Skip to main content

Drikk deg gjennom Norge

Lytt til tørsten

Kan du kjenne smaken av jordsmonn, friskt fjellvann og moden frukt? 

Nyt eksklusiv, prisvinnende eplemost fra Fruktbygda...

Nyt eksklusiv, prisvinnende eplemost fra Fruktbygda...

... og næringsrik og nydelig melk fra kuene som går ute på beite hele sommeren.

Deilig kaffe når som helst, hvor som helst.

Nyt Norge i flytende form! De siste årene har det poppet opp et utall mikrobryggerier, sidergårder, juicepressier og destillerier der du ikke skulle tro at noen kunne bo, langt mindre lage VM-vinnende gin. Dyktige kaffebrennere og baristaer gir deg dessuten verdens beste kaffe.

Prisvinnende epledrikker

Norsk eplemost og sider og kommer stadig på topp i internasjonale konkurranser.

Mikroklimaet i blant annet Hardangerfjorden, Sognefjorden, og Telemark er spesielt ideelt for dyrking av epler og annen frukt, og siden 2011 har «Sider frå Hardanger» og «Eplejuice/Eplemost frå Hardanger», samt flere fruktprodukter fra Telemark, vært merket med kvalitetsstempelet geografisk beskyttet betegnelse, på samme måte som Champagne i Frankrike.

Flere og flere spennende siderprodusenter, mikrobryggere og gårdsbutikker popper opp over hele landet, og byr på besøksmuligheter og utsalg av gårdsprodukter. Da på sidersafari i Hardanger, eller gå fra gård til gård i Fruktbygda i Gvarv i Telemark. Bøndene her har vunnet mange priser, inkludert Norges beste eplemost!

Skroll ned for å lære om hvordan den første eplesideren ble til i Hardanger, og hvor du kan legge ut på en herlig frukt- og siderrute.

Besøk Hardangers fruktgårder

Smak eplemost og alkoholfri sider i verdensklasse, bli med på et sidercruise og utforsk den unike Frukt- og siderruten i Ulvik.

Besøk fruktgårdene

Mikrobryggeri-boom

Visste du at vi nordmenn har brygget øl i omkring 3,000 år? Vikingene var kjent for sin mjød, og i dag kan du finne en stor variasjon av øltyper fra nord til sør. Mange bryggere er kreative og liker å eksprimentere med forskjellige ingredienser og smaker av forskjellige frukter, til og med grantrær og løvetann. Hundrevis av nye bryggerier har poppet opp over hele landet, og flere får internasjonal oppmerksomhet for sine smakfulle håndverksøl. Besøk et bryggeri for å lære alt om prosessen. 

Norge er også hjem til flere nye gin- og whiskydestillerier. Flere ligger på de utroligste plasser, langt fra fastlandet, som Myken destilleri på Helgelandskysten og Freddie Ocean Distillery på øya Fedje, helt ytterst på kysten av Vestlandet, samt Oss Craft Distillery utenfor Bergen.

Du kan også besøke verdens nordligste whiskydestilleri, Aurora Spirit Distillery, i Lyngenfjord i Nord-Norge.

Kaffe når som helst, hvor som helst

Visste du at nordmenn er i verdenstoppen i kaffedrikking? Og at vi har flere norske verdensmestere i baristakunst? Skal du ta turen til Oslo kan du nyte den fantastiske kaffen til en av de, hos Tim Wendelboe på Grünerløkka.

Finn de kuleste stedene for å slukke kaffetørsten og husk å smake på kaffen til noen av de nye, uavhengige kaffebarene rundt om i landet.

Melk med naturlig smak

Norske kuer har noe ikke alle andre kuer har tilgang på – norsk natur. Når de får vandre fritt, spise bra og blir tatt godt vare på av bøndene sine, så blir melken ekstra smakfull og god. Mange norske gårder er i verdenstoppen med tanke på dyrevelferd og dyrehelse.

Opplev bjelleklang, baristabudeier og gamle stølstradisjoner i sommer. Flere støler og setre rundt om i landet byr mer enn gjerne på et glass med fersk melk rett fra kua. Kanskje du skal unne deg litt landlig luksus? Mange av gårdene tilbyr overnatting, så du kan våkne opp og nyte deilig seterkost i vakre omgivelser.

9 grunner til at du bør takke kua

Visste du at norske kuer har minimum 8 uker sommerferie? Finn ut hvorfor norsk melk og kjøtt er i verdensklasse.

Fjellbekker – naturlig luksus

Husk å ta med deg en kopp i sekken når du vandrer i fjellet. Da kan du nyte kaldt vann rett fra bekken. Se etter vann som renner bratt og få et overblikk over terrenget for å sikre deg at bekken ikke er forurenset av dyr.

– Det å kunne drikke rent vann direkte fra både springen og bekken i fjellet er en luksus jeg tror er ganske unik her i verden, sier Vidar Lund, seniorforsker i Folkehelseinstituttet.

Vitaminboost

Gi kroppen din næring med en forfriskende kombucha (en fermentert te-drink) og fermenterte smoothier laget her hjemme i Norge.

Fermentering er en prosess hvor organisk materiale sagte nedbrytes. Metoden kan brukes på langt mer enn bare øl, eplesider og mat, når man bruker en startkultur som kulturmelk, kefirkorn eller myse.

Gry Hammer er forfatter og har laget boken Fermentering, hun er lidenskapelig opptatt av å få nytt liv i denne gamle, norske tradisjonen.

– Smoothier basert på norsk surmelk blandet med sesongens bær og frukt er en enkel måte å bruke en fermentert base. Enhver fermentert drikke er som en eliksir, proppfull av vitaminer, sier Hammer.

Gjennom hele landet kan du slukke tørsten med en stor variasjon av drikker – dra dit hvor friskheten i glasset kommer naturlig!

Finn et sted hvor du kan nyte en slurk

Det er ingen grunn til å vente med å finne hva du ønsker å spise og drikke.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt