Skip to main content

Sporene etter istiden

På grunn av dype bresprekker, skred og uforutsigbare bevegelser i isblokker, bør du aldri begi deg ut på en isbre alene. Med profesjonelle guider og riktig utstyr er brevandring helt klart en opplevelse som vil appellere til eventyreren i deg.

Selv på hundre meters dyp er breisen i konstant i bevegelse, og sterk nok til bokstavelig talt å forme jorden. Visste du at det var breer fra istiden som skar ut og dannet Norges karakteristiske fjell, fjord og daler?

Har du lyst til å utforske en isbre? Om sommeren kan du bli med på guidede turer over mange av landets breer. Husk at det også på enkelte breer, som Tystigbreen i Stryn og Folgefonna i Hardanger, også er mulig å stå på ski eller brett i sommermånedene.

Global oppvarming

På grunn av den globale oppvarmingen stiger temperaturen i Norge, som i resten av verden. Dette bidrar til at mange av de norske isbreene langsomt smelter og trekker seg tilbake.

Det totale arealet som dekkes av isbreer har gått ned 11 prosent de siste 30 årene, ifølge Senter for klimaforskning (CICERO). Siden midten av 80-tallet har mer enn 326 kvadratkilometer isbre forsvunnet. Det er spesielt breene i de nordligste delene av landet som er blitt hardest rammet.

Du kan hjelpe miljøet ved å redusere klimaavtrykket ditt. Reis miljøvennlig, kjøp lokale varer, og bli lenger på hver plass du besøker. Tenk over hvordan du ferierer, og les deg opp på hvordan du kan bli en mer bærekraftig turist.

Norges mest populære isbreer

Jostedalsbreen

Jostedalsbreen er den største breen i fastlandseuropa, med et areal på 487 kvadratkilometer.

Breen er en del av Jostedalsbreen nasjonalpark, og har mer enn 50 brearmer, deriblant Briksdalsbreen og Nigardsbreen.

Briksdalsbreen

Briksdalsbreen ligger i Briksdalen helt innerst i Oldedalen, og er en av brearmene til Jostedalsbreen. I nærheten ligger også den mye fotograferte Kleivafossen, som er et fint stopp på vei opp til isbreen.

Nigardsbreen

Breen er en utløper fra Jostedalsbreen og ligger i Luster kommune. Den er en av de lettest tilgjengelige brearmene i Sogn, og du kommer tett på isen med en kort båttur over brevannet.

Folgefonna

Isbreen er en del av Folgefonna nasjonalpark i Hordaland. På denne breen finner du Fonna glacier ski resort.

Breen er tredelt og består av Nordre Folgefonna, Midtre Folgefonna og Søndre Folgefonna.

Svartisen

Svartisen består egentlig av to breer – Vestre Svartisen og Østre Svartisen. Breene er en del av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark i Nordland.

Hardangerjøkulen

Hardangerjøkulen ligger i Eidfjord og Ulvik kommune helt nord på Hardangervidda. Isbreen har flere brearmer, blant dem Blåisen og Midtdalsbreen. Det høyeste punktet ligger 1863 meter over havet.

Austfonna, Olav V og Vestfonna

På Svalbard finnes det 2100 isbreer som dekker nesten 60 prosent av landarealet. Austfonna på Nordaustlandet er den største av dem alle med sine 8412 kvadratkilometer. Iskalotten er tredje størst i verden etter Antarktis og Grønland, og er dermed Europas største isbre.

Olav V Lands isbre dekker halvøya Olav V Land på Øst-Svalbard og strekker seg over 4150 kvadratkilometer. På vestkysten av Svalbard ligger iskappen Vestfonna, som måler hele 4150 kvadratkilometer.


Norske isbresentre

Finn en isbreopplevelse nær deg

Isbreturer og aktiviteter

Planlegg turen nå. Filtrer søket og finn ditt neste isbreeventyr i dag!

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt