇳🇴

Feir med god mat

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt