Skip to main content

Vikingene blir levende

Vikingene har gjenoppstått – gjennom ny, rå teknologi. Nå kan du delta på et heseblesende vikingtokt på The Viking Planet i Oslo og oppleve det dramatiske slaget i Hafrsfjord på Viking House i Stavanger.

Langskipet, som er fullt av svette vikinger som sitter rundt deg på alle kanter, rister kraftig. Så kommer plutselig en hval til syne i overflaten.Vikingene ser imidlertid ikke ut til å bry seg nevneverdig. Men i neste øyeblikk treffer en pil en av de barske karene om bord i ryggen. Han faller om, død.

Du kan fort føle trang til å holde deg godt fast, når du tar på deg VR-brillene i de spesialdesignede kinosetene på det nyåpnede opplevelsessenteret The Viking Planet i Oslo. Her får du bli med på et tolv minutter langt virtuelt vikingtokt gjennom 3D-filmen «Bakholdsangrepet», regissert av den kjente filmskaperen Erik Gustavson. Det unike er at du befinner deg midt i scenen, og uansett hvor du beveger hodet, ser du vikingene og hendelsene om bord fra mange ulike vinkler.

Senteret har tatt i bruk en rekke digitale verktøy som VR-film, 270 graders kino, interaktive infoskjermer og hologram for å gi publikum en helt ny opplevelse av vikingtiden.

Historiker Kim Hjardar har vært ansvarlig for å sikre at alle detaljer i filmene er historisk korrekte, fra klær og bygninger til mat, og ikke minst hårsveisene. Og jada, det er ikke så rart om du føler at noe virker litt kjent.

Hipsterstilen, med langt, fyldig skjegg og kortklippet nakke, er som tatt rett ut av vikingtiden. Bolleklipp og midtskill var også populært for 1000 år siden, forteller Hjardar.

Han avkrefter også den seiglivede myten om at vikinghjelmene hadde horn.

Globalt har interessen for vikinger og vikingtiden eksplodert de siste årene, mye takket være internasjonale seriesuksesser som «Vikings» og norskproduserte «Vikingane». Men ifølge historiker Kim Hjardar er det bare uttrykk for at stadige nye generasjoner lar seg fascinere.

– Vikingtiden har vært en del av den internasjonale populærkulturen siden Wagner satt opp «Valkyrien» på midten av 1800-tallet, forteller han.

Vikingfeber over hele landet

Men det er ikke bare i Oslo at vikingene blir levende igjen. I 2020 åpnet The Viking Planet nye avdelinger i Bergen og Haugesund. I Stavanger kan du allerede nå gjenoppleve det berømte slaget i Hafrsfjord i 872, som samlet Norge, på nye Viking House. Også det med VR-briller på.

– Ny VR-teknologi gjør historien om Harald Hårfagres vei til seier over de lokale småkongene på Vestlandet levende på en helt ny måte, sier daglig leder Tine Murphy. Også her går du om bord i et virtuelt skip.

Andre steder i Norge kan du oppleve de vakre originalene eller prøve deg som roer på et «ekte» vikingskip, som på det 30 meter lange skipet Myklebust, på Sagastad i Nordfjordeid. Her kan du også prøve VR opplevelser hvor du kan besøke en virtuell vikinglandsby eller oppleve mystiske ritualer og norrøn mytologi.

Avaldsnes på Bukkøya ved Haugesund er en av Norges viktigste kulturhistoriske områder. Her hadde den første norske kongen, Harald Hårfagre, et av sine hovedseter under det som blir ansett som vikingtidens gullalder. Reiser du hit, burde du teste den nye appen "Time travel", som tar deg på en virtuell, historisk vandring i området.

Dette kan du lese om i vår store guide til de viktigste vikingopplevelsene i landet.

Dra tilbake til vikingtiden

Besøk historiske steder, dra på tur med et vikingskip, eller vær viking for en dag.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt