VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Isbreer

Naturlige superkrefter
Du kan klatre på isbreer, gå over dem og til og med stå på ski nedover dem om sommeren. Men først og fremst er det de voldsomme naturkreftene som gjør inntrykk.
Tre personer går på brevandring på isbreen Nigardsbreen på Vestlandet
Brevandring på Nigardsbreen.
Photo: Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com

Noen ganger trenger man å bli minnet på naturens enorme krefter. At det er noen ting – også i vårt moderne samfunn – som simpelthen ikke kan temmes. Et besøk til en av landets isbreer vil utvilsomt kunne gi deg en slik vekker.

Spor etter istiden

På grunn av dype bresprekker, skred og uforutsigbar bevegelse av isblokker, bør du aldri begi deg ut på en isbre alene. Men med profesjonelle guider og riktig utstyr er brevandring helt klart en opplevelse som vil appellere til eventyreren i deg.

Selv på hundre meters dyp er breisen i konstant i bevegelse, og sterk nok til bokstavelig talt å forme jorden. Det var breer fra istiden som skar ut og dannet Norges karakteristiske fjorder, daler og fjellsider.

Det er fortsatt spor etter istiden i Norge – noen riktig store noen også! Den største isbreen i fastlands-Europa er Jostedalsbreen i Sogn og Fjordane, med et areal på 487 kvadratkilometer. Breen er en del av Jostedalsbreen nasjonalpark og har mer enn 50 brearmer, deriblant Briksdalsbreen og Nigardsbreen.

Austfonna på Svalbard er likevel betydelig større. Med et areal på 8412 kvadratkilometer er dette verdens største isbre.

I Norge har vi totalt 1627 breer, og på Norsk bremuseum i Fjærland kan du få et glimt av dem alle. Det imponerende bygget er tegnet av en av landets mest fremtredende norske arkitekter, Sverre Fehn, og består av interaktive utstillinger som på nye og innovative måter gir deg kunnskap om Norges breer og klima.

Om sommeren arrangeres det guidede turer på mange av landets breer. Den Norske Turistforening samt en rekke lokale breførerlag fører deg trygt over ulike breer, og sørger for at du får en opplevelse av de sjeldne. På enkelte breer, som Tystigbreen og Folgefonna, er det også mulig å stå på ski i sommermånedene. I preparerte bakker kan du stå på ski i shorts, samtidig som du nyter synet av frodige daler, elver og fjorder.

Isbreene trekker seg tilbake

På grunn av den globale oppvarmingen stiger temperaturen i Norge, som i resten av verden. Dette bidrar til at isbreene smelter langsomt og trekker seg tilbake.

Det totale arealet som dekkes av isbreer har gått ned 11 prosent de siste 30 årene, ifølge Senter for klimaforskning (CICERO), og siden midten av 80-tallet har mer enn 326 kvadratkilometer forsvunnet.

Det er spesielt isbreene i de nordligste delene av landet som har blitt hardest rammet.

Hva er en isbre?

Isbreer består av mange lag med snø som over tid har blitt komprimert til is.

Breene beveger seg kontinuerlig som sakterennende elver. Dette skjer blant annet på grunn av indre deformasjon og fordi isen sklir på underlaget.

Ismassene kan bli flere hundre tusen år gamle.

Analyser av isbreene gir forskere viktig informasjon om globale klimaendringer og fremtidige miljøscenarier.

Utstyr til brevandringen

Guide.

Stegjern (pigger som festes på skoene).

Isøks med håndstropp.

Et solid tau som holder alle turdeltakerne sammen i en gruppe.

Isbreer i tall

2534: Antall isbreer i Norge.

2692: Kvadratmeter av Norge som er dekket av isbreer.

636: Istykkelsen til Svartisen i meter.

20: Høydemeter fra havet til toppen av Engabreen, som er Europas laveste isbre.

(Alle tall kan endre seg)

Norges mest populære isbreer

Austfonna, Olav V og Vestfonna

På Svalbard finnes det 2100 isbreer som dekker nesten 60 prosent av landarealet. Austfonna på Nordaustlandet er den største av dem alle med sine 8412 kvadratkilometer. Iskalotten er tredje størst i verden etter Antarktis og Grønland, og er dermed Europas største isbre.

Olav V Lands isbre dekker halvøya Olav V Land på Øst-Svalbard og strekker seg over 4150 kvadratkilometer. På vestkysten av Svalbard ligger iskappen Vestfonna, som måler hele 4150 kvadratkilometer.

Jostedalsbreen

Jostedalsbreen i Vestland er den største breen i fastlands-Europa, med et areal på 487 kvadratkilometer.

Breen er den del av Jostedalsbreen nasjonalpark og har mer enn 50 brearmer, deriblant Briksdalsbreen og Nigardsbreen.

Briksdalsbreen

Briksdalsbreen ligger i Briksdalen helt innerst i Oldedalen, og er en av brearmene til Jostedalsbreen. I nærheten ligger også den mye fotograferte Kleivafossen, som er et fint stopp på vei opp til isbreen.

Nigardsbreen

Breen er en utløper fra Jostedalsbreen og ligger i Luster kommune. Den er en av de lettest tilgjengelige brearmene, og du kommer tett på isen med en kort båttur over brevannet.

Folgefonna

Isbreen er en del av Folgefonna nasjonalpark i Hordaland. På denne breen finner du Fonna glacier ski resort.

Breen er tredelt og består av Nordre Folgefonna, Midtre Folgefonna og Søndre Folgefonna.

Svartisen

Svartisen består egentlig av to breer – Vestre Svartisen og Østre Svartisen. Breene er en del av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark i Nordland.

Hardangerjøkulen

Hardangerjøkulen ligger i Eidfjord og Ulvik kommune helt nord på Hardangervidda. Isbreen har flere brearmer, som for eksempel Blåisen og Midtdalsbreen. Det høyeste punktet ligger 1863 meter over havet.

Hva er en isbre?

Isbreer består av mange lag med snø som over tid har blitt komprimert til is.

Breene beveger seg kontinuerlig som sakterennende elver. Dette skjer blant annet på grunn av indre deformasjon og fordi isen sklir på underlaget.

Ismassene kan bli flere hundre tusen år gamle.

Analyser av isbreene gir forskere viktig informasjon om globale klimaendringer og fremtidige miljøscenarier.

Utstyr til brevandringen

Guide.

Stegjern (pigger som festes på skoene).

Isøks med håndstropp.

Et solid tau som holder alle turdeltakerne sammen i en gruppe.

Isbreer i tall

2534: Antall isbreer i Norge.

2692: Kvadratmeter av Norge som er dekket av isbreer.

636: Istykkelsen til Svartisen i meter.

20: Høydemeter fra havet til toppen av Engabreen, som er Europas laveste isbre.

(Alle tall kan endre seg)

Vakre breeventyr

De 10 største isbreene i Norge
Austfonna
Austfonna ligger på Svalbard og er den tredje største iskalotten i verden etter Antarktis og Grønland. Austfonna er dermed Europas største isbre.
Austfonna
Olav V Land
Olav V Lands isbre dekker halvøya Olav V Land på Øst-Svalbard og strekker seg over 4150 kvadratkilometer.
Olav V Land
Vestfonna
På vestkysten av Svalbard ligger iskappen Vestfonna, som strekker seg over et areal på hele 4150 kvadratkilometer. Vestfonna er den tredje største…
Vestfonna
Jostedalsbreen, Sogn og Fjordane
Jostedalsbreen
Jostedalsbreen i Sogn og Fjordane er den største breen i fastlands-Europa, med et areal på 487 kvadratkilometer. Breen er den del av Jostedalsbreen…
Jostedalsbreen
Three people sitting on a rock near the Svartisen glacier, Northern Norway
Svartisen
Svartisen består egentlig av to breer – Vestre Svartisen og Østre Svartisen. Breene er en del av Saltfjellet-Svartisen Nasjonalpark i Nordland.
Svartisen
Folgefonna, Hardanger
Folgefonna
Isbreen er en del av Folgefonna Nasjonalpark i Hordaland. På denne breen finner du Fonna Gracier Ski Resort.
Folgefonna
Blåmannsisen
Blåmannsisen er den femte største isbreen på Norges fastland. Den ligger i Nordland, kun noen få kilometer fra grensen til Sverige.
Blåmannsisen
Hardangerjøkulen er den sjette største isbreen på Norges fastland. Den ligger i kommunene Eidfjord og Ulvik i Hordaland. Read more
Hardangerjøkulen
Myklebustbreen
Myklebustbreen, også kalt Snønipbreen, er nummer syv på listen over Norges største breer. Den ligger i Sogn og Fjordane.
Myklebustbreen
Okstindbreen
Okstindbreen
Okstindbreen er den åttende største isbreen på Norges fastland. Den ligger i kommunen Hemnes i Nordland, nær grensen til Sverige.
Okstindbreen
Isbreer med sommerskisenter
Topp treningsforhold med velpreparerte løyper i vakker og storslagen natur ! Velkommen til Sognefjellet Sommarskisenter. Read more
Sognefjellet Sommarskisenter
FONNA Glacier Ski Resort er eit sommarskisenter som ligg på Folgefonna. Frå kanten av Hardangerfjorden i Jondal kan du køyra heilt opp til breen og… Read more
FONNA Glacier Ski Resort, sommerski
Nasjonalparker med isbreer
Nasjonalparken tilbyr uberørt natur, variert landskap og den nest største isbreen på Norges fastland. Nasjonalparken har mange merkede turstier, blant… Read more
Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark
Nesten halvparten av Jostedalsbreen Nasjonalpark er dekka av den største isbreen på det europeiske fastlandet - Jostedalsbreen. Read more
Jostedalsbreen Nasjonalpark
Breheimen nasjonalpark finn du mellom riksveg 15 over Strynefjellet og fylkesveg 55 over Sognefjellet. Nasjonalparken ligg i Lom, Skjåk og Luster… Read more
Breheimen Nasjonalpark
Jotunheimen gjev deg fjellopplevingar du seint vil gløyme. Her er tilbod til alle – om du vil klatre på dei høgaste toppane, eller berre oppleve… Read more
Jotunheimen Nasjonalpark
Hallingskarvet er et svært karakteristisk landskapselement, med mange fine stier og løyper og allsidige turmuligheter, sommer som vinter.… Read more
Hallingskarvet Nasjonalpark
Velkommen til Norges største nasjonalpark Hardangervidda. Read more
Hardangervidda nasjonalpark
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Sikkerhet i fjellet

  Husk fjellvettreglene når du skal på tur i fjellet:

  Selv erfarne fjellfolk har en sunn respekt for fjellets luner. Les mer om sikkerhet i fjellet.

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
  2. Tilpass turen etter evne og forhold.
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

  Se våre beste tilbud

  Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

  Guidede breturer og aktiviteter

  På jakt etter inspirasjon til isbre-besøket? Søk etter aktiviteter, turer og mye mer her.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Utendørsaktiviteter
   Aktiviteter
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Utendørsaktiviteter
  Aktiviteter
  Clear Filters
  Back To Top

  Les også

  Your Recently Viewed Pages

  Tilbake til toppen