Skip to main content

Norges beste vikingopplevelser

Unknown Component
civid: 64d208ece8de5021863932a5
name: plugins_common_social_share (widget)

Seriesuksesser som Vikings og Vikingar har ført til rekordstor vikinginteresse, og nå kan du besøke høyteknologiske opplevelsessentre og egne vikinglandsbyer, dra på vikingfestivaler og spel, og utforske vikingskip og -skatter. Her er de beste vikingopplevelsene Norge har å by på.

Osloregionen

Vikingene er blitt levende igjen på det interaktive opplevelsessenteret The Viking Planet i Oslo. Her kan du bli med på et virtuelt vikingtokt iført VR-briller, se en 270 graders kino om vikingtiden i Europa, og høre hologramvikinger synge og fortelle om livet sitt. Senteret er det første i Norge av sitt slag, og det nærmeste du kommer en tidsreise tilbake til vikingtiden.

Vikingkipshuset på Bygdøy har lenge vært det store trekkplasteret, hvor man kan se «kjendisskipene» Osebergskipet, Tuneskipet og Gokstadskipet! Museet er dessverre stengt for øyeblikket, da det bygges et nytt Vikingtidsmuseum. Det nye museet forventes å åpne i 2025/26, men i mellomtiden kan du se fantastiske gjenstander fra vikingtiden på Historisk museum i Oslo sentrum.

Arkeologer gjør fortsatt oppsiktsvekkende vikingfunn, og i mai ble det funnet en skipsgrav i Borre i Vestfold som sannsynligvis er fra vikingtiden. Vestfold var et sentralt område i vikingtiden og har flere museer der du kan fordype deg i vikinghistorien. På Midgard vikingsenter i Horten kan du besøke den staselige Gildehallen – en rekonstruksjon av en av de største vikinghallene vi kjenner til – og se utstillinger som viser ulike aspekter ved vikingtiden. Norges fjerde bevarte vikingskip, Klåstadskipet, ble gravd ut i 1970 og er stilt ut i Vikinghallen på Slottsfjellsmuseet i Tønsberg. Blant temaene i utstillingen er kunnskap om vikingtidens skip, skipsbygging, handelsruter og dagligliv.

I Tønsberg havn kan du prøveseile Saga Oseberg, som er en fullskalakopi av Osebergskipet. I Larvik litt lenger sør kan du bli med på guidede turer og vikingaktiviteter i Kaupang Vikingbyen, Norges første urbane samfunn

Vestlandet

Alle vikingfans har en ekstra god grunn til å dra til Vestlandet i år. På det helt nye vikingmuseet Sagastad i Nordfjordeid kan du utforske det 30 meter lange Myklebustskipet, oppleve interaktive utstillinger og lære mer om landsdelens stolte vikinghistorie.

Viking House i Stavanger sentrum er nok et banebrytende opplevelsessenter. Også her bruker de VR-teknologi til å gjenskape det interessante livet områdets vikinger levde. Og ved Hafrsfjord noen få kilometer unna kan du se Fritz Røeds storslagne monument Sverd i Fjell rage over stedet der Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike i 872.

Avaldsnes på Bukkøya ved Haugesund er et av Norges viktigste kulturhistoriske områder. Her hadde Harald Hårfagre sitt sete i det mange betrakter som vikingtidens gullalder. I dag kan du oppleve ekte vikingkultur her – Vikinggården er bygd opp etter modell av arkeologiske funn. Du kan også bli med på en digital, historisk vandring med den nye "Time Travel" appen. I Nordvegen Historiesenter får du høre historien om hvordan Avaldsnes ble Norges første kongesete, og lære om herskerne og kongene som kontrollerte skipstrafikken som ble tvunget inn gjennom det smale Karmsundet i 3000 år, fra bronsealderen til godt inn i middelalderen.

Et annet høydepunkt på Vestlandet er vikinglandsbyen Njardarheimr i Gudvangen, som viser hvordan vikingene levde for 1000 år siden. De 400 vikingene som bor her deler gjerne sin unike kunnskap om vikingenes liv og levemåte.

Trøndelag

Er du interessert i vikinghistorie, bør du sette Stiklestad i Trøndelag på listen. Stedet er mest kjent for slaget der den kristne vikingkongen Olav Haraldsson, senere kjent som Olav den hellige, falt i 1030. Slaget på Stiklestad er en milepæl i innføringen av kristendommen i Norge, og i juli hvert år gjenskapes slaget i utendørsforestillingen «Spelet om Heilag Olav». Forestillingen er en del av programmet under Olsokdagene, en festival full av historiefortelling, konserter, mat, markeder og mange andre vikingopplevelser.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter er åpent hele året og byr på utstillinger og spennende aktiviteter og arrangementer. Folkemuseet på stedet består av rundt 30 bygninger, de fleste fra 1700- og 1800-tallet. Gjennom året våkner bygningene til liv med ulike arrangementer, og da yrer det av mennesker, aktiviteter og musikk her.

Nord-Norge

Det er også funnet spor etter vikinger lenger nord, og særlig interessante er restene av den lengste bygningen vi vet om fra vikingtiden. Det 83 meter lange Høvdinghuset på Borg i Vestvågøy kommune i Lofoten er gjenreist og inneholder nå Lofotr Vikingmuseum. Museets samling består av blant annet importert glass, gull og keramikk som vitner om at det bodde en rik og mektig høvdingætt her.

Ta del i et vikinggilde, ro et vikingskip, kast med øks eller skyt med pil og bue. Loftr er et levende museum med morsomme aktiviteter for både store og små. Hvert år i august arrangerer de den fem dager lange Vikingfestivalen med marked, konkurranser, teater, konserter og mye mer.

Her kan du oppleve vikingtiden

Besøk historiske steder, bli med på seilas med et vikingskip, eller ta den helt ut og vær viking i en hel dag.

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt