Skip to main content

Høyt, lavt, rått og vått. Actionfylte opplevelser som surfing, strikkhopp og rafting får hjertet til å banke ekstra fort. Det er nervepirrende, men også heeelt konge! Hvorfor er det sånn?

Når du blir med på en aktivitet som utfordrer deg, pumpes adrenalin og dopamin ut i kroppen. Det får deg til å føle deg bra, og noen blir faktisk helt hekta på det.

Forskere har dessuten funnet ut at følelsen av frykt faktisk ligner veldig på følelsen av å være forelsket eller tiltrukket av noen. Når du overkommer den frykten, fylles du av godfølelse og kjærlighetshormoner.

Sterke opplevelser gir derfor sterke bånd til de du deler opplevelsen med. Slike aktiviteter er som skapt for å imponere din neste date. Eller kanskje du bare vil vise at du er like tøff som barna dine? På en aktivitetsferie i Norge kan du kombinere episke utendørsaktiviteter med naturopplevelser av de sjeldne. Tar du utfordringen?

Her er 11 tips til kule aktiviteter som garantert vil få opp pulsen og godfølelsen i ferien!

1. Zipliner

Forestill deg at du sprer vingene og flyr idet du setter utfor i en av landets zipliner. I dag finnes det mange å velge mellom, enten du vil sveve over en by, en skog eller et fjellandskap.

Ziplinen i Flåm er den lengste av dem alle. Med sine imponerende 1381 meter er den faktisk den lengste i hele Skandinavia. Nyt utsikten – men gjør det fort, for ziplinen har en toppfart på 100 kilometer i timen! Eller prøv deg som "skihopper" i Holmenkollenkollen med Kollenvsvevet!

2. Rafting

Kjenn at blodet bruser og naturkreftene rår idet du driver ned gjennom trange juv og fossende stryk og vannfall! Visste du at Norge er kjent for å ha noen av verdens beste raftingelver? Blant høydepunktene er Sjoa, Driva, Trysilelva og elvene i Evje og «adrenalinhovedstaden» Voss.

Det tilbys mange ulike raftingturer, så gjør litt research og velg en som passer deg (og dine nerver) best.

3. Juving, grotting og strikkhopping

Juving er det norske ordet for «canyoning» og går ut på at du, iført våtdrakt, hjelm og redningsvest, hopper fra klipper, svømmer i huler, aker i naturlige sklier og rappellerer ned fjellsider og fosser. Ikke for sarte sjeler, men en frisk og spennende opplevelse som garantert gir sug i magen!

Dersom du vil utforske mer av fjellets forunderlige formasjoner, kan grotting, eller guidede grotteturer i spennede krinkelkrokgrotter, være et spennende alternativ. 

Klar for mer? Tøy strikken over en dal, fjord eller foss! Strikkhopp tilbys flere steder i landet, og byr på et kick av en annen verden.

4. Terrengsykling

Opplev Norges fjell, skoger og åpne landskap på to hjul! Med et variert terreng, tilrettelagte løyper og fete parker er landet vårt et paradis for enhver sykkelentusiast.

Du kan ta med deg terrengsykkelen (eventuelt leie en) så å si overalt i Norge. På listen over spesielt ettertraktede reisemål finner du blant annet Trysil, Hallingdal, Lyngenfjordregionen og Hafjell. Stadig flere alpinanlegg forvandles til sykkelparker om sommeren, der du kan ta heis til toppen, for så å suse ned preppa løyper. Bare husk hjelm! GoPro? Og stivettreglene!

5. Klatring

Klatring byr på en herlig miks av mestring, spenning og nærkontakt med naturen. Fjellklatring, isklatring, sportsklatring, buldring og klyving – klatring er så mangt, og fra nord til sør tilbys det guidede klatreturer, -kurs og -løyper for alle nivåer. Åndalsnes i Romsdalen er kjent som selve hovedsetet for fjellsport, og et supert utgangspunkt for ulike klatreeventyr. På Norsk Tindesenter kan du lære om norsk tindehistorie og bryne deg på landets høyeste innendørs klatrevegg på 21 meter.

Du kan også ta tempen på høydeskrekken i en av landets mange klatreparker, hvor du kan balansere, huske og bryne deg på utfordrende hindre og elementer mellom trærne. Flere av parkene har også zipliner, taubaner og hoppetårn.

6. Via ferrata

Klar for en opptur? Via ferrata betyr jernvei på italiensk og er en form for fjellklatring der du er trygt festet til en vaier hele veien. Stadig dukker det opp nye, og i dag finnes det et tjuetalls via ferrataer rundt omkring i landet, blant annet i HardangerValdres, Nordfjord, Åndalsnes, Loen og Hemsedal.

Via ferrataenes lengde, høyde og vanskelighetsgrad varierer, så du trenger ikke tidligere klatreerfaring. Utsikten er alltid ekstrem!

7. Sommerski

Fres ned lange, myke løyper med en himmelsk utsikt over fjord og fjell. På Stryn Sommerskisenter, Galdhøpiggen Sommerskisenter og FONNA Glacier Ski Resort i Hardanger kan du nyte herlig vintermagi ­midt på sommeren! De to sistnevnte tilbyr flere nedfarter med ulik vanskelighetsgrad, og parker med rails, hopp og annen moro. FONNA Glacier Ski Resort tilbyr også brevandring.

Åpningstidene til sommerskisentrene avhenger av snø- og værforhold, så ta gjerne en titt på snørapportene før du tar med skiene på sommerferie.

8. Ribturer

Kom tett på naturen og opplev fjordene, midnattssola, havørner eller spekkhoggere på en ribsafari. Ribbåter er robuste og stabile fartøy som egner seg godt til fartsfylt moro på sjøen. Så uansett hvor ferden går, kan du belage deg på bølger og bakoversveis! I Hellesylt på Vestlandet kan du bli med på elektriske ribturer med Bonseye.

9. Dykking

Store naturopplevelser venter også under vann, og i Norge har vi et hav av muligheter. Studer livet under vannoverflaten i Salstraumen i Nord-Norge, i fjordene på Vestlandet eller i skjærgården på Sørlandet. Dykk etter sjeldne fiskearter, hummer og kongekrabber – eller velg deg et vrak. I Lindesnes kan du til og med spise middag under vann, på verdens største undervannsrestaurant, Under.

Langs hele kysten finnes dykkersentre som tilbyr kurs og guidede dykk. Og takket være golfstrømmen er vanntemperaturen levelig hele året.

10. Bølge- og vindsurfing

Få ting kan måle seg med følelsen av å ri på en bølge etter lang tids venting i vannet. For surfing og kitesurfing er tålmodighet, timing og trening – men først og fremst pur lykke når du først fanger bølgen, og ikke den deg. Fra Larvik i sør, via Jæren og Stadtlandet i vest til Lofoten i nord, venter bølger og surfeforhold som (nesten) får Bali og Hawaii til å blekne.

Nordmenns interesse for vindsurfing er også stadig voksende, og flere steder i landet legger vind og vann til rette for supre forhold.

Mange norske surfeskoler tilbyr pakker som inkluderer overnatting, surfetimer, brett og nødvendig utstyr.

11. Vindtunnel

La drømmen om å fly komme til virkelighet! Vindtunnel er den perfekte aktiviteten for familie, venner, jobben eller for deg som vil gjøre noe utenfor komfortsonen. Opplev spenning og mestringsfølelse ved å fly – og utfordre deg selv, både fysisk og mentalt. Du trenger ingen forhåndskunnskaper og aktiviteten passer for alle, barn må de fleste steder være over 5 år.

Dette var 11 tips til opplevelser med puls. Skal du ha med barna? Her er ti tips til familievennlige natureventyr. Bo ekstra godt på et koselig, miljømerket hotell– eller prøv deg på glamping!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.