Dynamic Variation:
Choose Language
Norway Now
Search
or search all of Norway
Folgefonna Folgefonna
Credits
Folgefonna.
Photo: Reisemål Hardanger Fjord / Désiré Weststrate
Campaign
Partner

Naturlige superkrefter

Du kan klatre på isbreer, gå over dem og til og med stå på ski nedover dem om sommeren. Men først og fremst er det de voldsomme naturkreftene som gjør inntrykk.

Noen ganger trenger man å bli minnet på naturens enorme krefter. At det er noen ting – også i vårt moderne samfunn – som simpelthen ikke kan temmes. Et besøk til en av landets isbreer vil utvilsomt kunne gi deg en slik vekker.

På grunn av dype bresprekker, skred og uforutsigbar bevegelse av isblokker, bør du aldri begi deg ut på en isbre alene. Men med profesjonelle guider og riktig utstyr er brevandring helt klart en opplevelse som vil appellere til eventyreren i deg.

Selv på hundre meters dyp er breisen konstant i bevegelse, og sterk nok til bokstavelig talt å forme jorden. Det var breer fra istiden som skar ut og formet Norges karakteristiske fjorder, daler og fjellsider. 

Det er fortsatt spor etter istiden i Norge, noen riktig store noen også. Den største isbreen i Fastlands-Europa er Jostedalsbreen i Sogn og Fjordane, med et areal på 487 kvadratkilometer. Breen er en del av Jostedalsbreen Nasjonalpark og har mer enn 50 brearmer, deriblant Briksdalsbreen og Nigardsbreen.

Austfonna på Svalbard er likevel betydelig større. Med et areal på 8,412 kvadratkilometer er dette verdens største isbre.

I Norge har vi totalt 1627 breer, og på Norsk Bremuseum i Fjærland kan du få et glimt av dem alle. Det imponerende bygget er tegnet av en av landets mest fremtredende norske arkitekter, Sverre Fehn, og består av interaktive utstillinger som på nye og innovative måter gir deg kunnskap om Norges breer og klima.

Om sommeren arrangeres det guidede turer på mange av landets breer. Den Norske Turistforening samt en rekke lokale breførerlag fører deg trygt over ulike breer og sørger for at du får en opplevelse av de sjeldne. På enkelte breer, som Tystigbreen og Folgefonna, er det også mulig å stå på ski i sommermånedene. I preparerte bakker kan du stå på ski i shorts, samtidig som du nyter synet av frodige daler, elver og fjorder. 

Briksdalsbreen Glacier, Nordfjord
Briksdalsbreen
Normann
Glacier walking on Jostedalsbreen glacier
Jostedalsbreen
Terje Rakke / Nordic Life AS / www.fjordnorway.com
Nigardsbreen Glacier
Nigardsbreen
Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com
The Norwegian Glacier Museum in Fjærland
Fjærland
CH - Visitnorway.com
Ad

Norges største isbreer

Folgefonna

Isbreen er en del av Folgefonna Nasjonalpark i Hordaland. På denne breen finner du Fonna Gracier Ski Resort. 

Jostedalsbreen

Jostedalsbreen i Sogn og Fjordane er den største breen i fastlands-Europa, med et areal på 487 kvadratkilometer. Breen er den del av Jostedalsbreen Nasjonalpark og har mer enn 50 brearmer, deriblant Briksdalsbreen og Nigardsbreen. 

Austfonna

Austfonna ligger på Svalbard og er den tredje største iskalotten i verden etter Antarktis og Grønland. Austfonna er dermed Europas største isbre.

Svartisen

Svartisen består egentlig av to breer – Vestre Svartisen og Østre Svartisen. Breene er en del av Saltfjellet-Svartisen Nasjonalpark i Nordland. 

Respekter naturkreftene

En tur til en av landets isbreer, som for eksempel Jostedalsbreen, vil utvilsomt få deg til å reflektere over naturens enorme krefter. Men for all del, glem ikke å ha fokus på sikkerhet. Isbreer kan være like nådeløse som de er majestetiske … 

Sikkerhet først

La en guide vise deg

Isbreenes fremtid

Finn aktiviteter

Her kan du søke etter guided turer og aktiviteter på isbreer i hele landet. 

×

 

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad